Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: CNN, despre scrisoarea către Iohannis: Giuliani a făcut de râs SUA

Ziarul de Vrancea
3 sep 2018 978 vizualizări

Avocatul președintelui Trump a făcut ca lupta susținătorilor democrației din România să fie și mai crâncenă și a împroșcat cu noroi politica externă a SUA, se arată într-un editorial asumat de influenta televiziune americană

Este destul de grav că președintele Donald Trump încalcă standarde etice ale Guvernului SUA, însă atunci când avocatul lui Trump, Rudy Giuliani, s-a băgat în lupta împotriva corupției dintr-o altă țară, România, acesta a făcut de râs Statele Unite prin discursul lui îndreptat împotriva unui guvern curat, conform unui editorial CNN semnat de Frida Ghitis. Giuliani a făcut ca lupta susținătorilor democrației din România să fie și mai crâncenă, a împroșcat cu noroi politica externă a SUA, adoptând o poziție opusă Departamentului de stat american. Românii duc o luptă împotriva corupției din care par să iasă în pierdere. Pentru cei zeci de mii de oameni care au ieșit în stradă pentru a apăra domnia legii, Statele Unite reprezentau un aliat.

Din această cauză, atunci când un ziar de știri local a publicat o scrisoare de la Giuliani pentru președintele României, a explodat o bombă de neîncredere. În scrisoare, Giuliani a declarat că eforturile Direcției Naționale Anticorupție (DNA) provoacă daune domniei legii. Acesta a mai declarat și că ar trebui să fie acordată amnistie celor care au fost condamnați prin intermediul exceselor DNA.

SUA s-a delimitat de scrisoare

Frida Ghitis afirmă că Giuliani este un avocat independent și un om de afaceri și este liber să apere criminali și hoți, dar el este și avocatul lui Donald Trump. Oamenii din jurul lumii îl văd pe Giuliani la televizor vorbind în numele lui Trump, astfel că lucrurile pe care le spune au o anumită rezonanță. Cetățenii români și opoziția din România au luptat pentru a opri campania partidului de la putere de a distruge DNA. Departamentul de Stat al SUA, Uniunea Europeană și alte organizații proeminente s-au pronunțat în favoarea campaniei anti-corupție pe care Giuliani a denigrat-o.

Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal și fost primar al orașului New York, a transmis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis și altor oficiali români în care cere verificarea protocoalelor PG-SRI și stoparea presiunile asupra judecătorilor. 

Scrisoarea a fost criticată de mai mulți lideri ai opoziției, în timp ce ambasadorul României la Washington, George Maior, a spus chiar că este rodului unei acțiuni de lobby în favoarea unor persoane care au probleme cu justiția. Pentru aceste afirmații el a fost chemat la MAE să dea explicații.

Rudy Giuliani a fost plătit de o firmă globală de consultanță pentru a trimite președintelui României scrisoarea ce contrazice poziția oficială a guvernului SUA, scrie Politico.eu. Giuliani a declarat că scrisoarea ”s-a bazat pe un raport pe care l-am consultat”, realizat de fostul director FBI Louis Freeh, care conduce o firmă globală de consultanță, numită Freeh Group International Solutions.  Rudy Giuliani nu a spus cu cât a fost plătit sau dacă Freeh Group i-a plătit serviciile pentru un client. El i-a redirecționat pe jurnaliștii politico.eu către Freeh Group, care nu a răspuns la întrebări, deși s-au făcut mai multe solicitări.

Anul trecut, Puiu Popoviciu, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare cu executare pentru corupție, l-a angajat ca avocat pe același Louis Freeh.

SUA s-a delimitat de scrisoarea lui Giuliani, care nu ocupă nicio funcție în statul american, potrivit ambasadei SUA la București.

Premierul Spaniei propune Cataloniei un nou referendum

Prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez propune, ca rezolvare a problemei Cataloniei, un referendum pentru un nou statut, o autonomie mai mare, și nu pentru independență, imposibilă, din punct de vedere constituțional, scrie El Pais. Votarea noului statut este soluția pe care socialistul a prezentat-o într-un interviu acordat rețelei de radio SER. Sánchez a spus: „Catalonia are un statut pentru care nu a votat, astfel că nu există o problemă politică”. El a amintit că dacă guvernul regiunii revine la opțiunea de independență, articolul 155 este pregătit. „Articolul 155 este un instrument pefect legitim pentru a reinstala Catalonia în Constituție. Pentru moment, nu ne aflăm aici, dar dacă se întâmplă, Guvernul va acționa”.

