Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Cehia, țara UE cu cel mai mare număr de contagieri și locul doi la decese

Ziarul de Vrancea
15 mar 2021 1321 vizualizări

Slovacia, Ungaria și Bulgaria completează „topul” celor mai afectate state din UE în ultimele două săptămâni

Republica Cehă este țara cu cel mai mare număr de contagieri de coronavirus în Uniunea Europeană, potrivit ultimei actualizări realizate ieri de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, cu o rată cumulată de 1.572 de cazuri pozitive la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni. Cehia ocupă totodată locul doi în privința mortalității din cauza SARS-CoV-2, cu 238 de decese la un milion de locuitori pentru aceeași perioadă de referință (14 zile), fiind depășită doar de Slovacia, cu 246 de decese la un milion de locuitori.

Ministrul sănătății ceh Jan Blatny a anunțat că va solicita o extindere a stării de urgență, care expiră la 28 martie. Totodată, companiile mici, cu un număr de 10 până la 49 de angajați, vor trebui să efectueze teste săptămânale pentru detectarea coronavirusului în rândul personalului (companiile mari fac deja acest lucru din 3 martie), și vor beneficia în acest sens de o subvenție publică de 2,3 euro pe test. Măsura trebuie pusă în practică din 26 martie.

Până în prezent, 1,1 milioane de persoane s-au vaccinat în Cehia, țară cu 10,71 milioane de locuitori care dorește să atingă o capacitate de vaccinare de 100.000 de persoane pe zi, după cum a declarat premierul Andrej Babis.

Bulgaria a înregistrat un număr record de spitalizări din cauza coronavirusului, cu 7.269 de pacienți, în timp ce autoritățile regionale au în vedere înăsprirea restricțiilor pentru a limita îmbolnăvirile.

Potrivit datelor Uniunii Europene, Bulgaria este a patra țară din blocul comunitar cu cel mai mare număr de decese raportat la populație în ultimele 14 zile, după Slovacia, Cehia și Ungaria. Din cauza creșterii tuturor indicatorilor - spitalizări, contagieri și decese - unii experți cred că Bulgaria se află deja la începutul unui al treilea val epidemic. Responsabilii din sectorul sanitar din Sofia, capitala cu 1,3 milioane de locuitori, iau în calcul închiderea pentru 14 zile a tuturor barurilor și restaurantelor, a centrelor comerciale și școlilor pentru a stăvili virusul.

Autoritățile din domeniul sanitar național au avertizat că “în două sau trei săptămâni se așteaptă vârful îmbolnăvirilor”, după care se va înregistra o tendință descendentă. Dacă pronosticul se va dovedi corect, atunci vârful îmbolnăvirilor va coincide cu alegerile legislative din 4 aprilie, ceea ce ar putea avea ca efect o rată de participare la vot scăzută.

Și șefa Departamentului de Sănătate Publică din Ungaria, Cecilia Muller, a avertizat că numărul cazurilor de coronavirus va crește și mai mult în următoarele săptămâni din cauza extinderii tulpinilor mai ușor transmisibile ale coronavirusului. Ungaria a înregistrat în ultimele 24 de ore noi recorduri de spitalizări pentru coronavirus, cu 9.844 de persoane internate, dar și în ceea ce privește numărul persoanelor conectate la aparate de respirație artificială, 1.067.

În ultimele șapte zile, Ungaria, țară cu 9,7 milioane de locuitori, a înregistrat în medie 7.702 de cazuri zilnice noi și 154 de decese asociate COVID-19. În ultimele zile, autoritățile de la Budapesta au avertizat cu privire la situația gravă provocată de pandemie și, potrivit presei locale, ar putea fi introduse noi restricții în viitorul apropiat.  

