Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Cel puțin 36 de morți într-un accident de tren din Grecia

Ziarul de Vrancea
28 feb 2023 898 vizualizări

Este cea mai mare tragedie feroviară din țară din ultimele decenii n numărul decesul este așteptat să crească

Cel puțin 36 de persoane au murit și peste 85 au fost rănite când un tren de pasageri care transporta peste 350 de persoane s-a ciocnit cu un tren de marfă, marți seară, cu puțin înainte de miezul nopții, în Tempi, în centrul Greciei, în apropiere de orașul Larissa. Este cel mai grav accident feroviar din ultimele decenii petrecut în Grecia.

Ciocnirea celor două trenuri a fost urmată de o explozie și apoi de un incendiu puternic. Cele două trenuri circulau pe aceeași cale ferată când s-au ciocnit unul de celălalt. Din cei 85 de răniți, 66 au fost internați în spital, iar șase se află la terapie intensivă.

Accidentul a avut loc în momentul în care trenul de pasageri a ieșit dintr-un tunel. Vagoanele deraiate, grav avariate, cu geamuri sparte, precum și coloane groase de fum încă puteau fi văzute miercuri dimineață la fața locului, unde salvatorii căutau încă supraviețuitori. Aproximativ 250 de pasageri dintr-un total de 350 au fost evacuați în siguranță la Salonic cu autobuze.

Există o anchetă în curs de desfășurare pentru a afla ce a cauzat accidentul, a declarat pentru Reuters un oficial al Hellenic Train, sub rezerva anonimatului.

Poliția l-a reținut temporar pe șeful de gară din Larissa și a convocat martori pentru interogatoriu, a precizat televiziunea publică ERT. Trenul de marfă se deplasa de la Salonic la Larissa, în timp ce trenul de pasageri plecase din Atena în jurul orei locale 19.30. Pompierii au declarat că au fost informați despre accident cu puțin timp înainte de miezul nopții.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că a demarat demersuri pentru a afla dacă sunt cetățeni români implicați în accidentul feroviar din Grecia, dar până ieri la prânz autoritățile locale nu au putut preciza aceste lucruri cu certidudine. La nivelul celor două misiuni ale României nu au fost primite solicitări de asistență consulară în legătură cu acest accident.

În 1972, 19 persoane au fost ucise după ce două trenuri s-au ciocnit frontal în afara orașului Larissa.

Sistemul feroviar îmbătrânit al Greciei are nevoie de modernizare, multe trenuri circulând pe șine unice, iar sistemele de semnalizare și de control automat nu au fost încă instalate în multe zone, notează Reuters.

Grecia a vândut operatorul feroviar TRAINOSE către Ferrovie dello Stato Italiane din Italia în 2017, ca parte a programului său internațional de salvare economică, și se aștepta ca sute de milioane de euro să fie investite în infrastructura feroviară în anii următori. Potrivit site-ului companiei italiene, aceasta este principalul furnizor de transport feroviar pentru pasageri și marfă din Grecia și asigură 342 de rute de pasageri și comerciale pe zi.

Și FBI consideră Covid-19 un rezultat în urma unui accident de laborator din China

Directorul FBI, Christopher Wray, a recunoscut marți că Biroul Federal de Investigații crede că pandemia de Covid-19 a fost probabil rezultatul unui accident de laborator care a avut loc în Wuhan, China. În primele sale comentarii publice despre ancheta FBI privind originile virusului, Christopher Wray a declarat într-un interviu pentru Fox News că “FBI a apreciat de ceva timp că originile pandemiei sunt cel mai probabil un posibil incident de laborator din Wuhan”.

CNN a relatat în 2021, citând două surse familiare cu această chestiune, că FBI avea “încredere moderată” în teoria scurgerii din laborator.

Comentariile șefului FBI vin la doar câteva zile după ce s-a aflat despre evaluarea Departamentului Energiei - încadrată la categoria “încredere scăzută” - , potrivit căreia Covid-19 provine cel mai probabil dintr-o scurgere de laborator din China, ceea ce, notează CNN, subliniază o divizare a opiniilor în cadrul guvernului SUA. întrucât marea parte a comunității de informații consideră în continuare că virusul Covid fie a apărut în mod natural, în natură, fie că există încă prea puține dovezi pentru a se pronunța într-un fel sau altul.

Consiliul Național de Informații, împreună cu alte patru agenții - neidentificate -, a apreciat, cu un nivel scăzut de încredere, că infecția inițială cu Covid-19 “a fost cel mai probabil cauzată de expunerea naturală la un animal infectat cu acesta sau la un virus progenitor apropiat”, arată un raport din 2021 publicat de Biroul directorului Direcției Naționale de Informații.

Agențiile de informații pot face evaluări cu încredere scăzută, medie sau ridicată. O evaluare cu un nivel de încredere scăzut înseamnă, în general, că informațiile obținute nu sunt suficient de fiabile sau sunt prea fragmentate pentru a face o judecată analitică definitivă sau că nu există suficiente informații disponibile pentru a trage o concluzie mai solidă, precizează CNN.

