Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Cambridge Analytica ar fi jucat un rol crucial în Brexit

Ziarul de Vrancea
26 mar 2018 927 vizualizări

Societatea Cambridge Analytica, acuzată că a folosit în scopuri politice datele a 50 de milioane de utilizatori Facebook, a jucat un ”rol crucial” în votul în favoarea Brexitului, afirmă avertizorul de integritate Christopher Wylie într-un interviu acordat mai multor ziare europene.

Britanicii ar fi aprobat Brexitul în 2016 fără Cambridge Analytica? "Nu, ei au jucat un rol crucial, sunt sigur”, a declarat fostul director însărcinat cu cercetarea la Cambridge Analytica, potrivit ediției de ieri a ziarului francez Libération, care l-a intervievat duminică pe Wylie împreună cu alte ziare - Le Monde, Die Welt, El Pais și La Repubblica. În acest interviu, avertizorul afirmă că Aggregate IQ (AIQ) - o întreprindere canadiană cu legături cu Cambridge Analytica - a lucrat împreună cu aceasta din urmă cu scopul de a ajuta campania în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană (UE) - "Leave.EU" - să ocolească plafonul cheltuielilor. ”Fără AggregateIQ, tabăra «Leave» nu ar fi putut să câștige referendumul, care s-a jucat cu mai puțin de 2% din voturi”, apreciază Christopher Wylie. Fostul angajat al Cambridge Analytica estimează, de asemenea, în acest interviu, că ”Facebook trebuie reparat, nu șters”, potrivit Le Monde. El respinge îndemnuri la părăsirea rețelei de socializare. ”A devenit imposibil să trăim fără aceste platforme, dar trebuie încadrate”, pledează el, potrivit Le Monde. Wylie povestește totodată circumstanțele tulburătoare ale angajării sale în 2013 de către SCL, firma-mamă a Cambridge Analytica, la înființarea căreia a contribuit. El spune că a descoprit ulterior că predecesorul său ”a murit în condiții neexplicate în camera sa de hotel, la Nairobi, în timp ce muncea pentru Uhuru Kenyatta", actualul președinte al Keniei, potrivit Le Monde. Acesta este nimeni altul decât fiului lui Avram Mureșan, fostul ministrul țărănist al Agriculturii.

Scandalul Cambridge Analytica: Zuckerberg refuză să se prezinte în fața Parlamentului britanic

Co-fondatorul Facebook Mark Zuckerberg a refuzat solicitarea Parlamentului britanic de a fi audiat în legătură cu scurgerea de date din scandalul Cambridge Analytica, scrie The Independent. Șeful Facebook își va trimite în schimb unul dintre adjuncții principali, a anunțat compania. Damian Collins, cel care conduce comitetul pentru mediul digital, cultură, media și sport, îi trimisese lui Zuckerberg o solicitare scrisă pentru a apărea în fața Parlamentului. Facebook a răspuns printr-o scrisoare în care precizează că îl va trimite ori pe Mike Schroepfer sau pe Chris Cox, ambii lucrând pentru Zuckerberg de peste 10 ani și fiind printre cei mai vechi cu funcții executive din companie. În scrisoare nu se specifică motivele pentru care Zuckerberg nu va fi prezent. Scrisoarea este semnată de Rebecca Stimson, șefa politicilor publice de la Facebook pentru Marea Britanie. „Facebook conștientizează interesul publicului și al Parlamentului pentru aceste probleme și este de acord privind necesitatea lămuririi acestor probleme de la cele mai înalte niveluri ale companiei de către cei care au autoritatea de a vă răspunde la întrebări. Astfel, domnul Zuckerberg a rugat personal unul dintre adjuncții săi să ofere probe comitetului”, se arată în comunicat. De asemenea, în scrisoare se precizează că doar 1% dintre cei care au descărcat aplicația pe care a folosit-o Cambridge Analytica pentru a aduna datele sunt din Marea Britanie. Zuckerberg a fost criticat în repetate rânduri pentru că nu a vorbit public despre acuzațiile aduse companiei în scandalul Cambridge Analytica. Timp de câteva zile, șeful Facebook nu a făcut niciun comentariu, pentru ca apoi vorbească în cadrul unei postări pe Facebook și în articole publicitare în ziarele britanice.

Unul dintre cei mai mari producători de arme din SUA a cerut intrarea în faliment

Remington Outdoor, unul dintre cei mai mari producători de arme din Statele Unite, a solicitat intrarea în faliment, pentru a încheia un acord cu creditorii, pe fondul creșterii presiunilor publice pentru un control mai strict al armelor. Directorul financiar al Remington, Stephen Jackson, a afirmat în documente depuse în justiție că vânzările companiei au scăzut semnificativ în ultimul an și că aceasta are dificultăți să își respecte obligațiile față de creditori. Remington, cel mai vechi producător de arme din Statele Unite, a anunțat în februarie că își va reduce datoriile cu 950 de milioane de dolari într-un acord prin care controlul asupra companiei va fi transferat creditorilor. Compania intenționează să încheie procedura falimentului cel mai devreme pe 3 mai, arată documentele depuse în justiție. Solicitarea pentru declararea falimentului survine după atacul armat care a avut loc pe 14 februarie la un liceu din Parkland, Florida, soldat cu 17 victime, care a dus la declanșarea unei campanii intense pentru controlul armelor. Sâmbătă, sute de mii de tineri americani au participat la unele dintre cele mai ample demonstrații anti-arme care au avut loc în Statele Unite în ultimele decenii, cerând parlamentarilor și președintelui Donald Trump să ia măsuri. Companii și retaileri mari din SUA au luat unele măsuri pentru a restricționa vânzările de arme de foc. Citigroup a anunțat săptămâna trecut că va cere clienților noi din sectorul comerțului cu amănuntul să vândă arme de foc doar cumpărătorilor care sunt verificați și să interzică vânzările de arme cu încărcătoare de capacitate mare. Citi a mai anunțat că restricționează vânzările pentru cumpărătorii cu vârste de sub 21 de ani, măsură adoptată și de alți retaileri mari, în timp ce lanțul de magazine Fred Meyer, al grupului Kroger, va sista complet vânzările de arme de foc.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.