Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Brexit: Cei 27 au dat undă verde divorțului

Ziarul de Vrancea
18 nov 2018 1169 vizualizări

Negocierile vor continua, în special privind termenul perioadei de tranziție în care Londra va rămâne “sub tutela” UE

Cei 27 au dat ieri o primă unde verde acordului divorțului negociat cu Londra, ținta unor critici virulente în Regatul Unit, lansând astfel o ultimă săptămână de negocieri înaintea summitului excepțional de la Bruxelles, relatează AFP. Negocierile nu s-au încheiat încă, iar cele două părți trebuie ca de-acum să se pună de acord atât asupra naturii relațiilor pe care le vor avea după Brexit, cât și a perioadei maxime a tranziției avute în vedere după 30 martie 2019, în vederea pregătirii acestei ”viitoare relații” cu contururi încă vagi.

Premierul britanic Theresa May este supusă unei presiuni puternice în Regatul Unit, unde criticii săi îi cer să îmbunătățască acordul de 585 de pagini încheiat de echipele de negociatori în vederea organizării despărțirii.

La rândul lor, Cei 27 și-au exprimat luni susținerea politică față de acest text, care prevede încheierea tuturor socotelilor financiare pe care regatul le are de achitat Uniunii. El conține de asemenea măsuri controversate în vedere evitării unei frontiere fizice între Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord. ”Prima etapă dificilă a trecut. Am reușit să păstrăm unitatea” Celor 27, și-a exprimat satisfacția ministrul austriac al Afacerilor Europene Gernot Blümel, după o reuniune cu omologii său europeni la Bruxelles. ”Trebuie să fim clari asupra faptului că acest acord, așa cum este el acum pe masă, este cel mai bun acord posibil”, a insistat luni premierul luxemburghez Jean Asselborn.

Tranziție prelungită

Țări ca Franța, care ar fi dorit un rezultat mai bun în problema pescuitului, nu îl blocheză, conștiente că britanicii ar putea să prezinte la rândul lor noi cereri. ”Noi nu dorim să redeschidem acordul, dar vom fi foarte atenți la implementarea lui”, a declarat ministrul francez Nathalie Loiseau după reuniune. ”Cei 27 au mers până la capătul marjei lor de manevră”. Posibilitatea extinderii perioadei de tranziție post-Brexit, în cursul căreia Regatul Unit va rămâne de facto sub tutela UE, se află între singurele puncte în continuare deschise aflate pe masă. Tranziția este, în prezent, prevăzută până în 2020, în acordul provizoriu al retragerii, însă negociatorul șef al UE Michel Barnier ar fi propus ca ea să poată fi prelungită cu doi ani, potrivit unei surse europene. ”Eu cred că, în această săptămână vom face o propunere definitivă cu privire la o dată”, a declarat Barnier în fața presei luni, fără să confirme această durată de doi ani. ”Ideea noastră este ca o eventuală prelungire a tranziției, care va cere un acord al britanicilor asupra contribuției lor financiare, nu poate fi pe o perioadă nedeterminată, iar ea trebuie stabilită”, a adăugat el.

”Înfrângere totală”

Londra și Bruxellesul urmează să schițeze conturul viitorului lor parteneriat, pe care vor putea să-l negocieze în mod oficial abia după ce Regatul Unit va fi plecat în mod oficial, adică de la 30 martie 2019.

Cei 27 urmează să aprobe duminică atât acest text cu privire la relația viitoare, cât și tratatul retragerii, însă de această dată la nivelul șefilor de stat și de guvern, în cadrul unui summit convocat la Bruxelles.

Guvernul britanic susține ambele texte, însă ele urmează să fie supuse ratificării Parlamentului European (PE), pe de o parte, și Parlamentului britanic, pe de altă parte. Ratificarea parlamentară britanică este departe de a fi ca și obținută, pe fondul unor profunde disensiuni ale clasei politice din țară pe tema tipului de Brexit pe care-l vrea. Theresa May se află astfel sub amenințarea unei moțiuni de cenzură și sub presiunea aripii dure a susținătorilor Brexitului, care cer puterea de a renegocia textul, inacceptabil în ochii lor. Unii consideră că ea a sacrificat suveranitatea țării, acceptând perspectiva unei uniuni vamale cu UE pe o perioadă nedeterminată, ca soluție de ultim recurs în vederea împiedicării (”backstop”) reimpunerii unei frontiere fizice între cele două Irlande. ”În fapt, noi suntem pe cale să abandonăm controlul Uniunii Europene, iar această foaie de viță de 585 de pagini nu face nimic pentru a acoperi jena înfrângerii noastre totale”, apreciază fostul șef al diplomației britanice Boris Johnson într-un text publicat luni.

Dezertor nord-coreean: Majoritatea tinerilor nu îi sunt loiali lui Kim Jong-un

Militarul nord-coreean care a dezertat în Coreea de Sud în 2017 este fiul unui general, dar susține că majoritatea tinerilor din Coreea de Nord nu îi sunt loiali lui Kim Jong-un, conform unui ziar japonez. Fuga lui Oh Chong Song prin satul Panmunjom de la graniță, în timp ce soldații nord-coreeni trăgeau asupra lui, a fost un subiect discutat la nivel internațional în 2017. Oh, în vârstă de 25 de ani, este fiul unui ofițer de rang înalt, conform ziarului japonez Sankei Shimbun.

