Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Cehia, țara cu cea mai mare rată de contaminare cu COVID-19 din lume

Ziarul de Vrancea
27 feb 2021 622 vizualizări

Țara cu 10,7 milioane de locuitori se îndreaptă spre 20.000 de infectări pe zi

Guvernul ceh a anunțat că le impune cehilor - începând de luni - o interdicție de deplasare în afara departamentelor în care își au reședința, în contextul în care rata contaminării cu noul coronavirus pe cap de locuitor este cea mai mare din lume. Executivul a impus purtarea obligatorie a măștii afară - atât în zone locuite, cât și la locul de muncă - și a închis toate școlile, grădinițele și magazinele care vând produse considerate neesențiale. Cehii sunt autorizați să iasă din cartierul în care locuiesc doar pentru a se duce la serviciu, la medic sau să-și îngrijească rudele și numai cu un document care să dovedească acest lucru.

Cumpărăturile sunt posibile doar în departament, iar practicarea sportului și plimbărilor numai în localitatea de reședință. Ministrul ceh de Interne Jan Hamacek a anunțat că aceste măsuri rămân în vigoare timp de trei săptămâni, și a precizat că poliția efectuează controale aleatorii. “Singurul obiectiv este inversarea curbei ascendente a noilor infecții și a (numărului)pacienților la terapie intensivă, înainte să fie prea târziu”, a subliniat el. Guvernul a impus - începând de la 28 februarie - o nouă stare de urgență pe o perioadă de o lună, un instrument juridic în vederea menținerii restricțiilor.

Cehia este prima țară ca număr de infectări la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile și a doua, după Slovenia vecină, ca număr de morți, potrivit unui bilanț AFP.

În urma unor ieșiri din izolare recurente, din vară, această țară cu 10,7 milioane de locuitori, a înregistrat 1,2 milioane de contaminări și 20.000 de morți de la începutul epidemiei COVID-19. Rata creșterii zilnice a infecțiilor a oscilat recent în jurul a 15.000, iar ministrul Sănătății Jan Blatny a anunțat că se așteaptă la o creștere la 20.000 în curând. Vaccinarea este mai lentă decât s-a prevăzut.

Medicii cehi au administrat un pic peste 600.000 de doze de vaccin, însă livrările europene de vaccin întârzie să sosească.

Ministerul Sănătății a anunțat că serviciile de terapie intensivă au atins limita capacității și că întregul sistem al sănătății este pus la grea încercare.

Un imens aisberg, cât Parisul sau Londra de mare, se desprinde din Antarctica

Un aisberg cu o suprafață de 1.270 de kilometri pătrați - cam cât aglomerațiile Parisului sau Londrei de mare - s-a desprins din Antarctica, în apropiere de stația britanică de cercetare Halley VI, anunță cercetători britanici.

Blocul de gheață s-a desprins din banchiză vineri, potrivit unor date culese de instrumente britanice instalate în apropierea stației. Nicio viață umană nu este în pericol, după ce cele 12 persoane care lucrau la stația Halley VI, situată la mai puțin de 20 de kilometri de zona rupturii, au fost evacuate la jumătatea lui februarie cu avionul, a anunțat sâmbătă într-un comunicat British Antarctic Survey (BAS), organismul de cercetare a zonei polare, care exploatează stația.

“Echipele noastre sunt pregătite de ani de zile ca un aisberg să se desprindă din platforma de gheață Brunt”, a anunțat directoarea BAS Jane Francis, iar echipe supraveghează “zilnic” deplasarea faliilor cu ajutorul “unei rețele automatizate de instrumente GPS de înaltă precizie în jurul stației”. Aceste date, trimise Universității Cambridge la analiză, au permis să se dea alerta vineri, fără ca cineva să se afle la fața locului. BAS a decis în 2017 să reducă prezența în această stație, construităîn 2012 și să o deplaseze câțiva kilometri, de teamă să nu se afle pe un aisberg în derivă, din cauza topirii ghețurilor.

Mai multe scenarii sunt posibile în următoarele luni - “fie aisbergul se îndepărtează, fie eșuează și rămâne” în apropiere, estimează Jane Francis.

