Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Cetățenii UE doresc un proces mai rapid de aderare pentru țările candidate

Ziarul de Vrancea
21 iun 2022 807 vizualizări

Numărul europenilor mulțumiți că țara lor face parte din UE a urcat la un nivel neatins din 2007

Majoritatea cetățenilor UE (58%) consideră că Uniunea Europeană ar trebui să accepte mai rapid noi membri, conform unui sondaj Eurobarometru comandat de Parlamentul European.

Rezultatele sondajului au fost publicate miercuri înainte de un summit european care va avea loc săptămâna aceasta la Bruxelles privind acordarea statutului de țări candidate la UE pentru Ucraina și Republica Moldova, după un recent aviz pozitiv emis de Comisia Europeană.

Liderii UE iau în considerare această decizie extrem de simbolică într-un gest de solidaritate cu Ucraina pe fondul invaziei ruse. Cu toate acestea, aderarea la UE este un proces lung din punct de vedere politic și complex din punct de vedere juridic.

Slovacia, de exemplu, a primit statutul de țară candidată în 1999 și a devenit membră UE în 2004. Turciei i s-a acordat statutul de stat candidat în același an, dar nu este încă o țară membră.

Într-un alt exemplu, Macedonia de Nord a avut statutul de țară candidată la Uniunea Europeană timp de 17 ani și, în iulie 2020, Comisia Europeană a dat undă verde în principiu pentru negocierile de aderare.

Bulgaria, stat membru UE, blochează procesul din cauza istoriei scrise a celor două țări și a drepturilor minorității bulgare din Macedonia de Nord.

Conform sondajului Eurobarometru, majoritatea cetățenilor UE consideră că războiul din Ucraina le va afecta în curând viața sau are deja un impact asupra nivelului lor de trai. Circa 40% dintre respondenți au afirmat că nivelul lor de trai deja s-a deteriorat sau se va deteriora și mai mult anul următor din cauza războiului din Ucraina.

Totodată, sondajul a constatat că majoritatea cetățenilor UE au evaluat calitatea de membru al Uniunii Europene ca fiind pozitivă, aproape două treimi considerând că este un lucru bun - cel mai mare nivel din 2007.

La sondajul Eurobarometru realizat în aprilie și mai au fost intervievate circa 27.000 de persoane.

În primele trei luni ale anului, au fost emise peste 2.400 de ordine de protecție

Ministrul Familiei, Gabriela Firea anunță toleranță zero pentru violența domestică, precizând că nu există nicio explicație pentru fapta agresorilor. Ea afirmă că în primele trei luni ale anului, au fost emise peste 2.400 de ordine de protecție provizorii și mai mult de 4.100 de ordine de protecție și anunță că sunt pregătiți primii 200 de polițiști care interacționează cu victimele și agresorii în cazurile de violență domestice. “Avem toleranță zero pentru violența domestică și nu există nicio explicație pentru fapta agresorilor. În primele trei luni ale anului, au fost emise peste 2.400 de ordine de protecție provizorii și mai mult de 4.100 de ordine de protecție. Asta înseamnă tot atâția agresori ținuți departe de victime! Violența este arma celor slabi, spunea Mahatma Gandhi”, a scris Firea pe Facebook.

Ea afirmă că Ministerul Familiei împreună cu partenerii ANAIS și GRADO, în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției Române a început pregătirea primei serii de 200 de polițiști care interacționează cu victimele și agresorii în cazurile de violență domestice. “Vor urma aceste programe de instruire 898 de polițiști organizați în 41 de grupe”, mai spune ministrul Familiei.

Potrivit Gabrielei Firea, Proiectul VioGen - RoJust asigură programe de instruire și formare profesională a judecătorilor, avocaților, procurorilor, polițiștilor și, în special, a profesioniștilor din domeniu care lucrează în cazurile de violență domestică pentru stabilirea mecanismelor de protecție a persoanelor vulnerabile. Cursurile au ca teme violența de gen, infracțiuni sexuale comise împotriva fetelor și femeilor, asistența și protecția victimelor, comunicarea cu victima, ordinele de protecție provizorii și ordinele de protecție.

“Fenomenul violenței domestice continuă să fie îngrijorător. Multe dintre drame rămân ascunse, sub pretextul «ei se ceartă, ei se împacă». Anul trecut, peste 3.800 de victime au beneficiat de ajutorul nostru, iar 460 de femei au fost protejate în locuințele protejate înființate prin programul Venus. Creșterea violențelor din perioada pandemiei a dus la schimbarea parțială a legislației și la adoptarea legii prin care agresorii care încalcă ordinele de protecție sunt condamnați la închisoare între 1 și 5 ani, pedeapsa de până atunci fiind mult mai mică. În prezent, ordinul de protecție provizoriu poate fi emis pe loc de polițiști pentru 5 zile, iar ordinul de protecție emis de judecător poate fi pe o perioadă de 6 luni”, mai scrie Firea.

