Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Cazul Skripal: Un colonel GRU, identificat printre cei doi “civili”

Ziarul de Vrancea
27 sep 2018 1145 vizualizări

Presa a descoperit că unul dintre cei doi bărbați acuzați că l-au otrăvit pe fostul spion rus seamănă leit cu un colonel al temutului serviciu secret moscovit n el a fost chiar decorat de președintele Putin n între timp, FSB (ex-KGB) a început să-i vâneze pe ziariștii care pun prea multe întrebări despre cei “doi băieți obișnuiți”

Unul dintre cei doi bărbați acuzați de Londra de otrăvirea fostului spion dublu rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia în luna martie în Anglia este colonel în Serviciul de informații al armatei ruse (GRU), al cărui nume real este Anatoli Cepiga, scrie site-ul de investigații Bellingcat. Autoritățile britanice au afirmat anterior că atacul cu agent neurotoxic de tip Noviciok a fost comis de doi “ofițeri” GRU, identificați ca Aleksandr Petrov și Ruslan Boșirov, precizând că numele lor s-ar putea să nu fie cele reale. “Suspectul care a utilizat falsa identitate de ''Ruslan Boșirov'' este de fapt colonelul Anatoli Cepiga, un ofițer GRU decorat cu înalte distincții” ale statului rus, afirmă Bellingcat, un site cu sediul în Marea Britanie și specializat în colectarea și analiza de informații disponibile în spațiul public (inclusiv din mediul online).Bellingcat publică o fotografie din pașaportul lui Anatoli Cepiga datând din 2003, care seamănă cu “Ruslan Boșirov” din fotografia difuzată de Londra. Potrivit Bellingcat, Cepiga s-a născut în 1978 în satul Nikolaevka, o localitate din extremitatea estică a Rusiei, în apropiere de frontiera cu China (regiunea Amur). După ce a absolvit o academie militară prestigioasă din regiune, el a servit apoi în forțele speciale ale GRU (“spețnaz”), potrivit sursei citate.

“Erou al Rusiei” în 2014

Conform site-ului de internet al filialei regionale a organizației paramilitare DOSAAF, Cepiga a fost în trei misiuni în Cecenia în timpul în care a servit în “spețnaz” și a fost decorat cu prestigiosul ordin “Erou al Rusiei” în 2014. Nu există, totuși, o urmă oficială cu privire la această decorație, acordată în mod tradițional de către președintele rus, ceea ce sugerează că ar putea fi vorba de o recompensă în urma unei misiuni secrete.Președintele rus Vladimir Putin a declarat la 12 septembrie că știe cine sunt cei doi bărbați acuzați de Londra, asigurând că aceștia sunt “civili” și nu există nimic “criminal” în legătură cu ei.Cei doi au fost ulterior intervievați de televiziune publică rusă RT (Russia Today, pro-Kremlin), afirmând că au mers la Salisbury, orășel pitoresc din sud-vestul Angliei, unde trăiește dublul agent rus Serghei Skripal, în calitate de turiști pentru a vedea catedrala medievală de aici. Ei au dezmințit că ar fi agenți GRU, susținând că sunt oameni de afaceri care au o firmă ce comercializează suplimente alimentare pentru o viață sănătoasă, conform interviului acordat redactorului șef al RT, Margarita Simonian.Între timp, FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, ex-KGB) a început să-i “vâneze” pe cei care se interesează “prea mult” de detaliile celor “doi băieți obișnuiți”, informa miercuri presa rusă. Jurnaliștii de la Bellingcat au fost ajutați în ancheta lor de către colegii lor ruși de la site-ul The Insider. Anterior, o anchetă referitoare la suspecții de la Salisbury a fost publicată de site-ul Fontanka din Sankt-Petersburg.

