Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Casa Albă, despre OZN-urile doborâte: “Niciun indiciu de activitate extraterestră”

Ziarul de Vrancea
13 feb 2023 699 vizualizări

Anterior, generalul-șef al apărării aerospațiale americane a declarat că nu exclude nicio variantă privind proveniența obiectelor zburătoare

Casa Albă a organizat luni o conferință de presă în care a împărtășit publicului american ultimele informații oficiale în legătură cu obiectele neidentificate care pluteau la înălțime și pe care armata le-a doborât în ultimele zile, dând asigurări că nu există nicio dovadă de activitate extraterestră, după ce un general american de rang înalt nu a exclus o asemenea ipoteză. Nu există niciun “indiciu de activitate extraterestră”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

“Știu că au existat întrebări și îngrijorări în legătură cu acest lucru, dar nu există niciun indiciu privind extratereștrii sau vreo activitate extraterestră în cazul acestor ținte doborâte recent”, a declarat Karin Jean-Pierre. Ea a subliniat că a vrut să abordeze această chestiune, întrucât Casa Albă vrea să risipească orice temeri în acest sens.

Generalul Glen VanHerck, șeful Comandamentului nord-american de apărare aerospațială (NORAD), întrebat duminică despre acest subiect, al eventualei origini extratereste al obiectelor zburătoare doborâte, a declarat că “nu exclude nimic în acest moment”, o frază care a devenit imediat virală și a dat naștere la multe discuții pe rețelele sociale. Karine Jean-Pierre se ocupă de obicei singură de aceste briefinguri zilnice de la Casa Albă, dar luni i s-a alăturat și John Kirby, coordonatorul pentru strategii de comunicare al Consiliului Național de Securitate al președintelui Joe Biden, menționează BBC.

Statele Unite au doborât trei obiecte zburătoare neidentificate deasupra teritoriului lor și al Canadei în ultimele zile, după ce la 4 februarie doborâseră un balon chinezesc suspectat de activități de spionaj. Aceste ultime trei obiecte zburătoare neidentificate au fost doborâte vineri deasupra Alaskăi (nord-vest), sâmbătă deasupra Yukonului, în nord-vestul Canadei, și duminică deasupra lacului Huron, în nordul Statelor Unite.

Pe de altă parte, John Kirby a oferit puține detalii despre originea obiectelor neidentificate sau dacă acestea aveau capacități de colectare de informații.

“Nu suntem siguri dacă erau sau nu echipate cu o capacitate de supraveghere, dar nu putem exclude această posibilitate”, a spus el, subliniind că resturile nu au fost încă recuperate, cel puțin de către partea americană. El a reiterat că președintele Joe Biden a ordonat ca acestea să fie doborâte pentru că reprezentau o potențială amenințare pentru traficul aerian civil, deși nu reprezentau o amenințare militară. Unul dintre motivele pentru care guvernul american ar putea găsi mai multe astfel de obiecte este faptul că acum le caută mai atent.

Cele trei obiecte nu erau controlate când au fost doborâte

Timp de aproape 45 de minute, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a răspuns tirului de întrebări despre obiectele zburătoare necunoscute care au planat pentru un timp deasupra Americii de Nord, înainte de a fi doborâte. Răspunsurile sale s-au aliniat în mare parte la ceea ce administrația Biden a spus deja: crede că primul obiect a fost, de fapt, un balon chinezesc de spionaj, dar nu este atât de sigur pentru ce erau folosite următoarele trei obiecte doborâte sau cine le deținea.

Kirby a declarat în repetate rânduri că se vor ști mai multe detalii după ce vor fi recuperate mai multe rămășite, însă a subliniat că, deși guvernul american nu are niciun motiv să creadă că cele trei obiecte mai recente au fost folosite pentru spionaj, nu poate exclude această ipoteză.

Totuși, aceste trei obiecte doborâte la sfârșitul săptămânii trecute nu erau controlate atunci când au fost doborâte și nu aveau sisteme de propulsie - spre deosebire de primul balon, despre care Kirby a spus că era probabil folosit de Beijing pentru a monitoriza siturile militare americane.

Locurile izolate și condițiile dure din zone în care au fost doborâte împiedică eforturile de a găsi mai repede resturile pentru a le analiza, cel mai recent doborât dintre ele aflându-se probabil în apele adânci ale lacului Huron.

Pe de altă parte, Kirby a reafirmat că guvernul chinez are un program de baloane de spionaj la mare altitudine, dar a negat acuzațiile Beijingului potrivit cărora SUA operează, la rându-i, de ceva timp, propriile dirijabile în spațiul aerian chinezesc.

Turcia, între miracole și fustrare

Salvatorii din Turcia au scos luni mai multe persoane în viață din clădirile prăbușite, la o săptămână de la cel mai grav cutremur din istoria modernă a țării, dar speranțele că vor fi mult mai mulți supraviețuitori se diminuează, iar criticile la adresa autorităților cresc.

