Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Carolina de Sud vrea folosirea plutonului de execuție pentru pedepsele capitale

Ziarul de Vrancea
6 mai 2021 1501 vizualizări

Legea, care urmează să fie adoptată, îi va permite condamnatului să aleagă între scaunul electric și plutonul de execuție

Camera Reprezentanților din Carolina de Sud a adoptat miercuri un proiect de lege care permite punerea în aplicare pedepselor cu moartea prin plutonul de execuție, relatează CNN.

Potențiala modificare a legislației din Carolina de Sud vine în contextul în care executarea pedepselor cu moartea s-a lovit de bariere în numeroase state americane din cauza problemelor cu administrarea injecției letale, metoda preferată de execuție în această țară. Executarea pedepselor cu moartea a fost în practică suspendată și în Carolina de Sud care nu a mai pus în aplicare o astfel de sentință din 2011 din cauza problemelor cu găsirea medicamentelor potrivite. Statul din sudul SUA oferă condamnaților două metode de execuție, scaunul electric și injecția letală, iar dacă acesta o alege pe a doua pedeapsa nu poate fi executată. Noua lege urmărește să facă din execuția prin electrocutare metoda standard și în cazul în care injecția letală nu poate fi administrată, condamnații să aibă posibilitatea să aleagă plutonul de execuție.

Henry McMaster, guvernatorul Carolinei de Sud, a afirmat miercuri că intenționează să promulge proiectul de lege dacă acesta trece de legislativul din acest stat. Legiuitorii din Camera Reprezentanților au adoptat legea cu 66 de voturi pentru și 43 împotrivă. Senatul a adoptat o versiune similară în luna martie și trebuie să voteze acum asupra formei finale înainte de a o trimite spre promulgare guvernatorului. „Suntem cu un pas mai aproape de a oferi familiilor victimelor dreptatea și liniștea pe care legea le-o datorează. Voi semna această legislație de îndată ce este la mine pe birou”, a anunțat McMaster. Dacă legea va fi promulgată Carolina de Sud va deveni al patrulea stat american care permite punerea în aplicare a pedepsei capitale prin plutonul de execuție după Mississippi, Oklahoma și Utah.

Sârbii stau la coadă la un mall pentru un voucher de cumpărături primit după vaccinare

Zeci de persoane s-au așezat joi la coadă într-un mare mall din capitala Serbiei, Belgrad, în speranța că vor fi printre primii care vor primi vaccinul anti-COVID-19 și odată cu el un voucher de cumpărături, în cadrul ultimei inițiative locale de stimulare a interesului pentru vaccinare. Serbia și-a vaccinat cu cel puțin o doză de vaccin anti-COVID-19 un procent de 29,81% din populația sa de circa 7 milioane de locuitori, iar acum guvernul dorește să accelereze programul de vaccinare prin inițiative precum crearea unor centre de vaccinare unde populația să se poată vaccina fără programare sau facilități pentru cumpărături în mall-uri. De asemenea, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a promis miercuri că toate persoanele care se vor vaccina anti-COVID-19 până pe 31 mai vor primi echivalentul a 25 de euro ca premiu pentru “responsabilitatea” lor.

La mall-ul Usce din Belgrad, sârbii care au format coada la vaccinare au dorit să fie printre primii 100 care vor primi un voucher în valoare de 3.000 de dinari (circa 25 de euro) din partea mall-ului, inițiativă separată de cea anunțată de președinte. “Este foarte ingenios, pentru că asta motivează foarte bine oamenii”, spune Nikolina, o femeie în vârstă de circa 30 de ani. Numărul cazurilor de COVID-19 a scăzut treptat în Serbia în ultimele săptâmâni, până la circa 1.200 pe zi, iar guvernul încearcă să obțină o scădere și mai mare pentru a putea redeschide mai mult economia. Restaurantele, cafenelele, barurile și cluburile pot funcționa deocamdată doar în aer liber. O inițiativă de stimulare a interesului pentru vaccinare a venit și din partea unui restaurant din orașul sârb Kragujevac, care le oferă gratis o porție de friptură sau de gulaș celor care se vaccinează anti-COVID-19.

„Decizie istorică”: SUA susțin suspendarea brevetelor vaccinurilor anti-COVID

Statele Unite susțin ridicarea protecției proprietății intelectuale a vaccinurilor împotriva COVID-19, în vederea unei accelerări a producției și distribuției vaccinurilor în lume, a anunțat administrația lui Joe Biden. Directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a salutat imediat pe Twitter o “decizie istorică”. “Felicit Statele Unite pentru această decizie istorică în favoarea echității vaccinale, care dă prioritate bunăstării tuturor, în această perioadă crucială. Acum, să avansăm împreună rapid, solidar, pentru a construi pe ingeniozitatea și angajamentul oamenilor de știință care au produs vaccinuri împotriva COVID-19 ce salvează vieți”, a scris directorul OMS. Tedros Adhanom Ghebreyesus pledează de mult timp, de câte ori are ocazia, în favoarea acestei măsuri.