Chrisopher Wray a declarat în interviul de la Fox News că FBI are o echipă de experți care se concentrează în mod special asupra riscului de amenințări biologice care ajung în “mâini greșite”, inclusiv la un “stat național ostil”. “Vorbim despre o potențială scurgere dintr-un laborator controlat de guvernul chinez, care a ucis milioane de americani”, a spus Wray despre coronavirus, “și tocmai pentru asta a fost concepută această capacitate”, a explicat el.

Wray a declarat că majoritatea detaliilor investigației FBI rămân clasificate și că a fost dificil să colaboreze cu guvernul chinez în ceea ce privește investigarea originii pandemiei. “Voi face doar observația că în opinia mea, guvernul chinez a făcut tot posibilul să încerce să zădărnicească și să obtureze munca de aici, munca pe care guvernul nostru american și partenerii străini apropiați o fac. Iar acest lucru este regretabil pentru toată lumea”, a comentat directorul FBI.

Luni, Ministerul chinez al Afacerilor Externe a criticat evaluarea actualizată a Departamentului Energiei.

ISW: Rusia intensifică propaganda despre operațiuni sub steag fals ca să-și mascheze pierderile

Autoritățile ruse par să își intensifice propaganda în care promovează narative legate de așa-numitele operațiuni sub steag fals, reproșate adversarilor, pentru a distrage atenția de la lipsa de succese tangibile pe câmpul de luptă și pentru a încetini furnizarea ajutorului militar occidental înainte de lansarea așteptată a unor contraofensive ucrainene, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în analiza ultimelor evoluții de pe front, publicată miercuri.

Ministerul rus al Apărării a acuzat marți “SUA și complicii săi” că plănuiesc o operațiune de provocare în Ucraina folosind substanțe chimice toxice. La fel, la 19 februarie, Moscova a susținut că oficialii ucraineni plănuiesc atacuri sub steag fals la instalațiile cu radiații periculoase din Ucraina, pentru a acuza apoi forțele rusești că au lovit fără discernământ astfel de situri.

Aparenta intensificare a avertismentelor legate de operațiuni sub steag fals cu riscuri biochimice și nucleare se adaugă operațiunii propagandistice concertate a Rusiei în care acuză Ucraina că se pregătește pentru o invazie în Transnistria, notează ISW. De asemenea, în mod notabil, Vladimir Putin a reintrodus retorica nucleară în spațiul informațional rusesc cu ocazia discursului său din fața Adunării Federale a Rusiei din 21 februarie, când a anunțat intenția Rusiei de a-și suspenda participarea la tratatul New START.

Recenta reapariție a acestor narative rusești standard, sub forma avertismentelor în legătură cu operațiuni sub steag fals și a unor amenințări nucleare, sugerează că oficialii ruși încearcă din ce în ce mai mult să atenueze impactul informațional al lipsei continue de succese rusești pe câmpul de luptă și să încetinească totodată furnizarea de tancuri și alte echipamente occidentale înainte de contraofensivele ucrainene preconizate, este concluzia pe care o trage ISW.

Institutul spune că există o corelație între propaganda rusă și realitățile câmpului de luptă, în special atunci când forțele rusești nu reușesc să câștige teren semnificativ în operațiunile ofensive din Ucraina.

Murdoch recunoaște: Fox News s-a făcut ecoul minciunilor lui Trump

Magnatul presei conservatoare Rupert Murdoch a recunoscut în fața justiției americane că televiziunea sa Fox News s-a făcut ecoul minciunilor lui Donald Trump și ale partizanilor săi care afirmau la sfârșitul anului 2020 că prezidențiale le-au fost furate, potrivit unui document judiciar dezvăluit luni seară.

O plângere în justiție pentru defăimare depusă în 2021 în statul Delaware (nord-est), din care o parte este acum publică, scoate la lumină relațiile degradate dintre Murdoch, un miliardar australiano-american de 91 de ani, aflat la conducerea imperiului News Corporation, și Trump, al 45-lea președinte al Statelor Unite, învins de Joe Biden pe 7 noiembrie 2020.

Astfel, din seara alegerilor și până la asaltul asupra Capitoliului pe 6 ianuarie 2021, Murdoch și moderatorii Fox News au denunțat și batjocorit - dar numai în privat, niciodată în emisie - minciunile taberei trumpiste despre presupuse alegeri furate.

Aceste dezvăluiri sunt conținute în e-mailuri și mesaje text între directorii Fox și News Corporation, aflate în dosarul acestei plângeri pentru defăimare împotriva televiziunii intentată de un producător de aparate electronice de vot, Dominion Voting Systems.