În Kahramanmaras, oraș greu lovit, salvatorii încercau să ajungă la o bunică, o mamă și o fiică, toate dintr-o singură familie, care păreau să fi supraviețuit cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade și replică din 6 februarie, care a ucis peste 37.000 de persoane în Turcia și Siria. Dar alții se pregăteau pentru inevitabila reducere a operațiunilor, deoarece temperaturile scăzute au redus șansele deja reduse de supraviețuire, iar unii salvatori polonezi au anunțat că vor pleca miercuri. În orașul sirian Alep, distrus, Martin Griffiths, șeful ONU pentru ajutor umanitar, a declarat că faza de salvare “se apropie de sfârșit”, accentul trecând pe adăposturi, hrană și școlarizare.

Președintele sirian Bashar al-Assad a fost de acord să permită accesul mai multor ajutoare ale ONU din Turcia în țara devastată de război. Încă mai existau licăriri de speranță. Un copil de 13 ani a fost scos în viață după ce a petrecut 182 de ore sub dărâmăturile unei clădiri prăbușite în provincia Hatay din sudul Turciei, luni, cu capul sprijinit și acoperit pentru a se încălzi.

O fetiță pe nume Miray a fost recuperată în viață în orașul Adiyaman din sud-estul Turciei, au declarat oficialii, în timp ce postul public de televiziune TRT Haber a declarat că o fetiță de 10 ani a fost salvată în Kahramanmaras. cel puțin alți doi copii și trei adulți au fost, de asemenea, salvați.

Trei generații prinse în capcană

În orașul Kahramanmaras, salvatorii au declarat că au intrat în contact cu o bunică, o mamă și un bebeluș blocați într-o cameră din rămășițele unei clădiri cu trei etaje. Salvatorii săpau un al doilea tunel pentru a ajunge la ei, după ce o primă rută a fost blocată, iar un lanț uman a fost format pentru a transporta molozul în găleți. “Am un sentiment foarte puternic că îi vom prinde”, a declarat Burcu Baldauf, șeful echipei de voluntari turci pentru asistență medicală. “Este deja un miracol. După șapte zile, ei sunt acolo fără apă, fără mâncare și în stare bună”. Pe aceeași stradă, lucrătorii de urgență au acoperit un cadavru într-un sac negru. “Acesta este fratele tău”, a spus o femeie îndurerată, iar o alta se plângea: “Nu, nu”.

Bilanțul turcesc depășește acum cifra de 31.643 de morți în urma cutremurului din 1939, a declarat Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență, ceea ce îl face cel mai grav cutremur din istoria modernă a Turciei.

Prigojin sugerează că filmul care arăta execuția cu barosul a unui dezertor Wagner a fost o punere în scenă

O înregistrare video care pare să arate execuția cu un baros a unui mercenar rus care a dezertat din grupul Wagner în timp ce lupta în Ucraina a fost distribuită masiv, luni, pe rețelele sociale, dar fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, a lăsat în cele din urmă să planeze îndoiala și a refuzat să spună dacă presupusa victima a fost ucisă sau nu. În schimb, canalul de pe Telegram al grupului său a publicat un nou videoclip în care apare respectivul bărbat și mulțumește că a fost “iertat”.

După publicarea primului filmuleț, în care era prezentată execuția lui Dmitri Iakușcenko, presupusul dezertor din Wagner, publicația rusă Ostorojno Media, condusă de o celebră jurnalistă rusă, Ksenia Sobceak, a cerut o confirmare, iar fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, a răspuns pe canalul său Telegram într-un stil enigmatic, sugerând că a fost vorba despre o punere în scenă, o manipulare: “Ksenia, nu lua totul cu atâta dramatism. Copiii se distrează. Tu credeai că filmul despre Iakușcenko este o dramă cu un singur episod ... Dar dacă dorești, putem împărtăși cu tine și următorul episod”, a scris Prigojin.

Canalul lui Prigojin a postat apoi un videoclip intitulat “Iakușcenko” în care aparent personajul primului film apare în fața unui zid de beton și spune că, spre rușinea sa, a fost luat prizonier de forțele ucrainene, dar a adus înapoi informații valoroase care au salvat viețile colegilor. “Din acest motiv am fost iertat, fapt pentru care sunt extrem de recunoscător”, spune el. Deasupra, există un mesaj pe care scrie “Dmitri Iakușcenko este un tip de treabă”.

