Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Cehia a expulzat 18 diplomați ruși în cazul exploziei din 2014

Ziarul de Vrancea
17 apr 2021 1337 vizualizări

Doi „nutriționiști sportivi” ruși, implicați în otrăvirea lui Skripal, la Londra, se aflau „întâmplător” și lângă locul deflagrației

Cehia a expulzat 18 diplomați ruși în urma apariției suspiciunii că serviciile de infromații ruse au fost implicate într-o explozie care a avut loc la un depozit de arme în 2014, a anunțat guvernul sâmbătă. Doi ruși suspectați că l-au otrăvit în Salisbury pe Serghei Skripal în 2018 sunt legați de o explozie care a avut loc cu patru ani înainte la un depozit de arme în Cehia, relatează BBC. Poliția din Cehia a emis fotografiile lui Alexander Petrov și Ruslan Boshirov, despre care spune că s-au aflat în țară la momentul exploziei în care au murit doi oameni. Drept urmare, Cehia a expulzat 18 diplomați ruși.

Vladimir Dzhabarov, parlamentar rus, a spus sâmbătă că această acuzație este absurdă și că răspunsul Rusiei la expulzarea diplomaților ar trebui să fie proporțional. Prim-ministrul ceh Andrej Babis a declarat că țara a fost nevoită să reacționeze la descoperirile ce leagă explozia de serviciul de informații rus GRU.

La o conferință de presă susținută sâmbătă seară, Babis a spus că cei 18 diplomați care au fost identificați ca angajați ai serviciului de informații ruse au la dispoziție 48 de ore pentru a părăsi țara. „Există o suspiciune întemeiată că agenți secreți ruși de la GRU au fost implicați în exploziile din 2014 de la un depozit de muniție din orașul ceh Vrbitice”, a spus el.

În același timp, poliția a emis o solicitare de ajutor în căutarea celor doi indivizi despre care a spus că se aflau în țară între 11 octombrie și 16 octombrie 2014, mai întâi în Praga, apoi în zona unde se afla depozitul.

Poliția caută suspecți ce folosesc identitățile Alexander Petrov și Ruslan Boshirov. Sunt aceleași nume folosite de doi agenți secreți ruși despre care Marea Britanie spune că l-au otrăvit pe Skripal în Salisbury, Wiltshire, în 2018. Fotografiile emise de poliția cehă se potrivesc cu cele difuzate de poliția britanică.

După Salisbury, cei doi au fost identificați ca Alexander Mishkin și Anatoliy Chepiga și au apărut mai târziu la televiziunea rusă de stat unde au spus că erau nutriționiști sportivi în vizită în Salisbury pentru a vedea turla catedralei. Autoritățile britanice au susținut că ei au fost membri ai GRU și că au pus un agent neurotoxic, Novicioc, pe mânerul unei uși a casei lui Skripal, fost ofițer GRU. Skripal și fiica lui au avut nevoie de îngrijiri medicale și s-au recuperat. Câteva luni mai târziu, o femeie a murit după ce a fost otrăvită cu un agent neurotoxic dintr-o sticlă de parfum aruncată. „Suntem într-o situație similară celei din Marea Britanie după încercarea de otrăvire din Salisbury în 2018”, a declarat sâmbătă noapte ministrul ceh de Interne, Jan Hamácek. Rusia a răspuns că, potrivit Constituției, nu îi este permis ca cetățenii săi să fie extrădați.

Nave de război britanice vor ajunge în Marea Neagră în luna mai

Nave de război britanice vor ajunge în Marea Neagră în luna mai, în semn de solidaritate cu Ucraina și aliații NATO, a relatat ziarul The Sunday Times, care citează surse din Marină. Mobilizarea, într-o perioadă în care tensiunile au crescut între Ucraina și Rusia, nu a fost confirmată de oficialii britanici. Un distrugător Type 45 înarmat cu sistem antirachetă și o fregată anti-submarin Type 23 vor părăsi grupul Marinei Regale din Mediterană și se vor îndrepta prin strâmtoarea Bosfor spre Marea Neagră, potrivit The Sunday Times. Avioane de luptă și elicoptere Merlin vor fi pregătite pe nava pavilion HMS Queen Elizabeth pentru a veni în sprijinul navelor de război din Marea Neagră.

