Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Cine este Mihail Mișustin, șeful Fiscului rus devenit premier

Ziarul de Vrancea
15 ian 2020 2465 vizualizări

Un funcționar de rang înalt necunoscut marelui public, Mihail Mișustin, numit miercuri premier de către Vladimir Putin conduce de zece ani serviciul de impozite la șefia căruia și-a construit o reputație de om eficient, relatează AFP.

Acest moscovit în vârstă de 53 de ani, de formație inginer, îl înlocuiește pe Dmitri Medvedev, care a anunțat demisia Guvernului în urma unor anunțuri ale lui Vladimir Putin cu privire la reforme constituționale majore. Un semn al relativului anonimat în care a rămas cantonat Mihail Mișustin este faptul că pagina sa de Wikipedia exista doar în rusă înainte de numire. La șefia Fiscului rus, acest bărbat chel și cu o față robustă, are câteva reușite, potrivit presei publice. “El a creat cel mai bun sistem de colectare a impozitelor din lume”, potrivit postului public de televiziune Rossiya-24 în minutele imediat următoare nominalizării.

Indiferent că această afirmație este exagerată sau nu, fapt este că Mișustin a organizat reașezarea digitală a Fiscului, o enormă birocrație mult timp ineficientă, din care a făcut o agenție temută.

Absolvent la sfârșitul anilor '80 al unei universități tehnologice din capitala rusă, el și-a făcut intrarea în administrația rusă în 1998, ca vicepreședinte al serviciului de impozite, în paralel cu un post de adjunct al ministrului însărcinat cu acest dosar.

Urmează o carieră de funcționar de rang înalt în mai multe agenții guvernamentale - începănd din 2004 la serviciul federal de cadastru, iar apoi, trei ani mai târziu, însărcinat cu gestionarea zonelor economice speciale în vederea atragerii de investiții străine.

“Prea devreme”

După trecerea la șefia unui fond de investiții - UFG Asset Management -, el se întoarce în 2010 la serviciul rus de impozite cu misiunea de a-l modeniza în profunzime. O misiune reușită, ar fi spus el în noiembrie 2019 într-un interviu acordat ziarului Kommersant, revendicând un “decalaj TVA” (diferența între veniturile așteptate din TVA și cele efectiv încasate) mai mic de 0,6%, în contextul în care acesta este aproximativ 10% în Europa. “Ei ne iau ca exemplu, oameni vin să ne studieze”, adăuga el. Pentru a face acest lucru, Mihail Mișustin a devenit bardul digitalizării economiei ruse. La sfârșitul lui 2018, serviciul de impozite a anunțat, astfel, “în vederea îmbunătățirii eficienței”, crearea unei baze de date centralizate alcătuite din toate datele existente despre cetățenii ruși și accesibilă tuturor administrațiilor. Apreciat de Vladimir Putin, funcționarul de rang înalt s-a afișat în mai multe rânduri alături de acesta, și anume jucând hochei pe gheață - el este membru al Consiliului de Supraveghere al Clubului de Hochei CSKA Moscova - la meciul de gală la care participă anual președintel rus la Soci (sud).

Însă este “prea devreme” ca el să fie considerat un posibil succesor al lui Vladimir Putin, declară politologul Ekaterina Schulmann, care apreciază că Mihail Mișustin “este o figură ideologic neutră”.

Potrivit mai multor analiști, el este însă un apropiat al fostului ministru al Finanțelor Aleksei Kudrin, una dintre cele mai respectate figuri în Rusia din clubul “liberalilor”, spre deosebire de clanul “siloviki”-lor, proveniți din serviciile de securitate.

Căsătorit și tatăl al trei copii, șeful impozitelor apărea în 2015 în poziția 54 în rândul celor mai bine plătiți funcționari din Rusia, potrivit revistei Forbes, cu venituri în valoare de 183,31 de ruble (2,7 milioane de euro la nivelul actual).

Parlamentul European, “palmă grea” pentru Polonia și Ungaria

Parlamentul European a adoptat ieri, la Strasbourg, o rezoluție care atenționează că discuțiile cu Polonia și Ungaria nu au determinat încă aceste țări să se realinieze valorilor pe care se întemeiază Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat al PE. În rezoluție, adoptată cu 446 de voturi pentru, 178 împotrivă și 41 de abțineri, eurodeputații subliniază că rapoartele și declarațiile Comisiei Europene și ale organismelor internaționale, cum ar fi ONU, OSCE și Consiliul Europei, indică faptul că “situația din Polonia și din Ungaria s-a deteriorat de la declanșarea articolului 7 alineatul (1)”.

