Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Cine este autorul ultimului masacru din Texas

Ziarul de Vrancea
1 sep 2019 2187 vizualizări

Bărbatul de 36 de ani fusese concediat cu câteva ore înainte să împuște mortal șapte persoane

Bărbatul care a ucis șapte persoane și a rănit alte 22 sâmbătă, într-un atac armat produs în vestul statului american Texas, între orașele Midland și Odessa, a fost identificat de poliție drept Seth Aaron Ator, în vârstă de 36 de ani, din Odessa. Detalii despre atacul armat din weekendul premergător Labor Day (Ziua Muncii), care se sărbătorește în SUA luni, 2 septembrie, și numele unora dintre victime au început să apară online și din partea oficialităților americane duminică și luni dimineața. Poliția a continuat să cerceteze 15 scene ale crimei în orașele vecine Midland și Odessa, statul Texas. Atacatorul, care lucra ca șofer de camion în Odessa, fusese concediat sâmbătă dimineața, au relatat The New York Times și alte mijloace de informare în masă. Câteva ore mai târziu, Ator a fost tras pe dreapta în Midland, de polițiști texani pentru că nu semnalizase la schimbarea direcției de mers, a anunțat poliția. Înarmat cu o pușcă semiautomată de tip AR, Ator a deschis focul de la luneta vehiculului său, rănind un polițist. Apoi a demarat în trombă și a continuat să tragă la întâmplare. După un timp, Ator și-a abandonat mașina și a deturnat o mașină a poștei, ucigând-o pe poștărița care conducea vehiculul. Ator a fost ulterior încolțit de polițiști în parcarea unui cinematograf din Odessa, unde a fost ucis. “În acest moment nu există răspunsuri definitive cu privire la mobilul sau motivele (atacului), dar suntem aproape siguri că suspectul a acționat de unul singur”, a declarat șeful poliției din Odessa, Michael Gerke. Evidențe judiciare online au relevat că Ator fusese condamnat în 2002 pentru violare de proprietate și evitarea arestării.Acesta este cel de-al doilea atac armat din Texas într-o lună de zile. La 3 august, un atacator din împrejurimile orașului Dallas a ucis 22 de oameni tot într-o zi de sâmbătă, la un supermarket Walmart situat la circa 410 km vest de Midland, orașul El Paso, Texas. Președintele Donald Trump l-a calificat pe autorul atacului din Odessa-Midland drept “o persoană foarte bolnavă”, dar a insistat că o mai atentă verificare a celor care cumpără arme nu ar fi putut împiedica violențele recente cu arme de foc de pe teritoriul american.

Uraganul Dorian a lovit insulele Bahamas

Aceasta este a doua cea mai puternică furtună înregistrată vreodată în Atlantic

Uraganul Dorian, a doua cea mai puternică furtună înregistrată vreodată în Atlantic, a lovit duminică noaptea insulele Great Abaco și Grand Bahama din Bahamas și se îndreaptă periculos de aproape de Florida, cu valuri distructiv de înalte, potrivit Centrului Național pentru Uragane (NHC) din Miami. Furtuna a provocat valuri cu înălțimi de 5,5 până la 7 metri peste nivelul normal la Great Abaco. La ora 03:00 GMT, uraganul se afla la 220 de kilometri de coasta Floridei, unde unele regiuni au fost evacuate. Mai la nord, Guvernatorul Carolinei de Sud, Henry McMaster, a ordonat evacuarea obligatorie a opt ținuturi aflate pe coastă, luni, începând cu ora 16:00 GMT. Guvernatorul Georgiei, Brian Kemp, a ordonat evacuarea totală sau parțială a cinci ținuturi de coastă, începând cu după-amiaza zilei de luni. Chiar și numai o lovitură ușoară din partea celui mai puternic uragan care a lovit vreodată Florida ar putea aduce ploi torențiale și vânt cu potențial distructiv, potrivit NHC. “Cu această direcție, centrul uraganului periculosului uragan Dorian va continua să lovească insulele Great Abaco ți Grand Bahama în această noapte și luni. Uraganul se va deplasa periculos de aproape de coasta de est a Floridei, de luni și până marți noaptea”, a avertizat NHC. Dorian va rămâne la nivel de uragan în următoarele cinci zile, potrivit NHC.

