Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Boris Johnson: Londra va ieși din UE la 31 octombrie

Ziarul de Vrancea
19 oct 2019 2488 vizualizări

Guvernul lui Boris Johnson subliniază că Brexitul va avea loc la 31 octombrie, în pofida faptului că a fost obligat de Parlament să scrie Bruxellesului pentru a cere o amânare.

Ziua de sâmbătă - prin votul istoric prevăzut în Parlamentul britanic cu privire la noul acord al Brexitului anunțat triumfal cu două zile mai înainte la Bruxelles - trebuia să aducă, în sfârșit, o clarificare, la mai bine de trei ani după referendumul din 2016. Însă deputații și-au amânat decizia, iar europenii au primit duminică trei scrisori, în care scrie exact contrariul. Mai sunt două săptămâni în vederea evitării unei ieșiri a Regatului Unit din UE fără un acord (“no deal”), care sperie mediile economice. Prima scrisoare - nesemnată - cere o amânare cu trei luni a Brexitului. În a doua - semnată de Boris Johnson -, premierul arată că nu vrea această amânare. În a treia, ambasadorul britanic la UE Tim Barrow precizează că amânarea a fost cerută doar pentru a se respecta legea. În pofida acestei cereri, Guvernul a dat asigurări duminică cu privire la faptul că Brexitul va avea loc la 31 octombrie.

“Toate opțiunile sunt deschise”

La Bruxelles, președintele Consiliului European Donald Tusk a anunțat sâmbătă seara că “începe să se consulte cu liderii UE cu privire la felul în care să racționeze”. Potrivit unei surse europene, consultările “ar putea dura câteva zile”. Duminică, într-o scurtă reunine la Bruxelles a ambasadorilor Celor 27 cu negociatorul-șef UE al Brexitului Michel Barnier, această cerere a fost evocată, dar nu dezbătută. “UE își păstrează toate opțiunile deschise”, a declarat pentru AFP sub protecția anonimatului un diplomat european, anunțând că procesul de ratificare a acordului a început. Jeremy Corbyn, liderul opoziției laburiste, își trâmbițează, cu toate acestea, o victorie. El consideră că “acordul dăunător (al lui Boris Johnson) a fost înfrânt” și “în pofida poziției sale iritante și încrezute” a fost nevoit “să se supună legii”, a scris el pe Twitter. Legea care l-a obligat să ceară această amânare a fost adoptată în septembrie cu scopul de a se evita un “no deal”. Boris Johnson s-a declarat pregătit de această opțiune, dacă acesta este prețul de plătit pentru ieșirea Regatului Unit din UE la 31 octombrie. Lege dispune ca, în cazul în care acordul ieșirii nu este aprobat de Parlament până la 19 octombrie, premierul să ceară amânarea Brexitului la 31 ianuarie 2020. Boris Johnson spera să evite legea prin aprobarea sâmbătă a noului său acord al retragerii din UE. Însă printr-una dintre aceste lovituri de teatru al cărei secret îl deține democrația parlamentară de la începutul crizei, Camera Comunelor l-a obligat sâmbătă să se conformeze, amânându-și votul asupra acordului.

“Noi ne vom bate”