Tensiunile dintre Moscova și Kiev au crescut în urma unei consolidări a trupelor ruse de-a lungul graniței și a confruntărilor din estul ucrainei dintre armată și separatiștii pro-ruși. Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării a declarat pentru TST că guvernul lucrează îndeaproape cu Ucraina pentru a monitoriza situația și a făcut apel la Rusia să detensioneze situația.

Pe fondul tensiunilor reînnoite din estul Ucrainei, Rusia a trimis 15 nave de război în Marea Neagră pentru manevre. Ele au trecut sâmbătă prin Strâmtoarea Kerci din Peninsula Crimeea, a anunțat marina, potrivit agenției de presă Interfax. Nu s-a anunțat inițial cât vor dura exercițiile.

Statele Unite au anulat anterior desfășurarea a două nave de război către Marea Neagră în urma plângerilor Rusiei, potrivit unor surse turce.

CIA a vrut să-l asasineze pe Raul Castro în 1960

 fratele său, Fidel Castro, a supraviețuit la 638 de comploturi de asasinare, potrivit Cărții Recordurilor

Cea mai veche tentativă cunoscută a CIA de a asasina un lider al revoluției cubaneze datează din 1960, când un agent i-a oferit 10.000 de dolari pilotului care îl aducea pe Raul Castro înapoi de la Praga la Havana pentru a “aranja un accident”, potrivit unor documentele declasificate, publicate vineri de National Security Archive. Acest pilot, numit Jose Raul Martinez, care fusese recrutat de CIA, a cerut în schimb, dacă el însuși trebuia să moară în timpul operațiunii, ca Statele Unite să se ocupe de studiile universitare ale celor doi fii ai săi. Ceea ce i-a fost acordat, potrivit institutului de cercetare National Security Archive din Washington, care publică documentele.

Dar în timp ce Martinez decolase spre Praga, biroul CIA din Havana a primit ordin să anuleze misiunea, fără a-l putea contacta pe pilot.

La întoarcere, acesta din urmă a indicat că “nu a avut ocazia să aranjeze un accident după cum s-a discutat”.

Aceste informații ies la iveală în timp ce Raul Castro, fratele lui Fidel Castro, se pregătește la 89 de ani să părăsească viața politică cubaneză, plecând din fruntea Partidului Comunist Cubanez. După moartea lui Fidel în 2016, plecarea lui Raul întoarce o pagină istorică pentru Cuba și locuitorii săi, dintre care aproape toți nu au cunoscut niciodată o altă familie conducătoare. “Aceste documente ne amintesc de un capitol întunecat și sinistru al operațiunilor americane împotriva revoluției cubaneze”, a declarat analistul de la National Security Archive Peter Kornbluh. “Pe măsură ce era Castro se apropie oficial de final, politicienii americani au ocazia să lase aceasta în urmă și să participe la viitorul post-Castro al Cubei”, a adăugat el.

Fidel Castro, care a luat puterea în 1959, a sfidat 11 președinți americani și a supraviețuit nenumăratelor comploturi pentru a-l asasina (638 conform Cărții Recordurilor Guinness), precum și unei încercări eșuate de a debarca exilați cubanezi sprijiniți de CIA în Golful Porcilor (sudul insulei) în aprilie 1961.

Directorul Pfizer: COVID-19 va deveni ca gripa

Directorul companiei Pfizer, Albert Bourla, susține că noul coronavirus va deveni ca gripa, cu ajutorul vaccinurilor ani-COVID și se declară încrezător că viața în Europa va reveni la normal din această toamnă. “COVID va deveni precum gripa. Ne vom vaccina și ne vom trăi viețile”, a spus Bourla. El a menționat, de asemenea, că Pfizer va crește semnificativ livrările de vaccin BioNTech / Pfizer către țările membre ale UE în următoarele săptămâni, cu 250 de milioane de doze în total în al doilea trimestru.