PE accentuează că audierile organizate de Consiliu în temeiul articolului 7 din Tratat nu sunt organizate nici periodic, nici structurat și solicită Consiliului să adreseze recomandări concrete țărilor în cauză, inclusiv termenele limită, pentru a asigura respectarea legislației UE. “Eșecul Consiliului în a face uz efectiv de articolul 7 din TUE continuă să submineze integritatea valorilor comune europene, încrederea reciprocă și credibilitatea Uniunii în ansamblu”, susține Parlamentul European.

Textul rezoluției invită de asemenea Comisia Europeană să utilizeze pe deplin instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a lua măsuri în legătură cu existența unui risc clar de încălcare gravă de către Polonia și Ungaria a valorilor pe care se întemeiază UE, în special procedurile accelerate de constatare a neîndeplinirii obligațiilor și cererile de măsuri provizorii adresate Curții de Justiție.

Membrii PE susțin că nu li s-a permis să participe la audieri, chiar dacă Parlamentul European a fost cel care a inițiat procedurile legate de articolul 7. Ei insistă asupra faptului că Parlamentului ar trebui să i se ofere posibilitatea de a-și prezenta oficial propunerea motivată în fața Consiliului. În final, rezoluția PE subliniază “nevoia stringentă” a unui mecanism al UE privind democrația, statul de drept și drepturile fundamentale, după modelul propus de Parlament. Aceasta ar trebui să fie o revizuire independentă anuală care evaluează, în condiții de egalitate, conformitatea tuturor statelor membre cu valorile prevăzute la articolul 2 din Tratat.

În septembrie 2018, Parlamentul European i-a solicitat Consiliului să acționeze pentru a împiedica autoritățile maghiare să încalce valorile fondatoare ale UE. Eurodeputații erau preocupați în principal de independența judiciară, libertatea de exprimare, corupția, drepturile minorităților și situația migranților și a refugiaților.

În cazul Poloniei, Comisia Europeană a solicitat acțiuni ale UE în decembrie 2017, având în vedere amenințările percepute la adresa independenței sistemului judiciar. Într-o rezoluție adoptată în martie 2018, Parlamentul European a fost de acord cu Comisia cu privire la riscurile de încălcare a principiilor statul de drept în Polonia.

Fiul ultimului șah al Iranului prezice căderea rapidă a regimului de la Teheran

Prințul iranian în exil Reza Pahlavi, fiul ultimului șah al Iranului, a prezis miercuri căderea Republicii Islamice în următoarele luni, îndemnând occidentalii să nu negocieze cu regimul de la Teheran. La o conferință la Washington, el a făcut o paralelă între manifestațiile iraniene din ultimele luni și revoluția islamică ce a condus la răsturnarea tatălui său la începutul anului 1979. “Este doar o chestiune de timp”, “cred că este aceeași stare de spirit”, a spus fostul prinț moștenitor în vârstă de 59 de ani, care locuiește într-o suburbie a capitalei SUA. “Durează doar câteva săptămâni sau luni pentru a ajunge la prăbușirea finală, la fel ca în ultimele trei luni din 1978 înainte de revoluție”, a apreciat el.

Opozanții iranieni aflați în exil au prezis deja în mod repetat căderea iminentă a regimului de la Teheran. Cu toate acestea, Reza Pahlavi a dat asigurări că iranienii ar putea “de această dată să simtă această ocazie pentru prima dată în 40 de ani”.

Iranienii au ieșit pe străzile multor orașe din țară în noiembrie pentru a protesta împotriva creșterii prețului benzinei, dar mișcarea de protest a fost reprimată violent de autorități. notează AFP. Potrivit organizației pentru drepturile omului Amnesty International, această represiune a făcut peste 300 de morți, în timp ce liderii americani spun că numărul morților ar putea ajunge sau depăși 1.500.

În ultimele zile, în special în rândul studenților de la universitatea din Teheran, noi proteste au izbucnit când armata iraniană a recunoscut că a doborât un avion de linie ucrainean din greșeală, după ce inițial a negat orice responsabilitate.

Fiul ultimului șah, care a fost un monarh prooccidental și un aliat apropiat al Statelor Unite, nu s-a referit la perspectiva restabilirii dinastiei sale. El a spus că este gata să sprijine o vastă coaliție de iranieni pentru a înlocui regimul actual cu o democrație laică.

Un miliardar japonez caută parteneră pentru o excursie pe Lună

Miliardarul japonez Yusaku Maezawa, care va fi primul pasager civil ce va călători spre Lună, a lansat online un concurs a cărui căștigătoare îi va deveni soție și îl va însoți în prima cursă comercială a SpaceX în jurul satelitului natural al Pământului. Demersurile lui Maezawa vor fi televizate, sub forma unui reality-show. El are vârsta de 44 de ani și este a 22-a cea mai bogată persoană din Japonia, cu o avere estimată de Forbes la 1,8 miliarde de euro. După cum a declarat pe site-ul oficial al proiectului, „singurătatea și golul constant încep să mă cucerească”.

