Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Boris Johnson: “Brexitul va fi zdrobit ca o broască râioasă”

Ziarul de Vrancea
16 sep 2019 3359 vizualizări

Actualul premierFostul premier britanic David Cameron dezvăluie că actualul șef al Guvernului Boris Johnson paria pe un eșec al votului în favoarea Brexitului în referendumul din 2016. “Știți, chiar cu câteva minute înainte de a se duce să explice de ce era în favoarea Brexitului, el mi-a trimis un mesaj în care spunea «Brexitul va fi zdrobit ca o broască râioasă sub o grap㻓, a declarat David Cameron într-un interviu la postul de televiziune ITV. “El credea că votul în favoarea Brexitului avea să piardă, dar nu voia să renunțe la șansa de a fi de partea romantică, patriotică și naționalistă a Brexitului”, a continuat fostul premier conservator (2010-2016) era convins că ieșirea Regatului Unit din UE va fi invalidată de alegători, dar a ales din “romantism“ tabăra opusă, susține David Cameron

. Însă Boris Johnson “nu a apărat niciodată (Brexitul) înainte, el credea că (Brexitul) va pierde și de aceea a făcut alegerea” de a-l susține, a insistat Cameron. Boris Johnson a fost unul dintre marii artizani ai victoriei Brexitului în referendumul din 23 iunie 2016, prin care aproape 52% dintre britanicii care s-au prezentat la urne s-au pronunțat în favarea unei ieșiri din blocul european. Fostul primar al Londrei, care i-asuccedat Theresei May ca premier la sfârșitul lui iulie, a promis să scoată cu orice preț regatul Unit din Uniunea Europeană(UE) la 31 octombrie, cu sau fără acordul de retragere încheiat cu Bruxellesul. “Regret enorm unde am ajuns”, a mai mărturisit David Cameron, care va rămâne în istorie ca premierul prin care s-a ajuns la Brexit. “Îmi asum partea mea de responsabilitate, pentru că era refrendumul meu, campania mea (în favoarea rămânerii în UE) și l-am pierdut”, a continuat el, precizând că exclude o întoarcere în politică.

Rusia: Explozie la un centru de arme biologice

O explozie de gaze a provocat un incendiu la un laborator rus ce deține mai multe virusuri periculoase precum variola sau ebola, au anunțat autoritățile, potrivit Guardian. Explozia a avut loc la etajul cinci al Centrului de Stat pentru Cercetare în Virusologie și Biotehnologie - cunoscut sub numele de Vector - din Koltsovo, o localitate din regiunea siberiană Novosibirsk. În acest laborator au fost dezvoltate arme biologice în epoca sovietică, iar acum este unul dintre cele mai importante centre de cercetare din domeniul sănătății din Rusia. În 2004, o cercetătoare a murit aici după ce s-a înțepat accidental cu un ac pe care se aflau virusuri Ebola. În 2017, fostul șef al Vector, Ilya Drozdov, a dispărut, el fiind în centrul unui scandal privind deturnări de fonduri. Un angajat a suferit arsuri de gradul trei după explozia ce a spart geamuri din clădire. Incendiul ce a afectat 30 de metri pătrați a fost stins. Autoritățile ruse insistă că în acea încăpere nu erau depozitate substanțe biologice periculoase și că nu există daune structurale ale clădirii. Virusul variolei mai există doar în două locuri pe Pământ: în centrul Vector și într-un laborator de înaltă securitate al Centrului SUA pentru Controlul Bolilor din Atlanta. Un înalt oficial rus din sectorul armelor biologice ce a dezertat în anii '90 în STatele Unite, a declarat că virusul variolei a fost mutat la institutul Vector pentru dezvoltarea de arme biologice. Ultimul caz de variolă a fost diagnosticat în octombrie 1977, iar în 1980 Organizația Mondială a Sănătății a declarat eradicare ei. Rata de mortalitate este de aproximativ 30%. Potrivit unor estimări, această boală a ucis 300 de milioane de oameni în secolul XX.