În ciuda faptului că a fost născut într-o poziție privilegiată, el nu este fidel conducerii statului nord-coreean. „În Coreea de Nord, oamenii, în special generația tânără, sunt indiferenți unii față de ceilalți, față de politică și lideri și nu există niciun sentiment de loialitate”, a precizat el. Oh se simte „indiferent” față de Kim Jong-un și nu este interesat de felul în care prietenii lui îl văd pe liderul nord-coreean. „Probabil 80% din generația mea se simte indiferentă și nu are niciun fel de loialitate”, a afirmat el. „Este normal să nu fii interesat sau loial din moment ce sistemul ereditar este luat ca atare, indiferent de incapacitatea de a hrăni oamenii”, a precizat Oh.

Oh a negat informațiile din Coreea de Sud conform cărora este acuzat de crimă în Coreea de Nord. După niște probleme nespecificate cu prietenii, se arată în articolul din Sankei, el a început să consume băuturi alcoolice. Când se afla în drum spre postul său, el a trecut ilegal de un punct de securitate și, temându-se că va fi executat, a decis să continue să meargă. „M-am temut că aș putea fi executat dacă mă întorc așa că am trecut granița”, a afirmat el, adăugând că nu are niciun regret. Ziarul susține că serviciile secrete japoneze au confirmat identitatea lui Oh.

Un videoclip scurt postat pe site-ul ziarului îl arată pe Oh purtând o geacă neagră și o bluză albă, vorbind cu un accent nord-coreean. Nu îi este dezvăluită fața. „Simțeam că suntem la un pas de război cu SUA”, a afirmat Oh. El a adăugat că îi înțelege pe foștii colegi care au tras în el: „Dacă nu ar fi tras, ar fi fost pedepsiți aspru. Așa că dacă aș fi fost în locul lor, aș fi făcut la fel”.

A murit cel mai mare rival al lui „El Chapo”

Un baron al drogurilor din Mexic și unul dintre principalii rivali ai lui „El Chapo”, Héctor Beltrán Leyva, a murit în urma unui infarct, în timp ce se afla într-un spital în care fusese transferat din penitenciar, scrie BBC News. Héctor Beltrán Leyva, în vârstă de 56 de ani, era unul dintre cei patru frați care conduceau cartelul de droguri cu același nume, cartel cunoscut pentru rivalitatea pe viață și pe moarte cu cartelul Sinaloa, condus de Joaquin „El Chapo” Guzman.

Leyva fusese arestat în octombrie 2014. Recent, el fusese transferat din celula sa dintr-o închisoare de maximă securitate într-un spital din orașul Toluca, după ce acuzase dureri în piept. Bărbatul fusese pus sub acuzare pentru trafic de marijuana, heroină, cocaină și metamfetamine. El a preluat conducerea cartelului Beltrán Leyva după ce fratele său Arturo a fost ucis într-o răfuială cu schimb de focuri cu poliția din Mexic, în 2009. Ceilalți doi frați ai săi, Alfredo și Carlos, sunt în închisoare. Frații Leyva au construit o grupare criminală puternică în nordul statului Sinaloa, care s-a extins apoi în mai multe regiuni din Mexic. Cartelul lor controla mai multe rute de trafic de droguri din Mexic spre Statele Unite ale Americii.

Ulterior, rețeaua lor s-a extins și în traficul de carne vie și șantaj. Frații Leyva aveau o rețea complexă și reușiseră să își infiltreze interpuși în structurile de înalte ale forțelor de securitate mexicane și inclusiv în guvern. Cartelul Leyva se afla într-un etern război sângeros cu cartelul Sinaloa și cu liderul acestuia, El Chapo. Frații Leyva ar fi cei care l-au introdus pe El Chapo în lumea traficului de droguri, însă acesta și-a creat propriul cartel și a început să preia controlul.

El Chapo se află acum închis în SUA, sub maximă securitate, după ce a evadat deja din două închisori din Mexic, și urmează să fie judecat.

Un medic a prescris pacienților săi o terapie prin cântec

Un medic din Ungaria a prescris pacienților săi cu boli pulmonare cronice o nouă formă de terapie fizică și spirituală, și anume să cânte în public, într-un cor, relatează Reuters. Corul ”Respirație pentru suflet”, format în primăvara acestui an, a susținut săptămâna trecută al doilea său spectacol, în salonul de bal al unui hotel din Budapesta.

Membrii corului, dintre care mulți suferă de boală pulmonară obstructivă cronică și care au fost selectați din mai multe spitale din Ungaria, au spus că muzica le-a îmbunătățit calitatea vieții. ”Nu m-am gândit niciodată că aș putea cânta vreodată. După zilele cenușii, acesta este un loc unde mă simt bine...am observat că după ce cânt pot să respir mult mai ușor”, a spus Maria Aranyi, în vârstă de 74 de ani, care suferă de o formă gravă de astm de peste zece ani.