Johnson îi amenință pe „rebeli” cu excluderea din Partidul Conservator

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a amenințat că va exclude rebelii din Partidul Conservator dacă se opun planurilor lui privind Brexitul și votează împotriva unei plecări fără acord a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Promisiunea lui Johnson de a retrage Marea Britanie din Blocul Comunitar pe 31 octombrie, cu sau fără un acord, a dus țara aproape de o criză constituțională și într-un blocaj în relația cu ceilalți 27 de membri ai UE, iar alegerile reprezintă o posibilitate. Există „zvonuri foarte puternice” că alegeri generale ar putea fi anunțate săptămâna aceasta pentru o dată de dinainte de 31 octombrie, a transmis unul dintre șefii departamentului Politic al ziarului The Guardian.  „Zvonuri foarte puternice în Westminster, astăzi, că săptămâna aceasta ar putea fi convocate alegeri înainte de 31 octombrie”, a notat Jessica Elgot pe Twitter.Reuters scrie că rebelii din Partidul Conservator complotează cu opoziția pentru a prelua controlul asupra Parlamentului și a bloca Guvernul cu o lege ce ar împiedica un Brexit fără acord, despre care spun că ar ruina economia. Cu 24 de ore înainte ca parlamentarii să revină din vacanța de vară, marți, executanții lui Johnson i-au avertizat pe rebeli că dacă votează împotriva Guvernului vor da controlul Parlamentului liderului Partidului Laburist, Jeremy Corbyn. „Dacă nu votează cu Guvernul marți, vor distruge poziția de negociere a Guvernului și vor da controlul Parlamentului lui Jeremy Corbyn”, a spus o sursă. „Oricărui parlamentar Conservator care va face asta îi va fi retras sprijinul și nu se va afla între candidații Conservatori la alegeri”.După mai mult de trei ani de la referendumul la care a fost decisă cu 52% la 48% ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană este încă neclar când și în ce termeni se va întâmpla acest lucru. Corbyn, lider laburist (socialist), a afirmat că este dispus că facă tot ce trebuie pentru a opri un Brexit fără acord.În urmă cu o săptămână, Boris Johnson i-a solicitat reginei Elizabeth II să suspende activitatea Parlamentului, cerere acceptată de suveran. Astfel, activitatea Parlamentului ar urma să fie oprită nu mai devreme de 9 septembrie și nici mai târziu de 12 septembrie și până pe 14 octombrie. Decizia lui Johnson a fost atacată inclusiv în justiție de politicieni. Audieri vor avea loc pe 3, 5 și 6 septembrie.

Polonezii vor putea intra curând în SUA fără vize

Vicepreședintele american Michael Pence a declarat ieri că este bucuros că Polonia este aproape pregătită pentru Visa Waiver Program, transmite Reuters. “Sunt mulțumit să văd că Polonia este aproape eligibilă pentru programul Visa Waiver”, a declarat Pence în timpul unei întâlniri cu președintele polonez Andrzej Duda ce a avut loc în Varșovia. Aproximativ 10 milioane de polonezi trăiesc în Statele Unite, aceasta fiind una dintre cele mai mari minorități etnice din SUA.

Papa Fracisc a criticat din nou eutanasia

Papa Francisc a criticat încă o dată, ieri, eutanasia, pe care a descris-o ca pe o “o viziune utilitaristă asupra persoanei”, informează AFP. “Practica eutanasiei, devenită deja legală în diverse state, propune doar, în aparență, încurajarea libertății personale, în condițiile în care ea se bazează în realitate pe o viziune utilitaristă asupra persoanei”, a comentat papa Francisc, într-o audiență, în timpul căreia a primit un grup de medici, membri ai unei asociații italiene de oncologie. “Tehnologia nu este un serviciu pentru om atunci când ea se reduce la un singur lucru, când ea face distincția între cine merită să fie încă îngrijit medical și cine nu merită, pentru că acea persoană este considerată doar o povară”, a subliniat suveranul pontif, care a insistat și asupra importanței pe care o au “însoțirea pacientului” și “îngrijirile paliative”. Papa le-a cerut medicilor prezenți la audiere să nu urmeze “căile cele mai radicale și cele mai expeditive”. “Dacă alegem moartea, problemele sunt rezolvate într-un anumit sens, dar câtă amărăciune se află în spatele acestui raționament și câtă respingere a speranței se află în alegerea de a renunța la tot și de a rupe toate legăturile”, a pledat liderul de la Vatican. Papa Francisc și ceilalți oficiali de la Vatican au luat poziție în luna iulie împotriva opririi tratamentelor administrate pacientului francez Vincent Lambert, fost infirmier în vârstă de 42 de ani, aflat în stare vegetativă în urma unui accident de automobil. După moartea lui, papa Francisc a declarat că “fiecare viață are valoare, întotdeauna”.Cazul acestui pacient, care a provocat o mare tristețe în rândul familiei sale, a devenit un simbol al dezbaterilor din Franța legate de eutanasie.

