Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: China anunță primele decese COVID din ultimele săptămâni

Ziarul de Vrancea
18 dec 2022 593 vizualizări

Bilanțul oficial este însă pus la îndoială, sunt temeri că boala face deja ravagii în marile orașe n numărul real al deceselor cauzate de COVID în China ar putea crește la peste 1,5 milioane în următoarele luni

China a raportat luni primele decese legate de COVID din ultimele săptămâni, în condițiile în care observatorii au îndoieli tot mai mari că bilanțul oficial ar înregistra toate victimele unei boli care face deja ravagii în orașe după ce guvernul a relaxat controalele stricte împotriva virusului, relatează Reuters.

Cele două decese de luni au fost primele raportate de Comisia Națională de Sănătate (NHC) din 3 decembrie, cu câteva zile înainte ca Beijingul să anunțe că ridică restricțiile care au ținut în mare parte sub control virusul timp de trei ani, dar care au declanșat proteste de amploare luna trecută. Jurnaliștii Reuters au văzut însă sâmbătă mașini funerare aliniate în fața unui crematoriu din Beijing desemnat pentru COVID-19, iar angajați în costume de protecție transportau morții în interiorul instalației. Reuters precizează că nu a putut stabili imediat dacă decesele s-au datorat COVID.

Luni dimineață, un hashtag privind cele două decese COVID raportate de autorități a devenit rapid principalul subiect de discuție pe platforma chineză Weibo, asemănătoare cu Twitter. “Care este rostul statisticilor incomplete?”, se întreabă un utilizator. “Nu cumva asta înseamnă înșelarea publicului?”, a scris un altul. NHC nu a răspuns imediat la întrebările Reuters cu privire la acuratețea datelor sale.

Oficial, în China au fost înregistrate doar 5.237 de decese legate de COVID în timpul pandemiei, incluzând ultimele două decese, ceea ce reprezintă o fracțiune infimă din populația sa de 1,4 miliarde de locuitori și un număr foarte mic în raport cu bilanțurile altor țări. Experții în domeniul sănătății avertizează că cea mai populată țară a lumii ar putea plăti un preț mare pentru că a luat măsuri atât de stricte pentru a proteja o populație care acum nu are imunitate naturală la COVID-19 și are rate scăzute de vaccinare în rândul persoanelor în vârstă. Unii se tem că numărul deceselor cauzate de COVID în China ar putea crește la peste 1,5 milioane în următoarele luni.

Vineri, publicația de știri chineză Caixin a anunțat că doi jurnaliști din mass-media de stat au murit după ce au contractat COVID, iar sâmbătă a anunțat că a murit și un student la Medicină în vârstă de 23 de ani. Nu a fost imediat clar care dintre aceste decese, dacă este cazul, au fost incluse în bilanțul oficial al morților prezentat luni.

Îmbolnăvirile afectează bursele

“Numărul (oficial) este în mod clar o subestimare a deceselor cauzate de COVID”, a declarat Yanzhong Huang, specialist în sănătate la Council on Foreign Relations (CFR), un think tank american. Acest lucru “poate reflecta lipsa capacității statului de a urmări și monitoriza în mod eficient situația bolii pe teren, după renunțarea la testarea PCR în masă, dar poate fi determinat și de eforturile de a evita panica în masă din cauza valului de decese cauzate de COVID”, a spus el.

NHC a raportat 1.995 de infecții simptomatice pentru 18 decembrie, față de 2.097 cu o zi înainte. Dar ratele de infectare anunțate public sunt de asemenea nefiabile, deoarece se efectuează mult mai puține teste PCR obligatorii în urma relaxării recente. NHC a încetat să mai raporteze cazurile asimptomatice săptămâna trecută, invocând scăderea numărului de teste.

