Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Clasamentul celor mai puternice țări din lume

Ziarul de Vrancea
15 aug 2018 1170 vizualizări

SUA domină topul, China a urcat pe locul 2 în locul Marii Britanii n România ocupă locul 48 în lume

​​Ce face o țară să fie puternică: arsenalul de arme pe care îl deține, puterea economiei, gradul de inovare tehnică...? Niciuna în mod singular, ci câte puțin din fiecare, susțin spaniolii de la  Elcano Royal Institute, care calculează un indice agregat care măsoară mai mulți parametri- puterea economică, cea militară și „soft presence”, care cuprinde dezvoltarea culturală, turistică, sportivă și științifică. Potrivit raportului pe 2018, Statele Unite continuă să conducă topul celor mai puternice țări din lume, dar locul al doilea a fost ”furat” britanicilor de către China. România ocupă locul 49 mondial și 18 în Europa, arată datele Raportului.Țările aflate în pozițiile de vârf ale clasamentului global al prezenței își mențin sau întăresc pozițiile. Statele Unite ale Americii se află în fruntea listei cu o valoare indicelui prezenței globale de 2.494 de puncte. China, aflată pe al doilea loc, e încă departe ca punctaj- 841 de puncte. Apoi vin Marea Britanie (637 puncte), Germania (619) și Franța (532).Japonia, Rusia, Canada, Olanda, Italia și Spania urmează Franța în clasament. Cu toate acestea, pozițiile de la 10 la 20 includ câteva țări emergente și mai ales țări asiatice, cum ar fi Coreea de Sud (12), India (13) și Singapore (17). Există o singură țară latino-americană printre cele 20 de țări cu cea mai mare prezență la nivel mondial, și anume Brazilia (locul 19 în clasamentul prezenței globale), cea mai mare țară din regiune din punct de vedere geografic, economic și demografic.

Genova: 10-20 de persoane, încă date dispărute

Între 10 și 20 de persoane sunt încă date dispărute după prăbușirea marți a unei porțiuni din viaductul Morandi al autostrăzii A10, în apropiere de orașul italian Genova, a declarat ieri Francesco Cozzi, șeful procuraturii genoveze. Cozzi a declarat prin telefon pentru Reuters că aceasta este o ipoteză de lucru pe baza informațiilor furnizate de rudele celor dispăruți și a numărului de vehicule despre care se crede că s-ar fi aflat pe pod marți în momentul producerii accidentului. Potrivit autorităților italiene, 38 de persoane și-au pierdut viața în urma prăbușirii tronsonului de autostradă.Ministrul de interne italian Matteo Salvini a cerut ieri societății care gestionează tronsonul de autostradă care s-a prăbușit marți să suspende unele taxe de trecere. "Dacă aș fi fost un șef al (societății) Autostrade per l'Italia, aș fi suspendat unele taxe, însă imediat după producerea tragediei", a spus Salvini după ce a vizitat răniții."Chiar în acest moment, ambulanțele plătesc taxe pe autostrăzi! Mă întreb unde au unii inima și creierul", a adăugat el în timp ce guvernul italian a început procedurile de reziliere a contractului de concesiune atribuit societății care gestionează tronsonul de autostradă care s-a prăbușit la Genova.

A murit Aretha Franklin. „Regina muzicii soul” avea 76 de ani

Cântăreața americană Aretha Franklin a murit, la vârsta de 76 de ani.​ În urmă cu două zile, familia anunța că Aretha Franklin este grav bolnavă și primește îngrijire paliativă, potrivit BBC.  "Regina muzicii soul", în vârstă de 76 de ani, se afla alături de familie, în locuința sa din orașul american Detroit. Potrivit publicației locale Detroit News, citată de Mediafax, cântăreața primea îngrijire paliativă de circa o săptămână. În martie, cântăreața americană Aretha Franklin și-a anulat două concerte majore, după ce medicii i-au recomandat să se odihnească timp de cel puțin două luni.Informațiile despre starea de sănătate proastă a Arethei Franklin circulă de mai mulți ani. De altfel, Franklin s-a luptat mulți ani cu dependența de alcool și a fumat și foarte mult. De asemenea, în 2010, artista a fost diagnosticată cu un cancer.  Aretha Franklin - care și-a început cariera muzicală cântând gospel în biserica tatălui său -, născută pe 25 martie 1942, și-a cimentat locul în istoria muzicii americane cu vocea sa puternică și clară, cu care putea cânta note din patru octave. De-a lungul carierei, a abordat genuri diverse, de la soul la R&B, gospel și pop.Aretha Franklin este cântăreața cu cele mai multe hituri incluse în topurile muzicale, precum Billboard, cu 112 piese, dar și unul dintre muzicienii cu cele mai multe albume vândute, peste 75 de milioane de unități.

