Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Civili kurzi executați pe marginea drumului

Ziarul de Vrancea
14 oct 2019 2457 vizualizări

Turcia ar putea fi considerată responsabilă pentru abuzurile comise de grupurile armate ce îi sunt afiliate, iar execuțiile aplicate de rebelii pro-turci pot constitui crime de război, potrivit ONU.

„Conform dreptului internațional privind drepturile omului și legislației internaționale umanitare, execuțiile sumare reprezintă încălcări grave și pot constitui crime de război”, a declarat un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR), Rupert Colville. Imaginile șocante cu civili executați pe marginea drumului de trupele turce au apărut pe Twitter și au fost difuzate de CNN. În înregistrarea video se pot vedea mai mulți civili, printre care și copii, care au fost puși la pământ. În final, unul dintre ei, așezat pe marginea drumului, este executat de un soldat cu o mitralieră. „Civilii, precum și toți cei scoși din lupte cum ar fi combatanții capturați, trebuie să fie protejați”, a afirmat acesta într-o conferință de presă la Geneva. De la începutul ofensivei turce, la 9 octombrie, UNHCR încearcă să verifice autenticitatea cazurilor de abuzuri ce i-au fost comunicate, între care execuții sumare. „Turcia ar putea fi considerată ca stat responsabil pentru încălcările comise de către grupurile armate ce îi sunt afiliate în cazul în care Turcia exercită un control efectiv asupra acestor grupuri sau asupra operațiunilor în cursul cărora aceste încălcări au fost comise”, a explicat purtătorul de cuvânt al UNHCR.

Ofensiva turcă urmărește să alunge din nord-estul Siriei forțele kurde ale Unităților de protecție a poporului (YPG), considerate drept „teroriste” de către Ankara, dar aliate Occidentului în lupta împotriva jihadiștilor grupării Statul Islamic. „Cel mai grav incident de care avem cunoștință până în prezent și pe care încercăm în continuare să-l verificăm pe deplin vizează informații potrivit cărora cel puțin patru civili, între care doi jurnaliști, au fost uciși, iar alți zeci - răniți când un convoi de vehicule a fost lovit de un atac aerian turc”, a detaliat Colville, precizând că atacul a avut loc la 13 octombrie.

UNHCR dispune de asemenea de două înregistrări video distincte, difuzate pe rețelele de socializare, care arată „ceea ce par să fie execuții sumare comise la 12 octombrie de către combatanți aparținând grupării armate Ahrar al-Sharqiya, afiliată Turciei”.

„În aceeași zi, noi am primit informații indicând că o foarte cunoscută femeie politiciană kurdă, Hevin Khalaf, a fost de asemenea executată pe aceeași rută, aparent tot de combatanți Ahrar al-Sharqiya” (grupare a rebelilor sirieni), a adăugat el.

Contraatac kurd

Combatanții kurzi din Siria opuneau ieri o rezistență puternică forțelor turce și aliaților lor care încearcă să cucerească un oraș-cheie la frontieră. Forțele Ankarei au intrat în orașul-cheie de frontieră Ras al-Ain și încearcă să-l cucerească complet. Forțele Democratice Siriene (FDS), o coaliție kurdo-arabă, au lansat în noaptea de luni spre marți un vast contraatac împotriva forțelor turce și aliaților sirieni ai acestora în apropiere de Ras al-Ain. FDS au reușit să încetinească înaintarea forțelor turce cu ajutorul “unor fortificații, rețele de tuneluri (subterane) și întăriri”. Un corespondent AFP în regiune a confirmat continuarea, marți a confruntărilor armate în jurul orașului.

În șapte zile, ofensiva turcă a ucis deja 70 de civili și 135 de combatanți FDS. În confruntările armate au fost uciși 120 de combatanți proturci.

De asemenea, 160.000 de persoane au fost deplasate, potrivit ONU.

Merkel: După Brexit, Londra va fi “un nou concurent” la porțile UE

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că, după Brexit, Marea Britanie va deveni “un nou concurent” la porțile Uniunii Europene, care se va vedea constrânsă din acel moment să fie și mai competitivă. “Marea Britanie se va transforma într-un nou concurent în fața porților Europei. Uniunea Europeană se va confrunta și mai mult cu provocarea de a fi competitivă și de a-și asuma responsabilitatea geopolitică”, a afirmat Angela Merkel într-un discurs în fața reprezentanților industriei din țara sa.

