Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Cel mai mare studiu confirmă eficiența de 94% a vaccinului Pfizer

Corneliu Condurache
24 feb 2021 811 vizualizări

Cercetarea a fost realizată pe baza unor date provenind de la 1,2 milioane de persoane n la cei care au multe boli anterioare, vaccinul „merge ușor mai puțin bine”

Vaccinul Pfizer-BioNTech are o eficiență de 94% împotriva cazurilor simptomatice de COVID-19, arată un studiu de mare amploare realizat în Israel, care confirmă datele testelor clinice și rolul crucial al campaniilor de vaccinare în vederea unei opriri a pandemiei. “Este vorba despre prima probă validată de colegi a eficienței unui vaccin în condițiile din viața reală”, a declarat pentru AFP Ben Reis, unul dintre autorii acestui studiu, publicat miercuri în prestigioasa revistă New England Journal of Medicine.

Până acum, eficiența vaccinului americano-german a fost dovedită prin studii clinice, realizate asupra a mii de persoane, însă nu în condiții reale, care implică o mare varietate de persoane și de comportamente și provocări logistice, precum păstrarea la frig.

Studiul a fost realizat pe baza unor date provenind de la 1,2 milioane de persoane, îngrijite de către unul dintre cele mai mari organisme de sănătate din Israel - Clalit Health Services - în perioada 20 decembrie 2020-1 februarie 2021.

În acest moment, varianta britanică a SARS-CoV-2 circulă în mod liber în Israel, ceea ce face aceste rezultate cu atât mai interesante.

Reducere cu 87% a spitalizărilor

Aproape 600.000 de persoane care au fost vaccinate cu acest vaccin au fost “asociate” în mod riguros altor 600.000 de persoane care nu au fost vaccinate și care prezintă caracteristici foarte asemănătoare în privința sexului, vârstei, dar și comorbidității și locului în care locuiesc.

Prin comparații între cele două grupuri, autorii studiului arată că vaccinarea a redus cu 94% cazurile simptomatice de COVID-19, cu 92% cazurile grave de boală și cu 87% spitalizările. Aceste niveluri sunt valabile în privința protecției obținute la cel puțin șapte zile după rapel.

Însă “un efect destul de consecvent s-a observat inclusiv înaintea celei de a doua doze”, declară pentru AFP Noam Barda, unul dintre cei doi autori principali ai studiului, cu o eficiență de 57% în cazul COVID-19 cu simptome și de 62% în cazuri grave. Vaccinul a avut de asemenea o eficiență de 72% în împiedicarea morții din cauza COVID-19 după prima doză, însă numărul mic din acest studiu face rezultatul mai puțin fiabil.

Eficiența este relativ constantă la toate grupele de vârstă, “inclusiv la persoanele în vârstă de peste 70 de ani”, precizează Ben Reis.

În schimb, “avem indicatori care arată că, la persoanele care au multe boli (anterioare), vaccinul merge ușor mai puțin bine”. Studiul relevă de asemenea o eficiență de 92% împotriva posibilității de a fi infectat - și nu doar de a dezvolta simptome.

Acesta este un indicator crucial, iar în cazul în care va fi confirmat, ar arăta că persoanele vaccinate cu Pfizer-BioNTech nu mai pot transmite virusul.

Însă acest rezultat este necesar să fie luat cu prudență, avertizează autorii studiului. Este un rezultat încurajator, dar “acest studiu nu poate garanta că am detectat toate infecțiile asimptomatice”, avertizează Noam Barda.

Pentru a face acest lucru este necesar ca ca toți participanții să fie testați cu regularitate, în mod proactiv, ceea ce nu s-a întâmplat în acest studiu.

Ar fi nevoie de administrarea unei a treia doze a vaccinului Pfizer?

Pfizer și BioNTech au anunțat că au demarat un studiu care să testeze pe oameni dacă o a treia doză a vaccinului lor anti-COVID-19 poate oferi protecție suplimentară împotriva noilor variante ale coronavirusului.

Cele două companii au afirmat joi că au început un studiu de mici dimensiuni pentru a vedea dacă o a treia doză a vaccinului anti-COVID dezvoltat de acestea va crește eficacitatea sa împotriva noilor variante ale coronavirusului precum cea depistată inițial în Africa de Sud.

Abordarea acestora diferă de cea a Moderna care a anunțat miercuri că a dezvoltat un nou vaccin care să vizeze varianta sud-africană și că a livrat deja doze guvernului Statelor Unite pentru a fi testate pe oameni.

