Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Blogger rus, condamnat la 5 ani de închisoare din cauza unui mesaj pe Twitter

Ziarul de Vrancea
2 sep 2019 2002 vizualizări

Un blogger din Rusia a fost condamnat la 5 ani de închisoare de o curte de justiție care l-a găsit vinovat de instigare la violență, potrivit Reuters.

Vladislav Sinița a fost condamnat marți pentru că a publicat pe Twitter un mesaj în care îndemna la violență față de copiii polițiștilor. El a scris mesajul pe 31 iulie, în timpul protestelor care aveau loc la Moscova, unde poliția a intervenit violent.Protestele de la Moscova au izbucnit la jumătatea lunii iulie, în urma excluderii unor candidați independenți din alegerile locale prevăzute la 8 septembrie. Au fost efectuate mai mult de 3.000 de arestări, iar între cei reținuți s-au numărat conducătorii demonstrațiilor, inclusiv principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi.

ONU: SUA, Franța și Regatul Unit, complice la crimele de război din Yemen

Perspectiva foametei în Yemen constituie cea mai mare criză umanitară din lume, potrivit ONU

Statele Unite, Franța și Regatul Unit ar putea fi complice la crimele de război din Yemen, prin furnizarea de armament, informații secrete și sprijin logistic pentru coaliția condusă de Arabia Saudită, care recurge la înfometarea populației ca tactică în conflict, arată un raport al ONU prezentat ieri, la Geneva. Potrivit agenției Reuters, anchetatorii Organizației Națiunilor Unite au alcătuit o listă secretă cu suspecți de crime de război internaționale, pe baza celui mai recent raport despre infracțiunile comise în cei patru ani de confruntări între coaliția statelor arabe și mișcarea Houthi, care controlează capitala yemenită. Reprezentanții ONU au constatat că ambele părți ar putea fi vinovate de crime și au subliniat rolul jucat de statele occidentale, ca susținători-cheie ai țărilor arabe, respectiv de Iran, care sprijină combatanții Houthi. Loviturile aeriene ale coaliției conduse de saudiți au ucis civili și au împiedicat intenționat distribuția alimentelor în Yemen, unde civilii sunt amenințați de foamete. La rândul lor, Houthi au bombardat orașe, au folosit copii ca soldați și au apelat la tactici de asediu.În 2014, rebelii Houthi au alungat guvernul yemenit din Sanaa, iar în 2015 mai multe state arabe, sub conducerea saudiților, au intervenit pentru readucerea la putere a autorităților recunoscute internațional. În războiul care a urmat au fost uciși zeci de mii de oameni. Perspectiva foametei în Yemen constituie, potrivit ONU, cea mai mare criză umanitară din lume. Raportorii i-au trimis înaltului comisar ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, o listă secretă cu “indivizi care ar putea fi răspunzători de crime internaționale”, în anexa căreia sunt menționați peste 160 de “actori principali” din rândul comandanților militari din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Yemen și din mișcarea Houthi. Raportul menționează că legalitatea transferurilor de armament efectuate de Franța, Regatul Unit și SUA “rămâne îndoielnică și face obiectul mai multor proceduri judiciare interne”. ONU a primit și relatări despre torturi, violuri și asasinate politice în închisori secrete, comise de forțele Emiratelor Arabe Unite sau afiliate acestora.

Comisia Europeană: Un Brexit fără acord este “o posibilitatea foarte clară”

Un Brexit fără acord este “o posibilitate foarte clară”, iar cetățenii și companiile din Uniunea Europeană trebuie să fie pregătiți pentru plecarea Marii Britanii la 31 octombrie, a transmis ieri Comisia Europeană. La Londra, parlamentarii britanici încearcă să îl oprească pe premierul Boris Johnson să continue pe calea a ceea ce ai consideră a fi un dezastruos Brexit fără acord, în contextul speculațiilor că guvernul ar putea convoca alegeri anticipate la 14 octombrie. “Presupoziția noastră de lucru este că va exista un Brexit la 31 octombrie”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Mina Andreeva. Întrebată dacă o ieșire fără acord este acum cel mai probabil scenariu, ea a spus că “este o posibilitate foarte clară, și tocmai de aceea lansăm acest apel final pentru a fi pregătiți în cazul în care apare un Brexit fără acord”. “Cel mai bun rezultat ar fi un Brexit pe baza acordului de retragere negociat”, a adăugat ea.Parlamentul britanic, profund divizat, a respins de trei ori acordul negociat de Londra cu blocul comunitar, iar Johnson a spus că așa-numita “plasă de siguranță” (“backstop”) irlandeză trebui eliminată din înțelegere pentru a garanta ratificarea.Backstop-ul are ca scop menținerea unei granițe invizibile între Irlanda, membră a UE, și provincia britanică Irlanda de Nord după ce Regatul Unit va părăsi UE. Susținătorii Brexit-ului de la Londra și unioniștii din Irlanda de Nord se tem că “plasa de siguranță” va lega pe termen nedefinit Regatul Unit de regulile UE privind comerțul.Două surse diplomatice care se ocupă de Brexit la Bruxelles pentru statele membre ale UE au spus că au fost informate de către Comisie că negociatorii britanici și cei europeni se vor întâlni în fiecare miercuri și joi pentru discuții. Mina Andreeva a spus că, deși există o accelerare a negocierilor de când Johnson s-a întâlnit cu lideri din UE - cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron - la summitul G7 de luna trecută de la Biarritz, nu există progrese de substanță. “Nu pot spune că s-au făcut propuneri concrete”, a spus ea despre cererea UE ca Londra să prezinte idei detaliate despre cum ar putea fi înlocuită “plasa de siguranță”.

