Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: “Circul” Brexit continuă: Trei scrisori în miez de noapte

Ziarul de Vrancea
19 oct 2019 2387 vizualizări

Parlamentul britanic a decis sâmbătă ca guvernul să ceară o prelungire a termenului pentru Brexit n zis și făcut, numai că Londra a trimis la Bruxelles nu una, ci trei scrisori, dintre care două se bat cap în cap

Sâmbătă, în Parlamentul britanic a fost dezbătut noul acord la care Johnson a ajuns cu UE. Parlamentarii au căzut de acord ca Johnson să ceară o prelungire a termenului pentru Brexit. Amendamentul, introdus de independentul Oliver Letwin, a fost aprobat în Camera Comunelor cu 322 de voturi (respins de 306 membri ai Parlamentului). Fiind respins acordul, prim-ministrul avea termen până la miezul nopții să trimită solicitarea la Bruxelles ceea ce reprezintă a treia amânare a „divorțului”, în virtutea Legii Benn.

Sâmbătă noapte – chiar înainte de expirarea termenului – guvernul britanic a trimis trei scrisori, nu una, către Donald Tusk, președintele Consiliului European. Prima, impusă de “Legea Benn”, cere Uniunii Europene să amâne Brexitul dincolo de termenul limită de 31 octombrie, dar nu este semnată de Boris Johnson. În această misivă este reprodus exact textul “Benn Act”, legea care poartă numele inițiatorului Hillary Benn și care l-a constrâns pe Boris Johnson să ceară prelungirea terenului. A doua este o scrisoare explicativă, scrisă de Sir Tim Barrow, trimisul permanent al Regatului Unit în Bruxelles, în care se explică faptul că prima scrisoare este din partea Parlamentului, nu a Guvernului. A treia este din partea lui Boris Johnson, aceasta fiind trimisă și liderilor celorlalte 27 state UE, premierul britanic scriind că nu este de acord cu prima scrisoare și că nu vrea nicio amânare. În ea, Johnson spune că orice întârziere ar fi “profund corozivă” și ar “afecta interesele Marii Britanii și partenerilor noștri din UE”. El scrie și că Regatul Unit va continua ratificarea acordului obținut joi și îndeamnă Bruxellesul să facă la fel.

Legea Benn stipulează că, dacă niciun acord de ieșire din UE nu este aprobat de Parlamentul britanic până pe 19 octombrie, premierul trebuie să ceară o amânare a până pe 31 ianuarie 2020. „Scopul acestei legi este de a garanta că Regatul Unit nu iese din Uniunea Europeană fără acord”, a explicat Hillary Benn.

Zeci de mii de oameni în stradă

Boris Johnson a sperat să o evite prezentând spre aprobare Parlamentului, sâmbătă, noul său acord de Brexit pe care l-a obținut, în pofida tuturor așteptărilor, săptămâna aceasta la Bruxelles. Însă parlamentarii au adoptat un amendament - așa-numitul amendament „Letwin” - care le permite să-și amâne votul asupra acestui acord, ei preferând de fapt să se pronunțe doar după adoptarea tuturor legilor de punere în aplicare a acordului. Astfel, parlamentarii britanici au decis, sâmbătă, să amâne votul lor asupra acordului de Brexit convenit de Londra și Bruxelles, până când va fi adoptată legislația prin care s-ar implementa acest acord.

Bătălia asupra Brexit s-a revărsat și pe străzile din Londra, sâmbătă, când zeci de mii de oameni s-au adunat să manifesteze pentru a cere un nou referendum. Premierul britanic a susținut vineri că acordul de ieșire din UE obținut la Bruxelles este cea mai bună variantă. “Nu există soluție mai bună decât aceea pe care o apăr mâine (sâmbătă)”, a declarat Boris Johnson într-un interviu pentru BBC. Din noul acord cu Uniunea Europeană a fost eliminat mecanismul numit “backstop”, cel care aducea o serie de garanții pentru evitarea instituirii punctelor vamale la frontiera dintre Irlanda de Nord și Irlanda. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat vineri că se opune unei noi extinderi a Brexitului după data de 31 octombrie în cazul în care Parlamentul britanic va respinge acordul agreat de premierul Boris Johnson cu cele 27 de state membre UE.

Laburiștii insistă cu un al doilea referendum

Partidul Laburist a acuzat că premierul se comportă pueril, pentru că trebuia să trimită o singură scrisoare la Bruxelles. “Se poartă ca un copil. Legea este foarte clară, trebuia să semneze o singură scrisoare. Dacă ieșim fără acord peste 11 zile, din cauza a ceea ce a făcut cu scrisorile, va fi numai vina lui”, a declarat Keir Starmer, purtător de cuvânt al laburiștilor.

El a sugerat că Partidul Laburist ar putea susține Legea Brexitului dacă aceasta ar prevedea și organizarea unui al doilea referendum, scrie The Guardian. „I-am oferit asta Theresei May. (...) Poziția pe care am adoptat-o este aceea că, indiferent de rezultat, trebuie să existe un referendum”, a declarat el pentru BBC.