O rusoaică a pierdut custodia copiilor din cauza tatuajelor „imorale”

O instanță din republica Daghestan din sudul Rusiei a hotărât că mama a trei copii nu este potrivită pentru a-i fi încredințată custodia acestora din cauza tatuajelor și piercingurilor „imorale” ale femeii. Decizia luată vara trecută de către instanță și dezvăluită acum de presa rusă s-a bazat pe postări de pe Instagram ale Ninei Tseretilova pe care soțul său le-a prezentat în timpul procesului de divorț. „Rezultă din pozele și înregistrările video depuse că N. Sh. Tseretilova duce un stul de viață neconform cu regulile și normele de comportament ale unei mame cu mulți copii”, a afirmat instanța în motivarea deciziei. „Există tatuaje cu cuvinte pe corpul ei”, a mai adăugat instanța din orașul Mahacikala.

Tseretilova, în vârstă de 33 de ani, a catalogat decizia drept o „absurditate totală” într-o postare pe Instagram din 30 iulie.

Tseretilova, care a fost supusă mutilării genitale când avea 7 ani și măritată la 14, a făcut apel la Curtea Supremă, afirmând că nu i s-a permis să își vadă fiica și cei doi băieți în ultimele trei luni. Fostul soț al femeii a scris pe platformele social media că a câștigat custodia copiilor deoarece aceasta a mers în cluburi de noapte și și-a neglijat îndatoririle de mamă.

Activiștii au acuzat în mod regulat autoritățile regionale din Caucazul de Nord rusesc de încălcarea drepturilor femeilor. Republica predominant musulmană Daghestan a interzis accesul femeilor la piscinele publice și a ajuns în presa din Coreea de Sud după ce a anulat un concert al trupei sud-coreene BTS pe motiv că ar fi „homosexual”.

Cu altă ocazie autoritățile din Daghestan au interzis și un festival de desene animate, catalogându-l ca fiind „depravat”. În 2016, trei concurente din nordul Caucazului la concursul Miss Rusia au devenit ținta unor hărțuiri online din cauza pozelor de la proba de defilat în costum de baie.

Londra urmează să-și crească arsenalul nuclear cu 40%

Premierul britanic Boris Johnson urmează să anunțe că Regatul Unit va crește cu “peste 40%” plafonul ogivelor nucleare pe care regatul este autorizat să le stocheze, o schimbare a doctrinei nucleare pe care Downing Street o justifică invocând atât amenințarea reprezentată de Rusia și China, cât și amenințarea teroristă.

The Guardian și The Sun, care au consultat documentul - de 100 de pagini -, scriu că Guvernul Johnson prevede să crească la 260 numărul maxim de focoase și că autorizează regatul să le depoziteze - după ce Regatul Unit s-a angajat anterior să-și reducă arsenalul la 180 de ogive până la mijlocul anilor 2020.

Presa britanică scrie că Downing Street invocă o “panoplie tot mai mare de amenințări tehnologice și doctrinale” în vederea justificării acestei schimbări de direcție - fără precedent de la sfârșitul Războiului Rece. În raport se avertizează împotriva “posibilității realiste” ca o grupare teroristă “să reușească să lanseze un atac (de tip chimic, biologic, radiologic sau nuclear) CBRN până în 2030”, dar și împotriva “amenințării active” și “provocării sistemice” pe care o reprezintă Rusia și China. “O disuasiune nucleară minimă, credibilă și independentă, afectată Apărării NATO, rămâne esențială în vederea garantării securității noastre”, se arată în raport.

Această schimbare de direcție intervine în contextul în care Londra caută să se repoziționeze după Brexit ca o putere de neocolit pe scena internațională, în baza conceptului de “Global Britain”. Ea “încalcă angajamentele pe care (Londra) și le-a asumat în cadrul Tratatului Neproliferării Nucleare (NPT)”, a denunțat luni, într-un comunicat Campania Internațională pentru Abolirea Armamentului Nuclear (ICAN).

“Decizia Londrei de a-și crește stocul de armament de distrugere în masă - în toiul unei pandemii - este iresponsabilă, periculoasă și încalcă dreptul internațional”, denunță directoarea ICAN Beatrice Fihn.

