Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: CE promite 100 de miliarde de euro pentru menținerea locurilor de muncă

Ziarul de Vrancea
2 apr 2020 1780 vizualizări

Comisia Europeană a anunțat ieri că instituie un instrument de solidaritate în valoare de 100 de miliarde euro, denumit SURE, care îi va ajuta pe lucrători să își păstreze veniturile și va sprijini întreprinderile pentru ca acestea să se mențină pe linia de plutire, argumentând că în aceste momente de criză acută, salvarea de vieți omenești și sprijinirea mijloacelor de subzistență sunt de o importanță capitală.

Comisia propune, de asemenea, redirecționarea tuturor fondurilor structurale disponibile către răspunsul la coronavirus. “De acest sprijin vor beneficia, de asemenea, fermierii și pescarii, precum și persoanele cele mai defavorizate. Toate aceste măsuri se bazează pe bugetul actual al UE și vor valorifica la maximum fiecare euro disponibil. Acestea demonstrează necesitatea ca UE să dispună de un buget pe termen lung solid și flexibil. Comisia va lua măsuri pentru a se asigura că UE se poate baza pe un astfel de buget solid care să îi permită să iasă din criză și să facă progrese pe calea redresării”, arată CE.

Noul instrument va oferi împrumuturi în valoare de până la 100 de miliarde euro țărilor care trebuie să se asigure că lucrătorii primesc un venit și că întreprinderile își păstrează personalul. Acest lucru le permite oamenilor să își plătească în continuare chiria, facturile și produsele alimentare și contribuie la asigurarea stabilității atât de necesare în economie. Împrumuturile se vor baza pe garanții furnizate de statele membre și vor fi direcționate acolo unde este cel mai urgent nevoie de ele. Toate statele membre vor putea să recurgă la acest instrument, însă acesta va fi deosebit de important pentru statele membre cel mai grav afectate.

Firmele vor putea să reducă temporar timpul de lucru al angajaților

SURE va sprijini programele de șomaj parțial și măsurile similare pentru a ajuta statele membre să protejeze locurile de muncă, angajații și persoanele care desfășoară o activitate independentă împotriva riscului de concediere și de pierdere a veniturilor.

Firmele vor putea să reducă temporar timpul de lucru al angajaților sau să întrerupă complet activitatea, statul oferind sprijin pentru venit pentru orele nelucrate. Lucrătorii care desfășoară o activitate independentă vor primi un ajutor de înlocuire a veniturilor pentru actuala situație de urgență. “Având în vedere că cea mai mare parte a Europei practică distanțarea socială pentru a încetini răspândirea virusului, este cu atât mai important ca persoanele care depind de ceilalți pentru a-și asigura nevoile cele mai elementare să nu fie private de ajutor. Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane va evolua pentru a răspunde acestei provocări: în special, se va introduce utilizarea de bonuri electronice pentru a reduce riscul de contaminare, precum și posibilitatea de a cumpăra echipamente de protecție pentru persoanele care furnizează ajutorul”, menționează CE.

De asemenea, toate fondurile neangajate din cele trei fonduri ale politicii de coeziune – Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european și Fondul de coeziune – vor fi mobilizate pentru a combate efectele crizei de sănătate publică. Pentru a se asigura că fondurile pot fi redirecționate acolo unde este cel mai urgent nevoie de ele, vor fi posibile transferurile între fonduri, precum și între categoriile de regiuni și între obiectivele de politică. Mai mult decât atât, cerințele de cofinanțare vor fi eliminate întrucât statele membre își utilizează deja toate mijloacele de care dispune pentru a combate criza. Se va simplifica administrarea. “Uniunea Europeană nu s-a confruntat niciodată în istoria sa cu o criză de sănătate de o asemenea amploare sau cu o viteză de răspândire atât de mare. Ca răspuns, prima prioritate este de a salva vieți omenești și de a răspunde nevoilor sistemelor noastre de sănătate și ale profesioniștilor din sistemele de sănătate care fac minuni în fiecare zi în întreaga Uniune”, potrivit CE.

