Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE Cazul disparițiilor misterioase din Pasul Dyatlov, redeschis după 60 de ani

Ziarul de Vrancea
5 feb 2019 1384 vizualizări

Incidentul, în care nouă studenți ruși au murit fără să existe o explicație oficială, a creat multe teorii ale conspirației

Procurorii ruși au redeschis o investigație asupra cazului misterios care a rămas nerezolvat, deși au trecut 60 de ani de atunci. Nouă studenți au murit în circumstanțe bizare, după ce au dispărut în timpul unei excursii la schi, relatează CNN. Pe marginea acestui caz au fost publicate nenumărate articole, cărți și documentare care au încercat să explice ce s-a întâmplat cu grupul de studenți de la Institutul Politehnic Ural. Cei nouă au plecat într-o excursie la schi, în 1959, împreună cu Igor Dyatlov, un student în anul cinci. „Incidentul din Pasul Dyatlov”, așa cum a ajuns să fie numită tragedia, a fost adeseori comparat cu alte mistere nerezolvate, precum dispariția Lordului Lucan, un artistocrat britanic care a dispărut fără urmă după ce bona copiilor săi a fost ucisă, sau cu misterul navei abandonate, Marie Celeste. Pe marginea acestui caz au apărut numeroase teorii ale conspirației, iar acum autoritățile ruse vor mai face o încercare pentru a afla adevărul despre cele petrecute în urmă cu 60 de ani. Nimeni nu a reușit până acum să explice de ce studenții, experimentați în drumețiile pe munte, au fugit din corturi, îmbrăcați parțial și descălțați. Trupurile lor neînsuflețite au fot descoperite în săptămânile următoare. Studenții, șapte bărbați și două femei, aveau răni grave la cap și au fost găsiți în zăpadă.

Cei nouă plecaseră în excursie pe 23 ianuarie 1959. Itinerariul lor de 16 zile urma să acopere o distanță de peste 300 de kilometri și să traverseze nordul Munților Ural. Punctul final era într-un sat numit Vizhay, de unde aceștia urmau să trimită o telegramă. Operațiunea de căutare a studenților a fost lansată pe 20 februarie, iar șase zile mai târziu au fost găsite corturile tinerilor, care fuseseră tăiate cu cuțitul. În următoarele zile, au fost găsite trupurile a doi dintre studenți, la mai puțin de 2 kilometri de tabăra în care își instalaseră corturile. Cei doi mai aveau pe ei doar lenjeria intimă și se aflau întinși în zăpadă, lângă urmele unui foc de tabără. În decursul următoarelor zile au mai fost scoase din zăpadă trupurile a alți trei studenți, printre care și Dyatlov, cel mai mare dintre ei. Ultimii patru au fost găsiți în luna mai, odată ce zăpada s-a topit. O anchetă a fost deschisă la sfârșitul lunii februarie, dar a fost închisă după doar trei luni, când investigatorii au ajuns la concluzia că de vină pentru moartea studenților a fost „puterea spontană a naturii”.

Procurori: Nu există dovada unei crime

Ancheta a rămas clasificată până în anii '70. Însă pentru mulți, explicația oferită de anchetatori nu a fost deloc satisfăcătoare. Concluziile nu arătau de ce studenții au ieșit din corturi afară, în ger, îmbrăcați doar în lenjeria de corp și fără încălțări. Și nici de ce trupurile acestora arătau că au avut craniile sparte și mai multe oase rupte. Teoriile conspirației din jurul acestui caz au gravitat în jurul mai multor posibilități, unele de domeniul fantasticului. Unii au susținut că studenții au fost răpiți de extratereștri, alții că au fost uciși de tribul Mansi, oamenii muntelui. Alții spun că a fost doar un paravan pentru a ține secret un program de testare a armelor.

Anchetatorii spun însă că nu există dovada unei crime. „Totul este cumva legat de un fenomen natural. Crima iese din discuție. Nu există nicio dovadă, nici măcar una indirectă care să ne indice posibilitatea unei crime. A fost fie o avalanșă, fie un uragan sau o depunere masivă de zăpadă”, a declarat Alexander Kurennoi, reprezentantul oficial al Procurorului General al Rusiei.