Potrivit lui Bourla, campania de vaccinare în Uniunea Europeană, care s-a confruntat cu critici pentru că a rămas în urmă față de Regatul Unit și Statele Unite, nu ar trebui comparată, spunând că „lucrurile par să arate mereu mai bine în curtea vecinului”. „Furnizarea și administrarea dozelor pentru 447 de milioane de oameni, populația UE, este o sarcină monumentală”, a adăugat Bourla.

Bourla a declarat recent pentru CNBC că oamenii vor avea nevoie probabil de o a treia doză a vaccinului Pfizer în termen de 12 luni de la vaccinare și a adăugat că este posibil ca vaccinarea să fie anuală.

În februarie, Pfizer și BioNTech au declarat că testează o a treia doză din vaccinul anti-COVID-19 pentru a înțelege mai bine răspunsul imun împotriva noilor variante ale virusului.

Medici: Navalnîi ar putea face stop cardiac în orice minut

Medici apropiați ai lui Alexei Navalnîi au cerut să li se permită să îl vadă pe opozantul rus, care este bolnav și în greva foamei, spunând că bărbatul poate face „în orice minut” un stop cardiac. Navalnîi a refuzat să mai mănânce începând cu 31 martie pentru a protesta împotriva condițiilor de detenție, acuzând administrația penitenciarului că îi refuză accesul la un medic și medicamente în condițiile în care suferă de o dublă hernie de disc, conform avocaților săi.

Medicul personal al opozantului în vârstă de 44 de ani, Anastassia Vassilieva, și alți trei doctori, printre care și un cardiolog, au solicitat oficial să aibă acces imediat la Navalnîi, potrivit unei scrisori adresate serviciilor penitenciare ruse. Potrivit acesteia, nivelul concentrației de potasiu în sângele lui Navalnîi a atins un nivel „critic” de 7,1 milimoli pe litru, „ceea ce semnifică încă o dată o funcție renală alterată și faptul că grave probleme de ritm cardiac pot surveni dintr-un minut în altul”. Totodată, Kira Iarmiș, purtător de cuvânt al opozantului, a postat pe Twitter o declarație a medicului Alexandre Poloupane, care l-a avut în îngrijire pe Navalnîi: „Este total necesară spitalizarea. Dacă nu va începe tratamentul, el va muri în zilele următoare”.

Opozantul rus, care execută o pedeapsă de doi ani și jumătate pentru acuzații mai vechi de delapidare, a fost închis în luna februarie, după ce s-a întors din Germania unde a fost tratat mai multe luni în urma unei otrăviri care ar fi fost orchestrată de la Kremlin.

NASA: Zborul mini-elicopterului Ingenuity ar putea avea loc azi

Primul zbor pe Marte al mini-elicopterului Ingenuity al NASA ar putea avea loc luni, a anunțat sâmbătă agenția spațială americană după o întârziere de peste o săptămână a zborului din cauza unei erori tehnice. Acest zbor, primul care va fi realizat de un dispozitiv motorizat pe o altă planetă, ar trebui să permite NASA să colecteze date extrem de prețioase despre condițiile de viață de pe Marte.

Datele ar putea fi primite “la câteva ore după zborul autonom”, care se așteaptă să înceapă în jurul orei 03:30 (07:30 GMT)”, potrivit NASA.

Zborul reprezintă o adevărată provocare, deoarece aerul de pe Marte are o densitate de doar 1% din cea a atmosferei Pământului. Însă doar prin împingerea aerului în timp ce se rotește, elicele pot ridica aeronava. Asta înseamnă că pentru a zbura, Ingenuity trebuie să își rotească paletele motorului mult mai repede decât ar face-o un elicopter pe Pământ.