Trei miliarde de urgență pentru sistemul sanitar

UE propune să se utilizeze toate fondurile rămase disponibile din bugetul UE pentru acest an pentru a ajuta la satisfacerea nevoilor sistemelor de sănătate europene. Instrumentul pentru sprijin de urgență va beneficia de 3 miliarde euro, din care 300 de milioane EUR vor fi alocate RescEU în vederea sprijinirii stocurilor comune de echipamente. Prima prioritate ar fi gestionarea crizei de sănătate publică și asigurarea echipamentelor și materialelor vitale, de la ventilatoare la echipamente individuale de protecție, de la echipe medicale mobile la asistență medicală pentru persoanele cele mai vulnerabile, inclusiv cele din taberele de refugiați. Al doilea domeniu de interes ar fi asigurarea intensificării eforturilor de testare. De asemenea, propunerea ar permite Comisiei să realizeze achiziții direct în numele statelor membre.

UE prezintă scuze Italiei pentru ezitările de la începutul crizei

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recunoscut într-o scrisoare deschisă către italieni și publicată ieri de cotidianul La Repubblica, că blocul european a greșit pentru că nu a sprijinit Italia încă din primele zile ale crizei coronavirusului, dar a subliniat că acum acest lucru s-a schimbat. “Vă prezint scuzele mele, suntem alături de voi”, conform titlului scrisorii președintelui Comisiei către italieni. “Astăzi, Europa se mobilizează pentru Italia. Însă lucrurile nu au stat așa de la început”, a recunoscut oficialul european. “Trebuie să recunoaștem că, în primele zile ale crizei, confruntați cu nevoia unui răspuns european comun, foarte mulți s-au gândit doar la propriile probleme de acasă”, mai scrie von der Leyen. Italienii s-au revoltat în fața refuzului inițial al Franței și Germaniei de a trimite echipamente de protecție, deși guvernul de la Roma se confrunta cu cea mai gravă criză a coronavirusului din lume.

Sentimentul italienilor că au fost abandonați, în condițiile în care în Italia numărul de decese puse pe seama COVID-19 a depășit 13.000, s-a intensificat după ce Germania și Olanda au respins apelul cu privire la crearea așa-numitelor coronabonduri, instrument care ar fi putut contribui la scăderea costurilor suportate de Italia în lupta cu această criză și ar fi facilitat accesul la fonduri.

Aproximativ 25 de țări europene au trimis deja milioane de măști de protecție Italiei și Spaniei, a menționat președintele Comisiei Europene. Conform șefei Comisiei Europene, UE s-a pus de acord și asupra “garantării împrumuturilor de toate țările membre, fapt care demonstrează o solidaritate europeană”. “Fiecare euro încă disponibil din bugetul anual al UE va fi cheltuit pentru a rezolva această criză”, a mai asigurat ea, subliniind că “în ultima lună Comisia Europeană a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a ajuta Italia”, mai notează AFP.

“Dacă suntem într-adevăr o Uniune, a venit timpul să o demonstrăm”, a declarat, la rândul său, premierul italian Giuseppe Conte într-un interviu publicat în săptămânalul german Die Zeit în urmă cu câteva zile.

Curtea de Justiție a UE: Ungaria, Polonia și Cehia nu pot refuza primirea de migranți

cele trei țări ar urma să fie sancționate financiar

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit, ieri, că Polonia, Ungaria și Cehia au încălcat legile UE în timpul crizei refugiaților. Este vorba de două decizii adoptate de statele UE în 2015, potrivit cărora 160.000 de migranți trebuiau relocați pe teritoriul UE pentru a degreva țări ca Grecia și Italia, transmite Der Spiegel. Totuși, Ungaria, Polonia și Cehia au refuzat în mod constant să implementeze decizia, deși Curtea Europeană de Justiție a confirmat legalitatea ei. Potrivit datelor furnizate de Comisie, Polonia și Ungaria nu au acceptat nici un azilant în urma deciziilor din 2015, doar Republica Cehă a primit 12. Comisia Europeană, care monitorizează respectarea legislației europene, a dat în judecată cele trei state.