Hong Kong: Elevii și studenții boicotează cursurile

Sute de elevi și studenți din Hong Kong au boicotat cursurile ieri, în prima zi de școală după vacanța de vară, pentru a participa la demonstrații pro-democrație, după un weekend în care au avut loc violențe. Acesta este cel mai recent act de nesupunere parte din mișcarea anti-guvernamentală începută în urmă cu trei luni, care a dus orașul controlat de China în cea mai importantă criză politică din ultimele decenii. Finalul săptămânii a fost marcat de violențe, cu protestatari care au incendiat baricade și au aruncat cu bombe incendiare artizanale și cu forțe de ordine care s-au folosit de bastoane, tunuri cu apă și gaze lacrimogene. Sute de studenți s-au adunat în fața Chinese University din Hong Kong, una dintre cele mai mari ale orașului și au ținut discursuri de pe o scenă improvizată pe care a fost afișat „studenți în boicot pentru orașul nostru”.Imagini publicate pe platformele social media arată numeroși liceeni aliniați în fața școlilor, ținând pancarte. În același timp, multe școli primare au fost închise din cauza unei avertizări privind un taifun.Protestatarii au făcut apel zilele trecute la grevă generală, însă luni majoritatea oamenilor au revenit la muncă. Duminică, mii se protestatari au blocat liniile de transport public care fac legătura cu aeroportul, în încercarea de a atrage atenția lumii asupra tentativei lor de a forța Beijingul să ofere o autonomie mai mare fostei colonii britanice, care este controlată de China din 1997.Sub numele de „Mișcarea Umbrelelor”, protestele din Hong Kong, începute în urmă cu 13 săptămâni din cauza unei legi a extrădării, au evoluat și, după ce legea a fost suspendată, oamenii cer acum o reformă democratică și investigarea actelor brutale comise de poliție.China neagă că se implică în problemele Hong Kong-ului și acuză țările din Vest că instigă la proteste. În plus, autoritățile chineze susțin că Hong Kong este o problemă internă.

Cărțile “Harry Potter”, retrase dintr-o școală catolică la sfatul exorciștilor

O școală catolică din Nashville a retras cărțile “Harry Potter” din biblioteca sa, motivând că acestea includ “blesteme și vrăji, care atunci când sunt citite de o ființă riscă să invoce spiritele rele”, scrie The Guardian. Ziarul local The Tennessean a anunțat că pastorul de la școala catolică St. Edward le-a transmis un email părinților despre seria romanelor scrise de J.K. Rowling pentru a-i înștiința că a comunicat cu “mai mulți” exorciști care i-au recomandat să retragă volumele din bibliotecă.  “Aceste cărți prezintă magie albă și magie neagră, care nu este reală, dar este o înșelăciune inteligentă”, a scris reverendul Dan Reehil. “Blestemele și vrăjile folosite în cărți sunt blesteme și vrăji reale; care, atunci când sunt citite de o ființă riscă să invoce spiritele rele în prezența persoanei care citește textul”.Blestemele și vrăjile incluse în volumele, care au fost publicate între 1997 și 2007, includ “avada kedavra”, “uciderea” blestemului; “crucio”, blestemul torturii; și “imperio”, care permite vrăjitorilor să controleze acțiunile altora.Cărțile din seria “Harry Potter” au fost cenzurate de către creștini încă de la primul volum, “Harry Potter and the Philosopher’s Stone” (Harry Potter și Piatra Filozofală), lansată în 1997. În 1999, a fost cea mai controversată carte în Statele Unite.  Controversele erau de tipul: cărțile “glorifică magia, derutându-i pe copii și îndemnându-i să încerce să imite vrăjile și blestemele despre care citesc”.  În 2001, pastorul comunității creștine din Alamogordo, New Mexico, a asistat la o incendiere de cărți “Harry Potter” și o bibliotecă locală a răspuns afișând public că “Harry este viu și bine în biblioteca lor”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.