Maezawa spune că, după ce a trăit exact cum și-a dorit și și-a condus compania timp de 21 de ani, este momentul unei „reporniri”. Recent, el a încheiat o relație pe care o avea cu actrița Ayame Goriki. Acum, caută „o parteneră de viață” alături de care să strige din spațiu „pentru dragostea noastră și pacea mondială”. Ea trebuie să aibă vârsta de peste 20 de ani, să fie necăsătorită, să aibă o personalitate „luminoasă”, să fie o fire optimistă și „să fie interesată să își trăiască viața la maxim”. Cel mai important, femeia trebuie să fie „dornică să meargă în spațiu și să participe la pregătirile pentru călătorie”. În plus, nu este obligatoriu să vorbească limba japoneză.

Candidaturile pot fi depuse până pe 17 ianuarie, iar miliardarul va anunța decizia la finalul lunii martie. Călătoria spre Lună va avea loc peste trei ani.

În septembrie 2018 a fost anunțat că Maezewa va fi primul pasager al SpaceX, compania lui Elon Musk. Japonezul a cumpărat toate locurile din nava spațială BFR pentru un preț care nu a fost dezvăluit.

Rouhani: Îmbogățim mai mult uraniu decât o făceam înainte de acordul nuclear

Iranul îmbogățește mai mult uraniu acum decât o făcea înainte de acordul nuclear semnat cu marile puteri ale lumii în 2015, a declarat ieri președintele iranian Hassan Rouhani, într-un discurs televizat. “Îmbogățim mai mult uraniu decât înainte de acordul nuclear. Presiunea pe Iran a crescut, dar continuăm să progresăm”, a spus Rouhani. Teheranul a renunțat treptat la obligațiile pe care se angajase să le respecte prin acordul nuclear ca răspuns la retragerea Statelor Unite, în 2018, din respectivul pact și la sancțiunile dure pe care Washingtonul le-a aplicat economiei iraniene. Până la sfârșitul acestui an, Iranul va deține o cantitate de uraniu îmbogățit suficientă pentru a produce o armă nucleară, susțin serviciile secrete militare israeliene într-un raport cu estimări pentru anul 2020.

Iranul ar putea avea arme nucleare într-un an sau doi, dacă țara continuă să încalce acordul nuclear din 2015,a declarat vinerea trecută ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian.

“Dacă ei vor continua să destrame acordul de la Viena atunci, da, într-o perioadă destul de scurtă de timp, de un an sau doi, ar putea avea acces la o armă nucleară, lucru ce nu este o opțiune”, a declarat le Drian la RTL Radio.

Spotify a creat liste de melodii pentru câinii singuri acasă

Spotify a creat liste de melodii și un podcast pentru câinii rămași singuri acasă, după ce a constatat că aproximativ 74% dintre proprietarii de câini din Marea Britanie pun muzică pentru animalele lor, transmite Reuters. Compania suedeză de streaming audio a anunțat că a lansat un podcast cu muzică liniștitoare, povești și mesaje de calmare citite de actori, pentru a reduce stresul câinlor care sunt singuri acasă.

În același timp, listele de cântece destinate animalelor de companie sunt selectate de algoritmi pentru a răspunde caracteristicilor animalelor, cum ar fi energice sau lente. Spotify a aflat prin intermediul unui studiu că unul din patru proprietari de animale pun muzică pentru ca aceștia să aibă parte de companie atunci când stăpânii sun plecați de acasă. O proporție de 42% dintre proprietari au spus că animalele lor au un tip favorit de muzică. Un sfert dintre proprietarii de animale afirmă că au văzut cum acestea dansează pe muzică.

Talibanii propun americanilor un armistițiu

Talibanii au trimis americanilor o ofertă în vederea unui scurt armistițiu, după mai bine de 18 ani de război între cele două părți, au declarat două cadre talibane pentru AFP, ceea ce prevestește un progres în negocierile talibano-americane. “Talibanii sunt pregătiți de un armistițiu temporar de șapte până la zece zile”, a declarat pentru AFP o sursă talibană din Pakistan. “Va fi un armistițiu cu Statele Unite și Guvernul afgan”, a adăugat această sursă. Oferta “a fost finalizată și transmisă americanilor. Ea va deschide calea unui acord”, a declarat altă sursă, tot din Pakistan.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.