Grupul Campaign for Nuclear Disarmament (CND) vede în acest lucru “primul pas către o nouă cursă a înarmării nucleare” și denunță decizia Londrei drept o “enormă provocare pe scena mondială”. “În timp ce lumea luptă cu pandemia (COVID-19) și haosul modificărilor climatice, este incredibil că Guvernul nostru alege să crească arsenalul nuclear britanic”, subliniază secretarul general al CND Kate Hudson. “Ațâțarea tensiunilor mondiale și rispirea resurselor este o abordare iresponsabilă și potențial dezastruoasă”, denunță ea.

Pierderea mirosului, un pronostic bun pentru pacienții cu COVID-19

Pierderea mirosului este nu doar unul dintre factorii de diagnosticare timpurie a COVID-19, ci și simptomul unui pronostic bun al bolii, potrivit unui studiu coordonat de cercetători de la Universitatea Complutense și de la Spitalul Clinic San Carlos din Madrid. Cu ajutorul acestui studiu realizat în numeroase centre și cu participarea a 5.868 de pacienți internați, cercetătorii spanioli au descoperit că, deși constituie încă un mister, anosmia - pierderea mirosului - acționează și ca un pronostic bun pentru evoluția acestei boli. „Aceste rezultate au multe implicații, de la evaluarea inițială a pacienților și până la capacitatea de a înțelege fiziopatologia. Este posibil ca invazia epiteliului nazal să activeze o imunitate adecvată, evitând astfel furtuna de citokine”, a explicat Jesus Porta-Etessam, profesor la Facultatea de Medicină a Universității Complutense din Madrid (UCM) și principalul autor al studiului.

Pe lângă identificarea anosmiei ca factor ce favorizează un pronostic bun al bolii, cercetătorii madrileni au descoperit că disfuncțiile olfactive și gustative sunt mai frecvente la femei (12,41% comparativ cu 8,67%), la cei cu vârste sub 65 de ani și la pacienți cu patologii renale, pulmonare, cardiace și oncologice.

Rezultatele obținute asupra unuia dintre simptomele cele mai timpurii de COVID-19 pot servi drept criteriu în momentul clasificării pacienților sau luării unor decizii terapeutice. Concluziile acestui studiu pot servi și la elaborarea „indicilor de risc” care anticipează o eventuală complicare a bolii, ceea ce, potrivit profesorului Porta-Etessam, ar fi foarte util la momentul observării, tratării sau externării pacienților.

Meghan Markle, anchetată de către un cabinet de avocatură angajat de Palatul Buckingham

Buckingham Palace a angajat un cabinet de avocatură să ancheteze cu privire la acuzații potrivit cărora ducesa de Sussex a intimidat membri ai personalului regal. Palatul a anunțat că acest cabinet urmează să ancheteze în urma unor dezvăluiri în presa britanică, la începutul lui martie, potrivit cărora asistenții regali au depus o plângere împotriva lui Meghan Markle în 2018.

Doi funcționari de rang înalt au dezvăluit că au fost intimidați de soția prințului Harry, iar un membru al personalului a acuzat-o de “umilire”.

“Angajamentul nostru de a examina circumstanțele acuzațiilor unor foști membri ai personalului ducelui și ducesei de Sussex se concretizează, însă nu vom face comentarii publice cu privire la acest subiect”, a declarat luni pentru CNN un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham.

Cuplul nu a comentat cu privire la această anchetă, însă un purtător de cuvânt al acestuia a respins aceste acuzații de intimidare, pe care le-a catalogat drept “defăimătoare”.

Aceste investigații intervin în contextul în care familia regală britanică se confruntă cu o criză majoră, în urma unor declarații zgomotoase ale prințului Harry și Meghan Markle într-un interviu acordat la 7 martie lui Oprah Winfrey. În acest interviu, cei doi s-au declară victime ale unor denigrări orchestrate de membri ai familiei Windsor, pe care o acuză de rasism. Unii membriai familiei regale britanice și-ar fi exprimat îngrijorarea față de faptul că copilul cuplului ar ava “pielea închisă la culoare”.