Catalonia: Cele mai violente proteste din ultimul deceniu

Barcelona, capitala Cataloniei, a fost, vineri seara, scena celor mai violente proteste din ultimul deceniu. Un milion de oameni au manifestat împotriva pedepsei cu închisoarea primită de liderii separatiști și pentru independență. Au avut loc confruntări violente între protestatari și forțele de ordine. Centrul orașului a fost paralizat și devastat, iar oficialii de la Madrid califică acțiunile drept „terorism stradal”. Partidele pro-separatiste sunt acuzate de implicare și susținere a situației tensionate. Platforma online Tsunami Democràtic este investigată pentru instigare și, potrivit presei, serverul care o găzduiește se află în România.

În a cincea noapte de proteste în Barcelona, au fost ridicate și incendiate baricade pe străzile și bulevardele centrale, forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și, pentru prima dată, un tun cu apă. Regiunea a fost în grevă generală.

Tensiunile au început după ora locală 18.00, în apropierea sediului Poliției Naționale. Peste 1 milion de oameni erau adunați în Barcelona. Passeig de Gràcia, Gran Via de Corts Catalanes și Plaça de Catalunya au fost zonele principale în care au avut loc conflicte. Sute de oameni au fost răniți și alte sute au fost arestați. Sâmbătă și duminică, protestele au continuat, dar au scăzut în intensitate.

În Egipt s-au descoperit 30 de sarcofage vechi de peste 3.000 de ani

Treizeci de sarcofage din lemn pictat, cu o vechime de peste 3.000 de ani și în stare excelentă de conservare, au fost descoperite la Assasif, în Valea Regilor, în apropiere de Luxor (sudul Egiptului). “Aceasta este prima descoperire făcută la Assasif de către (o echipă egipteană de) arheologi, conservatori și muncitori”, a declarat secretarul general al Consiliului Suprem pentru Antichități, Mostafa Waziri, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Luxor. Sarcofagele au fost descoperite săptămâna trecută în această necropolă de pe malul vestic al Nilului, iar fotografii cu acestea s-au scurs pe internet înainte de anunțul oficial, făcut sâmbătă în fața templului reginei Hatshepsut.

Cele treizeci de sarcofage din lemn pictat - conținând mumii de bărbați, femei și copii - au fost găsite la un metru adâncime, stivuite unele peste altele pe două rânduri. Sarcofagele aparțin unei familii importante de preoți. Potrivit lui Waziri, dacă săpăturile făcute de occidentali în secolul al XIX-lea s-au concentrat pe mormintele regilor, excavațiile egiptene recente au scos la iveală o “ascunzătoare a preoților”. Cele 30 de sarcofage, pe care se pot vedea hieroglife, divinități egiptene, păsări, șerpi și flori de lotus, datează din a 22-a dinastie, fondată în urmă cu peste 3.000 de ani, în secolul al X-lea î.Hr..

Prima misiune exclusiv feminină în afara ISS, un succes

Prima misiune în afara Stației Spațiale Internaționale (ISS) care a fost efectuată doar de astronaute - ce trebuia să aibă loc în luna martie, dar a fost anulată din cauza lipsei unui costum de o mărime potrivită - s-a încheiat cu succes vineri seară, a anunțat NASA. Misiunea în afara ISS a fost efectuată de astronautele Christina Koch și Jessica Meir. Acestea au înlocuit un sistem de control al bateriilor care s-a defectat la sfârșitul săptămânii trecute. Misiunea în afara ISS a început la ora 11.38 GMT și a durat șapte ore și 17 minute. Misiunea s-a desfășurat conform planului. Aceasta a fost a patra misiune în afara ISS pentru Koch și prima pentru Meir. Meir a venit pe ISS în luna septembrie și atât ea, cât și Koch s-au alăturat echipei de astronauți a NASA în 2013. Clasa lor a avut cel mai mare procentaj de astronauți candidați femei din istoria NASA.

După eșecul din luna martie, NASA a fost acuzată de sexism, mai ales că majoritatea angajaților sunt bărbați.

Cel puțin 13 persoane au murit după surparea unui baraj la o mină de aur în Siberia

Cel puțin 13 persoane au murit după surparea unui baraj la o mină de aur din regiunea Krasnoïarsk, în sud-vestul Siberiei. Accidentul s-a soldat cu mai mulți răniți, cel puțin 14 persoane fiind spitalizate. Barajul s-a surpat în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, iar alte 10 persoane sunt încă date dispărute. Apa a distrus locuințele temporare unde dormeu minerii, adică aproximativ 80 de persoane. Acest baraj nu era înregistrat la Serviciul de supraveghere a mediului și era ilegal, a anunțat Ministerul rus pentru Situații de Urgență. Procurorii au deschis o anchetă pentru încălcarea regulilor de siguranță.

Bărbat arestat după ce a oprit un tren pentru că soția întârzia

Un bărbat din orașul german Essen (vest) a recurs la un gest extrem pentru a împiedica plecarea unui tren de navetiști din stație, deoarece soția sa nu ajunsese încă, informează sâmbătă DPA. Trenul se afla în stația Essen-West gata de plecare, când bărbatul de 34 de ani i-a solicitat conductorului să-i aștepte soția, a indicat vineri poliția. După ce conductorul nu a dat vreun semn că ar dori să facă acest lucru, tânărul s-a pus în fața locomotivei. În cele din urmă, soția sa a apărut și cei doi s-au urcat în tren, însă poliția federală îi aștepta la următoarea oprire. Bărbatul este în prezent urmărit penal pentru perturbarea transportului public.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.