El a declarat că ancheta actuală se va baza și pe tehnologii moderne, care nu erau disponibile în 1959. În luna martie, procurori, experți și salvamontiști vor zbura la locul incidentului și vor efectua nouă examinări care, speră ei, îi vor ajuta să completeze piesele lipsă ale acestui puzzle.

Previziuni pentru Anul Porcului: Trump, destituit și un Brexit dur

Anul Porcului de Pământ începe pe 5 februarie iar liderii planetei se vor confrunta cu probleme la nivel intern, potrivit predicțiilor maeștrilor feng shui, într-un an în care ar putea fi dezvăluit secretele lui Donald Trump. Arta feng shui - care semnifică “vânt și apă” - a avut întotdeauna o mare influență în Asia.

În China, la Hong Kong sau în Taiwan, între altele, locuitorii îi urmează principiile pentru a-și aranja locuințele sau birourile și pentru a lua decizii, în speranța creșterii bunăstării, a norocului și averii. Acesta se bazează pe o filosofie antică care consideră că toate evenimentele sunt produsul unui echilibru subtil între cele cinci elemente care formează universul: metal, lemn, apă, foc și pământ, informează rtl.fr. Calendarul chinez se înscrie într-un ciclu de 12 ani, simbolizați fiecare printr-un animal asociați cu cinci elemente, creând astfel un sistem de combinații care revine la fiecare 60 de ani.  Trecerea în noul an lunar va debuta marți. Atunci, Anul Porcului de Pământ “îi va urma celui al Câinelui de Pământ”.

Tsai Shang-chi, un maestru feng shui din Taiwan, crede că Anul Porcului poate fi în special prost pentru cei care s-au născut într-o zi din Anul Câinelui. Este cazul președintelui american. “Toate lucrurile proaste făcute de oamenii care s-au născut în Anii Câinelui ar putea fi expuse și făcute publice”, afirmă el. “Există un risc pentru el de a fi destituit”, avertizează maestrul cu privire la Donald Trump.

Tensiunile internaționale se calmeze, probleme pentru lideri în plan intern

Consultată la Hong Kong, Madame Chow nu este nici ea optimistă în ceea ce-l privește pe Donald Trump. “Prevăd că el își consacră enorm de multă energie în a încerca să își atragă necazuri”, spune ea. “Vor fi multe lucruri care vor ieși la iveală și nu vor fi bune pentru cariera sa”. Dar Alion Yeo, un alt maestru feng shui, spune că “singura șansă de a-l destitui pe Trump va fi între 6 decembrie și 6 ianuarie 2020”.  Tsai Shang-chi nu este nici el optimist în legătură cu negocierile comerciale chinezo-americane. “Cele două părți nu vor vedea consecințele pe termen lung ceea ce face ca negocierile să riște să eșueze”.

Aceeași maeștri feng shui au prezis acum 12 luni că “Anul Câinelui de Pământ” a fost și cel al conflictului între Washington și Beijing sau al agravării crizei britanice legate de Brexit. Pentru Alion Yeo, tensiunile internaționale ar trebui să se calmeze începând de acum. Însă, liderii vor avea necazuri pe plan intern.

