Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: China a dezmembrat rețeaua de spioni ai CIA

Ziarul de Vrancea
21 mai 2017 1195 vizualizări

Statul comunist a ucis sau trimis după gratii circa 20 de informatori ai SUA n mult mai grav, spionajul american nu înțelege cum s-a produs scurgerea de informații

Jurnaliștii de la New York Times au dezvăluit că autoritățile chineze au ucis sau au trimis în spatele gratiilor, în perioada 2010-2012, până la 20 de informatori ai americanilor, în încercarea de a slăbi CIA. Aceste acțiuni au deteriorat timp de ani capacitatea americanilor de a aduna informații în China. Nu este clar dacă o cârtiță i-a ajutat pe chinezi să-i identifice pe informatori sau dacă numele acestora au fost obținute în urma unui atac cibernetic asupra serverelor CIA. Un informator a fost împușcat mortal chiar în curtea unei clădiri guvernamentale, pentru a trimite un mesaj celorlalți informatori. Însă, aceste informații nu au fost confirmate până în acest moment de către CIA.

Patru foști oficiali susțin că sursele din birocrația guvernamentală chineză au început să nu mai producă informații în 2010, iar informatorii au început pe rând să dispară un an mai târziu. Agenții CIA și FBI au făcut front comun pentru a investiga aceste dispariții, într-o operațiune organizată sub numele de cod Viezure. De asemenea, investigația s-a concentrat pe un fost agent, dar nu au existat suficiente informații pentru a permite arestarea sa. Acesta din urmă s-a mutat într-o altă țară din Asia.

 

O “cârtiță” sau un atac cibernetic?

 

În 2012, un fost oficial din ministerul chinez pentru Securitate a fost arestat sub suspiciunea că spiona pentru Statele Unite. Atunci, autoritățile chineze au susținut că fostul oficial a fost ademenit de către CIA. ”O chestie extrem de tulburătoare este că nu știm încă ce s-a întâmplat. Există un clivaj în agențiile guvernamentale americane între cei care cred că a existat o cârtiță în CIA sau e vorba de o eroare a unei tehnici de spionaj, care a dus la descoperirea unor agenți neglijenți ai CIA, sau poate chinezii au lansat un atac cibernetic asupra comunicațiilor noastre”, a declarat jurnalistul Matt Apuzzo de la NY Times.

În 2015, CIA și-a retras personalul de la ambasada americană din Beijing, în urma unui atac informatic care a expus informații despre milioane de angajați federali americani. Agențiile au aruncat vina pe hackerii chinezi pentru respectivul atac cibernetic.

Dispariția unui număr atât de ridicat de spioni a deteriorat rețeaua de colectarea a informațiilor și a blocat anumite operațiuni timp de câțiva ani, în care CIA a trebuit să-și reconstruiască sistemul de informatori din China.

Oficialii susțin că este vorba de cea mai mare breșă de securitate din ultimii ani. Totuși, din 2013, autoritățile chineze par că au pierdut capacitatea de a identifica spioni ai Statelor Unite.

 

 

Trump înarmează Arabia Saudită

 

După semnarea contractelor, președintele american a dansat cu o sabie în mână alături de saudiți

 

Statele Unite și Arabia Saudită au semnat sâmbătă acorduri în valoare de peste 380 de miliarde de dolari, în prima zi a vizitei președintelui Donald Trump la Riad, a anunțat ministrul saudit de externe, Adel al-Jubeir.

"Cele două țări au semnat o serie de acorduri. Valoarea investițiilor depășește 380 de miliarde de dolari", a declarat Adel al-Jubeir în cursul unei conferințe de presă, organizată în comun cu omologul său american, Rex Tillerson.

Agenția oficială saudită SPA a informat că este vorba despre 34 de acorduri în diverse domenii, ca apărarea, petrolul și transportul aerian, însă fără să precizeze valoarea lor totală. Mai devreme în cursul zilei, un responsabil de la Casa Albă s-a referit la contracte de vânzare de armament către Arabia Saudită în valoare de 110 miliarde de dolari.

Sâmbătă noaptea, Donald Trump, și alți oficiali de la Casa Albă au participat la dansul ceremonial cu săbii din Regatul Arabiei Saudite.

De asemenea, internauții au distribuit inclusiv videoclipuri în care Rex Tillerson și Wilbur Ross dansează cu săbii în mijlocul unui grup de bărbați în haine tradiționale saudite. Trump se apleacă în fața și stânga, în timp ce ține extrem de ciudat o sabie în mână printre oficialii de rang înalt de la Riad. Alți oficiali prezidențiali au părut mai rezervați în mișcările lor de dans, printre ei numărându-se Steve Bannon, Reince Priebus și Gary Cohn.

