Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Cine este „Profesorul”, noul lider al ISIS

Ziarul de Vrancea
26 oct 2019 2684 vizualizări

Un individ sadic, fost comandat în armata lui Saddam Hussein, ar fi preluat conducerea organizației teroriste

Noul lider al ISIS ar fi un fost ofițer din armata lui Saddam Hussein, care a încheiat o alianță cu al-Baghdadi în închisoarea din Irak. Ulterior, Abdullah Qardash a devenit mâna dreaptă a liderului ISIS.

Abdullah Qardash - poreclit „Profesorul” pentru reputația sa de legiuitor al organizației - este cunoscut ca un individ sadic, dar foarte popular în ISIS, potrivit Newsweek. Potrivit unui comunicat al agenției de presă a ISIS, AMAQ, al-Baghdadi l-a desemenat pe Qardash să conducă operațiunile zilnice ale organizației în august, anul acesta, dar și succesor, în cazul în care ar fi fost ucis, lucru care s-a și întâmplat în urmă cu câteva zile.

Abdullah Qardash are 40 de ani și este irakian, născut în Tal Afar, un oraș musulman predominant sunit din nord-vestul țării. A urmat cursurile unui colegiu de științe islamice din Mosul, după care a fost ofițer în armata lui Saddam Hussein. Abdullah Qardash este crud și autoritar și a stabilit strategia ISIS. A fost și cel care a decis eliminarea celor care au pus la îndoială autoritatea lui al-Baghdadi. De asemenea, ar fi cel care a organizat cele mai multe atentate revendicate de ISIS. Qardash și al-Baghdadi s-au cunoscut în perioada în care au fost închiși la Camp Bucca din Basra de către forțele americane. Potrivit presei islamice, Abdullah Qardash ar face parte din tribul Quraysh, din care ar proveni familia Profetului.

Abu Bakr al-Baghdadi, mort în urma unui raid american

Președintele american, Donald Trump, a anunțat moartea liderului grupării jihadiste Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi. Liderul ISIS a murit în urma unui raid efectuat, sâmbătă noapte, în nord-vestul Siriei, de către forțele speciale americane. „Al-Baghdadi a fost cel mai crud lider al terorismului și cea mai importantă țintă a politicii mele externe”, a adăugat Trump, care a mulțumit, în discurs membrilor comunității de informații și militarilor americani care au contribuit la moartea fostului lider al Statului Islamic.

Trump a mai mulțumit, cu această ocazie, Rusiei, Turciei, Siriei, Irakului și rebelilor kurzi din Siria, pentru ajutorul acordat în misiune. Kurzii i-au ajutat, astfel, pe americani, cu „informații prețioase”.

Liderul american a precizat că al-Baghdadi a fost „un om violent care a murit în mod violent”. Președintele Trump a spus că militarii americani l-au încercuit pe Baghdadi, moment în care acesta și-a detonat vesta cu explozibili pe care o avea asupra sa. Trei dintre copiii liderului ISIS au murit în explozie. „A murit în momentul în care a ajuns într-o fundătură, într-un tunel. A plâns și s-a văitat tot timpul”, a povestit Trumnp. „Imobilul în care se ascundea fusese deja curățat: oamenii săi au fost ori omorâți ori capturați. Unsprezece copii au fost evacuați în siguranță, în vreme ce trei dintre ei au fost luați cu el (al-Baghdadi). Câinii noștri i-au luat urma în tunel dar, când el a ajuns în fundătură, și-a detonat vesta, omorându-i și pe cei trei copii”, a povestit Trump.

Rusia nu confirmă moartea lui Al-Baghdadi

Kremlinul a confirmat ieri că trupele ruse au observat avioane americane în zona unde SUA susțin că a fost ucis liderul grupării jihadiste Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, contrazicând practic Ministerul rus al Apărării care cu o zi în urmă afirmase că nu a fost observat niciun avion american în sectorul respectiv. “Militarii noștri au văzut într-adevăr avioane americane și drone în zonă, care ar fi putut să acționeze acolo”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a adăugat că, dacă într-adevăr această informație despre lichidarea lui Abu Bakr al-Baghdadi se confirmă, atunci în general se poate vorbi despre o “contribuție serioasă a președintelui SUA (Donald Trump) în lupta împotriva terorismului internațional”.

Ministerului rus al Apărării ceruse anterior ca SUA să prezinte probe privind anihilarea liderului Statului Islamic, susținând că nu dispune de o informație veridică despre desfășurarea operațiunii privind eliminarea (pentru a câta oară?!) a lui Abu Bakr al-Baghdadi.