Directorul general al OMS a fost oaia neagră a administrației Trump, iar această decizie a administrației Biden îi consolidează un pic poziția. El i-a lăudat pe Joe Biden și pe Reprezentanta americană a Comerțului, care a anunțat vestea. Susținearea Casei Albe a ridicării temporare a drepturilor de proprietate intelectuală “reflectă înțelepciunea și leadershipul moral al Statelor Unite în susținerea echității și acțiunea în vederea opririi acestei pandemii”, mai scrie dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Administrația crede ferm în apărarea proprietății intelectuale, însă, pentru a se pune capăt acestei pandemii, ea susține ridicarea acestor protecții în cazul vaccinurilor împotriva COVID-19”, a justificat Katherine Tai, care a precizat că Washingtonul participă “activ” la negocieri, la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), în vederea ridicării acestor brevete. Ridicarea temporară a brevetelor vaccinurilor antiCOVID este reclamată de India și Africa de Sud, în vederea unei accelerări a producției, însă țări ca Franța se opun. Parisul pledează în favoarea unor donații către țări sărace. Brevetele sunt deținute de către laboratoare americane, care se opun în grup ridicării, întrucât ar fi private, afirmă ele, de o mană financiară în vederea unor inovații costisitoare. Contactate de AFP, Johnson & Johnson, Pfizer și Moderna nu au reacționat față de anunțul american. Însă Federația Internațională a Industriei Farmaceutice (IFPMA) a catalogat, într-un comunicat, “dezamăgitoare” decizia americană.

India, record mondial de infectări: Peste 412.000, într-o zi

India a înregistrat ieri cel mai mare număr de cazuri zilnice de COVID-19 din lume și un nou vârf al deceselor asociate, potrivit The Guardian. Paralizată de cea mai mare creștere a numărului infecțiilor și deceselor și de deficitul de paturi de spital și oxigen, India trebuie să se pregătească pentru noi valuri și are nevoie disperată de mai multe rezerve de oxigen din partea altor țări, au spus miercuri oficialii. Avertismentul a venit după ce miercuri India a raportat 3.780 de decese asociate COVID-19, un nou record, și 382.000 de cazuri pentru ultimele 24 de ore. Experții sunt de părere că vârful este posibil să nu fie atins timp de mai multe săptămâni.

Noile cifre, emise joi, arată că a fost înregistrat un nou record al deceselor zilnice, cu 3.980 de oameni uciși de boală în ultimele 24 de ore. Tot joi a fost înregistrat și un număr record de cazuri, 412.262. India este a doua cea mai afectată țară din lume, cu mai mult de 21 de milioane de cazuri, după SUA, care au înregistrat peste 32,5 milioane.

Marea Britanie a trimis nave de război împotriva unor vapoare din Franța

Guvernul britanic a trimis ieri două nave de război în zona Insulei anglo-normande Jersey, unde s-au dus peste 50 de nave de pescuit franceze, în semn de protest față de condițiile impuse pescuitului după Brexit. Trimiterea acestor două nave din cadrul Marinei Regale britanice (Royal Navy) - HMS Severn și HMS Tamar - pentru a “supraveghea situația” ținea ieri prima pagină în presa regatului, care subliniază escaladarea tensiunilor într-un subiect care a fost exploziv pe parcursul negocierii Brexitului.

“Boris trimite canoniere să apere Jersey”, titrează Daily Express, iar Daily Mail publică o primă pagină asemănătoare, cu o fotografie a HMS Severn. Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării subliniază că este vorba despre “o măsură strict preventivă, în acord cu Guvernul din Jersey”. Premierul britanic Boris Johnson aprecia miercuri că orice blocare a porturilor din Jersey de către pescari francezi “ar fi total nejustificată” și îndemna la o “dezescaladare a tensiunilor”. Parisul a anunțat că Londra a publicat vineri o listă cu 41 de nave franceze - din 344 de cereri - autorizate să pescuiască în apele Jersey, însă această listă este însoțită de noi exigențe “care nu au fost consultate, discutate și nici notificate înainte”, în cadrul acordului. Ministrul francez al Mărilor Annick Girardin anunța marți că Franța este pregătită să recurgă la “măsuri de retorsiune”, în cazul în care autoritățile britanice continuă să restrângă accesul pescarilor francezi în aceste ape. Ea a amenințat cu eventuale repercusiuni asupra “transportului electricității prin cablu submarin” care alimentează insula din Franța.

În emisiunea postul iTV Good morning Britain, președintele Asociației Pescarilor de la Jersey Don Thompson le-a reproșat joi pecarilor francezi faptul că vor să “pescuiască fără constrângeri în apele noastre, în timp ce vapoarele noastre sunt supuse la tot felul de condiții cu privire la cantitatea (de pește) pe care o pot pescui, acolo unde pot pescui”. El a apreciază că ar fi “extrem de nedrept” ca Guvernul Johnson “să capituleze în fața acestui lucru” și că asemenea tactici ar putea fi folosite “din nou în viitor”.