Pfizer și BioNTech au afirmat la rândul lor că se află în discuții cu autoritățile de reglementare din SUA și Europa pentru a studia o versiune modificată a vaccinului lor proiectată să protejeze împotriva variantei descoperite în Africa de Sud. „Luăm mai mulți pași pentru a acționa decisiv și pentru a fi pregătiți în cazul în care noua tulpină devine rezistentă în fața protecției oferite de vaccin”, a afirmat într-un comunicat Albert Bourla, CEO-ul Pfizer. Atât vaccinul Pfizer-BioNTech cât și cel dezvoltat de Moderna au părut să genereze un răspuns imunitar mai slab la tulpina descoperită în Africa de Sud, la fel ca alte vaccinuri aflate în stadii avansate de dezvoltare.

Bulgaria renunță la grupurile prioritare și trece brusc la vaccinarea tuturor

Guvernul bulgar a schimbat în mod brusc direcția - cu o lună înaintea alegerilor legislative -, după ce nu a reușit să convingă persoanele eligibile să se vaccineze, fie că este vorba despre personalul medical, profesori sau lucrători sociali, și devine prima țară din Uniunea Europeană (UE) care abandonează strategia vaccinării grupurilor prioritare și oferă tuturora imunizarea împotriva COVID-19.

 “Aveți încredere în știință!”, implora ministrul Sănătății Kostadin Angelov, disperat să vadă că doar o treime dintre persoanele înscrise s-au prezentat la vaccinare.

Bulgaria, cea mai săracă țară din UE, dar care beneficiază de doze în cadrul strategiei precomenzilor Comisiei Europene (CE), afișează astfel cel mai slab nivel de vaccinare în rândul Celor 27. Până în prezent, abia 150.000 de bulgari au fost vaccinați - reprezentând 2,1% din populație.

Impulsivul premier bulgar Boiko Borisov a deschis larg ușa centrelor de vaccinare în momentul în care a venit rândul persoanelor în vârstă de peste 65 de ani și bolnavilor cronici să se vaccineze. Cozi lungi de așteptare au început să se formeze în fața spitalelor la Sofia, unde stau la rând tineri și bătrâni, persoane în plină formă și persoane mai vulnerabile, nevoite să aștepte ore în șir. “Situația s-a schimbat în mod radical. Înainte trebuia să rugăm oamenii să vine să se vaccienze. Acum echipele sunt foarte ocupate”, declară Silvia Ciolakova, șefa policlinicii unuia dintre marile spitale din capitală.

Mulțimile din ultimele zile “nu sunt o veste bună”

Însă nu toată lumea este așa de entuziasmată. “Conducătorii noștri sunt formidabili. Ei au deblocat sistemul provocând un haos monstruos!”, scria în weekend ziarul Segan, denunțând o gloată ce poate fi periculoasă pentru categoriile cu risc. Înaintea acestei răstrunări strategice, aproape jumătate din populație nu voia să se vaccineze, arătau două sondaje publicate săptămâna trecută - în contextul în care informații false circulă liber de la începutul pandemiei. Din cauza reticenței medicilor și profesorilor, “publicul spunea «dacă ei nu vor, atunci eu de ce-aș face-o?», subliniază analista Boriana Dimitrova de la Institutul Alpha Research. “Cu scopul de a recupera întârzierea, Guvernul a deschis larg robinetul, însă în detrimentul celor mai bătrâni și fragili”, prioritari în alte state, deplânge ea. În opinia sa este vorba despre o “deficiență gravă” a echipei de la putere, a cărei popularitate a scăzut în urma unui val masiv de proteste vara trecută.

Mulțimile din ultimele zile “nu sunt o veste bună”, subliniază Parvan Simeonov, de la Institutul Gallup.

Scepticismul opiniei publice se explică printr-o “neîncredere” față de autorități, apreciază el , evocând o politizare a vaccinării - considerată un semn al loialității față de Borisov. Împreună cu miniștrii săi, șeful Guvernului bulgar a asistat personal la campania de imunizare în sate izolate, în care au fost trimise echipe mobile. Lăudând “o organizare perfectă”, Borisov vede în recenta afluență un argument în vederea relaxării restricțiilor, deja “cele mai puțin stricte din Euroopa”, în pofida unei creșteri a numărului contaminărilor cu noul coronavirus în ultimele săptămâni.

Un german, inculpat pentru spionaj favoarea Rusiei

Un german suspectat de faptul că a transmis Rusiei date și planuri cu privire la Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german, a fost inculpat la Berlin, a anunțat joi parchetul. “De la sfârșitul lui iulie și până la începutul lui septembrie 2017, suspectul a decis, din proprie inițiativă, să transmită informații despre proprietățile Bundestagului german serviciilor ruse de informații”, anunță într-un comunicat parchetul.