După zbor, elicopterul va transmite rover-ului date tehnice despre ceea ce a realizat, care, la rândul lor, vor fi trimise pe Pământ. Printre aceste prime date se va număra o fotografie în alb-negru a solului, făcută de Ingenuity direct sub aparat, în timp ce este în aer. Ziua următoare, odată cu încărcarea bateriilor, elicopterul va transmite o fotografie color a orizontului, realizată de cealaltă cameră. Dar cele mai spectaculoase imagini ar urma să provină de la roverul Perseverance, plasat la câțiva metri distanță și care urmează să filmeze zborul mini-elicopterului. În cazul unei reușite, al doilea zbor poate avea loc cel mult peste patru zile. În total, sunt planificate până la cinci zboruri, de dificultate crescândă. NASA ar dori să poată ridica elicopterul până la cinci metri înălțime și apoi să încerce să îl deplaseze lateral. Operațiunea va fi echivalentul pe Marte al primului zbor al unui vehicul cu motor pe Pământ, în 1903, de către frații Wright.

Serviciile secrete din Rusia și Belarus susțin că au dejucat un atac asupra lui Lukașenko

Serviciul secret FSB din Rusia a anunțat sâmbătă că a fost dejucat un atac asupra președintelui belarus Aleksandr Lukașenko. FSB și serviciile de securitate belaruse au arestat doi bărbați la Moscova. Unul dintre ei avea de asemenea și cetățenie americană.

Într-o înregistrare video, șeful agenției secrete KGB din Belarus, Ivan Tertel, afirmă că au avut loc pregătiri pentru o revoltă armată. El a spus că scopul era răsturnarea conducerii țării și uciderea președintelui, a familiei sale și a altor oficiali de rang înalt. Conform acestui plan, a mai precizat Tertel, mai multe clădire-cheie din Belarus urmau să fie ocupate.

Lukașenko a alimentat în mod repetat teama în rândul populației, sugerând că oponenții săi pun la cale o lovitură de stat violentă. În contextul în care protestele în masă împotriva sa continuă, el a declarat de asemenea că a împiedicat declanșarea unei revoluții ca în Ucraina vecină.

După alegerile prezidențiale de la 9 august anul trecut, care au fost considerate de opoziție ca fiind fraudate, sute de mii de persoane s-au adunat uneori în stradă pentru a cere demisia lui Lukașenko și organizarea unui nou scrutin.

Coronavirus: Bilanțul global al deceselor a depășit 3 milioane

Decesele asociate COVID-19 în întreaga lume a ajuns la peste 3 milioane, potrivit ultimelor date înregistrate sâmbătă de Universitatea Johns Hopkins (JHU), care cifrează numărul contagierilor globale la peste 140 de milioane.

Este vorba de cifre publicate după ora 10:00 GMT de JHU pe site-ul său, potrivit cărora deceselor provocate de noul coronavirus au ajuns la 3.001.068, iar numărul cazurilor globale asociate COVID-19 la 140.010.233. SUA au înregistrat 566.224 de morți, fiind urmate de Brazilia cu 368.749 de morți; Mexic cu 211.693; India cu 175.649 și de Marea Britanie cu 127.472 de morți, potrivit bilanțului realizat de Universitatea Johns Hopkins.

În ce privește cazurile confirmate de contagiere cu noul coronavirus la nivel global, lista este condusă de SUA, cu 31,57 de milioane, urmate de India, cu 14,52 de milioane; Brazilia, cu 13,83 de milioane; Franța, cu 5,28 de milioane și de Rusia, cu 4,64 milioane de persoane infectate. În America Latină, țara cu cel mai mare număr de decese înregistrate după Brazilia este Argentina (2,65 de milioane), urmată de Columbia (2,61 de milioane) și Mexic (2,29 de milioane). În ce privește Africa, țara cu cel mai mare număr de contagieri este Africa de Sud, cu 1,56 de milioane de persoane.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.