Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Cel puțin 41 de morți și 84 de răniți în atentatul de la Kabul

Ziarul de Vrancea
28 dec 2017 1561 vizualizări

Cel puțin 41 de persoane au fost ucise, iar alte 84 rănite în atentatul la un centru cultural șiit, ieri, la Kabul, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic

”Centrul (vizat) primește o susținere din Iran și este unul dintre principalele centre șiite la Kabul”, a declarat gruparea SI într-un comunicat al agenției sale de propagandă Amaq.

Atacul, în care talibanii au anunțat rapid că nu sunt implicați, a afectat și Afghan voice agency, o instituție media vecină. ”inta atacului era centrul cultural Tabayan. O ceremonie avea loc în el cu ocazia marcării a 38 de ani de la invazia sovietică în Afganistan, în momentul în care a avut loc o explozie”, a declarat un adjunct al purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne Nasrat Rahimi. Această explozie a fost urmată de altele două, mai slabe, care nu s-au soldat cu victime, a adăugat el. Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, Waheed Majroh, a anunțat 41 de morți, inclusiv patru femei și doi copii.

Un muzeu oferă 10 milioane de dolari recompensă pentru a rezolva un furt de tablouri

Muzeul Isabella Stewart Gardner propune o recompensă pentru indicii legate de furtul a 13 pânze din 1990. Oferta expiră pe 31 decembrie, la miezul nopții, potrivit Le Point. Pe 18 martie 1990, doi bărbați îmbrăcați în polițiști au intrat în incinta Isabella Stewart Gardner Museum din Boston. I-au închis pe cei doi gardieni și au furat 13 pânze cu semnătură, dintre care trei Rembrandt, un Vermeer, trei Degas și un Manet. Lucrările au fost estimate în total în 2016 între 200 și 300 de milioane de dolari. Un furt fără precedent, minuțios pregătit. Douăzeci și șapte de ani mai târziu, nici autorii și nici operele nu au fost găsite. Muzeul promitea de atunci o recompensă de 5 milioane de dolari pentru orice fel de indiciu, și a crescut la 10 milioane de dolari din luna mai. "Putem să ne imaginăm că o organizație sau niște hoți își bat joc de o recompensă de 5 milioane de dolari", a explicat pentru The New York Times Anthony Amore, directorul securității din muzeu, dar "este de neconceput să simtă același lucru pentru 10 milioane de dolari".  Prescrierea pentru hoți se aplică de ieri, dar Muzeul este interesat mai ales de destinul operelor sale.

Potrivit lui Anthony Amore, cea mai mare parte a lucrărilor de artă furate, când ele nu apar imediat, apar după o generație. Pentru că cei care le fură au în general o viață personală dezordonată, el speră ca recompensa să momească un îndrăgostit părăsit sau vreun copil fără familie. Tot Amore mai spune că tablourile se află în apropiere de Boston. "Hoții află repede că nu pot scăpa repede de aceste opere, așa că nu folosește la nimic să le transporte".

În 27 de ani, teoriile despre autorii furtului s-au înmulțit și despre viitorul pânzelor. În 2013, FBI a afirmat că știe cine sunt hoții, asigurând că sunt morți, însă fără a dezvălui numele lor. În 2015, biroul federal a acuzat doi huligani locali.

La moartea sa, în 1924, Isabella Stewart Gardner a precizat că moștenirea ei trebuie să rămână statului. Până la 1 ianuarie, Anthony Amore va rămâne lângă telefon, a explicat el pentru The New York Times. "M-am pregătit mai mult de 10 ani pentru orice scenariu. Mă aștept la orice, nu voi pleca nicăieri".

Top box-office în 2017. Filmele cu femei în rol principal au avut cele mai mari încasări

La final de an, toată lumea face bilanțuri, inclusiv industria cinematografică. Lumea vrea povești - o dovedesc marile producții. Primele 10 filme, ca încasări, din Statele Unite, sunt povești, ficțiuni, desene animate și un film de groază.