Guvernatorul New York-ului afirmă că America „nu a fost niciodată chiar așa de măreață”

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a declarat că America „nu a fost niciodată chiar așa de măreață” într-un discurs ținut miercuri, fiind criticat de Donald Trump și de contracandidatul său republican, scrie CNN. Cuomo a făcut comentariile în contextul discuțiilor despre egalitatea de gen. „Nu vom face America măreață din nou. Nu a fost niciodată chiar așa de măreață”, a declarat Cuomo, afirmația sa fiind un răspuns față de motto-ul de campanie al lui Donald Trump – „Să facem din nou America măreață!”. „Nu am ajuns la măreție. Vom ajunge acolo atunci când fiecare american va fi implicat. Vom ajunge atunci când discriminarea față de femei, care reprezintă 51% din populație, nu va mai exista iar fiecare femeie va putea să-și fructifice potențialul”, a declarat Cuomo. „Guvernatorul Cuomo nu este de acord cu președintele. Guvernatorul consideră că America este măreață dar că va ajunge cu adevărat la măreție atunci când fiecare bărbat, femeie și copil are parte de egalitate de șanse completă. America încă nu și-a atins potențialul maxim”, a declarat Dani Lever, secretarul de presă al lui Cuomo. Ea a adăugat: „Atunci când președintele vorbește despre a face America măreață din nou – să se întoarcă în timp – el ignoră durerea pe care mulți au simțit-o din cauza sclaviei, discriminării, segregării, sexismului și marginalizării contribuțiilor femeilor. Guvernatorul consideră că atunci când toată lumea va fi inclusă și toată lumea contribuie cu potențialul lor maxim, atunci America își va atinge nivelul maxim de măreție”.Trump a răspuns pe Twitter: „Puteți să credeți că el este Guvernatorul statului cu cele mai mari taxe din SUA, Andrew Cuomo și a avut o cădere nervoasă!”. Contracandidatul republican lui Cuomo la alegerile din noiembrie, Marc Molinaro, a declarat că democratul „este dator națiunii să își ceară scuze”. „Ar trebui să îi fie rușine”, a adăugat Molinaro.

Rezultate pozitive într-un studiu privind un tratament lunar pentru HIV

O filială a GlaxoSmithKline a obținut rezultate pozitive în primul său studiu de fază a treia pentru un tratament format din două medicamente destinat tratării HIV, transmite MarketWatch. Studiul realizat de ViiV Healthcare a arătat că tratamentul injectabil cu medicamentele cabotegravir și rilpivirină, administrat o dată pe lună, are o eficacitate similară cu tratamentul standard format din trei medicamente orale, administrat zilnic. Dacă tratamentul cu două medicamente va fi aprobat, va oferi persoanelor infectate cu HIV o lună de zile între fiecare doză de terapie antiretrovirală. În acest fel, tratamentul pentru HIV va fi transformat din 365 de doze pe an la 12 doze, a declarat John Pottage, director științific și director medical la ViiV Healthcare.

Un poster al formației Pearl Jam arată trupul lui Trump în putrefacție pe peluza în flăcări de la Casa Albă

Un poster de concert al formației grunge Pearl Jam înfățișează trupul președintelui SUA, Donald Trump, în putrefacție, pe peluza în flăcări de la Casa Albă. Muzicienii din Seattle au susținut un concert luni, la Missoula, iar posterul controversat prin care și-au anunțat show-ul a fost realizat de basistul Jeff Ament și artistul Bobby Brown, scrie consequenceofsound.net.  Pe afiș este desenat cadavrul președintelui Trump care este mâncat de un vultur chel pe peluza de la Casa Albă, rămasă o grămadă de cenușă arsă.

Concertul de pe stadionul Washington-Grizzly din campusul Universității Montana a avut drept scop strângerea de fonduri pentru campania de realegere a senatorului John Tester.  Pearl Jam, înființată în Seattle, în 1990, este una dintre formațiile-emblemă pentru stilul grunge. Grupul este format din Eddie Vedder (voce, chitară), Jeff Ament (chitară bas), Stone Gossard (chitară ritmică) Mike McCready (chitară principală) și Matt Cameron (tobe). De la înființare, Pearl Jam a câștigat două premii Grammy și a lansat 10 albume de studio care au fost vândute în peste 60 de milioane de copii pe plan mondial. Trupa a fost inclusă, în 2017, în Rock and Roll Hall Of Fame.

India: Cel puțin 73 de persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 73 de persoane au murit din cauza inundațiilor produse în urma ploilor musonice din statul indian Kerala. Un aeroport a fost închis, iar peste 85.000 de persoane au fost evacuate, conform oficialilor, scrie BBC. Autoritățile locale au declarat că mulți dintre cei decedați au fost striviți sub dărâmăturile clădirilor care au cedat în fața alunecărilor de teren. Aeroportul internațional Cochin, unul dintre cele mai aglomerate din India, a fost închis până în 18 august după ce o pistă a fost inundată. Agenția meteorologică a Indiei a emis o alertă roșie pentru statul Kerala. Operațiunile de salvare sunt în desfășurare, iar Guvernul federal a trimis echipaje de urgență pentru a-i ajuta pe salvatorii localii. "Suntem martorii a ceva ce nu s-a mai întâmplat în istoria statului Kerala. Aproape toate barajele sunt acum deschise. Majoritatea centralelor de purificare a apei s-au afundat în apă, iar motoarele nu mai funcționează”, a declarat ministrul regiunii, Pinarayi Vijayan. El a adăugat că situația a fost înrăutățită de faptul că guvernul statului vecin, Tamil Nadu, nu a eliberat apa de la un baraj.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.