Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: CNN: Lumea lui Putin tocmai ce a devenit mult mai mică

Ziarul de Vrancea
18 mar 2023 743 vizualizări

Fără o planificare atentă a călătoriilor lui, președintele rus ar putea să ajungă într-o țară nealiniată Tribunului Penal Internațional, dar care confruntată cu presiunea diplomatică să-l predea la Haga

În ciuda faptului că cercul său de apropiați și de slugarnici încearcă să minimalizeze importanța mandatului de arestare CPI pe numele său, în interiorul Kremlinului, realitatea devine alta – lumea lui Putin tocmai ce a devenit mult mai mică, scrie CNN într-o analiză după anunțul Tribunalului Internațional.

De-a lungul anilor, Putin a încercat să-și demonstreze puterea pe scena internațională ca lider de necontestat al Rusiei și, mult mai mult, de multe ori ca unul dintre indivizii capabili să manipuleze și să păcălească alți lideri ai lumii. Prezent la nenumărate summit-uri G20 în țări precum Argentina sau Germania, Putin și-a petrecut timpul discutând ore în șir cu Donald Trump, bătând palma cu prințul moștenitor saudit sau încercând să se profileze ca arbitru între țări mai mici, multe dintre ele din fosta URSS. Toate acestea s-au terminat, însă, după emiterea mandatului CPI pe numele său – 123 de țări semnatare ale Tratatului de la Roma, prin care s-a fondat Tribunalul, sunt obligate să-l extrădeze la Haga pentru a fi judecat drept criminal de război, dacă dictatorul rus pășește pe teritoriul lor.

Putin se va confrunta cu o dilemă anul acesta – să participe sau nu la summit-ul G20 de la Delhi. India, la fel ca SUA, nu este o țară care face parte din tratatul CPI, însă este dificil de prevăzut ce decizie va lua premierul Narendra Modi pus în fața presiunii internaționale.

Mai exact, mandatul CPI îl pune pe dictatorul rus într-o situație de risc constant. Fără o planificare atentă a călătoriilor lui, Putin ar putea să ajungă într-o țară aparent nealiniată, dar care confruntată cu presiune politică internațională ar putea să decidă să-l predea la Haga. Astfel, lumea lui Putin pare că s-a micșorat de vinerea trecută și mai mult decât de la momentul declanșării invaziei sângeroase în Ucraina. În ciuda retoricii și propagandei Kremlinului, ego-ul dictatorului rus a fost lovit.

Cazuri asemănătoare

Totuși, mulți dintre cei puși sub acuzare de CPI sunt încă liberi, niciunul dintre ei, însă, cu notorietatea lui Vladimir Putin. Singurul alt fost lider de stat este fostul președinte al Sudanului, Omar al Bashir, care a reușit să fugă de justiția internațională de peste 13 ani. Dar există și exemple de cazuri în care justiția internațională a reușit să tragă la răspundere criminali de război. Printre ei, criminali de război sârbi precum Slobodan Miloșevici, Ratko Mladic sau Radovan Karadzic. Putin încă mai are prieteni pe care poate să conteze, pentru moment cel puțin. Xi Jinping se numără printre ei, chiar dacă relația dictatorului chinez cu cel rus este una care există doar din interes. Ce ar putea să-i sperie pe cei aflați în orbita dictatorului rus sunt implicațiile pentru propriile persoane – dacă ar putea să se confrunte cu mandate și acuzații similare sau dacă vor rămâne liberi să-și viziteze copiii trimiși la universități străine, să meargă în vacanțe opulente la Istanbul sau în Emirate. Procurorul CPI Karim Khan a răspuns clar – nimeni nu este de neatins și „nimeni n-ar trebui să spere că poate să comită genocid, crime de război și crime împotriva umanității cu impunitate”

Vizită la Mariupol

Vladimir Putin s-a deplasat la Mariupol, oraș ucrainean devastat de bombardamente, a anunțat duminică serviciul de presă al Kremlinului, citat de agențiile de presă ruse, preluate de cele internaționale. Este prima deplasare a liderului rus în acest oraș-port din Ucraina ce fusese sub asediu luni de zile și fusese ocupat de armata rusă în luna mai 2022.

Vladimir Putin a mai întreprins sâmbătă o vizită-surpriză în Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014, pentru a marca nouă ani de la anexare.