Prim-ministrul este dispus la dialog, dar nu va da celor care doresc independența regiunii ce vor privind poziția procuraturii în procesul contra politicienilor închiși și acuzați de rebeliune. Sánchez a confirmat faptul că în ultimele luni a discutat cu Quim Torra, liderul separatist al Executivului catalan. „Sper să fie dispus la compromis”, a spus prim-ministrul.

Catalonia este comunitate autonomă. Se autoguvernează în acord cu Constituția Spaniolă și Statutul de Autonomie din Catalonia, care constituie norma instituțională de bază. Generalitat de Catalunya (Guvernul Autonom Catalan) este sistemul în care se organizează autoguvernarea din punct de vedere politic și integrează Parlamentul, cu 135 de deputați și deputate, președintele și Guvernul din Generalitat. Toți aceștia sunt aleși prin sufragiu la fiecare 4 ani, potrivit gencat.cat.

 

Administrația Trump a decis anularea unui ajutor de 300 de milioane de dolari pentru Pakistan

Administrația Trump a decis anularea unui ajutor de 300 de milioane de dolari pentru Pakistan, acuzând Islamabadul că nu a făcut suficiente pentru a înlătura militanții din regiunea de la granița cu Afganistanul, informează NBC. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Kone Faulkner, a transmis sâmbătă că, dacă tăierea de fonduri este aprobată de Congres, instituția va folosi banii pentru „alte priorități urgente”. Coalition Support Funds - pe care Pentagonul le va tăia - fac parte dintr-o arie mai largă de ajutoare pentru Pakistan suspendate, anunțată de președintele Trump la începutul anului. Oficialii americani au emis ideea că Pakistanul ar putea recâștiga fondurile dacă arăta că ia decizii decisive în ceea ce privește înlăturarea insurgenților. Președintele comitetului pentru relații internaționale din senatul pakistanez, Mushahid Hussain, a spus că tăierile sunt „un cadou pentru India”. El a mai declarat că banii aparțineau Pakistanului și nu constituiau un ajutor.

Sondaj: Rușii se împotrivesc reformei sistemului de pensii

Trei din patru ruși, respectiv 77%, sunt gata să voteze împotriva creșterii vârstei de pensionare, potrivit rezultatelor unui sondaj la nivel național publicat luni și citat de agenția germană de presă dpa.

Doar unul din 10 a declarat că va vota în favoarea reformei sistemului de pensii, promovată de conducerea țării ca o necesitate pentru menținerea stabilității economice. Mai mult de jumătate dintre respondenți (53%) au spus că vor participa la un protest în stradă împotriva creșterii vârstei de pensionare, potrivit anchetei realizate de cel mai mare institut independent de sondare a opiniei publice în Rusia, Centrul Levada. Autoritatea electorală a țării a declarat săptămâna trecută că cel mai devreme un referendum privind reforma sistemului de pensii ar putea avea loc anul viitor.

Președintele rus Vladimir Putin, în vârstă de 65 de ani, a declarat săptămâna trecută că vârsta de pensionare ar trebui crescută cu cinci ani până la 60 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați.

Rusia se confruntă cu "probleme demografice serioase" făcând și mai grea povara asupra sistemului de pensii, a spus Putin într-o alocuțiune televizată la nivel național. 43% dintre bărbații ruși nu se așteaptă să ajungă la vârsta de 65 de ani, în condițiile în care speranța medie de viață în Rusia este de 66 de ani pentru bărbați și 77 pentru femei, potrivit datelor furnizate de Banca Mondială în urmă cu doi ani.

Rusia acuză SUA că încearcă să recruteze cetățeni ruși pentru a lucra ca agenți dubli

Kremlinul susține că SUA încearcă să recruteze cetățeni ruși pentru a lucra ca agenți dubli, adăugând că acest lucru demonstrează dorința Washingtonului de a se implica în problemele interne ale Rusiei, scrie Reuters. Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a fost întrebat în timpul unei teleconferințe despre raportul din New York Times care sugerează că FBI și Departamentul de Justiție al SUA ar fi încercat, fără succes, să îl recruteze pe omul de afaceri rus Oleg Deripaska între 2014 și 2016. "În ultimii ani, SUA au lucrat, nemilos, folosindu-și serviciile sale secrete pentru a recruta cetățeni ruși, punând presiune morală și de alte feluri asupra lor (...) Cred că aceste incidente demonstrează dorința SUA de a se implica în afacerile interne ale Rusiei”, a precizat Peskov.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.