Prima victorie a lui Zelenski: Dispare imunitatea parlamentară

Parlamentarii ucraineni au votat ieri în favoarea ridicării propriei lor imunități în fața justiției, îndeplinind astfel una dintre promisiunile electorale anticorupție promise de președintele reformist al Ucrainei, Volodimir Zelenski. Fost actor de comedie fără experiență politică în trecut, Zelenski a câștigat alegerile prezidențiale cu o majoritate covârșitoare în aprilie, pe valul furiei alegătorilor împotriva corupției și standardelor de viață scăzute din Ucraina. Înainte de aceasta, parlamentarii puteau rămâne fără imunitate doar printr-un vot în parlament asupra fiecărui caz individual. Însă noua măsură a trecut ușor cu 373 de voturi din totalul celor 450 din Parlamentul Ucrainei, unde Zelenski a câștigat majoritatea în urma alegerilor anticipate organizate în iulie. „Am promis că ne vom ridica imunitatea parlamentară, am promis că nu vor exista oameni cu statut special în Ucraina”, a declarat Aleksandr Dubinski, parlamentar din partea partidului lui Zelenski, Servitorul Poporului. „Este datoria noastră să votăm pentru această lege și să punem oamenii care se află în afara acestei săli pe picior de egalitate cu cei care se află în această sală”, a adăugat el.Înaintea votului, președintele Zelenski a declarat că a venit timpul ca imunitatea parlamentară să fie aruncată la „groapa de gunoi a istoriei”, argumentând că 90% dintre ucraineni doresc acest lucru.În același timp, în opinia oponenților, ridicarea imunității parlamentare îi va face pe parlamentari vulnerabili în fața urmăririlor motivate politic. Sviatoslav Vakarciuk, liderul partidului prooccidental Golos, a declarat că a votat pentru ridicarea imunității parlamentare pentru că toți oamenii trebuie să fie egali în fața legii, dar a atenționat puterea să nu cedeze tentației de a abuza de această schimbare.Noua lege, care dovedește angajamentul lui Zelenski de a continua reformele, va intra în vigoare la începutul anului viitor. Partidul lui Zelenski este primul din istoria independentă a Ucrainei care deține singur majoritate în parlament.Zelenski a convocat alegeri parlamentare anticipate în iulie pentru a-i oferi partidului său control în parlament și a forma noul guvern.Un sondaj realizat înainte de alegeri, în mai, de Institutul Național Democratic arăta că doar 5% dintre ucraineni considerau că partidele politice reprezintă interesele cetățenilor și numai 3% afirmau că politicienii le onorau așteptările. Pe de altă parte, 87% dintre intervievați susțineau că partidele politice din Ucraina sunt implicate în corupție. Luni, guvernul lui Zelenski a anunțat o agendă legislativă menită să aducă mai multe investiții în Ucraina, inclusiv prin ridicarea interdicției asupra vânzărilor de produse agroalimentare ucrainene.

Incendiul din largul coastelor Californiei: 25 de cadavre, recuperate

Douăzeci și cinci de cadavre au fost recuperate, iar alte nouă persoane sunt date dispărute, după incendiul produs la o ambarcațiune în largul coastelor Californiei. Cinci persoane, membri ai echipajului, au reușit să se salveze.Ambarcațiunea “Conception”, cu o lungime de 22 de metri, amenajată pentru ieșiri în larg scufundărilor, s-a scufundat în timp ce pompierii încercau să stingă focul, a anunțat paza de coastă. În momentul în care pompierii au ajuns la fața locului, nava era “în întregime cuprinsă de flăcări”, a subliniat, într-o conferință de presă, șeriful comitatului Santa Barbara, Bill Brown, însărcinat cu ancheta. Distrusă de flăcări, “Conception” s-a scufundat la circa 20 de metri de fund, la numai 20 de metri de coasta insulei Santa Cruz, în largul portului său de origine, Santa Barbara. Acolo aruncase ancora, la adăpost într-un mic golf, pentru a petrece noaptea. În total, 39 de persoane se aflau la bord, șase membri ai echipajului și 33 de pasageri.