Potrivit Kremlinului, Vladimir Putin s-a deplasat la Mariupol cu elicopterul și a făcut un tur al orașului, el însuși la volanul unei mașini. Vladimir Putin a discutat cu localnici, a vizitat locuri de interes și a primit un raport asupra lucrărilor de reconstrucție din acest oraș devastat, potrivit aceleiași surse.

Trump se așteaptă să fie arestat marți

Fostul președinte al Statelor Unite Donald Trump a afirmat sâmbătă că se așteaptă să fie arestat marți, într-un caz al biroului procurorului districtual din Manhattan și a cerut susținătorilor săi să protesteze, potrivit unei postări făcută de acesta pe rețeaua Truth Social. Un purtător de cuvânt al procuraturii nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Trump a spus, fără a furniza dovezi, că “scurgeri ilegale” de informații din biroul procurorului districtual din Manhattan au indicat că va fi arestat. El nu a detaliat care ar fi acuzațiile. “Scurgeri ilegale de la un birou al procurorului de district corupt și extrem de politic din Manhattan... indică faptul că, fără a putea fi dovedită nicio crimă... de departe cel mai de frunte candidat republican și fostul președinte al Statelor Unite ale Americii va fi arestat marțea viitoare”, a scris Trump.

“Protestați, luați-ne națiunea înapoi!” a mai spus Trump, ai cărui susținători au luat cu asalt clădirea Capitoliului SUA, pe 6 ianuarie 2021, pentru a încerca să răstoarne înfrângerea alegerilor prezidențiale din 2020.

Biroul procurorului districtual din Manhattan, Alvin Bragg, a început la începutul acestui an să prezinte dovezi unui mare juriu care investighează o plată de 130.000 de dolari pe care Michael Cohen, fostul avocat personal și reparator al lui Trump, a făcut-o starului porno Stormy Daniels în ultimele zile ale campaniei lui Trump din 2016. Daniels, al cărei nume real este Stephanie Clifford, spune că a avut o aventură cu Trump cu un deceniu în urmă. Trump a negat că aventura a avut loc.

Trump a fost președinte republican al SUA din 2017 până în 2021 și a spus că va face o încercare de a reveni la Casa Albă în alegerile prezidențiale din SUA din 2024. Avocatul său Joseph Tacopina a declarat vineri seara că Donald Trump se va preda pentru a face față acuzațiilor penale, dacă va fi pus sub acuzare de un mare juriu din Manhattan.

Wyoming, primul stat american care interzice pilula de avort

Wyoming a devenit, vineri, primul stat din SUA care a interzis pilula de avort, ceea ce reprezintă o nouă victorie pentru conservatorii care intenționează să anuleze accesul la avort.

Guvernatorul Mark Gordon a cerut aleșilor să meargă mai departe și să includă interzicerea totală a avortului în constituția statului și să o supună votului alegătorilor. Decizia vine într-un moment în care mulți oponenți a avortului încearcă să interzică pilula de avort la nivel național, după decizia Curții Supreme de anul trecut de a elimina dreptul la avort la nivel federal.

De atunci, cincisprezece state au decis să interzică toate întreruperile de sarcină pe teritoriul lor.

Mark Gordon a spus că nu are intenția de a da înapoi în lupta sa împotriva avortului. „Cred că toată viața este sacră și că fiecare individ, inclusiv copiii nenăscuți, ar trebui tratat cu demnitate și compasiune”, a spus Gordon, vineri seară. După ce Curtea Supremă a Statelor Unite, în iunie anul trecut, a restituit dreptul de a legifera fiecărui stat, aproximativ cincisprezece dintre ele au limitat accesul la medicamentul mifepriston, cerând ca un medic să-l furnizeze, potrivit centrului de cercetare al Institutului Guttmacher, care apără dreptul femeilor la avort.

Turcia: Bilanțul cutremurelor de luna trecută se apropie de 50.000 de morți

Vicepreședintele turc Fuat Oktay a anunțat, sâmbătă, că bilanțul deceselor de după cutremurele devastatoare din 6 februarie a ajuns la 49.589.

Dintre cei decedați, 6.807 nu erau cetățeni turci, notează presa din Turcia.

Cutremurele din februarie au afectat 11 provincii din Turcia. În acestea s-au instalat 480 de tabele cu corturi pentru sinistrați, în care sunt găzduiți 1,92 milioane de oameni. În plus, s-au instalat 25.000 de case-container. Autoritățile vor să se ajungă la un număr de 108.155 de case-container. În casele container stau în prezent 96.444 de persoane.