Vara anului 2019, cea mai călduroasă din istorie în emisfera nordică

Vara anului 2019 a fost cea mai călduroasă din istoria înregistrărilor meteorologice realizate în emisfera nordică, au anunțat cercetători din cadrul Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) din Statele Unite. La nivel planetar, perioada iunie-august 2019 a fost a doua cea mai călduroasă de la începutul măsurătorilor, care au debutat în urmă cu 140 de ani, fiind depășită doar de temperaturile toride din 2016, potrivit celui mai recent raport global privind clima. Cele mai călduroase veri s-au înregistrat toate în ultimii cinci ani, a precizat NOAA, adăugând că primele opt luni din 2019 au ocupat locul al treilea în topul celor mai călduroase perioade similare din istoria înregistrărilor meteorologice. August a fost a doua cea mai călduroasă lună din istoria înregistrărilor la nivel global, perioadă în care banchiza Oceanului Arctic s-a micșorat cu 30 de procente sub medie, cea mai mică grosime după recordul minim din 2012, se mai precizează în raport. În luna august, temperatura oceanică globală a ajuns la cel mai înalt nivel înregistrat vreodată în istoria meteorologiei moderne. „În Europa, Africa și regiunea Hawaii, în luna august, s-au înregistrat temperaturi care se situează printre primele trei cele mai călduroase luni august din istoria înregistrărilor”, a precizat NOAA într-un comunicat de presă. „În Africa, s-a înregistrat cea mai călduroasă perioadă iunie-august de la începutul înregistrărilor. America de Sud și Europa au avut temperaturi pentru perioada iunie-august care se clasează printre primele trei cele mai călduroase perioade similare din istoria înregistrărilor”. NOAA a enumerat uraganul Dorian printre evenimentele climatice semnificative recente, precizând că a fost “cel mai puternic uragan care a afectat Bahamas din istorie”, după ce a lovit arhipelagul pe 1 septembrie.

Asasinul rus din Berlin nu a scos un cuvânt în fața anchetatorilor de 3 săptămâni

Un rus ce ar fi împușcat mortal un fost rebel cecen luna trecută nu a spus niciun cuvânt anchetatorilor în cele trei săptămâni de când a fost arestat, existând suspiciunea că statul rus a fost implicat în asasinat, scrie Guardian. Bărbatul a venit în Germania cu un pașaport cu numele Vadim Sokolov, dar se consideră că aceasta nu este adevărata lui identitate. El l-ar fi împușcat mortal pe Zelimkhan Khangoshvili, de la mică distanță, într-un parc, în timp ce cetățeanul georgian de 40 de ani mergea spre o moschee. Rusul a fugit pe bicicletă, dar a fost arestat după ce un trecător a raportat poliției că l-a văzut aruncând o perucă și un pistol într-un râu. Un purtător de cuvânt al parchetului berlinez a declarat că suspectul nu a scos niciun cuvânt în timpul interogatoriilor și se “comportă ca un profesionist”. Au existat contacte între bărbat și ambasada rusă după arestare, a mai spus purtătorul de cuvânt, fără a dezvolta însă acest subiect. Crima este asemănătoare cu alte asasinate care au vizat foști luptători ceceni și în care existau semne că a fost implicat și Kremlinul. Dacă se dovedește că a folosit documente false, acest lucru va fi un indiciu puternic privind implicarea statului rus. Totuși, autoritățile germane nu au acuzat Kremlinul, lucru ce este considerat de unii drept o încercare de a evita probleme diplomatice. Un parlamentar german a spus că “meticulozitatea este mai importantă decât viteza”, dar a adăugat că autoritățile ruse nu au ajutat deloc anchetatorii până acum. Khangoshvili, etnic cecen din Georgia, a renunțat la luptele din Cecenia în 2004 și s-a întors în țară. El era pe radarul serviciilor secrete ruse de mulți ani. În 2008, un ofițer FSB a declarat revistei rusești Expert că Khangoshvili era “șeful unei grupări teroriste ce se ascunde în Georgia”. În 2015, el a supraviețuit unei tentative de asasinat în Tbilisi, fiind împușcat de opt ori. După aceea, el s-a mutat în Ucraina, iar apoi în Germania, unde a cerut azil.