“Porcul reprezintă apa. Și, dacă apa se combină cu pământul, devine noroi, ceea ce înseamnă că oamenii nu vor gândi clar și că deciziile lor din acest an vor fi complicate”, explică el.  “Fiecare țară va fi foarte ocupată cu probleme interne și conflictele internaționale vor fi mai puțin importante anul acesta”, a spus el. Această predicție ar trebui să-l îngrijoreze pe Emmanuel Macron, care nu a fost cruțat de probleme, în Franța, de Anul Câinelui.  Președintele francez este născut la sfârșitul anului 1977 în plin An al Șarpelui. Ori, acest semn, care este și al omologului său chinez, Xi Jinping, va cunoaște “multe schimbări” în 2019, potrivit lui Chow. “Acest semn este marcat de un mare flux de energie care reprezinte mișcări, schimbări și uneori, dacă nu sunt bine gestionate, probleme”, avizează ea. “Domnii Xi și Macron ar trebui să se gândească de două ori la deciziile lor”.  Nimic simplu nu se întrevede, cred maeștri feng shui, în ceea ce o privește pe Theresa May. “Un Brexit dur va duce la revolte și demonstrații”, afirmă Alion Yeo.  Anul se anunță totuși bun pentru prințul Harry și ducesa de Sussex, Meghan Markle, care așteaptă un copil în primăvară. “Pentru ea este un an foarte bun de a avea un copil”, spune Chow, care prezice că viitorul moștenitor al coroanei britanice va fi băiat.

Cel puțin zece morți într-un incendiu provocat intenționat la Paris

O femeie cu probleme psihice a fost reținută

Bilanțul incendiului produs în noaptea de luni spre marți la un imobil de opt etaje din Paris a crescut la 10 morți și 40 de răniți. O locatară a acestui imobil, cu “antecedente psihiatrice”, a fost reținută în acest caz. Acesta este cel mai grav incendiu produs la Paris în ultimii 14 ani. Pentru stingerea incendiului au fost mobilizați 250 de pompieri, care au avut nevoie de cinci ore și au evacuat penste 50 de persoane. O femeie, cu “antecedente psihiatrice” a fost plasată în detenție, fiind arestată pe stradă, imediat după incendiu, a declarat procurorul din Paris, Rémy Heitz. Femeia de 40 de ani, arestată pentru comportament suspect, încerca, exact în timpul incendiului, să dea foc unei mașini aflată în apropierea imobilului. “Era în stare de ebrietate și a încerca să-și justifice fapta prin faptul că a avut un conflict cu un vecin”, scrie Le Parisien

Peste 10 milioane de fani ai jocului video Fortnite, la un concert virtual live

Mai mult de 10 milioane de fani ai jocului video Fortnite au urmărit un concert virtual live, de 10 minute, în cadrul jocului. Fortnite are peste 200 de milioane de gameri înregistrați din întreaga lume. Pentru mulți dintre aceștia, Fortnite a devenit locul virtual unde se adună și socializează cu prietenii. Modul obișnuit de joc adună câte 100 de gameri într-o luptă pentru supraviețuire, dar, după cum a demonstrat concertul, există multe modalități în care utilizatorii se pot distra în lumea virtuală.  În ziua concertului, dezvoltatorii Fortnite au lansat un mod special de joc care împiedica utilizatorii să se împuște între ei în timp ce se aflau în zona concertului, scrie Business Insider, preluat de startupcafe.ro.

 Concertul virtual a fost susținut de producătorul de muzică electronică Marshmello. Zeci de fani ai jocului video și părinți au postat pe rețelele sociale videoclipuri cu ei dansând în timpul concertului virtual. De asemenea, o versiune extinsă a mixului (29 de minute) a fost încărcată pe Apple Music.

Primul concert din Fornite a fost un succes masiv și un exemplu al modului în care jocul a atras atenția a milioane de oameni.

Rusia plănuiește dezvoltarea unor noi sisteme de rachete drept răspuns la ieșirea SUA din Tratatul INF

Rusia va dezvolta două sisteme de lansare a rachetelor de la sol până în 2021 drept răspuns la decizia SUA de a părăsi Tratatul INF semnat în 1987, care limitează capacitățile nucleare ale celor două țări, scrie Reuters. Președintele rus Vladimir Putin a declarat în weekend că Rusia și-a suspendat obligațiile din Tratatul INF, care interzice atât SUA cât și Rusiei să aibă în Europa rachete cu rază scurtă sau intermediară. Moscova și Washingtonul se acuză reciproc de încălcarea tratatului iar Putin a afirmat că Rusia a luat această decizie doar după retragerea SUA. SUA a informat clar că va începe cercetările și dezvoltarea unui nou sistem de rachete iar Moscova va face la fel, a precizat Putin. Armata rusă va începe lucrările privind crearea unor noi sistem de lansare de la sol pentru o rachetă de croazieră care se lansează de pe nave – Kalibr - și pentru rachete hipersonice cu rază mai mare care călătoresc la o viteză de cinci ori mai mare față de cea a sunetului. Ministrul Apărării Sergei Shoigu a ordonat marți începerea lucrărilor privind dezvoltarea noilor sisteme.