Cristian Băcanu (PNL): Poate ar trebui un training economic pentru miniștrii PSD

Câciu ar trebui să ne spună dacă putem plafona prețul la combustibil, mai spune parlamentarul liberal

Deputatul PNL Cristian Băcanu afirmă, într-o postare pe Facebook, că “poate ar trebui un training economic pentru comunicatorii și miniștrii PSD privind atribuțiile pe care le au, poate măcar un curs elementar”. El apreciază că ministrul Finanțelor, Adrian Câciu “ar fi trebui să știe, până acum, că măsurile privind fiscalitatea îi aparțin” și că el trebuie să spună dacă putem plafona prețul la carburanți sau nu și dacă o astfel de acțiune ajută într-o piață liberă și globală, dacă putem reduce acciza sau TVA-ul.

“Poate ar trebui un training economic pentru comunicatorii și miniștrii PSD privind atribuțiile pe care le au; poate măcar un curs elementar. De exemplu, domnul Câciu ar fi trebui să știe, până acum, că măsurile privind fiscalitatea îi aparțin: el trebuie să ne spună dacă putem plafona prețul la carburanți sau nu și dacă o astfel de acțiune ajută într-o piață liberă și globală, dacă putem reduce acciza sau TVA-ul”, spune deputatul PNL.

 El arată că “cel mai simplu lucru este să pasezi răspunderea în altă parte”.

 “De exemplu, în caz de plafonare, eu cred că benzinarii vor vinde carburantul în alte state iar noi vom sta la cozi nesfârșite. Se gândește PSD-ul la cum ar arăta reactivarea traficului de carburanți după modelul anilor 80-90?”, a spus Băcanu.

 Potrivit deputatului PNL, “soluții realiste există și sunt în mâna ministrului de Finanțe, pe care îl asigură de toată susținerea PNL, în proiecte constructive”. “Nu, nu mă refer la taxa pe zahăr, taxa de stâlp, la taxa de solidaritate sau la alte asemenea invenții năstrușnice care distrug economia - nu sprijinim așa ceva”, completează Băcanu.

El afirmă că “aceste lucruri trebuie făcute ținând cont de principiile asigurării dezvoltării economice și respectând regulile obiective ale economiei de piață”. “De asemenea, aștept să se țină de cuvânt PSD-ul și să nu-și uite angajamentele făcute în momentul în care au venit la guvernare, să nu facă praf și pulbere noțiunea de predictibilitate fiscală și să nu prejudicieze economia reală. Cota unică nu poate fi știrbită și le aduc aminte domnilor pesediști că România se află în concurență directă cu alte state din regiune pentru atragerea de investiții. Sper doar să nu le cer prea mult”, mai scrie Băcanu în postare.

Primarul orașului Mărășești, reținut de procurori pentru 24 de ore

Primarul orașului Mărășești Valerică Chitic a fost reținut pentru 24 de ore, fiind acuzat, printre altele, de folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane, delapidare, abuz în serviciu, instigare la fals intelectual.

Decizia de reținere a lui Chitic a fost luată după mai multe percheziții desfășurate marți la sediul primăriei, la domiciliile unor persoane fizice și la sediile unor firme. Procurorii au ridicat mai multe documente, și mai multe persoane, inclusiv angajați ai Primăriei Mărășești, au fost audiate, primarul fiind singurul reținut.

Dosarul în care este cercetat primarul vizează săvârșirea mai multor infracțiuni: folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane, delapidare, abuz în serviciu, instigare la fals intelectual, folosirea cu rea credință a bunurilor și creditelor unei societăți comerciale.

Femeie de 45 de ani, prinsă copiind la Bacalaureat

O gălățeancă de 45 de ani, absolventă a unui liceu particular, a fost prinsă copiind în timpul examenului de bacalaureat, anunță Viața Liberă.

„Surpriza a fost că era vorba de o doamnă de 45 de ani, absolventă a unui liceu particular, la frecvență redusă. Aceasta a fost prinsă de comisia de supraveghere cu un pix care avea un SIM telefonic. M-am uitat și eu pe imaginile surprinse de camerele de luat vederi și era clar că îl ținea în dreptul gurii și al urechii și încerca să comunice cu cineva din afară. Vorbea pur și simplu în timpul examenului la pixul-telefon. Iată că device-urile moderne au ajuns și mijloace de fraudare a examenelor”, susține președintele comisiei de Bacalaureat, inspectorul general-adjunct Adrian Diacănu.

Aceasta, pe lângă faptul că a primit nota 1,00, nu va avea dreptul să se prezinte la următoarea sesiune de Bacalaureat, fiind nevoită să aștepte până anul viitor pentru a-și finaliza studiile liceale.

Poliția de Frontieră: 11.286 de cetățeni ucraineni au intrat marți în România

Poliția de Frontieră anunță că 11.286 de cetățeni ucraineni au intrat marți în România, în creștere cu 5,1 % față de ziua precedentă. “În data de 21.06.2022, în interval de 24 de ore, la nivel național, prin punctele de frontieră au intrat în România 87.005 de persoane, dintre care 11.286 de cetățeni ucraineni (în creștere cu 5,1% față de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 7.366 cetățeni ucraineni (în creștere cu 15,9%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.095 cetățeni ucraineni (scădere cu 0,1%)”, a transmis miercuri Poliția de Frontieră. De la declanșarea acestei crize (24.02.2022), până la data de 21.06.2022, ora 24.00, la nivel național, au intrat în România 1.272.999 cetățeni ucraineni. De asemenea, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în țara noastră 1.307.528 ucraineni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.