Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Cea mai veche mănăstire ortodoxă din Ucraina, cuibul „serviciilor speciale rusești”?

Ziarul de Vrancea
21 nov 2022 684 vizualizări

Biserica este un “centru al lumii rusești”, susțin serviciile secrete ucrainene

Serviciul de securitate ucrainean SBU și poliția ucraineană au efectuat marți dimineață percheziții la o mănăstire creștin-ortodoxă veche de 1.000 de ani din Kiev, în cadrul unor operațiuni de contracarare a unor presupuse “activități subversive ale serviciilor speciale rusești”, a declarat SBU, transmite Reuters.

Lavra Pecerska din Kiev, ce se traduce Lavra Peșterilor, este cea mai veche mănăstire creștin ortodoxă din Ucraina și sediul aripii susținute de Rusia a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, cunoscută sub numele de Patriarhia Moscovei. “Aceste măsuri sunt luate ca parte a activității a SBU pentru a contracara activitățile distructive ale serviciilor speciale rusești în Ucraina”, a declarat Serviciul de Securitate al Ucrainei într-un comunicat.

SBU a precizat că percheziția a avut ca scop prevenirea utilizării mănăstirii rupestre ca “centru al lumii rusești” și a fost efectuată pentru a verifica suspiciunile “cu privire la utilizarea spațiilor pentru adăpostirea grupurilor de sabotaj și recunoaștere, a cetățenilor străini, pentru depozitarea de arme”.

SBU nu a precizat care a fost rezultatul raidului. Patriarhia Moscovei nu a comentat imediat.

În luna mai, Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei a pus capăt legăturilor cu biserica rusă din cauza invaziei Rusiei în Ucraina și a condamnat sprijinul acordat de Patriarhul Kirill, șeful bisericii ruse, pentru ceea ce Moscova numește “operațiunea sa militară specială”.

Un sondaj realizat în 2020 de Centrul Razumkov, cu sediul la Kiev, a constatat că 34% dintre ucraineni s-au identificat ca fiind membri ai Bisericii Ortodoxe principale din Ucraina, în timp ce 14% erau membri ai Bisericii Patriarhiei Moscovei din Ucraina. În 2019, Ucraina a primit permisiunea din partea liderului spiritual al creștinilor ortodocși din întreaga lume de a forma o biserică independentă de Moscova, punând capăt în mare măsură unor secole de legături religioase între cele două țări.

Mulți dintre cei 252 de morți ai cutremurului din Indonezia sunt elevi surprinși de seism la școală

O mare parte dintre cele 252 de persoane ucise de cutremurul care luni a devastat un oraș de pe principala insulă indoneziană, Java, erau copii peste care s-a prăbușit școala în care se aflau, a declarat marți un oficial, în timp ce salvatorii încă desfășoară operațiuni ca să ajungă la persoanele prinse sub dărâmături, relatează Reuters.

„Majoritatea victimelor sunt copii, pentru că la ora 13.00 erau încă la școală”, a spus, referindu-se la ora la care a avut loc cutremurul, Henri Alfiandi, șeful agenției Basarnas, care se ocupă de operațiunile de căutare și salvare.

Multe dintre decese au fost provocate de clădirile prăbușite. Sute de persoane au fost rănite în cutremurul de luni, iar oficialii au avertizat că numărul morților probabil va crește.

Seismul de mică adâncime, cu magnitudinea de 5,6, s-a produs în munții din cea mai populată provincie indoneziană, Java de Vest, provocând pagube semnificative în orașul Cianjur și generând o alunecare de teren care a îngropat cel puțin un sat.

De altfel, alunecările de teren și terenul accidentat îngreunează eforturile de salvare.

Eforturile de salvare au fost îngreunate și de întreruperea curentului electric în unele zone și de cele peste 100 de replici.

Supraviețuitorii s-au adunat peste noapte în parcarea unui spital din Cianjur. Unii dintre răniți au fost tratați în corturi, alții au fost conectați la perfuzii intravenoase pe trotuar, în timp ce lucrătorii medicali au îngrijit rănile pacienților la lumina lanternelor. „Doi dintre copiii mei au supraviețuit, i-am dezgropat ... Pe alți doi i-am adus aici, iar unul este încă dispărut”, a declarat o supraviețuitoare, printre lacrimi.