Shoigu, un aliat apropiat al lui Putin, a declarat că dorește ca lucrările se se încheie până la sfârșitul lui 202, astfel încât sistemele să fie gata până în 2021.

„Începând cu 2 februarie, SUA și-au suspendat obligațiile privind tratatul INF”, a declarat Shoigu la o întâlnire a oficialilor din departamentul Apărării. „În același timp ei lucrează pentru a crea o rachetă cu lansare de la sol care are o rază de peste 500 de kilometri, încălcând astfel tratatul. Președintele Putin a ordonat Ministerului Apărării să ia măsuri simetrice”, a afirmat Shoigu. Moscova neagă că ar încălca pactul și susține că Washingtonul doar a inventat un pretext pentru a părăsi tratatul pentru a dezvolta noi rachete. Aceste acuzații sunt negate de SUA.

Ungaria: Guvernul nu va primi delegația parlamentară olandeză care verifică situația statului de drept

Guvernul ungar nu va primi delegația parlamentară olandeză care vizitează Budapesta pentru a investiga situația statului de drept în această țară, a declarat marți Tamas Menczer, secretar de stat pentru comunicare și reprezentare internațională, transmite MTI. Potrivit lui Menczer, Olanda nu este un organism de supraveghere a Ungariei, iar politicienii olandezi nu au dreptul de a efectua o investigație în Ungaria. “Ce-ar fi dacă un grup ungar ar investiga modul în care precedentul ambasador olandez la Budapesta a comparat Statul Islamic cu Ungaria doar pentru că noi spunem 'nu' imigrației ilegale ?”, a declarat Tamas Menczer pentru media de stat din țara sa. El a adăugat că eurodeputata Judith Sargentini (autoarea raportului omonim, care a constatat “un risc clar de încălcare gravă de către Ungaria a valorilor Uniunii Europene” și a cerut activarea procedurii articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, raport adoptat de Parlamentul European în septembrie - n.red.) și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, sunt tot olandezi și “oameni ai lui George Soros”.

Studiu: Polul nord magnetic își accelerează deplasarea spre Rusia

Polul Nord magnetic al Pământului s-a mișcat atât de repede în ultimele decenii, încât cercetătorii cred că estimările anterioare nu mai sunt destul de precise pentru o navigație exactă, scrie The Guardian, preluat de hotnews.ro.

Astfel, ei au ajuns la concluzia că polul magnetic a ajuns în locul unde ar fi trebuit să fie de-abia anul viitor. În prezent, polul magnetic părăsește zona arctică canadiană și este în drum spre Siberia. Polul se mișcă cu aproximativ 55 km pe an, în condițiile în care la începutul anului 2000 viteza era de 15 km pe an.

Avioanele și navele se bazează pe nordul magnetic ca navigație de rezervă. Schimbarea constantă a poziției acestuia este o problemă pentru busolele din smartphone-uri și pentru unele electronice de consum.

Motivul este turbulența din nucleul extern al Pământului. Există un ocean fierbinte de fier și nichel în centrul planetei, unde mișcarea generează un câmp electric, a declarat geofizicianul Daniel Lathrop de la Universitatea Maryland.

Câmpul magnetic al Pământului devine mai slab, ceea ce a determinat oamenii de știință să spună că în cele din urmă polaritățile se vor inversa, nordul magnetic urmând să ia locul sudului. Ultima oară s-a întâmplat acum 780.000 de ani, dar acum experții spun că acest lucru nu se va întâmpla mai devreme de 1.000 de ani.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.