Această nouă zi nebună la Westminster a relansat marea incertitudine în Regatul Unit cu privire la modul în care țara va ieși din UE. Brexitul, prevăzut inițial la 29 martie, a fost amânat deja în două rânduri. În pofida acestei noi evoluții, lira sterlină a rămas relativ stabilă luni dimineața pe piețele de schimb, la 1,2910 dolari, pierzând doar 0,50% de vineri seara. “Putem spune că lira sterlină se ține bine, ceea ce arată că speranțele (evitării unui Brexit fără acord) nu au fost abandonate”, a declarat pentru AFP Shinichiro Kadota, un analist la Barclays Securities în Japonia. Împotriva unei noi amânări “dăunătoare”, Boris Johnson a dat asigurări că va prezenta “săptămâna viitoare” Parlamentului legislația necesară implementării acordului său al Brexitului. “Dacă adoptăm legislația la timp, atunci nu există amânare. 31 octombrie este avut în vedere”, a declarat Michael Gove. Ei vor putea să conteze pe susținerea anumitor rebeli conservatori care se opun unui “no deal”, care au părăsit sau fost expulzați din Partidul Conservator. Acum, căs-a cerut o amânare în vederea “evitării unui Brexit fără acord”, “eu voi susține acordul premierului”, a anunțat fostul ministru Amber Rudd. Anticipând alți susținători, șeful diplomației Dominic Raab a apreciat că Guvernul “are acum numărul (de voturi) pentru adoptarea” acordului. Însă deputatul Keir Starmer, însărcinat cu Brexitul în cadrul opoziției laburiste, a avertiza la BBC că “noi ne vom bate prin amendamente”. Partidul Laburist va depune un amendament în vederea organizării unui al doilea referendum, cu opțiunile unei ieșiri din UE cu acord sau unei rămâneri în UE. Acordul lui Johnson reglementează condițiile divorțului după 46 de ani de viață comună, permițând o ieșire blândă și o perioadă de tranziție de cel puțin până la sfârșitul lui 2020.

Germania, deschisă unei “scurte amânări tehnice”

Ministrul german de Externe Heiko Maas nu a exclus ieri o “scurtă amânare tehnică” în vederea unei implementări a unui Brexit “ordonat”, relatează AFP. Votul urmează să aibă loc dacă președintele Camerei Comunelor John Bercow îl acceptă. “Speaker”-ul urma să-și anunțe decizia către ora 14.30 GMT (17.30, ora României) și dacă vreun amendament care să golească de conținut acordul ar urma să fie supus votului deputaților, a precizat luni un purtător de cuvânt al lui Johnson. “Camera Comunelor, cu responsabilitatea care se impune sper eu, va lua o decizie azi (luni), iar noi vom fi în măsură să punem în aplicare un Brexit ordonat, pe baza acestei decizii”, a declarat Heiko Maas. “Dacă există probleme de ratificare în Marea Britanie, eu nu exclud să existe o scurtă amânare tehnică”, a adăugat el. “Dacă nu există o majoritate în Camera inferioară (a Parlamentului) britanic, ar trebui, în UE, să ne uităm dacă o amânare este necesară - și abia atunci să se ia o decizie cu privire la acest subiect. Eu nu cred că a rfi pertinent sau potrivit să se speculeze cu privire la acest lucru acum”, a adăugat Maas.

Un român de la Cambridge a participat la crearea unei frunze care produce gaze curate

O frunză artificială, creată de o echipă de cercetători de la Universitatea Cambridge din care face parte și un doctorand român, este capabilă să imite fotosinteza, procesul prin care plantele obțin energie din lumină solară, dioxid de carbon și apă. În prezent, un gaz cunoscut sub numele de “singaz” (“gaz de sinteză”) este produs din combustibili fosili, însă soluția neutră de carbon creată de cercetătorii britanici ar putea fi utilizată în cele din urmă pentru a dezvolta un carburant lichid sustenabil care să reprezinte o alternativă la petrol. Profesorul Erwin Reisner și colegii lui s-au asigurat că dispozitivul creat de ei nu eliberează nicio cantitate suplimentară de dioxid de carbon în atmosferă. “Poate că nu ați auzit până acum de singaz, dar în fiecare zi consumați produse care au fost create prin folosirea lui”, a explicat Erwin Reisner, profesor la facultatea de Chimie de la Universitatea Cambridge și coordonatorul acestui studiu. “Dacă am putea să-l producem într-o manieră sustenabilă, atunci am realiza un pas critic în direcția închiderii ciclului global al carbonului și am pune bazele unei industrii chimice și a combustibililor sustenabili”, a adăugat profesorul britanic.