Aceste documente, sub formă de fișiere PDF, au fost transmise unui angajat al Ambasadei Rusiei la Berlin, precizează parchetul. Acest angajat al ambasadei ruse în Germania este suspectat de faptul că este un membru al serviciilor militare ruse de informații GRU.

Fauci: Simptomele de COVID-19, resimțite și la nouă luni de la infectare

Datele sugerează că simptomele de COVID-19 pot să fie resimțite de persoanele care au contractat boala până la nouă luni de la infectare, a declarat, miercuri, consilierul medical șef al Casei Albe, dr. Anthony Fauci.

Cercetătorii Universității din Washington au constatat recent că 30% dintre pacienți au declarat simptome o perioadă de până la nouă luni, a spus Fauci reporterilor în timpul unui birefing la Casa Albă. Între aceste simptome se află oboseală, dificultăți de respirație, tulburări de somn și altele, pe parcursul multor luni. Simptomele “COVID-ului de lungă durată”, numite de cercetători Sechele post-acute ale COVID-19 (Post-Acute Sequelae of COVID-19 sau PASC) pot apărea “cu mult după” infectare, iar gravitatea poate varia de la ușoară la “incapacitate”, a mai spus Fauci, care este și director al Institutului Național pentru Boli Infecțioase și Alergii.

“Magnitudinea problemei nu este cunoscută pe deplin”, a explicat acesta, adăugând că PASC a fost observată la persoane care nu au avut nevoie spitalizare și la oameni care au avut simptome care nu au făcut parte din infecția inițială

Vulcanul Etna a erupt ieri pentru a șasea oară în ultimele opt zile

Vulcanul italian Etna a erupt joi pentru a șasea oară în ultimele opt zile, expulzând jeturi de lavă care au atins în aer înălțimi de aproximativ 500 de metri, au anunțat reprezentanții Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie (INGV) din Italia. Craterul sud-estic al vulcanului sicilian a emis un nor gros de cenușă vulcanică și fum, care s-a ridicat până la o altitudine de câțiva kilometri. Erupția de joi a părut totuși de mai mică intensitate în comparație cu un fenomen similar petrecut săptămâna trecută, a declarat un rezident din Catania, un oraș situat la poalele acestui vulcan cu altitudinea de 3.326 de metri.

Aceasta a fost cea de-a șasea erupție a vulcanului Etna din ultimele opt zile, stabilind un nou record pentru craterul său sud-estic, a dezvăluit vulcanologul Marco Viccaro pentru cotidianul italian Corriere della Sera.

Etna a mai erupt cu o astfel de frecvență și în trecut, însă acele erupții succesive au provenit de la un alt crater al său. Vulcanul Etna, situat în partea estică a insulei italiene Sicilia, traversează o perioadă foarte activă de la jumătatea lunii februarie, iar cele mai recente erupții ale sale s-au produs de obicei în timpul serii și al nopții.

Erupțiile Etnei, un spectacol al naturii, nu reprezintă de obicei o amenințare imediată pentru oamenii care locuiesc în zonele înconjurătoare, în care se depune adeseori un strat de cenușă vulcanică.(AGERPRES)

Un migrant sirian, candidat al Verzilor pentru un mandat în parlamentul german

Cu aproape șase ani în urmă, un migrant sirian, Tareq Alaows, a traversat Marea Egee cu o barcă pneumatică înainte de a ajunge, mai mult mergând pe jos, de la Atena la Viena. Acum, migrantul care a fugit de încorporarea în armată în Siria încearcă să devină parlamentar în legislativul de la Berlin.

Dacă cererea de primire a cetățeniei germane îi va fi aprobată până atunci, Alaows intenționează să candideze din partea Verzilor la alegerile parlamentare din 26 septembrie, într-o regiune din vestul Germaniei cu economie bazată odinioară pe exploatarea cărbunelui. Partidul Verzilor subliniază că el ar putea deveni astfel primul refugiat ales în parlamentul federal german. Când a ajuns în Germania, în 2015, sirianul s-a simțit în siguranță pentru prima dată după mai mulți ani. În schimb, s-a arătat șocat de condițiile în care a trebuit să stea: un pat într-o sală de gimnastică împreună cu alți 60 de refugiați, fără drept de muncă și fără cursuri de limba germană. “Mi-am dat seama că perspectiva mea, din punctul de vedere al cuiva afectat de toate astea, lipsea în politică. Nimeni nu mă reprezenta”, spune refugiatul sirian, absolvent de Drept în țara sa, afirmând că a învățat limba germană punând legi germane în Google Translate pe telefonul său mobil. “Refugiații se confruntă cu discriminare sistematică în această societate. Ei sunt afectați de rasism și de legile privind azilul și reședința. Acestea sunt experiențe împărtășite de refugiați și eu vreau să încerc să aduc schimbări în aceste chestiuni”, explică refugiatul sirian de ce dorește să devină parlamentar german. Tareq Alaows este unul dintre sutele de mii de refugiați care au intrat în Germania după ce cancelarul Angela Merkel a deschis granițele acestei țări în 2015 pentru migranții care fugeau de sărăcia și conflictele armate din Orientul Mijlociu, Africa și Asia.