NASA are o nouă strategie pentru căutarea extratereștrilor

n în loc de căutarea unor organisme simple de viață, agenția se va concentra pe “semnăturile” unor tehnologii avansate

Agenția Spațială Americană a anunțat că-și va schimba strategia pe baza căreia caută semnele de viață în spațiu, concentrându-se acum pe indiciile tehnologice. Până acum, eforturile de căutare a vieții extraterestre ale Agenției Spațiale Americane s-au concentrat în două direcții principale: detectarea exoplanetelor și găsirea organismelor simple de viață, precum bacteriile. Numărul mare de exoplanete (planete care orbitează în jurul unei stele) descoperite până acum și numeroasele semnale recepționate din spațiul îndepărtat au încurajat NASA să adopte o strategie mai riguroasă pentru căutarea vieții extraterestre. Astfel, pe viitor, interesul NASA va trece de la viața microbiană de pe alte planete la așa-numitele tehnosemnături - semnale ale unor tehnologii avansate.În altă ordine de idei specialiștii NASA au ajuns la concluzia că are mai mult sens căutarea civilizațiilor avansate, poate chiar mai avansate decât a noastră, decât căutarea microbilor.Există multe tipuri de tehnosemnături observate până acum, multe dintre ele încă neînțelese și necercetate suficient de omenire. Dintre acestea, cel mai cunoscut tip este semnalul radio.Concret, NASA va căuta structuri de mari dimensiuni construite pe suprafața planetelor din sisteme solare îndepărtate, precum și semne de poluare în atmosfera acestora - ambele constituind indicatori clari ai unei civilizații avansate (prin analogie cu civilizația umană).Primul semn al unei schimbări de strategii a venit în 2015, când, pentru prima oară, NASA a emis concluzia că viața complexă în Univers ar putea fi observată pe baza semnalelor emise de tehnologiile avansate folosite. Specialiștii agenției par să fie convinși, mai mult ca niciodată, că este doar o chestiune de timp până când vom descoperi existența vieții extraterestre.Conform ecuației Drake, emisă în 1961 de astronomul Frank Drake, aproximativ 10.000 de civilizații extraterestre a trebui să existe în Univers.

Studiu: O dietă bogată în carbohidrați ajută la slăbit

Dietele bogate în carbohidrați contribuie la reducerea greutății corporale și a cantității de grăsime și îmbunătățesc totodată funcția insulinei, sugerează un studiu publicat în jurnalul Nutrients, citat marți de APP.

Carbohidrații complecși conțin în mod natural o cantitate importantă de fibre alimentare, ce se regăsesc în alimentele din surse vegetale și oferă un plus de volum în cadrul dietei fără a aduce însă și un aport mai mare de calorii. Studiul, condus de organizația nonprofit Physicians Committee for Responsible Medicine, a demonstrat că o dietă bazată pe plante, bogată în carbohidrați, poate ajuta la reglarea greutății și a compoziției corporale și la reducerea riscului de diabet de tipul 2. În timpul studiului clinic randomizat, echipa de cercetători a monitorizat timp de 16 săptămâni aproape o sută de participanți, împărțiți în două grupuri - cu o dietă bazată pe plante, bogată în carbohidrați și săracă în grăsimi, respectiv cu un plan alimentar neschimbat. Persoanele din grupul celor cu o dietă bazată pe plante au evitat toate alimentele din surse animale și au limitat aportul de grăsimi la 20-30 de grame pe zi, fără a avea însă nicio limită în ceea ce privește caloriile consumate sau cantitatea de carbohidrați ingerată. Grupul de control și-a menținut dieta obișnuită, care a inclus produse pe bază de carne și lactate. Niciunul dintre cele două grupuri nu și-a schimbat nivelul de activitate fizică.Potrivit rezultatelor, aportul de carbohidrați a rămas același în cazul persoanelor din grupul celor care nu și-au modificat dieta, însă a crescut semnificativ la subiecții care au urmat planul alimentar fără produse din surse animale, bazat pe consumul de fructe, legume și cereale integrale. La finalul perioadei de monitorizare, indicele de masă corporală, greutatea, cantitatea de grăsime totală și viscerală, dar și rezistența la insulină au scăzut semnificativ în cazul indivizilor din primul grup, cu o dietă bazată pe plante. În cazul grupului de control nu au fost observate schimbări semnificative.''Dietele drastice îi conduc de multe ori pe oameni să se teamă de carbohidrați. Însă cercetarea continuă să demonstreze că acești carbohidrați sănătoși - din fructe, legume, boabe și cereale integrale - reprezintă cel mai sănătos combustibil pentru corpurile noastre'', a explicat Hana Kahleova, director în cadrul Physicians Committee for Responsible Medicine și autoarea principală a studiului.