Oamenii de știință de la Universitatea Cambridge spun că au reușit - spre deosebire de alți cercetători din trecut - să creeze o frunză artificială cu o structură sustenabilă datorită unei combinații speciale de materiale și catalizatori pe care i-au folosit. Procesul în sine este realizat prin folosirea a două absorbante de lumină, similare moleculelor din plante care culeg lumina solară, care sunt combinate cu un catalizator realizat din cobalt.

Când se află în apă, un absorbant de lumină folosește catalizatorul pentru a produce oxigen, iar celălalt realizează reacția chimică de reducere a dioxidului de carbon și a apei în monoxid de carbon și hidrogen, formând amestecul de singaz. În plus, noua frunză artificială poate să funcționeze la fel de bine și în zilele în care cerul este înnorat. “Acest lucru înseamnă că nu vom fi limitați să folosim tehnologia doar în țările calde sau să operăm acest proces doar pe durata lunilor de vară”, a explicat Virgil Andrei, un doctorand al facultății britanice și colaborator al acestui studiu, publicat în revista Nature Materials. “Poți să o folosești din zori și până-n seară, oriunde în lume. Țintim spre sustenabilitate creând produse precum etanolul, care poate fi folosit foarte ușor pe post de carburant. Este o provocare să îl produci într-un singur pas din lumina solară folosind reacția de reducere a dioxidului de carbon. Suntem încrezători că mergem în direcția bună și că avem catalizatorii potriviți, așadar suntem convinși că vom putea să producem un dispozitiv care să demonstreze acest proces în viitorul apropiat”, a adăugat Virgil Andrei. Profesorul Reisner a continuat: “Ne-ar plăcea pentru etapa următoare, în loc să facem mai întâi singaz și apoi să îl convertim în combustibil lichid, să producem carburant lichid dintr-un singur pas, doar din dioxid de carbon și apă”.

Potrivit paginii de Facebook a Ligii Studenților Români din Străinătate, Virgil Andrei a obținut o diplomă de masterat la Universitatea Humboldt din Berlin. În prezent, Virgil Andrei este doctorand la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

Hackeri ruși își ascund atacuri folosind identitatea unor hackeri iranieni

Un grup iranian de hackeri, OilRig, a fost victima unor atacuri ale unui grup rus de hackeri - Turla - în spionarea mai multor țări, între care Regatul Unit și Statele Unite și care s-a folosit de grupul iranian pentru a viza alte victime. National Cyber Security Centre (NCSC) a descoperit că un atac vizând o instituție britanică academică a fost comis de către grupul rus de hackeri Turla, care spiona capacitățile și instrumentele folosite de grupul iranian de hackeri OilRig. În cadrul unei anchete care a durat luni de zile, anchetatorii au constatat că grupul rus a atacat grupul din Iran și apoi i-a folosit instrumentele și căile de acces pentru a colecta date și a compromite și alte sisteme.

Astfel au fost descoperite atacuri vizând peste 35 de țări - majoritatea victimelor aflându-se în Orientul Mijlociu. Cel puțin 20 de ținte au fost compromise. Obiectivul era să se fure secrete, iar unora dintre ținte - între care se află și guverne - li s-au furat documente. Potrivit spionilor, Turla și-a însușit informațiile furate de către iranieni și a desfășurat totodată propriile operațiuni, cu ajutorul cărilor de acces iraniene, sperând ca acest lucru să le acopere urmele. Astfel, victimele atacurilor probabil au presupus că au fost compromise de către hackeri iranieni, însă adevăratul vinovat opera din Rusia. Potrivit BBC nu există dovezi care să arate că iranienii au fost complicii sau că erau la curent cu faptul că rușii le foloseau căile de acces sau cu privire la faptul că aceste activități au avut ca obiectiv să creeze probleme între țări, însă acest lucru arată că lumea operațiunilor cibernetice devine tot mai complexă. “Devine un spațiu foarte aglomerat”, apreciază Paul Chichester, directorul de operațiuni al NCSC, organul de protecție al agenției britanice Government Communications Headquarters (GCHQ).