Papa Francisc se vede murind la Roma

Papa Francisc se vede murind la Roma ca Suveran Pontif, fără să se întoarcă în Argentina sa natală, potrivit unui interviu transcris într-o carte, intitulată “Sănătatea papilor”, din care cotidianul argentinian La Nacion a publicat fragmente. În acest interviu, acordat jurnalistului și medicului argentinian Nelson Castro la Vatican în februarie 2019, papa spune că se gândește la moarte, dar că nu se teme de ea. Întrebat despre felul în care își vede sfârșitul, Francisc, în vârstă de 84 de ani, răspunde că “voi fi Papă, în funcție sau emerit. La Roma. Nu mă voi întoarce în Argentina”. Potrivit autorului cărții - intitulată “Sănătatea papilor. Doctor, complot și credință. De la Leon al XIII-lea la Francisc” -, care urmează să apară luni în Argentina, “este pentru prima oară când un papă vorbește despre sănătatea sa cu transparența cu care o face Francisc”.

Fostul arhiepiscop al Buenos Airesului, pe nume Jorge Bergoglio, afirmă că nu-i este dor de Argentina. “Nu, nu mi-e dor de Argentina. Am trăit acolo 75 de ani. Ceea ce îmi face rău sunt problemele ei”, spune el, referindu-se la criza economică ce zguduie această țară sud-americană. Originar dintr-o țară cu cel mai mare număr de psihologi și psihiatri pe cap de locuitor, Suveranul Pontif povestește de asemenea că a consultat o psihiatră în perioada dictaturii (1976-1983). El făcea pe atunci parte din Ordinul Iezuit în Argentina și a fost nevoit să ajute “oameni în clandestinitate să fie scoși din țară pentru a li se salva viața”.

“Timp de șase luni, m-am dus să o consult o dată pe săptămână”, dezvăluie Papa. “Ea m-a ajutat să mă situez față de modul de a-mi gestiona fricile la acea vreme. Imaginați-vă ce însemna să transporți o persoană ascunsă într-o mașină - abia ascunsă sub o cuvertură - și să treci de trei posturi de control al militarilor în zona Campo de Mayo”, cea mai mare cazarmă din țară. “Tensiunea pe care mi-o provoca acest lucru era enormă”, mărturisește Suveranul Pontif.

Papa argentinian a fost vaccinat împotriva covid-19. În afară de vârsta sa, liderul spiritual al celor 1,3 miliarde de catolici este considerat o persoană cu risc. La vârsta de 21 de ani, în 1957, el a suferit o pleurezie acută, iar chirurgi i-au extirpat o parte a plămânului drept.

Cântecul “satanic” ales pentru a reprezenta Cipru la Eurovision a provocat controverse

Cântecul ales pentru a reprezenta Cipru la Eurovision a creat polemică în insula mediteraneană, după un apel anonim în care o persoană a amenințat “să ardă clădirea” radio-televiziunii publice CyBC și critici dure din partea profesorilor de educație religioasă. Melodia, intitulată “El Diablo” și interpretată de cântăreața de origine greacească Elena Tsagrinou, a fost difuzat miercuri pentru prima dată pe CyBC în Cipru, unde majoritatea locuitorilor sunt creștini ortodocși.

CyBC a informat poliția despre apelul amenințător de a arde clădirea în semn de protest, a precizat vineri agenția de presă cipriotă. Poliția anchetează incidentul.

În plus, un sindicat al profesorilor de educație religioasă din licee a publicat un comunicat, vineri, cerând CyBC să renunțe la cântec. Acesta și-a exprimat “oroarea” în legătură cu subiectul cântecului selecționat pentru competiția europeană prevăzut în mai, argumentând că artista “îl laudă pe Satan, dedicându-i viața și iubindu-l”. CyBC a răspuns explicând că acest cântec a fost greșit înțeles și că inspiră la “lupta eternă dintre bine și rău”. Cipru a ajuns pe locul doi la concursul Eurovision din 2018, cea mai bună clasare.

Maia Sandu, după donația de vaccinuri: Mulțumim, România! Mulțumim, Uniunea Europeană!

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a mulțumit sâmbătă României și Uniunii Europene, după ce 21.600 de doze de vaccin anti-COVID trimise de la București au ajuns la Chișinău, precizând că vor fi folosite pentru vaccinarea tuturor medicilor, angajaților din sistemul medical și lucrătorilor implicați în prima linie de luptă cu pandemia. “Acesta este prima tranșă din cele 200.000 de doze de vaccin din donația generoasă promisă de România pentru cetățenii țării noastre. Mulțumim, România! Mulțumim, Uniunea Europeană!”, a scris pe pagina sa de Facebook președintele Republicii Moldova.

Ea a precizat că lotul primit sâmbătă este produs de compania AstraZeneca și va fi utilizat pentru vaccinarea tuturor medicilor, angajaților din sistemul medical și lucrătorilor implicați în prima linie de luptă cu pandemia.