Mulți pacienți cu boli pulmonare au devenit inhibați în viața de zi cu zi și tot mai izolați, iar cântatul în cor le-a adus noi prieteni. Medicul Katalin Vardi a venit cu această idee după ce a aflat că pacienți cu afecțiuni similare din alte țări au beneficiat datorită muzicii. Vardi a spus că aceste concerte au dat un nou sens al vieții pentru oameni care trebuie să trăiască cu gândul că simptomele lor se pot înrăutăți odată cu progresia bolii. Cântecele au fost selectate potrivit abilităților pacienților de către dirijorul Gyorgy Philipp, care a spus că aceste concerte sunt o mare provocare pentru acești oameni care nu au mai urcat pe scenă.

Talibanii confirmă negocieri de pace cu Statele Unite

Talibanii au afirmat ieri că au avut discuții, săptămâna trecută, cu oficiali americani pentru a pune capăt conflictului afgan, subliniind însă că nu s-a ajuns la niciun acord asupra "niciunei chestiuni", scrie AFP. Statele Unite nu au confirmat informația. Duminică seara, trimisul special pentru pace în Afganistan, Zalmay Khalilzad, s-a declarat "prudent optimist" asupra faptului că un acord de pace ar putea fi încheiat înaintea alegerilor prezidențiale afgane din 20 aprilie.

Khalilzad s-a aflat duminică în capitala afgană la capătul unei a doua serii de întâlniri regionale care vizează coordonarea eforturilor pentru a pune capăt la cei 17 ani de război. Potrivit unui mesaj publicat pe WhatsApp, care nu menționează numele lui Khalilzad, "înalți responsabili" talibani s-au întâlnit cu o delegație americană de "rang înalt" în 14, 15 și 16 noiemrie la Doha, unde insurgenții dispun de un birou politic. "Este vorba de discuții preliminare și niciun acord nu a fost încheiat asupra niciunei chestiuni", a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabiullah Mujahid. "Dorim să asigurăm națiunea noastră mujahedină și musulmană că reprezentanții Emiratului islamic nu vor accepta niciodată nimic care nu aderă la principiile islamice", a adăugat el.

A doua reuniune între talibani și SUA în tot atâtea luni intervine în condițiile în care insurgenții își intensifică atacurile împotriva forțelor afgane, care acuză un număr de victime fără precedent.

Aceste evoluții arată un sentiment de urgență în creștere la Casa Albă și în rândul diplomaților americani pentru încheierea rapidă a unui acord, cu atât mai mult cu cât SUA se confruntă cu concurența Rusiei. Luna aceasta, Moscova a găzduit negocieri internaționale privind situația din Afganistan, la care au participat și reprezentanți ai talibanilor.

Orban, consiliat de creatoru mișcării populiste anti-UE

Steve Bannon, fostul strateg politic al lui Donald Trump și creatorul unei mișcări populiste anti – UE, a anunțat că va colabora cu partidul premierului maghiar Viktor Orban în alegerile europarlamentare din 2019. ”The Movement”, organizația pusă pe picioare de Bannon în Europa, are ca scop declarat slăbirea Uniunii Europene și întărirea poziției statelor membre. Bannon, creatorul unei doctrine anti-globaliste, a anunțat într-un interviu pentru radioul RTL că a vizitat deja Budapesta de câteva ori și a discutat cu Viktor Orban și consilierii acestuia, întâlniri care nu au fost făcute publice până acum. ”Dacă aș putea, aș stabili cartierul general al The Movement în Budapesta, dar, din păcate, nu e foarte practic”, a spus Bannon.

Orban, aflat într-un prelungit conflict cu Bruxelles-ul, a salutat la începutul anului apariția mișcării lui Bannon și a spus că e timpul ca ideile conservatoare să se impună în Europa, în detrimentul valorilor liberale, mai scrie Reuters.

Producția de opiu în Afganistan a scăzut cu 29% în 2018

Aproximativ 6.400 de tone de opiu au fost produse în Afganistan în 2018, o scădere accentuată față de anul precedent, potrivit unui nou raport difuzat ieri de Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC). Recolta de opiu a înregistrat o scădere de 29% față de cea de anul trecut de 9.000 de tone, Afganistanul fiind cel mai mare producător mondial de această substanță ilegală, se arată în raport.

În total au fost folosite 263.000 de hectare de teren pentru cultivare, reprezentând o scădere cu 20% față de anul precedent. În pofida scăderii, producția estimată este încă a doua cea mai mare de la începutul monitorizării în 1994.

Jumătate din producție - 3.297 tone - a fost obținută în provincia Helmand (sud), unde 90% din teren este controlat de talibani.

Aproximativ 8,88 miliarde de dolari au fost cheltuiți numai de guvernul Statelor Unite pentru eforturile de reducere a creșterii consumului de droguri în Afganistan începând cu anul 2002.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.