El afirmă că nu a mai văzut vreodată vreun atac atât de sofisticat. Separat s-a divulgat că Statele Unite și Marea Britanie au capacități similare.

Chichester declară că el nu ar considera atacul hackerilor ruși drept “fals”, deoarece nu a reprezentat o încercare voită de înscenare în contul altcuiva.

NCSC nu atribuie atacurile în mod direct statelor rus sau iranian, însă, anterior s-a făcut legătura, pe o parte între Turla și Serviciile ruse de securitate (FSB), iar pe de alta între OilRig și Iran. Ancheta a fost în principal britanică, însă detaliile au fost dezvăluite în comun de către NCSC și National Security Agency (NSA) americană.

Protest comun al celor mai importante ziare rivale din Australia

Cele mai importante ziare rivale din Australia au demonstrat împreună, ieri, împotriva restricțiilor aplicate presei. Ziarele News Corp Australia și Nine au publicat primele pagini ale edițiilor de luni sub forma unor articole cenzurate și marcate cu ștampila „secret”. Protestul este îndreptat către legile de securitate națională despre care jurnaliștii spun că au limitat scrierea de articole și au creat o „cultură a secretului” în Australia. Guvernul a spus că sprijină libertatea presei, dar „nimeni nu este mai presus de lege”.

În luna iunie, poliția a făcut percheziții la sediul Australian Broadcasting Corporation (ABC) și în casa unui jurnalist News Corp Australia, fapt care a stârnit un puternic val de critici. Organizațiile media au spus că raziile au fost efectuate în urma unor articole care s-au bazat pe informații venite de la avertizori. Într-un articol erau făcute acuzații privind crime de război, iar altul conținea detalii despre o posibilă încercare a unei agenții guvernamentale de a spiona cetățenii australieni. Campania de luni a fost susținută și de posturi TV, radio și diverse site-uri.

Michael Miller, președinte executiv al News Corp Australia, a publicat pe Twitter o imagine cu primele pagine ale ziarelor companiei, între care The Australian și The Daily Telegraph. El a îndemnat oamenii să întrebe Guvernul: „Ce încearcă să ascundă de mine?” David Anderson, director ABC, a declarat: „Australia riscă să devină cea mai secretoasă democrație din lume”.

Pro-rușii au câștigat alegerile locale din Moldova

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a câștigat alegerile locale de duminică în cele mai multe raioane ale Republicii Moldova, potrivit datelor publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

PSRM, partid pro-rus, s-a impus în 14 raioane, iar în trei dintre ele a obținut peste 50% din voturile electoratului.  La rândul său, Blocul “Acum” (DA și PAS), pro-occidental, al premierului Maia Sandu, a avut cel mai bun scor electoral în 11 raioane, însă în niciunul dintre ele nu a obținut majoritate.

Partidul Democrat din Moldova (PDM), al fostului premier Pavel Filip, a obținut cele mai multe voturi în șase raioane.  Alte două formațiuni politice au avut succese în două consilii raionale. Partidul Politic “Partidul Nostru” Renato Usatîi a obținut majoritate la Bălți, iar Partidul Politic “Șor” s-a impus categoric la Orhei.

Pe de altă parte, candidatul PSRM, Ion Ceban, a obținut cele mai voturi la alegerile pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, 40,16%, și urmează să îl întâlnească în turul al doilea al alegerilor locale, de pe 3 noiembrie, pe candidatul Blocului “ACUM”, Andrei Năstase, care a atras 31,09% din voturi.

Ion Ceban a propus, ieri, Blocului ACUM realizarea unei coaliții în Consiliul Municipal, care să permită realizarea unei majorități stabile în forul deliberativ al Capitalei. Propunerea candidatului PSRM vine în contextul în care socialiștii au obținut 22 de mandate în Consiliul Local, iar Blocul ACUM, al premierului Maia Sandu, 19 mandate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.