Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: „Bucătarul lui Putin”, influență fără precedent la Moscova

Ziarul de Vrancea
1 nov 2022 819 vizualizări

Fondatorul grupului Wagner se află în spatele numirii recente a generalului Serghei Surovikin în fruntea operațiunii militare din Ucraina, dezvăluie disidentul Mihail Hodorkovski

Oligarhul rus Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner, care este considerat armata privată a lui Vladimir Putin, are o influență politică la Kremlin la fel de mare ca cea a ministrului de externe, Serghei Lavrov, și a ministrului apărării, Serghei Șoigu, a declarat un important disident rus și fost deținut politic, Mihail Hodorkovski, în fața unui grup parlamentar britanic.

Mihail Hodorkovski a declarat în fața comisiei pentru afaceri externe că Evgheni Prigojin are la fel de mult acces la Putin ca și oficialii guvernamentali oficiali. Disidentul rus susține că „bucătarul lui Putin” se află în spatele numirii recente a generalului Serghei Surovikin în fruntea operațiunii militare din Ucraina și că a lucrat cu acesta în Ucraina.

Popularitatea Grupului Wagner în Rusia a crescut în ultimele luni, deoarece a putut argumenta că a fost o alternativă la o mobilizare mai amplă, a declarat Hodorkovski. Cu toate acestea, el a adăugat că Grupul Wagner, cu doar aproximativ 7.000 de forțe, nu va fi vinovat dacă operațiunile militare din Ucraina vor eșua, deoarece forțele rusești sunt de 150.000-200.000 de oameni.

Cei doi care își vor asuma vina vor fi Yury Kovalchuk, bacherul lui Putin, și ministru rus al apărării, Serghei Șoigu, oamenii despre care se crede că l-au presat cel mai des pe Putin să lanseze invazia și care au prezis că Kievul ar putea fi cucerit în trei zile.

Reînceperea recrutării trupelor ar fi o decizie politică foarte periculoasă pentru Putin, a declarat Hodorkovski, adăugând că rezistența la mobilizare l-a forțat să pună capăt prematur procesului. El a afirmat că 700.000 de persoane au părăsit Rusia după mobilizare și a spus că acest lucru reprezintă “o lovitură serioasă pentru industria de apărare a lui Putin și pentru economia Rusiei”. Printre rușii care au părăsit țara se numără mulți IT-iști și ingineri necesari pentru producerea armelor de înaltă precizie.

Șeful Wagner îl laudă pe Zelenski: „Un tip puternic, pragmatic și agreabil”

Evgheni Prigojin l-a caracterizat marți pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski drept un lider puternic și încrezător în forțele sale, care nu trebuie subestimat. “Deși este președintele unei țări ostile Rusiei în acest moment, Zelenski este un tip puternic, încrezător, pragmatic și agreabil”, a scris Prigojin pe rețeaua de socializare rusă Vkontatke. “Nu-l subestimați!”, a atras el atenția într-un mesaj următor, după ce a fost întrebat de ce laudă un președinte pe care Moscova în cele mai multe reacții îl critică sau ridiculizează. “Pentru a deveni puternic, pentru a învinge, trebuie să-ți tratezi adversarul cu respect. Să nu-l subestimezi. Trebuie să vezi mereu care sunt propriile tale puncte slabe și ce este bun și important să vezi din experiența inamicului”, a explicat mai departe în răspunsul său Evgheni Prigojin.

Zelenski: Rusia a cheltuit 2,3 milioane de pensii pentru atacul de luni

“În loc să depășească sărăcia”, Rusia a cheltuit numai pentru atacul masiv cu rachete de luni asupra Ucrainei echivalentul a 2,3 milioane de pensii în Federația Rusă, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său cotidian. “Nu le pasă de costul terorii energetice. Dacă ne uităm doar la costul atacului rusesc de ieri (luni), rachetele și dronele folosite au costat Rusia în medie echivalentul a peste 2,3 milioane de pensii”, a spus Zelenski.

Rusia a recunoscut că atacul cu peste 50 de rachete a vizat 18 obiective energetice ucrainene din zece regiuni. Potrivit Kievului, Ucraina a doborât 45 din cele 55 de rachete de croazieră lansate în cursul acestui atac masiv, care a lăsat cu toate acestea sute de așezări fără energie electrică.

“Și acesta este doar un atac!”, a exclamat Zelenski. “Adică veniturile lunare a 2.300.000 de pensionari ruși... În loc să învingă sărăcia din țara sa, liderul rus cheltuiește totul pentru a evita să recunoască o greșeală istorică pe care a făcut-o cu acest război împotriva Ucrainei”, a afirmat președintele ucrainean.

Anterior șeful administrației militare regionale din Odesa, Serhii Bratciuk, afirmase pe contul său din Telegram că atacurile cu rachete asupra Ucrainei din 31 octombrie au costat țara agresoare circa 400-600 milioane de dolari, ceea ce reprezintă bugetul anual al unor mari orașe industriale rusești precum Ekaterinburg sau Novosibirsk.