Acțiunile companiilor chineze au scăzut luni, iar yuanul a pierdut teren în raport cu dolarul, investitorii fiind îngrijorați de faptul că numărul tot mai mare de cazuri de COVID-19 va afecta și mai mult a doua economie a lumii, în ciuda promisiunilor de sprijin guvernamental. Pe de altă parte, virusul a cuprins inclusiv sălile de tranzacționare din Beijing și s-a răspândit rapid în centrul financiar din Shanghai, îmbolnăvirile și absențele diminuând schimburile comerciale deja scăzute și forțând autoritățile de reglementare să anuleze o reuniune săptămânală de verificare a vânzărilor publice de acțiuni. Producătorul japonez de cipuri Renesas Electronics Corp (6723.T) a declarat luni că a suspendat activitatea la fabrica sa din Beijing din cauza infecțiilor cu COVID-19.

Virusul se răspândește rapid

Epidemiologul-șef al Chinei, Wu Zunyou, a declarat sâmbătă că țara se află în mijlocul primului din cele trei valuri de COVID așteptate în această iarnă, ceea ce corespunde mai mult cu ceea ce oamenii spun că se întâmplă în realitate. “Aș spune că 60 până la 70 la sută dintre colegii mei sunt infectați în acest moment”, a declarat pentru Reuters Liu, în vârstă de 37 de ani, un angajat al unei cantine universitare din Beijing.

În timp ce oficiali chinezi au minimalizat în ultimele săptămâni amenințarea reprezentată de noua tulpină Omicron a virusului, autoritățile sanitare rămân îngrijorate în privința persoanelor în vârstă, care au fost reticente în a se vaccina. Oficial, rata de vaccinare în China este de peste 90%, dar rata pentru adulții care au primit doze de rapel ale vaccinului scade la 57,9%, iar pentru persoanele cu vârsta de peste 80 de ani la 42,3%, potrivit datelor guvernamentale.

În districtul Shijingshan din Beijing, lucrătorii medicali au mers din ușă în ușă oferindu-se să vaccineze rezidenții în vârstă în casele lor, a relatat duminică agenția chineză de știri Xinhua. Însă nu doar persoanele în vârstă se feresc de vaccinuri. “Nu am încredere”, a declarat pentru Reuters o tânără de 28 de ani din Shenzhen, care spune că a auzit de la prieteni tot felul de povești cu privire la impactul asupra sănătății, precum și avertismente similare pe rețelele sociale. 

Vaccinurile dezvoltate în străinătate nu sunt disponibile în China continentală pentru publicul larg, care s-a bazat pe injecțiile cu virus inactiv ale producătorilor locali. În timp ce comunitatea medicală din China, în general, nu se îndoiește de siguranța vaccinurilor chinezești, unii spun că au îndoieli în privința eficienței lor comparativ cu vaccinurile occidentale bazate pe tehnologia ARN mesager.

Londra va livra Kievului importante cantități de muniție pentru artilerie

Premierul britanic Rishi Sunak urmează să anunțe la o reuniune cu liderii din Europa de Nord, țările baltice și Țările de Jos în Letonia, livrarea către Ucraina a unei importante cantități mari de muniție pentru artilerie. În cadrul întâlnirii de la Riga, vor fi discutate eforturile destinate să contracareze Rusia în regiunile nordice și la Marea Baltică. Rishi Sunak, care urma să sosească ieri în Letonia, le va cere celorlalți lideri ai țărilor participante alături de Regatul Unit la Forța expediționară comună (JEF) să mențină sau să depășească în 2023 nivelul de sprijin acordat în acest an Ucrainei. El va anunța, de asemenea, că Londra va livra “sute de mii de muniții pentru artilerie anul viitor în cadrul unui contract de 250 de milioane de lire sterline, care va asigura un flux constant de muniții esențiale pentru artilerie Ucrainei pe tot parcursul anului 2023”, se arată într-un comunicat.

Regatul Unit a arătat calea “furnizând un ajutor defensiv Ucrainei, în special prin trimiterea de lansatoare de rachete multiple și, recent, a 125 de tunuri antiaeriene”, a precizat biroul premierului. “Am furnizat, de asemenea, peste 100.000 de muniții începând din februarie”.