Acest dans tradițional cu săbii al bărbaților este cunoscut drept ”ardah”, potrivit ambasadei saudite de la Washington. De asemenea, este vorba de un spectacol care combină tobele, dansul și rostirea de poezii -  simbolizând începutul unor evenimente importante, în special sărbători religioase din Arabia Saudită. Și alți lideri internaționali au fost nevoiți să participe la acest ”ardah”. Prințul Charles s-a îmbrăcat în 2014 într-o robă saudită ca parte a turneului săi din Orientul Mijlociu. Și președintele George W. Bush a dansat în 2008 cu o sabie în timp ce se ținea de braț cu actualul rege Salman, care era atunci doar prinț încoronat al Arabiei Saudite.

 

Un moderat a câștigat alegerile prezidențiale din Iran

 

Președintele Iranului, Hassan Rohani, a obținut o victorie importantă cu 57% din voturile exprimate în alegerile prezidențiale, potrivit rezultatelor finale anunțate de ministrul Internelor, Abdolreza Rahmanifazli. ”Cu aproximativ 41,2 milioane de voturi exprimate, Rouhani a obținut 23,5 milioane... și a câștigat alegerile”, a declarat ministrul Rahmanifazli într-o intervenție la televiziunea națională din Iran.

Conservatorul Ebrahim Raisi a strâns de partea sa 15,8 milioane de sufragii, iar victoria actualului președinte este crucială pentru continuarea reformelor de la Teheran. Aceste alegeri prezidențiale vin după o campanie extrem de tensionată, în care Rohani și-a atacat principalul rival că utilizează religia pentru a înscrie puncte politice în Iran. Hassan Rohani le-a spus alegătorilor că au de ales între libertate și ”ziduri care despart bărbații de femei”. Însă, clericul conservator l-a acuzat de propagarea unor minciuni și de incompetență pe Rohani, învinuindu-l pentru șomajul ridicat din Iran.

Ebrahim Raisi a criticat inclusiv acordul nuclear cu puterile occidentale, susținând că acesta nu a adus nimic bun pentru Iran. Analiștii și-au exprimat prudența cu privire la reformele pe care le-ar putea aduce Rohani, având în vedere influența puternică a clericilor conservatori în Republica Islamică.

Totuși, Hassan Rohani a declarat că realegerea sa demonstrează că iranienii resping în continuare extremismul și vor mai multe legături cu lumea occidentală. ”Națiunea iraniană a ales calea interacțiunii cu lumea, o cale care este departe de extremism și violență. Alegerile s-au terminat acum. Eu sunt președintele națiunii și am nevoie de sprijin din partea fiecărui iranian, chiar și a celor care mi s-au opus mie și politicilor mele”, a declarat președintele.

 

Venezuela: Peste 200.000 de manifestanți împotriva lui Maduro

 

Peste 200.000 de persoane au manifestat sâmbătă în Venezuela pentru a cere plecarea președintelui socialist Nicolas Maduro, acuzat de derivă "dictatorială", în cea de-a 50-a zi a valului de acțiuni de protest împotriva urmașului lui Hugo Chavez. În capitala țării, Caracas, au fost peste 160.000 de protestatari, potrivit opoziției, încercând să ajungă la sediul Ministerului de Interne, sub tirul de grenade lacrimogene ale forțelor de ordine.

La San Cristobal, în statul Tachira (vest), la granița cu Columbia, au defilat peste 40.000 de manifestanți, potrivit unei estimări a corespondentului AFP, în pofida unei situații tensionate după desfășurarea de 2.600 de militari ca urmare a unei serii de jafuri și atacuri asupra unor instalații ale poliției și armatei.

 

Italia: Zeci de mii de persoane au demonstrat în semn de solidaritate cu migranții

 

Zeci de mii de persoane, între care politicieni și primarul orașului, au defilat sâmbătă la Milano, în nordul Italiei, pentru a-și exprima solidaritatea cu migranții. Participanții la manifestație au purtat o pancartă cu mesajul "Împreună fără ziduri" în spatele căreia se afla o barcă pneumatică asemănătoare celor folosite de migranți pentru a traversa Marea Mediterană în drumul lor către Italia.

La demonstrație au participat și președintele Senatului, Pietro Grasso, primarul orașului Milano, Giuseppe Sala, și fostul comisar pentru drepturile omului, Emma Bonino. Referindu-se la căderea Zidului Berlinului în noiembrie 1989, Pietro Grasso, membru al Partidului Democrat (PD, stânga), a afirmat că din acea zi "noi am început să respirăm un aer nou, un aer de libertate și speranță". "Astăzi spunem cu voce tare, cu fermitate și seninătate, că nu vom face un pas înapoi, nu vom construi noi ziduri și diviziuni din cărămizi de intoleranță, rasism și teamă", a mai spus președintele Senatului.

Numeroși lideri ai dreptei s-au opus acestui demers, Matteo Salvini, lider al Ligii Nordului (antiimigrație), dând asigurări că protestatarii cer "mai multe drepturi pentru migranți" pentru că "italienii îi interesează prea puțin".

Această manifestație "îi face fericiți pe traficanții de migranți" și reprezintă "o insultă pentru italienii care trăiesc sub pragul sărăciei", a spus Salvini.


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.