Calculul e simplu, a explicat Bratciuk. Rusia a lansat luni cel puțin 50 de rachete de croazieră Kh-101 și Kh-555. O rachetă Kh-101 costă 13 milioane de dolari, iar una Kh-555 - 7,5 milioane de dolari.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat marți seară - potrivit Ukrinform - că administrația americană a alocat 55 de milioane de dolari din fondurile Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) pentru repararea și întreținerea infrastructurii de alimentare cu agent termic în Ucraina.

Potrivit acestuia, asistența USAID include, în special, expedierea a peste 1.600 de generatoare, precum și a unor sisteme de purificare a apei și a altor echipamente de încălzire.

Peste 3.000 de soldați ruși, uciși în ultimele zile?

Rusia ar fi suferit în ultimele patru zile pierderi record, la o cotă nemaiîntâlnită până acum de-a lungul războiului, potrivit estimărilor forțelor ucrainene care publică bilanțurile zilnice. Peste 3.000 de soldați ar fi fost uciși și numeroase tipuri de tehnică militară ce ar fi fost distruse de ucraineni. Mai precis, peste 50 de tancuri, peste 120 de blindate de luptă, patru avioane și șase elicoptere.

Pierderile anunțate acum vin după trei zile consecutive în care forțele rusești au suferit numeroase pagube pe frontul de luptă, cel puțin după informațiile prezentate de partea ucraineană. Ministerul Rus al Apărării nu prezintă date cu pierderile proprii, astfel încât informațiile prezentate de oricare parte sunt aproape imposibil de verificat.

Premieră în SUA: Candidați LGBTQ în toate cele 50 de state americane

Pentru prima dată în istoria SUA, persoane lesbiene, gay, bi sau transgender candidează la alegerile de la jumătatea mandatului în toate cele 50 de state americane, un record ce ar putea avea o influență majoră asupra peisajului politic al țării. Aproximativ 678 de membri ai comunității LGBTQ candidează la alegerile din 8 noiembrie, scrutin în cadrul căruia americanii vor reînnoi toate mandatele din Camera Reprezentanților și o treime din Senat. De asemenea, sunt în joc o serie întreagă de posturi de guvernatori și aleși locali.

Aceasta este o creștere de aproape 20% față de ultimele alegeri, potrivit unei analize realizate de LGBTQ Victory Fund, care ajută la finanțarea acestor campanii. Printre candidații de seamă: democratele Tina Kotek și Maura Healey ar putea deveni primele guvernatoare lesbiene ale statelor lor respective, Oregon și Massachusetts.

Iar în statul Vermont, la granița cu Canada, Becca Balint are șanse mari să devină prima lesbiană din acest stat aleasă în Camera Reprezentanților.

Aproximativ 90% dintre aceste candidaturi provin din tabăra democrată.

În ultimii ani, proiectele de lege ce vizează restrângerea drepturilor persoanelor transgender sau limitarea predării chestiunilor legate de homosexualitate la școală s-au înmulțit în toată țara.

În martie, guvernatorul republican Ron DeSantis, una dintre figurile de frunte ale conservatorilor americani, prezentat pentru a fi candidat la următoarele alegeri prezidențiale, a semnat o lege ce interzice predarea materiilor legate de orientarea sexuală sau identitatea de gen în școala primară.

Potrivit Human Rights Campaign (HRC), cea mai mare organizație americană de apărare a comunității LGBTQ din America, peste 340 de astfel de legi au fost prezentate în adunările locale din toată țara.

China plasează în lockdown zona din jurul celei mai mari fabrici de iPhone-uri din lume

Autoritățile chineze au decis miercuri să plaseze în lockdown zona din jurul celei mai mari fabrici de telefoane iPhone din lume, după fuga unor angajați îngrijorați în urma descoperirii unui focar de COVID-19.

Zona economică din jurul aeroportului din Zhengzhou din centrul țării, unde se află fabrica administrată de grupul taiwanez Foxconn, va trebui să rămână în lockdown pentru șapte zile, potrivit unui comunicat oficial.

Acea fabrică, în care lucrează peste 200.000 de persoane, este afectată de la jumătatea lunii octombrie de mai multe cazuri pozitive de COVID-19.

Zona se află la o distanță de aproximativ 600 de kilometri sud-vest de Beijing. Potrivit unor analiști citați de presa internațională, complexul industrial, care conține trei fabrici și totalizează circa 350.000 de persoane, asamblează circa 80% din totalul telefoanelor iPhone 14, cel mai recent model lansat pe piață de gigantul american Apple.

Imagini publicate pe rețelele de socializare weekendul trecut arată mai mulți angajați care fugeau din fabrică, unii dintre ei sărind peste un gard și întorcându-se pe jos la ei acasă după ce au străbătut distanțe foarte mari.

Videoclipuri cu angajați care se plângeau de condițiile lor de muncă și de o lipsă a mijloacelor de protecție împotriva noului coronavirus au fost de asemenea partajate pe rețelele de socializare.