Olanda și Franța au insistat marți asupra necesității de a împiedica orice concurență neloială din exteriorul UE folosind frontiera între cele două Irlande pentru că Londra nu va introduce controalele necesare.

Între timp, statele UE privesc un optimism moderat posibilitatea de a ajunge la un divorț amiabil cu Londra, întrucât pare dificil de încheiat până miercuri dimineață un acord care să poată fi validat la summitul UE de joi și vineri. Potrivit prim-ministrului finlandez Antti Rinne, a cărui țară exercită președinția semestrială a Consiliului UE, negocierile ar putea continua după summitul european.

Ipoteza unui summit suplimentar până la 31 octombrie a început deja să circule. “Dacă nu este posibil să încheiem la summitul de joi, atunci vom vedea”, a declarat șeful diplomației belgiene Didier Reynders.

Laureat Nobel: Oamenii nu vor trăi vreodată pe o altă planetă

Oamenii nu vor putea trăi vreodată pe o altă planetă în afara Pământului, susține Michel Mayor, astrofizicianul co-laureat al Premiului Nobel pentru Fizică din acest an pentru descoperirea primei exoplanete pe orbita unei stele din categoria Soarelui. “Dacă vorbim despre exoplanete, lucrurile sunt clare: Nu vom migra acolo!”, a declarat el într-un interviu pentru AFP, adăugând că dorește să elimine teoriile fanteziste care susțin că, atunci când viața nu va mai fi posibilă pe Pământ, omenirea își va găsi o nouă casă printre stele.

Toate exoplanetele cunoscute sunt pur și simplu prea departe pentru a ne putea gândi la o modalitate fezabilă de a călători până la ele. “Chiar și în cel mai optimist caz în care găsim o planetă locuibilă care să nu fie prea departe, să zicem la câteva zeci de ani lumină, ceea ce nu e mult deloc, e chiar în vecinătatea noastră, și totuși timpul necesar pentru a ajunge până acolo este considerabil”, a explicat el.

Din 1995 și până în prezent, au fost descoperite peste 4.000 de exoplanete în Calea Lactee, însă niciuna dintre ele nu este suficient de aproape pentru a putea călători acolo într-un interval rezonabil de timp.

Stephen Kane, profesor de astrofizică planetară la Universitatea California din Riverside, este de acord cu Mayor. “Realitatea tristă este că, în acest moment al istoriei umanității, toate celelalte stele sunt practic infinit de departe”, a declarat el pentru Live Science. “Ca specie, noi ne chinuim foarte mult să ajungem chiar și până la Lună”, a adăugat el. Am putea trimite oameni pe Marte în următorii 50 de ani, însă “aș fi foarte surprins dacă ar ajunge oameni până pe orbita lui Jupiter în următoarele câteva secole”, a mai susținut Kane. Iar cum distanța până la cea mai apropiată stea de Soare este de aproximativ 70.000 de ori mai mare decât distanța până la Jupiter, “toate stelele sunt pur și simplu imposibil de departe”.

Optimiștii ar putea spune că multe lucruri ni se păreau imposibile până când le-am realizat, așa cum au fost cursele aviatice intercontinentale. “În acest caz însă, fizica necesară pentru a ajunge la alte stele, dacă ea există, ne este complet necunoscută și va necesita o schimbare fundamentală în modul în care înțelegem relația dintre masă, accelerație și energie”. “Așa că rămânem deocamdată aici, cu picioarele pe Pământ, iar acest lucru probabil că nu se va schimba pentru foarte, foarte mult timp”, a concluzionat el.

Andrew Fraknoi, profesor emerit de astronomie la Foothill College din California, are însă o poziție mai optimistă. El este de acord că în viitorul apropiat nu vom putea ajunge la alte stele. “Însă eu nu am să spun niciodată că nu vom ajunge la stele și posibil la alte planete locuibile. Cine știe cum va arăta tehnologia noastră peste un milion de ani de evoluție?”.

O porțiune din promenada Senei va purta numele Maria a României

O porțiune din promenada Senei poartă, de ieri, numele Maria a României (Marie de Roumanie), a anunțat Ambasada României în Franța. Este vorba despre secțiunea de pe malul stâng, dintre Pont d’Iéna și capătul Avenue de Suffren. Ceremonia de inaugurare a avut loc ieri, în prezența Familiei Regale. „Dorim, printr-un astfel de gest, să aducem omagiu celei care, în urmă cu 100 de ani, pleda cauza României la Conferința de Pace de la Paris și care a rămas în sufletele românilor drept «Mama răniților» și «Regina Întregitoare»“, se arată în anunțul publicat pe pagina de Facebook.