Grupul Wagner vrea să recruteze aproximativ 30.000 de luptători până în mai

Grupul de mercenari Wagner din Rusia intenționează să recruteze aproximativ 30.000 de luptători până la jumătatea lunii mai, a declarat sâmbătă fondatorul său, Evgheni Prigojin. El a afirmat într-un mesaj audio pe Telegram că centrele de recrutare Wagner, deschise în 42 de orașe rusești, angajează în medie 500-800 de persoane pe zi. El nu a oferit nicio dovadă care să susțină cifrele.

Oamenii lui Prigojin au suferit pierderi grele în timp ce conduceau eforturile Rusiei de a captura orașul ucrainean Bahmut, care a rezistat încă din vara trecută în cea mai lungă și sângeroasă bătălie a războiului de un an.

În ianuarie, Statele Unite au evaluat că Wagner avea aproximativ 50.000 de luptători în Ucraina, inclusiv 40.000 de condamnați pe care Prigojin i-a recrutat din închisorile rusești, cu promisiunea de grațiere dacă supraviețuiesc șase luni. Oficialii ucraineni au susținut că aproximativ 30.000 dintre luptătorii Wagner au dezertat sau au fost uciși sau răniți, o cifră care nu a putut fi verificată în mod independent.

Prigojin a spus că recrutarea merge mai bine decât se așteptase și că cei care se înscriu sunt într-o formă fizică mai bună decât condamnații pe care i-a preluat înainte.

Mexic: Cinci femei date dispărute au fost găsite moarte incinerate

Cinci femei au fost găsite moarte incinerate în centrul Mexicului, au anunțat autoritățile, confirmând unul dintre cele mai grave episoade ale violenței de gen de care suferă țară. Șase femei, cu vârste cuprinse între 19 și 48 de ani, au dispărut pe 7 martie la Celaya în Guanajuato, un stat din centrul Mexicului unde coexistă industria, turismul și violențele crimei organizate.

Au fost găsite resturile incinerate a cinci dintre ele, a declarat presei procurorul stat, Carlos Zamarripa.

“Am reușit să stabilim cinci profiluri genetice printre cele șase femei care au dispărut”, a precizat el.

Procurorul a adăugat că au fost arestate șase persoane. Toți cei arestați au declarat că aparțin unui grup criminal din statul Tamaulipas, în nord-estul țării.

Medicii legiști continuă să caute “probe” la fața locului, a spus procurorul. Ancheta încearcă să stabilească motivele crimei.

De dimensiunea Belgiei, Guanajuato adăpostește orașe coloniale și este sediul mai multor fabrici de automobile (Mazda, Toyota, Honda și General Motors).

Guanajuato (6,1 milioane de locuitori în 2020) a fost cel mai violent dintre cele 32 de state ale Mexicului în 2022, cu 3.260 de omucideri.

Acest stat este un teren de luptă între două bande criminale, Santa Rosa de Lima și Cartel Jalisco Nueva Generacion, care își dispută supremația în traficul de droguri și furtul de combustibil.

Potrivit ONU, zece femei sunt ucise în fiecare zi în Mexic (128 de milioane de locuitori).

Războiul dintre carteluri și intervenția forțelor de securitate au provocat zeci de mii de morți și dispăruți în Mexic cu începere din 2006.

Actorul Lance Reddick, cunoscut pentru rolurile din The Wire și John Wick, a murit la vârsta de 60 de ani

Lance Reddick, actor din popularul serial HBO The Wire, a murit la vârsta de 60 de ani, potrivit presei americane, citate de BBC. Reddick a fost cunoscut și pentru rolul lui Charon în franciza de filme de acțiune și thriller John Wick. El a murit subit din cauze naturale vineri, în casa sa din Los Angeles, a spus agentul său de publicitate.

Poliția a fost chemată la casa actorului în jurul orei 09:30, ora locală (16:30 GMT), a declarat acesta, „Lance ne va lipsi foarte mult”, a declarat agenta sa Mia Hansen, într-un comunicat, solicitând respectarea intimității familiei sale în acest moment.

Reddick se afla într-un turneu de presă pentru cea de-a patra parte a seriei John Wick, care urmează să fie lansată pe 24 martie. El urmează să apară și în viitorul spin-off John Wick, Ballerina, cu Ana de Armas.

Reddick, originar din Baltimore, a apărut în mai mult de o duzină de filme și spectacole în timpul carierei sale de 25 de ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.