Reuters menționează că nu a putut să verifice imediat autenticitatea niciunuia dintre cele două videoclipuri, ordinea în care au fost realizate sau dacă personajul, care a declarat că s-a născut în Crimeea și a fost recrutat din închisoare de grupul Wagner, vorbea liber sau sub constrângere. Canalul lui Prigojin, Zona Gri, îl comparase pe cel identificat drept “Iakușcenko” cu Evgheni Nujin, un alt bărbat prezentat ca fiind un dezertor din Wagner, care, la fel, în noiembrie, fusese arătat într-o înregistrare video în timp ce era executat cu un baros.

Într-un rar interviu acordat săptămâna trecută unui blogger militar rus, Prigojin a declarat că barosul este un “instrument frumos” și un simbol, dar a spus că nu știe nimic dacă ar fi fost folosit pentru a pedepsi trădătorii.

Confuzia voit cultivată de Prigojin face să fie neclară în prezent care este starea celui numit Iakușcenko - nu există nicio confirmare că acesta este încă în viață, în ciuda mesajului lui Prigojin de pe Telegram. Este posibil ca Iakușcenko să se fi întors la Wagner printr-un schimb de prizonieri, dar acest lucru nu a fost confirmat, scrie BBC. În prima înregistrare video publicată luni de canalul Telegram Zona Gri, el recunoscuse că a fugit în partea ucraineană, după care a fost capturat și a ajuns înapoi la Wagner. Aparenta “execuție” cu barosul, filmată într-o pivniță, a fost prezentată ca fiind “procesul unui trădător”. În cea de-a doua înregistrare video de luni, Iakușcenko a declarat: “În Wagner, toată lumea are dreptul de a-și corecta greșelile. Când am fost capturat, am spus tot felul de prostii și încă îmi este rușine, dar a fost singura modalitate de a supraviețui. La întoarcerea din captivitate, am adus o mulțime de informații valoroase care au salvat viețile multor băieți, așa că am fost iertat, lucru pentru care sunt foarte recunoscător”.

Alimentele bogate în seleniu ar putea fi folosite în tratamentul persoanelor cu Alzheimer

Cercetătorii chinezi au prezentat recent dovezi care arată că un consum de alimente și ingrediente bogate în seleniu ar putea să îmbunătățească starea de sănătate a persoanelor bolnave de Alzheimer, potrivit unui nou studiu realizat de Institutul de Microbiologie din cadrul Academiei de Științe din Guangdong. Rezultatele studiului au fost publicate în revista “Critical Reviews in Food Science and Nutrition”.

Potrivit studiului, alimentele cu un conținut mare de seleniu pot inhiba inflamația și stresul oxidativ, arătând astfel potențialul unei noi strategii alimentare pentru pacienții cu Alzheimer.

Alzheimer este o boală neurologică caracterizată prin pierderea memoriei și scăderea capacității de învățare, care poate afecta capacitatea unui individ de a efectua activități zilnice și poate înrăutăți calitatea vieții. Există un interes tot mai mare pentru alimentele bogate în seleniu în studiul Alzheimer. O echipă formată din cercetători de la Institutul de Microbiologie din cadrul Academiei de Științe din Guangdong și din alte instituții a propus un potențial mecanism de intervenție cu alimente bogate în seleniu pentru ameliorarea stării de sănătate a persoanelor afectate de această boală.

Ingredientele bogate în seleniu sunt omniprezente în numeroase plante și microorganisme, precum cruciferele, drojdia și ciupercile.

Trei morți după un atac armat într-un campus universitar din Michigan

Trei oameni au fost uciși și alți cinci au fost răniți luni de un bărbat care a deschis focul într-un campus universitar din Lansing, la vest de metropola Detroit, în statul american Michigan.

Atacatorul a început să tragă la puțin timp după ora 8 seara (marți ora 01.00 GMT) într-o clădire a universității, apoi a mers spre altă clădire de unde s-au auzit din nou focuri de armă, a declarat șeful interimar al poliției din campus, Chris Rozman. Polițiștii au sosit rapid la fața locului și le-au cerut studenților și personalului din campus să rămână în încăperile în care se aflau.

“Sunt trei decese confirmate. Acestea se adaugă celor 5 victime care au fost transportate la spital”, a comunicat poliția pe Twitter. Potrivit lui Rozman, mai mulți răniți erau în stare critică.

Polițiștii au făcut publice fotografii ale suspectului, un bărbat de culoare, de statură mică, îmbrăcat cu o geacă de blugi, purtând încălțăminte roșie și o șapcă de baseball. Universitatea și-a suspendat toate activitățile timp de 48 de ore.

Astfel de incidente sunt frecvente în Statele Unite, unde numărul de arme este mai mare decât cel de locuitori, unul din trei adulți deține cel puțin o armă și aproape jumătate din populația de vârstă majoră trăiește în locuințe unde există arme. Accesul la arme este ușor de obținut, iar rata deceselor provocate de arme de foc în SUA este mult mai ridicată decât în alte țări dezvoltate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.