Matematicienii au rezolvat o problemă veche de șase decenii

Matematicieni din Marea Britanie și Statele Unite au descifrat o problemă rămasă nerezolvată timp de șase decenii și au demonstrat că numărul final din șirul de soluții ale ecuației cunoscute sub denumirea “suma celor trei cuburi” este 42, potrivit DPA. Problema originală a fost creată în 1954 la Universitatea Cambridge din Marea Britanie și presupunea găsirea soluțiilor “ecuației diofantice” x^3Ây^3Âz^3âk (^3 înseamnă “la puterea a treia”, n. red.), unde “k” poate fi orice număr cuprins între 1 și 100. Pe parcursul anilor, a fost aflată fiecare valoare a lui k. Ultima valoare rămasă nerezolvată a fost 42, după ce Andrew Booker, de la Universitatea din Bristol, a găsit, la începutul anului, răspunsul la penultimul număr care lipsea din șirul de soluții posibile, 33, elaborând un algoritm și folosind procesarea cu ajutorul unui supercomputer timp de mai multe săptămâni. Pentru a ajunge la soluția 42, Andrew Booker a colaborat cu Andrew Sutherland de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Statele Unite și a folosit Charity Engine, o aplicație care utilizează puterea computațională nefolosită de la peste 500.000 de computere personale. Soluția a fost găsită după 1 milion de ore de procesare: 42 Â (-80538738812075974)^3 Â 80435758145817515^3 Â12602123297335631^3. “Mă simt ușurat. În acest joc este imposibil să știi dacă vei găsi ceva. Seamănă puțin cu prezicerea cutremurelor, întrucât ne putem baza doar pe probabilități brute”, a precizat Andrew Booker într-o declarație. Printr-o “coincidență cosmică”, atât numărul 42, cât și utilizarea pe scară largă a computerelor sunt teme din romanul cult SF al lui Douglas Adams “Ghidul autostopistului galactic”, se mai precizează în aceeași declarație. Profesorul Sutherland este cunoscut pentru utilizarea la scală amplă a computației paralele, câteodată asemănată cu “Deep Thought”, mașinăria enormă care oferă răspunsul 42 în romanul lui Douglas Adams.

O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe “devoratoare de creier”

O fetiță americană, care s-a scăldat într-un râu din Texas, Statele Unite, a murit, luni, din cauza unei infecții provocate de o amibă “devoratoare de creier”, au anunțat familia ei și media. Lily Mae Avant, în vârstă de 10 ani, a început să acuze dureri de cap la 8 septembrie, simptom urmat la scurt timp de febră. După spitalizarea de urgență, medicii au descoperit prezența “unei amibe foarte rare și agresive”, potrivit familiei copilului. “Frumoasa noastră fetiță este în brațele lui Iisus”, a scris familia, luni, într-un grup de Facebook creat după îmbolnăvirea ei. Fetița se scăldase în râul Brazos.Departamentul de Sănătate din Texas a confirmat presei locale că ea a contractat o infecție cu amiba Naegleria fowleri, care preferă apele dulci și calde ale lacurilor și râurilor, dar și izvoarele geotermale și piscinele insalubre. “Amiba este prezentă în cursurile de apă dulce din Texas și în alte locuri din Statele Unite. Cazurile sunt extrem de rare, deși milioane de oameni înoată în lacuri și râuri în fiecare an”, a declarat purtătorul de cuvânt al departamentului, Chris Van Deusen.Această amibă pătrunde în nări și ajunge apoi la creier, provocând migrene severe, hipertermie, probleme la nivelul gâtului și vărsături, vertij, letargie, confuzie și halucinații.Anul trecut, un bărbat în vârstă de 29 de ani din New Jersey, Statele Unite, pe nume Fabrizio Stabile, a murit la doar o zi după ce a fost diagnosticat cu infecție provocată de această amibă. Fluidul cerebrospinal a fost testat pozitiv pentru Naegleria fowleri, care a provocat o infecție rară ce a fost diagnosticată la numai 143 de cazuri din Statele Unite în ultimii 55 de ani, a menționat la acea vreme familia bărbatului.