Potrivit deciziei Curții, cele trei țări nu pot invoca faptul că asigurarea ordinii publice și a protecției interne este responsabilitatea lor. Prin urmare, nu pot susține că mecanismul de relocare nu funcționează în cazul lor.

N-au fost aplicate sancțiuni

Der Spiegel amintește că UE a fost confruntată cu probleme pe tema politicii de azi de ani de zile. Țări ca Grecia, Italia sau Spania au cerut reformarea așa numitor reguli de la Dublin. Potrivit acestora, statele în care ajung prima dată persoanele care caută azil sunt responsabile pentru procesarea cererilor. Țări ca Ungaria, Polonia și Austria au refuzat categoric să accepte refugiați. După Paști, Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen intenționează să prezinte un nou pact pe migrație. Curtea de Justiție a Uniunii Europene nu a anunțat și sancțiuni în decizia pronunțată joi. Pentru a face asta, Comisia Europeană trebuie să apeleze din nou la Curte și să ceară aplicarea unor sancțiuni financiare. Abia apoi curtea va stabili sumele cu care vor fi sancționate cele trei țări. Se vor lua în calcul durata și severitatea încălcării legilor UE, dar și capacitatea economică a țării respective.

Orban, la un pas să fie exclus din familia popularilor europeni

Zilele Partidului Fidesz al lui Viktor Orban în Partidul Popular European (PPE) ar putea fi numărate, iar Donald Tusk consideră “inacceptabile” măsurile adoptate în Ungaria împotriva epidemiei noului coronavirus, relatează Euronews. Dreapta europeană s-ar putea despărți de partidul premierului ungar Viktor Orban. Președintele PPE cere primei forțe politice din Europa să analizeze o excludere a Fidesz. Măsurile de urgență adoptate în Ungaria sunt “moral inacceptabile”, a denunțat Donald Tusk într-o scrisoare.

Aceste nouă dispoziții permit Guvernului ungar să conducă prin decret și să ocolească aprobarea Parlamentului. De asemenea, situația de urgență nu este limitată în timp. O dispoziție prevede o pedeapsă de cinci ani de închsioare cu privire la difuzarea de informații false despre pandemie.

Președintele PPE subliniază că prioritatea este să se răspundă urgenței sanitare, dar că problema apartenența formațiunii lui Viktor Orban este necesar să facă obiectul unei decizii în curând. Dreapta europeană este împărțită, de multe luni, asupra atitudinii sale față de premierul ungar, care își multiplică loviturile la adresa valorilor europene. În prezent, Fidesz-ul lui Orban este doar suspendat din PPE. Însă criza noului cornavirus ar putea pecetlui soarta formațiunii aflate la putere în Ungaria.