Facebook și Google au convenit un cod de conduită pentru a combate știrile false

Facebook, Google și alte companii de tehnologie au convenit un cod de conduită pentru combaterea știrilor false, din cauza îngrijorărilor că acestea pot influența alegerile, a anunțat miercuri Comisia Europeană, transmite Reuters. Acest cod voluntar, care are rolul să evite adoptare unor reglementări dure, prevede supravegherea strictă a publicității pe conturile și site-urile unde apar știri false și folosirea verificării faptelor pentru a le filtra, a anunțat Comisia Europeană.Un grup de consultanță media a criticat însă companiile, între care se mai află Twitter și grupuri de lobby pentru industria publicității, pentru că nu au prezentat mai multe măsuri concrete.În condițiile în care în mai 2019 vor avea loc alegeri pentru Parlamentul UE, Bruxelles-ul vrea să ia măsuri împotriva riscului implicării străine în timpul campaniilor. Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Polonia, Portugalia și Ucraina urmează la rândul lor să organizeze alegeri naționale, anul viitor.Rusia a fost acuzată, dar a negat, că a răspândit informații false pentru a influența alegerile prezidențile din Statele Unite și referendumul pentru Brexit din 2016, precum și alegerile naționale din Germania, în 2017. Comisia a cerut companiilor, în aprilie, să prezinte un proiect de cod pentru bune practici, avertizând că în caz contrar vor fi supuse unor măsuri de reglementare, din cauza incapacității de a elimina conținutul înșelător sau ilegal.Comisarul pentru piața digitală, Mariya Gabriel, a declarat miercuri că Facebook, Google, Twitter, Mozilla și grupuri de publicitate, pe care nu le-a numit, au răspuns cu mai multe măsuri. Grupul de consultanță a criticat codul, afirmând că nu oferă obiective măsurabile pentru monitorizarea implementării. “Platformele, îm pofida eforturilor lor, nu au creat un cod de practici în cadrul înțelesului acceptat pentru autoreglementarea eficientă, măsurabilă”, a anunțat grupul, fără să ofere detalii.Acest grup reunește Asociația Televiziunii Comerciale din Europa, Uniunea Europeană a Radiourilor, Federația Europeană a Jurnaliștilor, Rețeaua Internațională pentru Verificarea Faptelor și mai multe instituții academice.

Slovacia: Primii suspecți în cazul asasinării jurnalistului de investigație

Poliția din Slovacia a reținut un grup de suspecți în legătură cu asasinarea jurnalistului de investigație Jan Kuciak și a logodnicei sale, Martina Kusnirova, conform presei locale, scrie Politico. Poliția nu a precizat câte persoane sunt implicate, dar presa slovacă a informat că ar fi vorba de opt suspecți. Pagina de Facebook a poliției slovace a informat că mai multe persoane suspectate de crime violente au fost reținute iar ofițerii le percheziționează casele.Poliția nu a precizat despre ce caz este vorba, dar avocatul lui Kuciac a scris pe Facebook: “În această dimineață, poliția a reținut mai mulți suspecți în cazul asasinării lui Jan Kuciak și  a logodnicei sale, Martina Ksnirova”. Kuciack și Ksnirova, ambii în vârstă de 27 de ani, au fost împușcați mortal în casa lor din Bratislava în februarie. Kuciack lucra pentru Aktuality.sk, investigând corupția din Slovacia.Ultima oară el a scris despre felul în care persoane apropiate din gruparea italiană de crimă organizată Ndrangheta s-au stabilit în Slovacia. Kuciak a investigat și cazuri de fraudă în care au fost implicați oameni de afaceri care aveau conexiuni cu lumea politică slovacă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.