Frumoasa și Bestia a fost una din surprizele cinematografice ale anului. Producătorii au luat mai multe decizii inspirate: au păstrat, reinterpretând, melodiile din desenul animat Disney din anii 90. Au distribuit-o în rolul principal pe Emma Watson, adorată de fanii Harry Potter. Filmul cu cele mai mari încasări din America, cu peste o jumătate de miliard de dolari. Pe locul al doilea, cu 400 de milioane de dolari, este un film dat exemplu chiar de fostă candidată la președinția americii, Hillary Clinton: Wonder Woman, pentru personajul său principal. O nouă demonstrație în curentul ultimilor ani, că filmele după benzi desenate pot avea povești și personaje care conving - dincolo de efecte speciale și costume.

și dacă vă spunem că al treilea film pe lista anuală a box-officeului american este Războiul Stelelor, cu aproape 400 de milioane de dolari, o să remarcați că aceste producții au în comun, între altele, faptul că în toate cele trei cazuri personajul principal este o femeie. În primele zece filme ale box-office-ului american se mai numără Gardienii Galaxiei, Spider-man, Thor și singurul film de groază din pluton, It, după Stephen King. Mai puțin cunoscut este însă faptul că aceste filme, deși au cele mai mari încasări, nu sunt neapărat cele mai profitabile. Această onoare îi revine filmului indian Baahubali 2, care a obținut peste 260 de milioane de dolari; sub rivalele hollywoodiene, dar a obținut profit net de patru ori mai mare decât bugetul alocat. (tvr.ro)

Sondaj: Obama rămâne mai simpatizat de americani decât Trump

Fostul președinte Barack Obama și fosta candidată la Casa Albă Hillary Clinton sunt cei mai citați, bărbat și femeie, în sondajul anual publicat miercuri de Institutul Gallup în legătură cu personalitățile cele mai admirate de americani, relatează AFP. Barack Obama este bărbatul preferat de 17% dintre americani, urmat de Donald Trump, citat de 14% dintre cei chestionați. Obama figurează primul în acest clasament din 2008. Papa Francisc este primul străin citat, pe locul trei, cu 3% dintre mențiuni. Dintre femei, Hillary Clinton este din nou cea mai citată, de 9% dintre persoanele chestionate, urmată de Michelle Obama (7%) și animatoarea de televiziune Oprah Winfrey (4%). Acesta este al 16-lea an consecutiv când Hillary Clinton se plasează în fruntea clasamentului. Dar scorul ei de 9% este cel mai slab după 2002. Ratingul său de popularitate este de fapt la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată într-un sfert de secol, cu 36% de opinii favorabile față de 61% negative, potrivit Gallup. Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 1.049 de adulți, cu o marjă de eroare de 4 puncte. Respondenții pot cita numai persoane în viață.

O mie de persoane ar fi acuzate în mod fals de legături cu Fethullah Gulen

Aproximativ 1.000 de persoane ar putea să fie eliberate din închisoare, după ce au fost acuzate în mod fals de legături cu predicatorul Fethullah Gulen, exilat în Statele Unite, afirmă un procuror turc, relatează The Associated Press.

Mișcarea lui Gulen ar fi dezvoltat un program prin care persoane ”nevinovate” par să fi folosit o aplicație de mesagerie criptată, despre care procuratura spune că a fost utilizată de adepții acestuia cu scopul de a comunica în secret între ei, a declarat miercuri procurorul șef al Ankarei, Yuksel Kocaman.

Procuratura a considerat folosirea aplicației Bylock drept o probă a apartenenței la rețeaua lui Gulen. Rețeaua predicatorului a dezvoltat acest program pentru a îngreuna urmărirea de către autorități a ”adevăraților” utilizatori ai Bylock, a apreciat Kocaman.

Turcia îl acuză pe Gulen că se află în spatele puciului eșuat de anul trecut și a scos în afara legii mișcarea acestuia. Fethullah Gulen respinge toate acuzațiile. Ankara a arestat aproximativ 50.000 de persoane, după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, și a dat afară alți aproximativ 110.000 de funcționari publici.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.