Virusul a ajuns în pădurea amazoniană

O femeie indigenă dintr-un sat aflat în pădurea tropicală amazoniană a fost infectată cu noul coronavirus, acesta fiind primul caz raportat în rândul celor peste 300 de triburi din Brazilia, a anunțat miercuri serviciul pentru sănătatea indigenilor din cadrul Ministerului brazilian al Sănătății, Sesai. Femeia, în vârstă de 20 de ani, din tribul Kokama, a fost testată pozitiv cu coronavirus. Aceasta se află în districtul Santo Antonio do Içá, în apropiere de granița cu Colombia, la circa 880 km în amonte pe fluviul Amazon față de capitala statului, Manaus, a anunțat Sesai. Patru cazuri de coronavirus au fost confirmate în același district, între acestea cel al unui medic brazilian testat pozitiv în urmă cu o săptămână. Cazul medicului a provocat îngrijorarea că epidemia s-ar putea răspândi în comunitățile izolate și vulnerabile de indigeni, cu efecte devastatoare. Potrivit Sesai, femeia este lucrător medical și a intrat în contact cu medicul. Aceasta este singura persoană testată pozitiv cu coronavirus în rândul a 15 lucrători medicali și 12 pacienți care au fost testați după ce medicul a fost diagnosticat ca purtător al virusului. Medicul revenise dintr-o vacanță petrecută în sudul Braziliei, pentru a lucra cu Tikunas, unul dintre cele mai mari triburi din regiunea Amazonului, peste 30.000 de oameni trăind în regiunea superioară a fluviului, în apropiere de granițele cu Columbia și Peru. Femeia infectată nu a dezvoltat simptome de COVID-19 și a fost izolată cu familia ei, a precizat Sesai. Experți în domeniul sănătății au avertizat că răspândirea virusului ar putea fi letală pentru cei 850.000 de indigeni din Brazilia, care au mai fost decimați de-a lungul secolelor de boli aduse de europeni, de la pojar și malarie la gripă. Potrivit experților, modul de viață al indigenilor, în colibe comune mari, mărește riscul de contagiune dacă un singur membru contractează virusul.

Președintele din Filipine despre cei care încalcă izolarea: “Ucideți-i”

Președintele filipinez Rodrigo Duterte i-a amenințat pe cei care încalcă măsurile de izolare instituite în vederea unei opriri a răspândirii noului coronavirus că riscă să fie uciși prin împușcare și a subliniat că orice maltratare a personalului medical este considerată o crimă gravă care nu va fi tolerată, relatează Reuters. Într-o alocuțiune televizată, Duterte a apreciat că este vital ca toată lumea să coopereze în lupta împotriva covid-19 și să respecte măsurile de izolare, în contextul în care autoritățile încearcă să oprească răspândirea epidemiei și se tem de o supraaglomerare a fragilului sistem de sănătate filipinez. Filipinele au înregistrat 96 de decese și 2.311 de cazuri confirmate de contaminare, toate în ultimele trei săptămâni, iar de-acum se înregistrează sute de noi cazuri de infectare zilnic. “Se întrăutățește. Atunci, încă o dată, subliniez gravitatea problemei, iar voi trebuie să ascultați”, a declarat miercuri seara Duterte. “Ordinele mele către poliție și armată, dacă sunt tulburări și există posibilitatea să riposteze, cu riscul vieților voastre, sunt ucideți-i prin împușcare”, a tunat el. “S-a înțeles? Morți. Dacă veți cauza probleme, vă voi îngropa!”, a continuat șeful statului filipinez.

Activiști în domeniul drepturilor omului îi reproșează lui Duterte acest tip de retorică și îl acuză de faptul că îndeamnl la asasinate, ca în cazul “războiului” președintelui filipinez cu drogurile.

Mii de persoane acuzate de faptul că au consumat sau vândut droguri au fost asasinate de poliție sau de persoane înarmate.

Spania depășește pragul de 10.000 de morți

Spania a depășit ieri pragul de 10.000 de morți din cauza noului coronavirus, după ce a înregistrat 950 de decese în 24 de ore - un “record”, au anunțat autoritățile. A doua cea mai îndoliată țară din lume de covid-19 după Italia, Spania înregistrează 10.003 de victime ale bolii - un bilanț funest, care a crescut de zece ori în două săptămâni. Numărul cazurilor confirmate în țară a depășit pragul de 110.000, însă rata zilnică a încetinit ușor - 7,9% de miercuri față de 8,2% miercuri și 18% în urmă cu o săptămână. “Datele ne arată că curba s-a stabilizat, că am atins primul obiectiv, acela de a ajunge la vârful curbei și că am intrat în faza de încetinire” a pandemiei, a anunțat ieri ministrul Sănătății Salvador Illa.