Un meteorit la fel de vechi ca sistemul nostru solar a fost descoperit în Algeria

Oamenii de știință au identificat un meteorit drept cel mai vechi de origine vulcanică, provenit dintr-o protoplanetă apărută în primul milion de ani de la formarea sistemului nostru solar. A avut nevoie de o lungă călătorie, de la cristalizarea sa acum 4 miliarde și 565 de milioane de ani, înainte de a ateriza “datorită orbitelor” în sudul algerian acum “cel puțin o sută de ani”, potrivit geochimistului Jean-Alix Barrat de la Universitatea din Brest.

El a semnat recent un studiu, în Proceedings of the National Academy of Sciences, consacrat obiectului găsit în mai 2020 de vânătorii de meteoriți într-o zonă din Sahara, de la care a primit numele de Erg Chech 002.

Există oficial 43 de fragmente din acesta, dintre care cele mai importante sunt “groase cât pumnul”, a explicat cercetătorul pentru AFP.

Roca, cu aspect verzui când este tăiată și o suprafață destul de brună, este un martor “excepțional” al formării de protoplanete, acei embrioni de planete care au precedat apariția celor din sistemul nostru solar.  Erg Chech 002 este un obiect rar în mai multe moduri.

Dintre cei 65.000 de meteoriți repertoriați, este unul dintre doar 4.000 caracterizați prin „material diferențiat”, mai elaborat decât cel al altor meteoriți, deoarece provine dintr-un corp ceresc suficient de mare pentru a fi experimentat activitate tectonică.

Drintre cei 4.000 de meteoriți, 95% provin din doar doi asteroizi, dar Erg Chech 002 provine din resturile de 5% ale unui asteroid.

Cu o compoziție unică, “este singurul din 65.000 de meteoriți care este astfel”, a spus Jean-Alix Barrat. El este totuși convins că “astfel de roci erau destul de frecvente chiar la începutul sistemului solar”.

Potrivit calculelor co-autorilor studiului, Marc Chaussidon, de la Institutul de Fizică a Globului din Paris, și Johan Villneuve, cercetător la CNRS de la Universitatea din Lorraine, meteoritul s-a format în primul milion de ani ai sistemului solar.

Coronavirus: Un medicament împotriva leprei, posibil tratament împotriva COVID-19

Clofazimina, un medicament folosit pentru tratarea leprei, s-a arătat eficace împotriva infecției cu coronavirusul SARS-CoV-2 în culturi celulare umane și la hamsteri, relevă un studiu publicat marți de revista Nature.

Clofazimina este un medicament sigur, care poate fi administrat pe cale orală și al cărui cost de producție este redus, aspecte care-l fac să fie un candidat potențial atractiv pentru tratarea COVID-19. Cercetătorii, conduși de Sumit Chanda, virusolog la Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute, La Jolla, California, au analizat eficacitatea acestui medicament împotriva coronavirusurilor și au descoperit că poate inhiba replicarea a două dintre ele (SARS-CoV-2 și MERS-CoV) în culturi celulare umane și de maimuță, precum și în țesutul pulmonar uman. Într-un test pe hamsteri infectați cu SARS-CoV-2, administrarea clofaziminei înainte sau la scurt timp după infectare a redus semnificativ numărul particulelor virale descoperite în plămâni. De asemenea, atunci când acest medicament a fost administrat împreună cu remdesivir, ambele au acționat sinergic în reducerea replicării virale. O doză mică de remdesivir combinată cu clofazimina a îmbunătățit semnificativ controlul viral în testul pe hamsteri.

Autorii studiului cred că clofazimina ar putea fi un candidat atractiv pentru tratarea SARS-CoV-2, MERS și posibil de asemenea a altor coronavirusuri, dacă testele clinice vor confirma potențialul său ca opțiune de tratament.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.