Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Bruxelles: Pașapoartele de vaccinare, eliberate înainte de sezonul estival

Ziarul de Vrancea
13 mar 2021 1278 vizualizări

Cei care au trecut prin boală nu vor avea niciun beneficiu decât dacă țara de destinație prevede ceva în sensul acesta, potrivit unor surse europene

Autoritățile europene intenționează să introducă în serviciu, înaintea vacanței de vară, a unui certificat sanitar, “pașaportul verde”, pentru a facilita călătoriile în interiorul UE, a declarat ieri Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă. Acest certificat, pentru care ar urma să fie prezentată miercuri o propunere finală, va conține informații care “vor indica faptul că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, sau că s-a vindecat sau că a primit un rezultat negativ la test”, a precizat Thierry Breton într-o întâlnire cu presa.

“Va fi sub format electronic, sau pe hârtie”, pentru a respecta dorința celor care nu “doresc să își pună acest lucru pe smartphone-ul lor, acesta este dreptul lor”, a afirmat comisarul european. Echipat cu un cod QR, gratuit, acest certificat va fi în limba fiecărei țări și tradus în engleză, “va fi valabil în toate țările Uniunii Europene”, a detaliat Breton.

“Lucrăm pentru ca acest lucru să fie gata înainte de luna iunie” a precizat Thierry Breton, apreciind că este primordial “să face totul pentru a proteja sezonul turistic”.

Persoanele care au trecut prin boală nu vor avea niciun beneficiu decât dacă țara de destinație prevede ceva în sensul acesta, potrivit unor surse europene. Fiecare stat membru va fi liber să își decidă propriul format.

Vaccinul AstraZeneca: Trei cazuri grave în Norvegia

Trei lucrători din domeniul sănătății din Norvegia care au primit recent vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19 sunt tratați în spital pentru formarea de cheaguri de sânge, au declarat sâmbătă autoritățile sanitare norvegiene. „Nu știm dacă respectivele cazuri sunt legate de vaccin”, a declarat Sigurd Hortemo, medic principal la Agenția Norvegiană pentru Medicamente, într-o conferință de presă organizată în comun cu Institutul Norvegian de Sănătate Publică.

Toate cele trei persoane au sub 50 de ani. Agenția europeană pentru medicamente EMA va investiga cele trei incidente, a adăugat el.

Norvegia a oprit joi utilizarea vaccinului AstraZeneca, după o măsură similară a Danemarcei. Ulterior mai multe țări au oprit vaccinarea cu acest ser.

Înaintea Danemarcei și Norvegiei, Austria a încetat să mai folosească un lot de vaccin AstraZeneca, pentru a investiga un deces cauzat de tulburări de coagulare și o boală cauzată de o embolie pulmonară.

Totuși, EMA a declarat joi că beneficiile vaccinului au depășit riscurile și ar putea continua să fie administrat.

Administrația Biden încearcă în zadar un contact cu Phenianul

Administrația condusă de Joe Biden a lansat luna trecută mai multe acțiuni în culise pentru a ajunge în Coreea de Nord prin mai multe canale, a declarat un CNN un oficial cu rang înalt, însă până în prezent Phenianul nu a răspuns. “Pentru a reduce riscurile escaladării, am contactat guvernul nord-coreean prin mai multe canale începând cu jumătatea lunii februarie, inclusiv în New York”, a spus oficialul. “Până în prezent, nu am primit niciun răspuns de la Phenian. Acest lucru după peste un an fără dialog activ cu Coreea de Nord, în ciuda încercărilor multiple ale SUA de a le începe”.

Oficialul nu a furnizat mai multe detalii despre ceea ce presupunea informarea, dar a menționat că administrația a efectuat revizuirea interinstituțională a politicii Statelor Unite față de Coreea de Nord, “inclusiv o evaluare a tuturor opțiunilor disponibile pentru a aborda amenințarea tot mai mare reprezentată de Coreea de Nord pentru vecinii săi și comunitatea internațională”.

În timpul procesului de revizuire, administrația s-a consultat cu foști oficiali guvernamentali cu experiență în politica Coreei de Nord, inclusiv cu unii oficiali din administrația Trump.

Parlamentarii și aliații cheie din SUA așteaptă cu nerăbdare detalii despre politica lui Biden față de Coreea de Nord, despre care se așteaptă să fie anunțată public în următoarele săptămâni, când administrația va finaliza o revizuire a politicilor, potrivit mai multor surse. Imaginile prin satelit obținute de CNN arată că Coreea de Nord a luat recent măsuri pentru a ascunde o instalație despre care agențiile de informații americane cred că sunt folosite pentru a stoca arme nucleare.