Cele trei religii monoteiste condamnă eutanasierea și sinuciderea asistată

Înalți reprezentanți ai celor trei religii monoteiste - creștinismul, iudaismul și islamul - au semnat și predat papei Francisc un document în care se pronunță ferm împotriva eutanasiei și sinuciderii asistate, “care sunt intrinsec și moral greșite”. Aceste practici ar trebui “interzise fără excepție” și “orice presiune sau acțiune asupra pacienților pentru a-i incita să-și pună capăt vieții este respinsă categoric”, se arată în Documentul privind sfârșitul vieții al “religiilor avraamice monoteiste”. Textul a fost parafat solemn la Vatican de către un reprezentant al fiecărei religii, printre care rabinul David Rosen, director pentru afaceri religioase al American Jewish Committee, Vincenzo Paglia, președintele Academiei pontificale pentru viață, un reprezentant al mitropolitului Kievului, Iilarion, și președintele comitetului central al Muhammadiyah din Indonezia (asociație socio-culturală musulmană), Dr Samsul Anwar.

Ideea acestei declarații a fost propusă papei de rabinul Avraham Steinberg, copreședintele Consiliului național israelian de bioetică.

Documentul autorizează obiecția de conștiință pentru personalul sanitar în toate spitalele și clinicile. “Niciun operator sanitar nu trebuie constrâns sau supus presiunilor pentru a asista direct sau indirect moartea deliberată și internațională a unui pacient prin intermediul sinuciderii asistate sau a oricărei forme de eutanasiere”. Acest drept trebuie “respectat universal” și rămâne “valabil chiar atunci când acest tip de acte au fost declarate legale la nivel local”.

În Italia, Curtea Constituțională a dezincriminat recent sinuciderea asistată în anumite condiții stricte și a cerut parlamentului să legifereze vidul juridic actual. Apreciind că “viața merită să fie susținută până la sfârșitul său natural”, cele trei religii promit să “susțină legile și politicile publice care apără dreptul și demnitatea pacienților în fază terminală pentru a evita eutanasia și pentru a promova îngrijirile paliative”.

SUA: O membră a Camerei Reprezentanților implicată într-un scandal sexual

Membra Camerei Reprezentanților Katie Hill a demisionat duminică din funcție după dezvăluirile din cursul lunii potrivit cărora ar fi avut o relație cu un membru al personalului instituției, relatează DPA.

Katie Hill și-a anunțat demisia într-un comunicat, afirmând că se retrage cu “inima frântă”. Demisia reprezintă o ieșire dramatică de pe firmament pentru Hill, care a fost aleasă în cadrul “valului albastru” care a permis democraților să obțină controlul asupra Camerei Reprezentanților în 2018. Ea a fost prezentă cu regularitate la emisiunile politice și un lider între noii democrați din Camera Reprezentanților. Săptămâna trecută, Comisia de etică a instituției a anunțat că investighează dacă Hill “este posibil să se fi angajat într-o relație sexuală cu o persoană din stafful său din Congres”, o acuzație pe care Katie Hill a negat-o. Regulile de conduită ale Camerei Reprezentanților au fost schimbate anul trecut pentru a interzice relațiile între membri și angajații lor. Într-o scrisoare adresată miercuri alegătorilor din circumscripție, Hill a negat din nou că ar fi avut o relație cu o persoană din stafful său, dar a recunoscut că a avut o altă legătură cu un membru al echipei sale de campanie “în timpul ultimilor ani tumultuoși ai căsniciei mele abuzive”. “Știu că și o relație consensuală cu un subordonat este nepotrivită, dar am permis să se întâmple, deși știam că nu e bine”, a menționat ea în scrisoare.

Site-ul conservator RedState a publicat o serie de articole care pretind că Hill a avut o relație cu un membru al staffului său de campanie și apoi cu un membru al personalului Camerei Reprezentanților. Marți, Katie Hill a negat că a avut o relație cu un membru al staffului Camerei Reprezentanților și a precizat că a contactat Poliția Capitoliului după ce fotografii intime cu ea și o altă persoană au fost publicate de site-ul în cauză.

Hill, care este în proces de divorț cu soțul ei din ultimii nouă ani, Kenneth Heslep, susține că acesta “pare hotărât să încerce să mă umilească”.

Marea majoritate a japonezilor ar fi de acord cu întronarea unei împărătese

Patru cincimi din japonezi sunt de acord cu eventuala întronare a unei împărătese, deși legea actuală permite doar bărbaților accesul la Tronul Crizantemei - tronul imperial al Japoniei, arată un sondaj de opinie preluat luni de AFP. Sondajul a fost efectuat de agenția de presă Kyodo la sfârșitul săptămânii trecute, după ceremonia oficială de întronare a împăratului Naruhito, în vârstă de 59 de ani.

Rezultatele arată că 81,9% dintre cetățenii niponi ar accepta ca fiica unui împărat să îi succeadă la tron, iar împotrivă s-au pronunțat doar 13,5%. Doar 70% ar fi însă de acord cu o eventuală împărăteasă cu ascendență imperială pe linie maternă - fiica unei femei din familia imperială, idee considerată inacceptabilă de 21,9% din japonezi.