Sondajele de opinie plasează în prezent Verzii pe locul doi după blocul conservator al lui Merkel.

Avocat al CJUE: Un angajator poate interzice vălul islamic la locul de muncă

Un angajator poate interzice portul vălului islamic la locul de muncă, în cadrul unei politici de neutralitate religioasă, a estimat ieri avocatul general al Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), în urma unor interpelări din partea justiției germane.

Tribunalul muncii din Hamburg (nord) și Curtea federală a muncii (Bundesarbeitsgericht) au fost sesizate de angajate musulmane ai căror angajatori din Germania cereau ca ele să-și scoată vălul la locul de muncă. Cele două jurisdicții s-au adresat CJUE pentru a afla dacă regulile companiilor vizate erau conforme directivei privind egalitatea de tratament la angajare și la locul de muncă. Avocatul general al CJUE a amintit, în concluziile sale publicate joi, că directiva cere absența oricărei discriminări directe sau indirecte fondate inclusiv pe religie. Bazându-se pe jurisprudență, el estimează că “interdicția portului oricărui semn vizibil al unor convingeri politice, psihologice sau religioase la locul de muncă, ce decurge dintr-un regulament intern al unei întreprinderi private, nu constituie o discriminare directă fondată pe religie sau pe convingerile la adresa angajaților ce respectă anumite reguli vestimentare prin aplicarea de precepte religioase”.

Avocatul general consideră, de asemenea, că “dacă interdicția portului, la locul de muncă, a oricărui semn vizibil al unor convingeri politice, filosofice sau religioase este admisibil, angajatorul are de asemenea libertatea, în cadrul libertății întreprinderii sale, să interzică doar portul de semne ostentative de mari dimensiuni”. El consideră în acest sens că o politică de neutralitate a unei întreprinderi “nu este incompatibilă cu portul, de către angajații săi, a unor însemne religioase, vizibile sau nu, însă de dimensiune mică, adică discrete, și care nu se remarcă la o primă abordare”.

Cu toate acestea, el estimează că “vălul islamic nu constituie un însemn religios de dimensiuni mici”, chiar dacă el recunoaște că nu îi revine Curții să dea o definiție a termenilor “dimensiune mică” și că un anumit rol îl poate juca și contextul. “Prin urmare, îi revine jurisdicției naționale să examineze situația de la caz la caz”, a subliniat avocatul general al CJUE.

CJUE nu este obligată să urmeze opinia avocatului general.

Expert: Gruparea Stat Islamic nu mai este capabilă de atacuri complexe

Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) nu mai este capabilă să comită atacuri complexe, afirmă cercetătorul german în terorism Peter Neumann, stabilit la Londra, într-un interviu pentru ediția de joi a cotidianului Augsburger Allgemeine Zeitung. Stat Islamic nu mai poate desfășura acțiuni complexe, îndelung pregătite, cum a fost atacul de la Paris din 2015, a declarat Neumann, profesor de studii de securitate la King's College London, citat de cotidianul german. Teroriștii au atacat în același timp în cinci locuri diferite din capitala Franței în noiembrie 2015, inclusiv la sala de spectacole Bataclan și la stadionul Stade de France. Un număr total de 130 de persoane au fost ucise atunci. Expertul consideră că una dintre cauzele slăbirii organizației teroriste este pierderea controlului asupra unor părți din Irak și Siria. Califatul nu mai există, așa că fără această atracție va fi mult mai dificil pentru Stat Islamic să recruteze noi luptători, a declarat Neumann. Prin urmare, a explicat el, amenințarea reprezentată de extremiștii islamiști este semnificativ mai mică decât era în urmă cu șase ani. Cu toate acestea, atacatorii care acționează pe cont propriu vor continua să reprezinte o amenințare, a spus profesorul, adăugând că se îndoiește că gruparea Stat Islamic va mai exista în zece ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.