Milioane de americani au început să primească 1.400 de dolari de persoană

Americanii au început să primească din acest week-end primele cecuri și viramente în valoare de 1.400 de dolari/persoană prevăzute în pachetul de stimulare de 1.900 miliarde de dolari ratificat joi de președintele Joe Biden.

Numărul exact al beneficiarilor nu a fost specificat, dar suma totală ar putea ajunge la aproximativ 400 de miliarde de dolari.

Milioane de americani, ale căror venituri anuale sunt mai mici de 75.000 de dolari/persoană sau 150.000 de dolari/cuplu căsătorit, vor primi un cec în valoare de 1.400 de dolari, fie adult sau copil. Valoarea ajutorului financiar va scădea treptat până la venituri de 80.000 de dolari/persoană și 160.000 de dolari/cuplu. Aceste criterii sunt mai restrictive față de planul prezentat inițial de președintele Joe Biden. Numele președintelui nu va apărea pe cecuri, așa cum s-a întâmplat în cazul predecesorului său, Donald Trump.

Pentru a face față crizei provocate de pandemia de COVID-19, în aprilie 2020 familiile americane au primit cecuri în valoare de 1.200 de dolari/adult și 500 de dolari/copil, în temeiul Cares Act și în valoare de 600 de dolari/persoană la început lunii ianuarie 2021 ca parte a celui de-al doilea plan de relansare.

Pachetul de stimulare al președintelui Biden, în valoare totală de 1.900 miliarde de dolari, a fost adoptat definitiv miercuri în Congres, în pofida opoziției republicanilor, și semnat joi de președintele SUA.

Potrivit Casei Albe, acest plan vizează crearea a peste șapte milioane de noi locuri de muncă în acest an, asistență medicală mai accesibilă, sprijin pentru vaccinare, dar și reducerea la jumătate a sărăciei în rândul copiilor.

Sri Lanka va interzice burqa și va închide peste o mie de școli islamice

Sri Lanka va interzice purtarea vălului integral (burqa) și va închide peste o mie de școli islamice, a anunțat, sâmbătă, un ministru. Măsurile vor afecta astfel populația musulmană minoritară în Sri Lanka.

Sarath Weerasekera, ministru pentru siguranță publică, a declarat într-o conferință de presă că a semnat vineri un document supus aprobării guvernului, prin care se vizează interzicerea burqa, invocându-se motive legate de siguranța națională. “În trecut femeile și fetele musulmane nu purtau burqa. Este un semn de extremism religios apărut recent. Categoric vom interzice vălul integral”, a spus Weerasekera.

Purtarea vălului integral în Sri Lanka a fost interzisă temporar în 2019, după atacurile comise de militanți islamiști la biserici și hoteluri, soldate cu cel puțin 250 de decese. Ulterior în același an, Gotabaya Rajapaksa, cunoscut mai ales pentru că a zdrobit mișcarea insurgenților din nordul țării când era ministru al Apărării, a fost ales președinte, după ce a promis că va acționa dur împotriva extremismului. Rajapaksa este acuzat de abuzuri în timpul războiului, acuzații pe care le neagă. Weerasekera a mai precizat că guvernul intenționează să interzică peste o mie de școli islamice, care în opinia sa nu respectă principiile generale naționale cu privire la educație. “Nimeni nu poate să deschidă o școală și să îi învețe ce dorește pe copii”, a adăugat ministrul.

Măsurile de interzicere a purtării vălului integral și de închidere a școlilor islamice vin după ce anul trecut guvernul a decis incinerarea persoanelor care mor din cauza COVID-19, contrar dorinței populației musulmane, care își îngroapă morții. Măsura cu privire la incinerare a fost ridicată în acest an.

Două adolescente, anchetate după ce au sugerat o crimă pe TikTok

Două adolescente, în vârstă de 15, respectiv 17 ani, urmează să fie chemate în fața unui judecător pentru minori din Franța după ce au participat la o provocare pe rețeaua socială TikTok ce sugera implicarea lor într-o crimă.  Cele două tinere, care locuiesc în regiunea Grasse (sud-est), vor trebui să răspundă în luna aprilie, în biroul judecătorului, în fața unor acuzații de “alarmă falsă care sugera o tragedie”, a precizat Fabienne Atzori, care deține funcția de procuror în Grasse. Un delict pentru care ele riscă, teoretic, până la doi ani de închisoare.

Provocarea la care cele două au participat consta în trimiterea de mesaje text (SMS) unor destinatari necunoscuți cu textul “Unde ești? Am cadavrul” și publicarea răspunsurilor primite pe rețeaua socială TikTok, potrivit cotidianului Nice Matin, care a dezvăluit aceste informații. “Unii destinatari au tras semnalul de alarmă și acest lucru a permis punerea în funcțiune a mijloacelor jandarmeriei pentru identificarea autorilor textelor”, a explicat Atzori. La momentul producerii faptelor, la începutul săptămânii, jandarmii au intervenit la miezul nopții în casele tinerelor care au utilizat telefoane mobile personale pentru această farsă și, prin urmare, au fost identificate cu ușurință. “Convocarea în fața unui judecător va pune lucrurile la punct”, a spus Atzori, precizând că răspunsul penal ar fi putut fi mai sever, cu o somație la instanța pentru minori.  