Cancerul, principala cauză de deces la persoanele de vârstă mijlocie din țările bogate

Cancerul cauzează în prezent mai multe decese în rândul persoanelor de vârstă mijlocie din țările cu venituri mari pe cap de locuitor decât bolile cardiovasculare, arată un studiu citat de BBC.La nivel global, problemele de inimă și atacurile cerebrale sunt principalele cauze de deces la această categorie de vârstă.Cercetătorii spun că locuitorii din țările bogate sunt de 2,5 ori mai predispuși să moară la această vârstă din cauza unui cancer decât de o boală cardiovasculară. În statele mai sărace, bolile cardiovasculare pot duce la de 3 ori mai multe decese. Studiul, publicat în Lancet, este extras dintr-un program global de cercetare desfășurat în 21 de țări. Oamenii de știință, conduși de o echipă de la McMaster University din Canada, au urmărit 160.000 de persoane, între anii 2005 și 2016. La începutul studiului, ele aveau vârsta medie de 50 de ani. Au existat peste 11.000 de morți. Persoanele din țările în care venitul pe cap de locuitor este mai mic au fost de 4 ori mai afectate. În aproximativ 2.000 de cazuri, cauza morții a fost neclară. Dintre celelalte, bolile cardiovasculare au cauzat peste 40% dintre decesele din țările cu venit mic și mediu pe cap de locuitor și mai puțin de un sfert în țările cu venit mare. O explicație a cercetătorilor poate fi că țările mai bogate oferă mai multe medicamente și tratează mai mulți oameni în spitale.

Opt copii uciși în urma unui atac la o școală din China

Opt copii au fost uciși într-un atac produs la o școală din estul Chinei, în provincia Hubei. Copiii se aflau în prima zi de școală, informează CNN. Atacul a avut loc la școala elementară Chaoyangpo, din orașul Enshi. Potrivit autorităților, un bărbat de 40 de ani, Yu, a atacat elevii la ora locală 08.00 dimineața, când aceștia veneau la școală. Suspectul se află în custodia poliției. Opt copii au fost uciși, iar alți doi au fost răniți. Nu au fost oferite informații referitoare la vârstele copiilor. În China, în școala elementară copiii au vârste cuprinse între 6 și 13 ani. La 2 septembrie a început un nou semestru în China, după vacanța de vară. Potrivit publicației Global Times, autoritățile locale au oferit consiliere psihologică elevilor care au fost martori sau au fost răniți în atacul de luni.

Facebook vrea să elimine numărul de like-uri

Cea mai mare rețea socială testează în prezent posibilitatea ascunderii numărului de like-uri primite de o postare. În codul sursă al aplicației Facebook de Android a fost descoperit un nou mod de afișare a reacțiilor pe care prietenii le au la un anumit post. În acest caz, sunt afișate numele câtorva persoane care au dat like, însă lipsește cifra exactă a numărului de like-uri. Facebook a confirmat deja că ia în considerare ascunderea numărului de like-uri și că experimentează diverse modalități în care poate face acest lucru.Deocamdată, însă, modificarea nu este vizibilă pentru utilizatorii obișnuiți ai rețelei sociale. Facebook vrea să vadă, înaintea de a o implementa, în ce fel influențează numărul de postări și veniturile din reclame. Oficialii companiei cred că ascunderea numărului de like-uri ar putea scuti utilizatorii de presiunea și compararea cu prietenii care se bucură de mai mult succes. Asta, în concordanță, ar putea încuraja utilizatorii să posteze mai frecvent. Facebook a constat că o parte utilizatizatorilor șterg postările care au număr mic de like-uri, iar experiența acestui gen de insucces îi descurajează să posteze uneori. Compania americană realizează același tip de experiment și în cazul Instagram, produs care testează deja în șapte țări ascunderea numărului de like-uri. Până acum, Facebook nu a făcut publice concluziile acestor teste.

Uraganul Dorian: Cinci persoane au murit în Bahamas

Cel puțin cinci persoane au murit în insulele Abacos din Bahamas, potrivit unui bilanț preliminar, după trecerea uraganului Dorian, a anunțat premierul arhipelagului, Hubert Minnis, relatează AFP. De asemenea, 20 de persoane sunt rănite. Minnis a calificat uraganul drept o “tragedie istorică” pentru acest arhipelag alcătuit din peste 700 de insule, dintre care doar aproximativ 30 sunt locuite. Uraganul, care a fost retrogradat din categoria 5 la 4, rămâne extrem de periculos.Dorian ar urma să se deplaseze prin apropierea coastei de est a Floridei, de marți seară până miercuri dimineață, apoi pe lângă coastele Georgiei și Carolinei de Sud, miercuri seară și joi, potrivit Centrului Național pentru Uragane din Statele Unite (National Hurricane Center - NHC).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.