Liderul SI îndeamnă la “salvarea” jihadiștilor deținuți

Liderul grupării Statul Islamic (SI) Abu Bakr al-Baghdadi își îndeamnă susținătorii, într-o înregistrare, “să salveze” jihadiștii deținuți în închisori și familiile acestora care trăiesc în tabere de deplasați în Siria și Irak. “Faceți tot ceea ce puteți pentru a vă salva (...) frații și surorile (...) și forțați zidurile” închisorilor, subliniază liderul SI în acest lung mesaj, difuzat luni de organul de propagandă a grupării jihadiste pe Telegram. “Nu ezitați să-i salvați spărgându-le sediul cu forța și urmărindu-le călăii între anchetatori și judecători”, îndeamnă el.“Cum poate continua să trăiască un musulman, în timp ce femeile sale musulmane zac în taberele dispersiei și închisorile umilirii”, lansează Abu Bakr al-Baghdadi, referindu-se la Irak, Siria și alte țări “din cele patru colțuri ale lumii”.În Siria, unde SI și-a pierdut în martie ultimul petec de “califat” autoproclamat în 2014, sute de presupuși jihadiști sunt deținuți de Forțele Democratice Siriene (FDS), dominate de combatanți kurzi, fierul de lance al luptei împotriva SI în Siria. Potrivit autorităților kurde, aproximativ 12.000 de străini care provin din 30-40 de țări - 4.000 de femei și 8.000 de copii - se află în tabere în nord-vestul Siriei, pe care le administrează.Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a catalogat în iulie situația din aceste tabere drept “apocaliptică”. În Irak, unde autoritățile și-au proclamat victoria contra SI în 2017, peste 500 de străini au fost condamnați din 2018 la pedepse cu închisoarea sau la moarte. Autoritățile nu difuzează date despre închisori și deținuți, însă unele studii estimează la 20.000 numărul persoanelor încarcerate în Irak din cauza unor presupuse legături cu SI.În pofida înfrângerii teritoriale a SI, combatanți jihadiști și “celule adormite” sunt în continuare răspândite în mai multe regiuni ale țării. Potrivit unui raport al Pentagonului, SI este pe cale să “reapară în Siria”.

Liderul suprem iranian exclude orice negocieri cu SUA

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a exclus ieri orice posibilitate de negociere cu Statele Unite, în timp ce președintele amrican Donald Trump se declară dispus să se întâlnească cu omologul său iranian Hassan Rohani și amenință totodată Teheranul.“După părerea unanimă a tuturor responsabililor Republicii islamice Iran nu va exista vreo negociere cu Statele Unite la vreun nivel”, a declarat ayatollahul. “A negocia cu Statele Unite (ar însemna a accepta) ca ele să-și impună exigențe Iranului”, se arată într-un mesaj postat pe contul de Twitter oficial, în engleză, al lui Khamenei. Acest lucru ar însemna “să se arate că politica americană a presiunii maxime (asupra Iranului) este un succes”, se adaugă în acest tweet. Pe site-ul său, Khamenei declară, adresându-se studenților, că această politică este “vană”. “Dacă Statele Unite se pocăiesc și revin (în Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian) din care s-au retras (în mai 2018), ele pot participa la discuții pe care le poartă Iranul și celelalte țări” parte la acord, se arată în alt mesaj postat pe Twitter, pe contul oficial al liderului, în engleză. “Altfel, nicio negociere nu va avea loc între Republica islamică și responsabili americani la vreun nivel, la New York sau altundeva”, se arată în același mesaj.Casa Albă a anunțat duminică faptul că Trump nu exclude ipoteza unei întâlniri cu președintele iranian Rohani, în pofida unor acuzații ale unor oficiali americani care consideră Teheranul vinovat de atacuri cu drone care au vizat sâmbătă instalații petroliere în Arabia Saudită.

ONU cere scuze Spaniei după ce i-a atribuit bombardamentul de la Guernica

ONU a prezentat scuze Spaniei după ce a atribuit, pe site-ul său, bombardamentul orașului Guernica, la 26 aprilie 1937, Republicii Spania, comis de Germania nazistă și Italia fascistă, a anunțat un purtător de cuvânt. “Este o eroare teribilă”, a declarat Stephane Dujarric. Această eroare a fost descoperită în weekend, pe site-ul ONU care înregistrează cadouri făcute organizației, însă ea era prezentă de “doi sau trei ani”. Site-ul respectiv a fost închis în vederea efectuării corecturilor necesare și verificării tuturor datelor prezentate pe el, a precizat purtătorul de cuvânt.Eroarea viza o vastă tapițerie suspendată la intrarea Consiliului de Securitate al ONU ce reproduce celebrul tablou al lui Picasso.Realizată de franceza Jacqueline de La Baume-Dürrbach, această tapițerie a fost împrumutată ONU de către familia Nelson A. Rockefeller, care a comandat opera în 1955. “Republicanii (spanioli) au fost victimele” bombardamentului și nu autorii, a subliniat Séphane Dujarric. “Regretăm eroarea și prezentăm scuze populației și Guvernului Spaniei”, a adăugat el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.