O femeie, dată dispărută din noiembrie, găsită trăind izolată într-o pădure

O femeie în vârstă de 47 de ani, dată dispărută în noiembrie 2020, a fost găsită de către autoritățile americane trăind izolată în Pădurea Națională Uinta-Wasatch-Cache, situată în nordul Utah, sud-estul Idaho și sud-vestul Wyoming. Pădurari semnalau la 25 noiembrie prezența în regiune a unei mașini abandonate în apropierea pădurii. Anchetatori au găsit atunci echipament de camping, informații despre presupusul proprietar și au decis să folosească o dronă pentru a-l localiza. Însă drona s-a prăbușit în pădure.În timpul unei operațiuni de recuperare a dronei, ofițeri de la biroul șerifului din Utah au dat nas în nas cu femeia dată dispărută de mai multe luni, care s-a instalat în plină natură. Ea trăia într-un cort și se hrănea cu iarbă și mușchi, din noiembrie 2020. Potrivit ofițerilor, ea a slăbit mult și era slăbită, însă părea “plină de resurse”. Femeia a fost condusă la un spital în vederea unei evaluări a stării sănătății sale mentale, însă noul ei trai nu este ilegal. Ea se poate întoarce să trăiască în pădure, dacă dorește acest lucru.

Blue Origin va trimite pentru prima dată oameni în spațiu pe 20 iulie

Compania de turism spațial Blue Origin va trimite pentru prima dată oameni în spațiu pe 20 iulie, timp de câteva minute, iar unul dintre locurile disponibile la bordul vehiculului său spațial a fost scos la licitație pentru publicul larg, au anunțat reprezentanții acestei companii înființate de miliardarul american Jeff Bezos.

Lansatorul conceput de Blue Origin a trecut cu succes de 15 teste și a ajuns dincolo de Linia Karman, care marchează, conform unei convenții internaționale, granița de la care începe spațiul, la o altitudine de 100 kilometri deasupra Terrei. Totuși, acel lansator nu a zburat niciodată până acum având oameni la bord. Această călătorie pe orbita Pământului va dura doar aproximativ 10 minute în total. În partea superioară a rachetei se va afla o capsulă care poate să primească până la șase persoane și care este echipată cu hublouri mari, ce acoperă mai mult de o treime din suprafața habitaclului. Racheta va decola pe verticală, iar capsula se va separa de aceasta când va atinge o altitudine de circa 75 de kilometri, continuându-și apoi traiectoria până când va depăși altitudinea de 100 de kilometri. Pasagerii aflați la bordul capsulei vor putea în acel moment să plutească în condiții de imponderabilitate timp de câteva minute și să admire curbura Pământului. Orice persoană majoră poate să plaseze o ofertă pe site-ul companiei americane. Sumele licitate nu vor fi dezvăluite înainte de 19 mai. Începând de la acea dată, participanții vor trebui să propună sume care vor depăși cea mai mare dintre oferte, pentru a putea să continue să participe la această licitație. Licitația se va încheia pe 12 iunie. Fondurile obținute vor fi donate în beneficiul unei fundații create de Blue Origin, Club For The Future, care are misiunea de a încuraja tinerele generații să urmeze cariere în mediul științific. Principalul concurent al Blue Origin în acest sector al zborurilor turistice scurte în spațiu este Virgin Galactic. Aproximativ 600 de persoane au cumpărat deja bilete la prețuri cuprinse între 200.000 și 250.000 de dolari, conform acestei companii. Mii de persoane se află în prezent pe o listă de așteptare.

Universitatea Harvard le va cere studenților să fie vaccinați împotriva COVID-19

Studenților de la Universitatea Harvard din Statele Unite li se va cere să fie vaccinați împotriva COVID-19 la începutul noului semestru în toamnă. “Pentru a atinge nivelurile ridicate de vaccinare necesare pentru a ne proteja comunitatea, Harvard va cere ca toți studenții care vor fi în campus în această toamnă să fie vaccinați”, a anunțat miercuri această universitate de elită din Cambridge, Massachusetts. Potrivit declarației, excepțiile vor fi acordate doar din motive medicale sau religioase. Anterior, alte universități din Ivy League, cum ar fi Yale, Columbia și Princeton, au introdus deja o astfel cerință privind vaccinarea. Pentru studenți internaționali și cei care nu au acces la un vaccin înainte de venirea toamnei, universitatea le va oferi posibilitatea de a se imuniza la sosire. Fondată în 1636 de imigranți britanici, Universitatea Harvard este considerată una dintre universitățile de elită din SUA, printre absolvenții săi numărându-se numeroși președinți și zeci de laureați ai premiului Nobel. Peste 23.000 de studenți sunt înscriși în prezent la această universitate privată, cunoscută pentru standardele sale riguroase de admitere.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.