Inițiativa aparține Ambasadei României în Franța și este susținută de Primăria Paris și de Grupul de prietenie româno-francez din Adunarea Națională Franceză. Regina Maria (29 octombrie 1875, Eastwell Park, Ashford, Kent, Anglia - 18 iulie 1938, castelul Pelișor, Sinaia, Regatul României), nepoata reginei Victoria a Marii Britanii, a luptat pentru supraviețuirea României în anii agitați ai Primului Război Mondial și în perioada interbelică. A fost a doua regină a României, în calitate de soție a principelui de coroană devenit ulterior regele Ferdinand I al României. A fost mama regelui Carol al II-lea.

Europa poate genera suficientă energie eoliană pentru a alimenta întreaga planetă

Un studiu recent arată potențialul enorm al fermelor de energie eoliană din Europa, ferme care ar putea într-o bună zi să atingă necesarul energetic pentru întreaga lume. Sistemele de captare a energiei generate de vânt din Europa au potențialul de a produce de 100 de ori mai multă energie decât în prezent, se arată într-un studiu comun al universităților din Sussex și Aarhus. În analiza care a luat în calcul toate fermele eoliene construite pe sol (nu și în largul mărilor și oceanelor) s-a calculat că doar bătrânul continent poate ajunge în 2050 se producă suficientă energie pentru toate continentele planetei.

Dacă toate fermele eoliene actuale și-ar atinge potențialul maxim, acestea ar ajunge să producă în total 52.5 TW, adică 1 MW pentru fiecare 16 cetățeni europeni. Autorii studiului susțin că acesta este atât de complet și bine documentat încât ar trebui folosit de autorități pe viitor pentru punerea la punct a strategiei de dezvoltare a fermelor eoliene. Cercetătorii au ajuns la concluzia că nu mai puțin de 46% din suprafața continentului poate fi folosită cu succes pentru găzduirea acestor ferme și producția eficientă de energie eoliană.

Întregul studiu a fost realizat pe baza tehnologiilor actuale și nu ia în calcul inevitabilele progrese care vor crește și mai mult eficiența în ceea ce privește captarea enegiei eoliene.

Autorii studiului au calculat că mai pot fi instalate peste 11 milioane de turbine pe o suprafață de cel puțin 5 milioane de kilometri pătrați. Energia generată astfel ar ajunge la 497 EJ.

Țările cu cel mai mare potențial în acest sens sunt Turcia, Rusia și Norvegia.

Peste 70 de morți în Japonia, în urma taifunului Hagibis

Salvatori căutau în continuare ieri persoane blocate de inundațiile provocate de traversarea Japoniei, în noaptea de sâmbătă spre duminică, a puternicului taifun Hagibis, care a ucis peste 70 de persoane. Peste 100.000 de militari, pompieri, polițiști și membri ai Pazei de Coastă caută în continuare supraviețuitori în zone inundate și afectate de alunecări de teren sângeroase, declanșate de ploi care însoțesc Hagibis, catalogate drept “fără precedent” de meteorologii japonezi. Bilanțul era evaluat marți la 72 de morți și 12 dispăruți de postul public de televiziune NHK, pe baza unor informații culese pe teren de către jurnaliști. Guvernul prezintă bilanțuri inferioare, pe care continuă să le actualizeze. Persoane poate sunt în continuare izolate în zone inundate, în care salvatorii nu au putut să pătrundă, subliniază presa, care survolează cu elicopterul numeroase localități devastate.

“Salvări continuă 24 de ore din 24”, a declarat marți premierul Shinzo Abe. Peste 3.000 de persoane au fost salvate în cele 36 de prefecturi atinse din cele 47 din țară.

Hagibis a atins sâmbătă seara Honshu, una dintre cele patru insule principale ale Japoniei, venind de la Oceanul Pacific, însoțit de rafale de aproximativ 200 de kilometri pe oră și precedat de ploi diluviene.

Mii de sinistrați au petrecut deja mai multe nopți în refugii. Aproximativ 24.000 de gospodării erau private în continuare de energie electrică marți seara, iar aproximativ 128.000 nu mai aveau acces la apă potabilă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.