Președintele Joko Widodo a venit marți la Cianjur și le-a spus salvatorilor să acorde prioritate evacuării victimelor care sunt încă prinse sub dărâmături. El a prezentat condoleanțe victimelor și a promis sprijin guvernamental de urgență.

Șefii apărării din SUA și China s-au întâlnit în Cambodgia

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, s-a întâlnit marți cu omologul său chinez, Wei Fenghe, în Cambodgia, în contextul în care cele două părți încearcă să mențină tensiunile sub control, transmite AFP. Întâlnirea, care a avut loc în marja unei conferințe a miniștrilor apărării la Siem Reap, este prima între Austin și Wei din iunie, înainte ca o vizită în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, să stârnească furia Beijingului.

La 14 noiembrie, Joe Biden și Xi Jinping s-au întâlnit timp de trei ore la un summit al Grupului celor 20 de la Bali, primele discuții personale între liderii celor mai mari două economii ale lumii de când fiecare dintre ei a devenit președinte. Aceasta a fost urmată de o întâlnire între Xi și vicepreședintele american Kamala Harris la un summit Asia-Pacific din Bangkok.

Harris a întărit mesajul lui Biden că “trebuie să menținem liniile de comunicare deschise pentru a gestiona în mod responsabil competiția dintre țările noastre”, a declarat un oficial de la Casa Albă. Presa de stat chineză l-a citat pe Xi spunându-i lui Harris că întâlnirea sa cu Biden a fost “strategică și constructivă și are o semnificație importantă de orientare pentru relațiile dintre China și SUA în următoarea etapă”.

În august, Taiwanul a anunțat planuri pentru o creștere record a bugetului său pentru apărare, după ce China a efectuat exerciții militare uriașe ca răspuns la vizita lui Pelosi la Taipei. Taiwanul trăiește sub amenințarea constantă a unei invazii din partea Chinei, care revendică insula democratică ca parte a teritoriului său, pe care îl va cuceri într-o zi - prin forță, dacă este necesar. Beijingul atacă orice acțiune diplomatică care ar putea conferi legitimitate Taiwanului și a răspuns cu o furie tot mai mare la vizitele oficialilor și politicienilor occidentali.

Timp de o săptămână după vizita lui Pelosi, China a trimis nave de război, rachete și avioane de luptă în apele și cerul din jurul Taiwanului, cele mai mari și mai agresive exerciții de la mijlocul anilor 1990.

Arabia Saudită, acuzată că a decapitat 12 oameni în ultimele zile

Arabia Saudită este acuzată că a folosit Campionatul Mondial de Fotbal ca o distragere a atenției și că a decapitat 12 oameni în 14 zile, în ciuda angajamentului de a nu mai folosi pedeapsa cu moartea. Pedepsele au fost impuse pentru infracțiuni legate de droguri, deși țara a implementat un moratoriu privind aplicarea pedepsei cu moartea pentru infracțiunile non-violente în 2021.

Între timp, liderul saudit, prințul moștenitor Mohammed bin Salman, a participat la ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale de duminică, stând lângă șeful FIFA, Gianni Infantino.

Organizația de caritate pentru drepturile omului Reprieve a vorbit despre cazul unui șofer de taxi, numit Hussein, care se confruntă cu o execuție iminentă într-o închisoare din Arabia Saudită. El a fost condamnat la moarte după ce pastile cu amfetamină au fost găsite ascunse în rezervorul cu combustibil, la un punct de control de frontieră. Însă apărătorii săi spun că el a mărturisit după ce a fost torturat și că drogurile au fost puse în mașina lui în timp ce vehiculul era parcat în fața casei sale din Iordania.

Directorul Reprieve, Maya Foa, a acuzat Arabia Saudită că a efectuat decapitarile în timp ce atenția lumii era concentrată asupra Campionatului Mondial.

Presă: 36 de morți în incendiul de la o fabrică din centrul Chinei

Treizeci și șase de persoane au fost ucise și două sunt date dispărute în urma unui incendiu izbucnit la o fabrică din centrul Chinei, a anunțat marți presa de stat, citând autoritățile locale. Incendiul a avut loc luni după-amiază “la o fabrică din orașul Anyang, în provincia Henan din centrul Chinei”, a anunțat agenția de presă Xinhua, fără a oferi mai multe detalii.