Eurovision interzice melodia Belarusului, pro- Lukașenko

Eurovision a interzis Belarusului să trimită anul acesta la concurs un cântec numit „I’ll Teach You”, care ar lua în derâdere protestatarii care au manifestat pe străzi împotriva dictatorului Alexander Lukașenko.

Cântecul, interpretat de grupul Galasy ZMesta, a fost ales de radiodifuzorul național din Belarus să concureze la concursul din Olanda, în mai, și nu prin votul publicului. Grupul Galasy ZMesta a fost un susținător al regimului Lukașenko. Ei au scris pe site-ul lor că „nu pot rămâne indiferenți” în timp ce protestatarii „încearcă să dezbine țara pe care o iubim și în care trăim”. Solistul Dmitry Butakov, un fost traducător militar, a spus că are o mentalitate „sovietică” și că încă nu poate accepta prăbușirea URSS.

Butakov a descris versurile cântecului drept satirice și a afirmat că nu se adresează mișcării de protest. Însă European Broadcasting Union (EBU), care organizează competiția, a precizat că există un substrat politic al versurilor precum: (“I’ll teach you to walk on a string/ Te voi învăța să mergi pe sârmă/ You will be happy and glad about everything/ Vei fi fericit și bucuros pentru toate/… I will teach you toe the line/ Te voi învăța să te conformezi”.

Rusia o va trimite la concursul Eurovision din mai pe Manija Sanguine. Cântăreața în vârstă de 29 de ani, originară din Tadjikistan și militantă pentru drepturile femeilor, va interpreta „Russian Woman”, „un cântec despre transformarea conștiinței femeilor de-a lungul secolelor în Rusia”.

Roxen, reprezentanta României la Eurovision 2021, va interpreta melodia „Amnesia” pe scena de la Rotterdam.

Eurovision Song Contest 2021 va avea loc la Rotterdam, sub sloganul „Open Up”, cu semifinalele pe 18 și 20 mai și finala pe 22 mai. La ediția cu numărul 65 a concursului, participă – alături de România – alte 40 de țări.

Familia lui George Floyd va primi 27 de milioane de dolar de la orașul Minneapolis

Orașul Minneapolis va plăti 27 de milioane de dolari pentru închiderea unui proces intentat de familia lui George Floyd, care a murit în custodia poliției.

Primarul Jacob Frey și alți oficiali aleși și membri ai familiei Floyd au participat vineri după-amiază la o conferință de presă pentru a vorbi despre acest acord, potrivit primăriei. Floyd, un afro-american în vîrstă de 46 de ani, a murit în luna mai a anului trecut, în timp ce polițistul Derek Chauvin l-a presat cu genunchiul pe gât timp de aproape nouă minute. Cererile de ajutor din partea lui Flooud au fost înregistrate video de un trecător, iar difuzarea imaginilor a dus la declanșarea protestelor naționale.

Sora lui Floyd, Bridgett Floyd, a afirmat într-un comunicat că ea și familia ei sunt “mulțumiți că această parte a acestui drum tragic în căutarea dreptății pentru fratele meu a fost rezolvată. În timp ce inimule noastre sunt zdrobite, avem consolarea că chiar și în moarte George Flloyd a arătat lumii cum trebuie să trăiești”.

Procesul lui Chauvin, care a fost concediat din poliție, a început în această săptămână, la un tribunal districtual din comitatul Hennepin.

Tribunalul a stabilit un al treilea capăt de acuzare împotriva lui Derek Chauvin, și anume de crimă de gradul trei, în contextul în care fostul polițist din Minneapolis a fost inculpat de crimă de gradul doi, un capăt de acuzare mai grav, în uciderea afro-americanului George Floyd la 25 mai 2020. Judecătorul Peter Cahill a dat un termen de trei săptămâni pentru alegerea juraților. Cinci bărbați și două femei au participat ca jurați în acest proces, vineri.

Anul trecut, rudele lui Floyd au dat în judecată primăria, pe Chauvin și pe alți trei polițiști implicați la un tribunal federal, afirmând că poliția a folosit o forță excesivă împotriva lui Floyd, căruia i-au încălcat drepturile constituționale. Acordul include o contribuție de 500.000 de dolari din partra familiei Floyd pentru comunitatea din intersecția din Minneapolis unde a murit Floyd, care a fost baricadată de către locuitori împotriva accesului poliției și care este plină de flori și alte omagii aduse lui Floyd.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.