Luna trecută, Rishi Sunak a vizitat Kievul pentru a oferi un sprijin suplimentar Ucrainei în lupta sa împotriva forțelor ruse.

O actriță rusă îl numește pe Putin „principalul maniac al secolului XXI”

O actriță și poetă rusă a criticat dur războiul lui Putin în Ucraina și l-a numit pe acesta „principalul maniac al secolului XXI”, potrivit Sky News. Într-un interviu cu YouTuberul Yury Dud, Vera Polozkova, în vârstă de 36 de ani, și-a exprimat sentimentul de „durere nebună și rușine” față de invazia Rusiei. „Știu doar că oamenii fericiți nu ucid și nu se bucură de sânge”, a spus ea.

Polozkova a primit mai multe premii literare.

În martie, fosta jurnalistă a televiziunii ruse de stat Marina Ovsyannikova a întrerupt o transmisiune în direct pentru a protesta împotriva războiului din Ucraina, ținând în mână o pancartă pe care scria în engleză: „Nu război. Rușii împotriva războiului”. Ulterior, ea a fugit din Rusia.

De ce Messi a fost îmbrăcat cu “bisht-ul” tradițional arab

După victoria Argentinei în fața Franței în finala Cupei Mondiale, a avut loc tradiționala ceremonie de premiere. Și dacă toți jucătorii și-au primit, ca întotdeauna, medalia la gât, Lionel Messi a îmbrăcat și un „bisht”, o ținută tradițională arabă, purtată la ocazii speciale. La prima vedere, căpitanul Albiceleste părea oarecum surprins de ce se întâmplă. Șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, emirul Qatarului, l-a îmbrăcat pe Lionel Messi cu un „bisht”. Această mantie este o ținută tradițională și prestigioasă în lumea arabă, în special în Arabia Saudită. Folosită pentru evenimente majore, această pelerină simbolizează bogăția și regalitatea.

În 2017, YouTuber-ul din Qatar Hamad Al Amari, cunoscut sub numele de The Qatari Guy, a explicat cum să porți un bisht. “Bisht-ul are mânecă pe ambele părți”, spune Al Amari. Apoi îl sfătuiește pe utilizator să-l îmbrace sprijinindu-l pe umeri, apoi introducând mâna dreaptă prin mânecă și lăsând mâna stângă liberă, pentru a putea bate ciucurii. Însă Messi și-a băgat ambele mâini prin mânecile hainei, deoarece trebuia să ridice trofeul.

Figurina originală din filmul „E.T.”, vândută pentru 2,6 milioane de dolari

Figurina animatronică originală din filmul „E.T the Extra-Terrestrial”, folosită în filmul omonim al lui Steven Spielberg, și-a găsit un cumpărător în acest weekend pentru 2,6 milioane de dolari (2,45 milioane de euro), potrivit organizatorilor vânzării, scrie AFP. Lotul emblematic al acestor licitații, desfășurate timp de două zile la Julien’s Auctions și Turner Classic Movies, a fost prezentat împreună cu alte 1.300 de accesorii cinematografice, de la mănușile de box ale lui Robert De Niro în „Taurul furios/ Raging Bull” până la ciocanul lui Thor.

Simpaticul extraterestru este unul dintre cele mai faimoase personaje din cultura pop și science-fiction de la lansarea „E.T., extraterestrul”, un mare succes din 1982. Aproape întreaga figurină este articulată: ochii lui de mărgele, gâtul lung și bineînțeles degetul strălucitor pe care îl aprinde în film înainte de a-și spune replica devenită emblematică „E.T home phone”.