Conform legii actuale, fiica unui împărat nu este luată în considerare pentru succesiunea tronului. Aceasta este situația actuală și pentru singura fiică a lui Naruhito; Actualul împărat nu are fii. Se consideră că la căsătoria cu un bărbat care nu este de origine nobilă, femeile părăsesc casa imperială, iar descendenții lor nu sunt posibili moștenitori ai tronului. Reglementările actuale prezintă dificultăți pentru continuitatea dinastiei nipone, care se consideră cea mai veche din lume. În prezent, se cunosc doar trei posibili succesori ai lui Naruhito: prințul Akishino, fratele mai mic al împăratului, în vârstă de 53 de ani; Hisahito, fiul de 13 ani al lui Akishino; și prințul Hitachi, în vârstă de 83 de ani, fratele mai mic al fostului împărat Akihito.

Dezbaterile privind descendența exclusiv pe linie paternă a împăraților nu sunt noi, însă subiectul nu a mai prezentat un interes la fel de ridicat după nașterea prințului Hisahito, în 2006. Conservatorii, inclusiv premierul Japoniei, Shinzo Abe, sunt rezervați față de o eventuală modificare a legii Casei Imperiale.

Extrema dreaptă a lui Salvini obține o victorie zdrobitoare în fieful stângii de 70 de ani

O alianță de dreapta condusă de către Matteo Salvini a obținut o victorie zdrobitoare în alegerile regionale din Umbria, duminică, învingând stânga într-unul dintre fiefurile sale istorice și aplicând totodată o lovitură coaliției la putere în Italia, relatează AFP.

Avocata Donatella Tesei, candidata Ligii (extremă dreapta) a lui Salvini, susținută de asemenea de Fratelli d”Italia (neofasciști) și Forza Italia (centru-dreapta) a lui Silvio Berlusconi, a obținut o majoritate zrobitoare de 57,55% din voturile exprimate. În tabăra adversă, Vincenzo Bianconi, provenind din societatea civilă și susținut de o alianță fără precedent la nivel local între Partidul Democrat (PD, centru-stânga) și Mișcarea Cinci Stele (M5S, antisistem) a obținut doar 37,5% din voturi.

Umbria (nord) are aproximativ 900.000 de locuitori, însă a fost vorba despre un adevărat test al coaliției PD-M5S, aflată la putere de mai puțin de două luni. Un Guvern de stânga și proeuropean a înlocuit coaliția de extremă dreapta și populistă între Liga și M5S care a guvernat Italia din iunie 2018 în august 2019.

Partidul lui Borisov continuă să domine în urma alegerilor locale din Bulgaria

Partidul Cetățeni pentru Dezvoltarea Democratică a Bulgariei (GERB, centru-dreapta) al premierului Boiko Borisov își continuă dominația politică în urma alegerilor locale de duminică. Socialiștii și liberalii prooccidentali, principalii opozanți, nu au reușit să obțină victorii în Sofia și în marile orașe. Prezența la urne a fost de 43%, iar potrivit observatorilor mulți bulgari nu s-au prezentat la vot apreciind că rezultatul era previzibil.

La Sofia, Iordanka Fandakova de la GERB a înfruntat-o pe Maia Manolova, o independentă susținută de mai multe partide de opoziție.

Fandakova era creditată cu 35% din voturile exprimate, iar Manolova cu 26% și urmează să se înfrunte în turul doi, la 3 noiembrie. Partidul lui Borisov a obținut victorii în toate scrutinele importante din 2009, cu excepția unuia.

UE amână Brexitul la 31 ianuarie 2020

Uniunea Europeană (UE) a amânat Brexitul la 31 ianuarie 2020, a anunțat ieri președintele Consiliului Eurpean Donald Tusk.  Uniunea a aprobat o “amânare flexibilă” (“flextension”) - adică Regatul Unit va putea părăsi blocul european înainte de acest termen, în cazul în care Parlamentul britanic ratifică acordul retragerii încheiat de Bruxelles cu premierul britanic Boris Johnson.

Parlamentul britanic se pregătește să se pronunțe prin vot asupra unei propuneri a premierului conservator cu privire la organizarea unor alegeri anticipate la 12 decembrie.

Partidul Naționalist Scoțian (SNP) și Partidul Liberal Democrat (Lib-dem) propun, pe de altă parte, alegeri anticipate la 9 decembrie.

Proiectul acordului ambasadorilor Celor 27, la care BBC scrie că a avut acces, conține angajamentul ca “Acordul retragerii” Marii Britanii din UE să nu poată fi negociat în viitor. Regatul Unit urma să se retragă din UE joi, la 31 octombrie, însă Boris Johnson a fost nevoit să ceară această a treia amânare a Brexitului - prevăzut inițial la 29 martie - în baza unei legi adoptate de parlamentarii britanici în septembrie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.