Pe lângă morți și dispăruți, două persoane se află în spital cu răni care nu le pun viața în pericol.

Autoritățile au declarat că au fost reținuți “suspecți criminali” în legătură cu incendiul, dar nu au oferit detalii suplimentare. Accidentele industriale sunt frecvente în China din cauza standardelor de siguranță slabe și a corupției în rândul oficialilor însărcinați cu aplicarea acestora.

În iunie, o persoană a fost ucisă și o alta rănită într-o explozie la o uzină chimică din Shanghai. Incendiul de la o uzină Sinopec Shanghai Petrochemical Co. din cartierul periferic Jinshan a trimis nori groși de fum peste o zonă industrială vastă, în timp ce trei incendii au ars în locații separate, înnegrind cerul iar anul trecut, o explozie de gaz a ucis 25 de persoane și a redus la ruine mai multe clădiri în orașul central Shiyan.

În martie 2019, o explozie la o fabrică de produse chimice din Yancheng, situată la 260 de kilometri de Shanghai, a ucis 78 de persoane și a devastat case pe o rază de câțiva kilometri.

Un cutremur puternic cu magnitudinea 7,0 zguduie Insulele Solomon

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,0 grade pe scara Richter, s-a produs marți dimineață la sud-vest de Malango, în Insulele Solomon.

US Geological Survey a precizat că o alertă de tsunami a fost emisă de centrul de alertă din Pacific, informează AFP.

Oamenii au fost sfătuiți să se deplaseze imediat pe terenuri mai înalte, a declarat un purtător de cuvânt al premierului din Insulele Solomon.

Jay Leno, din spital, după ce a suferit arsuri la față într-un incendiu

Jay Leno, vedetă a televiziunii americane, a fost externat luni din spitalul din Los Angeles unde a fost tratat timp de 10 zile pentru arsuri suferite într-un incendiu izbucnit în garajul său din California.

Jay Leno, în vârstă de 72 de ani, a suferit răni la nivelul feței, pieptului și mâinilor. El va continua să primească îngrijiri și să fie monitorizat, chiar dacă medicul său s-a declarat mulțumit de progresele făcute de pacient și este optimist că fostul prezentator al emisiunii „Tonight Show” se va recupera complet. Spitalul Grossman unde a fost internat a publicat o fotografie în care Leno zâmbește alături de personalul medical, având însă leziuni vizibile la nivelul maxilarului, gâtului și mâinilor.

Jay Leno a suferit arsuri de gradul doi, în urma unei explozii declanșate în timp ce lucra sub o mașină de epocă în garajul său. El a fost supus la două operații de grefă de piele, dar, potrivit medicului său, vedeta a rămas bine dispusă, făcând chiar glume. La un moment dat, a împărțit prăjituri copiilor care erau tratați la unitatea de arși a spitalului.

Jay Leno „așteaptă cu nerăbdare să petreacă Ziua Recunoștinței cu familia și prietenii săi și le urează tuturor o sărbătoare minunată”, a transmis spitalul.

Efectul de bumerang al bomrbadamebtelor lui Putin asupra Ucrainei

Ucraina vrea să majoreze tarifele pentru tranzitul petrolului rusesc prin conducta Drujba spre Europa de Est, începând de anul viitor, ca urmare a atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice a țării, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Ukrtransnafta, operatorul rețelei de oleoducte din Ucraina, și-a informat omologul rus, Transneft, că “distrugerea continuată a infrastucturii energetice ucrainene a condus la un deficit semnificativ de electricitate, la o creștere a costurilor sale, la o criză de combustibil și piese de rezervă”, arată o scrisoare trimisă de Ukrtransnafta și consultată de Bloomberg.

În aceeași scrisoare, semnată de directorul general de la Ukrtransnafta, Volodimir Tsependa, se mai arată că au crescut și costurile cu organizarea unor condiții sigure de lucru pentru angajații Ukrtransnafta precum și pentru protejarea facilităților companiei. În aceste condiții, operatorul rețelei de oleoducte din Ucraina a informat Transneft că va majora tarifele pentru transportul de țiței brut spre Ungaria și Slovacia cu 2,10 euro pe tonă, până la 13,60 euro pe tonă, începând de la 1 ianuarie 2023.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.