Procedura de vaccinare va începe în zilele următoare. Premierul Florin Cîțu a anunțat că sâmbătă la prânz sunt livrate primele doze de vaccin AstraZeneca, un număr de 21.600, către Republica Moldova și în următoarele luni vor trimise și alte doze. În jurul orei 16.00, ministrul de Externe Bogdan Aurescu preciza, pe Twitter, că primele doze de vaccin promise în decembrie 2020 de președintele Klaus Iohannis au ajuns în Republica Moldova.

Comisarul european pentru gestionarea crizelor Janez Lenarčič a mulțumit României pentru trimiterea a 21.600 de doze de vaccin împotriva COVID-19 și a precizat că Mecanismul de Protecție Civilă continuă să faciliteze solidaritatea în timpul pandemiei.

Riadul “respinge în totalitate” raportul american cu privire la asasinarea lui Khashoggi

Arabia Saudită “respinge în totalitate” raportul serviciilor americane de informații care-l acuză pe prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman de faptul că a “validat” asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în 2018. “Guvernul Arabiei Saudite respinge în totalitate concluziile false și prejudiciabile ale raportului cu privire la conducerea regatului și nu le poate accepta în niciun caz”, a subliniat într-un comunicat Ministerul saudit de Externe.

“Prințul moștenitor al Arabiei Saudite a validat o operațiune la Istanbul, în Turcia, în vederea unei capturări sau unei ucideri a jurnalistului Jamal Khashoggi”, acuză serviciile americane de informații într-un raport declasificat la cererea președintelui american Joe Biden, pe care predecesorul său, Donald Trump, l-a păstrat secret. “Prințul moștenitor îl considera pe Khashoggi o amenințare la adresa regatului și, mai larg, susținea recurgerea la măsuri violente dacă era necesar pentru a-l reduce la tăcere”, se aratăîn raport.

Raportul american “conține concluzii și informații eronate”, denunță ministerul saudit. “Este cu adevărat nefericit ca acest raport, cu aceste concluzii nejustificate și false să fie publicat în pofida faptului că regatul a denunțat în mod clar această crimă odioasă, iar liderii săi au luat măsurile necesare pentru a se asigura că nu se mai repetă vreodată”, condamnă ministerul. “Regatul respinge, de asemenea, orice decizie care aduce atingere conducerii sale, suveranității sale și independenței sistemului său judiciar”, se arată în comunicat. Ministerul reafirmă totodată că “parteneriatul Arabiei Saudite cu Statele Unite este solid și puternic și are la bază decenii de respect reciproc”. “Sperăm ca acest parteneriat să continue pe aceeași bază”, își exprimă speranța ministerul.

Peste 2,5 milioane de persoane au murit din cauza pandemiei în întreaga lume

Peste 2,5 milioane de persoane au murit din cauza pandemiei de coronavirus în întreaga lume de la finalul anului 2019, conform unui bilanț stabilit de AFP.

Cele mai multe decese s-au înregistrat în SUA (510.134), apoi în Brazilia (252.835), Mexic (183.692), India (156.825) și Regatul Unit (122.070). De asemenea, 112,9 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost diagnosticate.

Viktor Orban s-a imunizat cu vaccinul chinezesc

Premierul ungar Viktor Orban a publicat duminică pe pagina sa de Facebook forografii în care este vaccinat cu vaccinul împotriva COVID-19 al grupului chinez Sinopharm. Primele 550.000 de doze ale vaccinului împotriva COVID-19 al Sinopharm au sosit la 16 februarie în Ungaria - singurul stat membru UE care l-a aprobat. Autoritatea farmaceutică ungară OGYEI a dat undă verde acestui vaccin la sfârșitul lui ianuarie și a anunțat totodată o comandă de cinci milioane de doze.

Ungaria a aprobat luna trecută și vaccinul rusesc Sputnik V - care este folosit începând de vineri în această țară cu 9,8 milioane de locuitori. Premierul suveranist Viktor Orban a criticat cu această ocazie, din nou, procesul validării și achiziționării vaccinurilor împotriva COVID-19 de către Uniunea Europeană (UE), pe care-l consideră prea lent. “În fiecare zi în care așteptăm Bruxellesul, pierdem 100 de vieți ungare”, reproșa el. “De ce să credem că experții europeni sunt mai inteligenți ca noi? Eu am mai multă încredere” în experții ungari, declara Orban.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.