Rata zilnică a numărului morților a ajuns joi la 10,5% în 24 de ore, de la 10,6% miercuri și 19,1% acum o săptămână. În contextul în care numeroase spitale sunt depășite, creșterea numărului pacienților la terapie intensivă (6.092) a încetinit și ea, la 3,7% joi, de la 20% în urmă cu opt zile. Alt semn pozitiv - persoanele vindecate sunt tot mai numeroase - 26.743, adică aproape un sfert (24%) din cazurile confirmate.

Madridul rămâne regiunea cea mai afecattă, cu aproape o treime dintre cazuri și 42% dintre morți, însă boala afectează puternic Catalonia (nord-est), care înregistrează de-acum mai mulți pacienți la terapie intensivă decât capitala. Cei aproximativ 47 de milioane de spanioli sunt supuși de la jumătatea lui martie uneia dintre cele mai stricte izolări din Europa. Ei pot ieși din casă doar pentru a cumpăra mâncare, a se îngriji și a-și plimba rapid câinele. Această cvasi-carantină a fost consolidată luni - sunt autorizate de-acum doar activitățile considerate esențiale aprovizionăriițării. Cei care - ca muncitorii din construcții sau din fabrici - nu pot munci de acasă și-au întreupt activitatea până la Paște, pe 12 aprilie.

Paralizia economiei se face deja simțită în datele șomajului.

Spania a înregistrat ieri o creștere “istorică” a șomajului în martie, cu peste 300.000 de oameni care-și caută locuri de muncă suplimentare din cauza “impactului extraordinar” al pandemiei noului coronavirus, a anunțat Ministerul spaniol al Muncii.

Shenzhen, primul oraș din China care interzice consumul pisicilor și câinilor

Orașul chinez Shenzhen a dispus interzicerea consumului câinilor și pisicilor, măsura fiind luată în cadrul unei interdicții pe scară largă privind comerțul cu animale sălbatice, impusă în această țară după apariția noului coronavirus, relatează joi Reuters. Oamenii de știință cred că noul coronavirus a fost transmis oamenilor de animale sălbatice. Unele dintre primele cazuri de infectare au fost identificate, la sfârșitul anului trecut, la persoane care au intrat în contact cu o piață de animale sălbatice din orașul Wuhan, situat în centrul Chinei, unde erau vânduți lilieci, șerpi, civete și alte viețuitoare. Boala a infectat peste 935.000 de oameni și a ucis peste 47.000. Autoritățile din centrul tehnologic din sudul Chinei au declarat că interdicția privind consumul de câini și pisici va intra în vigoare la data de 1 mai.

“Ca animale de companie, câinii și pisicile au stabilit o legătură mult mai apropiată cu oamenii decât toate celelalte animale, iar interzicerea consumul de câini și pisici și alte animale de companie este o practică obișnuită în țările dezvoltate și în Hong Kong și Taiwan”, au transmis autoritățile guvernamentale din Shenzhen printr-un ordin publicat miercuri. “Aceasta interdicție răspunde, de asemenea, cererii și a spiritului civilizației umane”, au adăugat autoritățile. Legislativul chinez a anunțat la sfârșitul lunii februarie interzicerea comercializării și consumului de animale sălbatice. Guvernele provinciale și municipale din țară au început să pună în aplicare hotărârea, însă Shenzhen a fost cel mai explicit în legătură cu extinderea interdicții la consumul de câini și pisici.

Câinii, mai ales, sunt mâncați în mai multe zone din Asia.

Un reprezentant de la Centrul din Shenzhen pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, a declarat că păsările și animalele de crescătorie și fructele de mare disponibile consumatorilor sunt suficiente. “Nu există nicio dovadă care să demonstreze că animalele sălbatice sunt mai hrănitoare decât păsările și animalele de crescătorie”, a spus Liu Jianping, citat de Shenzhen Daily.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.