Un model de extraterestru maro a fost vândut și cu 125.000 de dolari (117.000 de euro), puțin mai mult decât una dintre bicicletele folosite în scena finală, care a fost adjudecată la 115.000 de dolari (108.000 de euro). Alte obiecte emblematice folosite în filme au fost licitate pentru sume mari, precum toiagul cu care Charlton Heston a despărțit Marea Roșie în „The Ten Commandements” (448.000 de dolari, 422.000 de euro) și mătura Nimbus 2000 a lui Harry Potter (128.000 de dolari, aproape 120.000 de euro).

Cinci persoane au murit împușcate într-un bloc de apartamente din Toronto

Cinci persoane au fost ucise prin împușcare și una a fost rănită, duminică seara, într-un bloc de apartamente din Vaughan, o suburbie aflată la 30 de kilometri nord de Toronto. Suspectul acestui atac a murit și el, în urma unui schimb de focuri cu forțele de ordine, ceea ce ridică la șase bilanțul deceselor din acest incident.

În jurul orei locale 19.20, poliția a fost chemată pentru că s-au auzit focuri de armă. “Odată ajunși la fața locului, agenții s-au confruntat cu o scenă teribilă, mai multe persoane erau deja moarte”, a declarat Jim MacSween, șeful poliției locale.

Victimele au fost găsite în diferite apartamente din clădire. Locatarii clădirii au fost evacuați imediat, iar zeci de ambulanțe și polițiști au venit la fața locului. Oamenii au așteptat ore în șir în timp ce poliția a cercetat clădirea etaj cu etaj. Locatarii au revenit în cele din urmă în casele lor după miezul nopții.

Poliția investighează acum motivul crimelor și dacă a existat o legătură între victime și suspect, un bărbat a cărui identitate nu a fost precizată. Se crede însă că suspectul a acționat singur. Deși în Canada sunt mai puțin obișnuite atacurile armate, în comparație cu SUA, această țară se confruntă cu o intensificare a actelor de violență, ceea ce a determinat autoritățile să legifereze recent interzicerea armelor de mână. În aprilie 2020, un bărbat înarmat deghizat în agent de poliție a ucis 22 de persoane în Nova Scotia, în estul țării, fiind cel mai grav atac armat în masă din Canada. În septembrie, un bărbat a ucis 11 persoane și a rănit alte 18 cu un cuțit, majoritatea într-o comunitate aborigenă izolată din centrul Canadei.

Traficanul de arme Viktor Bout s-a dus sâmbătă la Luhansk, în Ucraina ocupată

Traficantul de arme rus Viktor Bout, recent eliberat de SUA în cadrul unui schimb de priznonieri cu Moscova, a vizitat sâmbătă orașul Luhansk din estul Ucrainei, ocupat de Rusia, a relatat presa de stat de la Moscova. Viktor Bout a participat la un eveniment de deschidere a filialei din Luhansk a Partidului Liberal Democrat al Rusiei (LDPR), un partid naționalist pro-Kremlin în care traficanul tocmai s-a înscris, la numai câteva zile după ce a revenit acasă. Viktor Bout s-a declarat bucuros să viziteze Luhanskul pentru prima dată și și-a exprimat încrederea că regiunea ocupată “va fi în curând pașnică, iar oamenii vor trăi fără să se teamă pentru viitorul lor”, a relatat duminică agenția de presă de stat rusă RIA Novosti.

Liderul formațiunii ultranaționaliste LDPR Leonid Sluțki a declarat că au fost nevoiți să își schimbe de două ori traseul spre Luhansk din cauza faptului că “în apropiere funcționau arme de înaltă precizie”. “Dar acest lucru nu a putut să ne anuleze vizita la Luhansk, suntem într-un punct de unde nu mai poate exista întoarcere. Donbasul și Rusia sunt împreună pentru totdeauna. Vom veni aici în orice condiții”, a declarat Sluțki. Săptămâna trecută, Bout a declarat pentru postul rusesc RT că susține “din toată inima” așa-numita “operațiune militară specială” a Moscovei în Ucraina și că, dacă ar avea ocazia și abilitățile necesare, ar merge cu siguranță ca luptător voluntar.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.