Dominion, care pretinde despăgubiri de 1,6 miliarde de dolari, se consideră defăimată de Fox care a susținut în emisie că aparatele sale ar fi fost folosite pentru a falsifica rezultatele prezidențialelor în mai multe locuri din Statele Unite.

Cea mai mare parte a dosarului judiciar, care datează din martie 2021 și ianuarie 2022, a fost făcută publică în urmă cu zece zile de justiția din Delaware și noi elemente au apărut luni seară.

O depoziție sub jurământ a lui Murdoch în fața avocaților firmei Dominion în ianuarie anul trecut arată că magnatul a recunoscut că prezentatorii-vedetă ai Fox News, în special Lou Dobbs, au “aprobat” pe post minciunile taberei Trump.

De asemenea, a confirmat că el însuși a avut îndoieli cu privire la acuzațiile de fraudă proferate de Trump căruia i-a succedat Biden pe 20 ianuarie 2021.

“Retrospectiv, mi-aș fi dorit să le fi denunțat mai puternic”, a recunoscut Murdoch a cărui relație cu Trump s-a deteriorat încă din noiembrie 2020.

La acea dată, doi trumpiști loiali, Rudy Giuliani și Sidney Powell, au demascat o presupusă fraudă pe scară largă. Murdoch i-a scris imediat șefei Fox News Media, Suzanne Scott, pentru a denunța niște “lucruri cu adevărat nebunești” și “dăunătoare tuturor”, potrivit mesajelor dezvăluite pe 16 februarie.

În același moment, în mesaje private, un moderator al Fox News, Tucker Carlson, a susținut că Giuliani și Powell sunt “mincinoși nenorociți”.

La Huwara a avut loc un pogrom comis de coloniștii evrei, afirmă comandantul trupelor israeliene din Cisiordania

Generalul israelian care comandă trupele din Cisiordania a declarat că coloniștii justițiari care au devastat un oraș palestinian din Cisiordania în noaptea de duminică spre luni au comis un „pogrom” care a luat armata prin surprindere, relatează The Times of Israel.

Șeful Comandamentului Central al Forțelor Armate Israeliene (IDF), generalul-maior Yehuda Fuchs, a declarat, de asemenea, presei de limbă ebraică că este îngrijorat că ciocnirile dintre soldați și coloniști vor duce în cele din urmă la uciderea unor israelieni și i-a acuzat pe extremiștii evrei că „răspândesc teroarea”.

Generalul Fuchs a declarat că trupele au fost pregătite pentru tulburări de mică amploare duminică seară, după atacul terorist palestinian mortal de lângă Nablus de la începutul zilei, în care doi frați israelieni au fost împușcați mortal, așteptându-se ca grupuri de coloniști să protesteze la intersecții și să arunce cu pietre în mașinile palestiniene. În schimb, sute de persoane s-au dezlănțuit prin Huwara și alte orașe din apropiere, provocând moartea unui palestinian și rănirea gravă a altora, precum și incendierea de case și mașini și uciderea de oi. Două zile mai târziu, nimeni nu este încă reținut pentru acest dezmăț fără precedent.

„Ceea ce s-a întâmplat în Huwara a fost un pogrom desfășurat de cei care încalcă legea”, a declarat Fuchs într-un interviu pentru Channel 12 News TV.

Care e bilanțul Parchetului European pentru anul 2022

Biroul Procurorului Public European (EPPO, Parchetul European) avea la finalul anului trecut 1.117 de investigații active, valoarea pagubelor implicate fiind de 14,1 miliarde euro, potrivit unui comunicat al instituției dat publicității miercuri.

În 2022, EPPO a primit și procesat 3.318 rapoarte de infracțiuni și a deschis 865 de anchete. Mai mult, judecătorii au decis înghețarea a 359,1 milioane de euro în timpul investigațiilor EPPO (comparativ cu 147,3 milioane de euro în 2021), ceea ce reprezintă de peste 7 ori mai mult decât bugetul organizației pentru anul trecut. Documentul mai arată că 16,5% din investigațiile active (185) au vizat cazuri de fraude cu TVA, însă valoarea pagubelor rezultate din aceste cazuri este de aproape jumătate (47%) din valoarea totală a pagubelor implicate.

EPPO are activi 114 procurori europeni delegați, iar la sediul central din Luxemburg lucrează 217 de angajați. “La un an și jumătate de la debutul activităților noastre, potențialul EPPO nu poate fi ignorat. În 2022, am demonstrat că EPPO are o capacitate fără precedent de a identifica și urmări fluxurile financiare volatile și aranjamentele juridice netransparente. Suntem pe drumul corect, dar trebuie să facem mai mult. EPPO este departe de a-și fi atins potențialul deplin. Dacă vrem ca EPPO să schimbe lucrurile durabil, avem nevoie de ajustări juridice și organizaționale. Acestea includ revizuirea regulamentului EPPO și desemnarea pentru cazurile EPPO a unor anchetatori specializați pentru fraude financiare în toate statele membre paerticipante”, a declarat procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.