Începând de miercuri, cei peste 600.000 de locuitori din zona economică menționată “vor trebui să nu își părăsească domiciliul” fără un motiv imperativ, au anunțat autoritățile locale chineze. Doar “companiile esențiale” vor putea continua să funcționeze, celelalte fiind obligate să implementeze regimul de telemuncă. Autoritățile chineze au avertizat populația locală spunând că vor fi “intransigente față de orice tip de încălcare” a lockdownului.

China este ultima mare economie a lumii care aplică încă o politică de “zero COVID”, care se traduce prin lockdownuri repetate, teste PCR aproape obligatorii realizate de mai multe ori pe săptămână și plasări în carantină pentru persoanele provenite din zonele de risc.

Deși rămâne la un nivel scăzut, numărul cazurilor de COVID-19 depistate în China este în creștere în ultimele zile. Miercuri, peste 2.000 de cazuri noi au fost anunțate la nivelul teritoriului național chinez, pentru a treia zi consecutivă.

Scriitoarea americană Julie Powell a murit la vârsta de 49 de ani

Julie Powell, scriitoarea americană care a devenit cunoscută la nivel internațional grație blogului ei și cărții de gastronomie inspirată de bestsellerul din anii 1960 despre bucătăria franceză scris de Julia Child, a murit în urma unei crize cardiace la vârsta de 49 de ani, potrivit The New York Times. Potrivit soțului ei, Julie Powell a murit la 26 octombrie la doimiciliul ei, în statul New York.

Născută și crescută în Austin, Texas, ea a lucrat în administrația orașului New York, înainte de a lansa un blog pe care l-a transformat în carte de succes în 2005: “Julie and Julia: 365 Days, 524 Recipes, 1 Tiny Apartment Kitchen”, tradusă în franceză cu titlul “Julie et Julia: sexe, blog et boeuf bourguignon” (Seuil, 2008).

În stil umoristic, Julie Powell a comentat și a încercat să realizeze rețetele celebrei Julia Child (1912-2004), autoare în 1961 a bestsellerului “Mastering the Art of French Cooking” care a încercat în epocă să popularizeze bucătăria franceză în rândul femeilor americane.

Un film “Julie & Julia” (2009), realizat de Nora Ephron, a fost adaptat după cartea lui Julie Powell și autobiografia Juliei Child (“My Life in France”) pentru a face un portret al celor două femei cu actrițele Amy Adams ca Julie Powell și Meryl Streep în rolul Julia Child.

Cinci polițiști uciși în Ecuador

Cel puțin cinci ofițeri de poliție ecuadorieni au fost uciși, marți, în atacuri cu explozibili ca răspuns la transferurile de deținuți din penitenciarele supraaglomerate și violente, ceea ce l-a determinat pe președintele Guillermo Lasso să declare starea de urgență în două provincii.

Lasso, un conservator, a acuzat în repetate rânduri violențele, inclusiv în interiorul închisorilor, ca fiind represalii ale bandelor de traficanți de droguri pentru eforturile guvernului său de a combate acest trafic. Ecuadorul este un punct de tranzit pentru drogurile destinate Statelor Unite și Europei.

Atacurile din timpul nopții și de marți dimineața devreme, inclusiv nouă explozii în două orașe, au fost o declarație deschisă de război din partea bandelor, a declarat Lasso într-un discurs video. “Ceea ce s-a întâmplat între noaptea trecută și astăzi în Guayaquil și Esmeraldas arată în mod clar limitele pe care crima organizată transnațională este dispusă să le depășească”, a declarat Lasso. “Luăm măsuri care îi îngrijorează, de unde și reacția violentă”, a adăugat acesta.

Australia: Cinci lei au evadat din adăpostul lor de la o grădină zoologică din Sydney

Cinci lei africani au evadat, miercuri, din adăposturile lor de la Grădina Zoologică Taronga din Sydney, declanșând o închidere de urgență, în timp ce poliția și personalul specializat lucrau pentru a-i strânge.

Alarmele au răsunat în toată grădina zoologică, o atracție turistică închisă publicului în acel moment, înainte ca leii să fie găsiți și readuși în incinta lor.

Directorul executiv al grădinii zoologice, Simon Duffy, a declarat reporterilor că unul dintre pui a trebuit să fie tranchilizat. “Acesta este un incident semnificativ și o analiză completă este în curs de desfășurare pentru a determina cum au reușit leii să scape din adăpostul lor principal”, a spus el.

“Nu avem detalii exacte despre cum și de ce s-a întâmplat acest lucru”, a adăugat directorul.

Grădina zoologică Taronga, situată într-o zonă bogată și plină de verdeață, cu vedere spre faimoasa Operă din Sydney, a anunțat că se va deschide în mod normal mai târziu astăzi. Îngrijitorii de la grădina zoologică au fost văzuți verificând gardurile din adăpostul leilor pentru a vedea dacă nu au fost deteriorate.

Un leu african mascul adult poate cântări până la 250 de kilograme, în timp ce femelele pot ajunge la 180 de kilograme.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.