Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Bilanțul dezastrului din Japonia a crescut la 156 de morți

Ziarul de Vrancea
10 iul 2018 1025 vizualizări

Este cea mai gravă catastrofă cauzată de un fenomen meteorologic în arhipelag din 1982 n salvatorii sunt afectați acum de vremea caniculară, temperaturile fiind de 35 de grade Celsius la umbră

Salvatori japonezi și-au intensificat ieri eforturile, în pofida șanselor reduse de a găsi supraviețuitori între dărâmături, în urma ravagiilor făcute de ploi în vestul Japoniei, unde au murit cel puțin 156 de persoane. Autoritățile au anunțat că nu au vești despre aproximativ alți zece locuitori, însă presa vobește despre alte peste 50 de persoane date dispărute. Este vorba despre cea mai gravă catastrofă cauzată de un fenomen meteorologic în arhipelag din 1982.

Premierul Shinzo Abe va merge azi la fața locului, a anunțat într-o conferință de presă un purtător de cuvânt al Guvernului, Yoshihide Suga. Aproximativ 8.400 de sinistrați erau adăpostiți ieri în refugii de către autorități, iar alții au fost găzduiți de rude. ”Cei 75.000 de polișiști, pompieri, militari din Forțele de autoapărare (numele armatei japoneze) și Paza de Coastă fac tot ceea ce pot” să salveze victimele, a subliniat Suga.

Căutări și lucrări de curățare continuau de-acum într-o căldură sufocantă, la o temperatură de 35°C prevăzută la umbră, ”iar această vreme însorită va dura cel puțin o săptămână”, a adăugat el. ”O mare atenție” se impune în privința riscului insolației și problemelor provocate de căldură, dar și din cauza unor noi posibile alunecări de teren, a insistat el.

Un peisaj de western

Precipitații - fără precedent - înregistrate în decurs de trei zile au antrenat inundații teribile, torente de noroi și pagube majore care au blocat numeroși locuitori. La Kurashiki, în cartierul Mabi, situat între mai multe cursuri de apă și din care o bună parte a fost inindat, apa a trecut și a lăsat pământul acoperit de un strat de culoarea nisipului, au constat jurnaliști AFP. Locul pare un peisaj de western, dacă nu ar exista reclame ale unor magazine în japoneză.

Salvatori în uniformă bleu deschis parcurgeau străzi acoperite de aluviuni aduse de șuvoaie, în timp ce locuitori începeau să le curețe.

”M-am căsătorit aici și am construit această casă la doi ani după nuntă. Ne-am crescut aici fii, acum adulți. Sunt atâtea amintiri”, declară la fața locului pentru AFP Fumiko Inokuchi, în vârstă de 61 de ani, mama a trei copii. ”Mi-am văzut casa surpându-se sub apă și nu puteam să fac absolut nimic. M-am simțit neputincioasă”, adaugă această femeie, cu lacrimi în ochi.

Hideto Yamanaka, care conduce cei 60 de pompieri trimiși în cartier spune că echipa sa, împărțită în 17 grupuri, controlează una câte una cele 2.000 de case invadate de apă. Ele au fost deja inspectate de militari, dar pompierii vor să fie ”absolut siguri” că nu sunt supraviețuitori sau corpuri în ele. ”Mi-e teamă că persoane în vârstă, singure, nu au putut să scape”, a declarat el pentru AFP. Vehicule de pompieri și alte vehicule de salvare au ajuns în avceastă parte a Kurashiki, cea mai afectată. Urme de noroi lăsate pe pereți arată că apa a urcat până la primul etaj al unor case.

Nou ordin de evacuare

Hrana nu se mai distribuie corect, iar zeci de magazine deschise de obicei 24 de ore din 24 au fost distruse total de ape. Serviciile de salvare încearcă să ofere alinare peste tot. ”Luptăm să trimitem bunuri, apă și produse de primă necesitate în zonele izolate. Le trimitem pe rute maritime și aeriene. Însă va trece mult timp până la restabilirea zonelor afectate. Suntem îngrijorați, de asemenea, de situația supraviețuitorilor, în contextul în care temperatura crește rapid. Instalăm climatizatoare mobile în refugii”, declară Yoshinobu Katsuura, un funcționar de la prefectura din Ehime. ”Propunem, de asemenea, băi calde și distribuim apă. știm că este o luptă cu timpul și depunem toate eforturile posibile”, a declarat pentru AFP un reprezentant al Guvernului în prefectura Okayama. În zonele în care s-a construit pe versantul muntelui, torente au antrenat cu ele case, distruse complet, iar noroiul a acoperit cartiere întregi. Peste 260.000 de case, în mare parte în vestul afectat, erau private de apă curentă.

Un nou ordin de evacuare a fost dat ieri, unui număr de aproximativ 25.000 de locuitori din orașul Fuchu, înprefectura Hiroshima, din cauza revărsării unui râu. Aluviuni i-au blocat cursul normal, iar apa a deviat în mod periculos către cartierul din vale. Utilaje de șantier au început să decolamteze marți. Aproape 70% din teritoriul nipon este constituit din munți și dealuri. Multe locuințe sunt construite pe pante abrupte sau în câmpii inundabile. În fața gravității situației, premierul Shinzo Abe și-a anulat un turneu prevăzut începând de miercuri în Belgia, Franța, Arabia Saudită și Egipt.

Scandal în Serbia după ce Djokovici a spus că susține Croația la CM

 “Nu ți-e rușine?”, i-a reproșat un parlamentar sârb

Un deputat al partidului de centru-dreapta aflat la putere în Serbia îi consideră "idioți" pe compatrioții săi care susțin Croația la Cupa Mondială, cum este cazul tenismanului Novak Djokovici, informează AFP. "Doar idioții pot ține cu Croația. Novak, nu ți-e rușine?", a scris pe Twitter, Vladimir Djukanovic, ales al Partidului Progresist (SNS), al președintelui Aleksandar Vucici. "Țin cu Croația. știu că mi-ar plăcea să câștige trofeul", a declarat Djokovici, aflat la turneul de la Wimbledon. El a publicat și pe contul său de Instagram o fotografie alături de jucătorii croați Luka Modrici și Ivan Rakitici. În timpul sfertului de finală cu Rusia, numeroși sârbi au susținut echipa rusă contra vecinilor croați. Aflat în vacanță în Grecia, Djukanovici a postat un filmuleț pe rețelele de socializare în care a spus: "Toți cei care susțin Croația contra Rusiei sunt psihopați și nebuni, chiar pot fi internați în azil. Djokovici este un erou național și îi mulțumesc. Dar cum nu îi este rușine să susțină Croația? Atât de mulți sârbi de la Krajina l-au susținut și el susține țara care i-a urmărit...".

Milojko Pantic, un celebru comentator sportiv din epoca iugoslavă, a afirmat că "Serbia cetățenilor" a susținut Croația în sferturi, iar Serbia "naționalistă și șovinistă" visa să vadă "Rusia zdrobind Croația".

Președintele Aleksandar Vucici a explicat că a susținut Rusia în meciul cu vecinii croați: "Am susținut Rusia, este dreptul meu. Serbia este o societate democrată și fiecare are dreptul să susțină pe cine vrea".

Reprezentativa Croației a învins, sâmbătă seară, la Soci, naționala Rusiei, cu scorul de 6-5 în urma loviturilor de departajare, și s-a calificat în semifinalele Cupei Mondiale.

În semifinale, Croația va întâlni Anglia.

Cele 12 chelnerițe nord-coreene care ”au dezertat” ar putea fi trimise în țara de origine

Raportorul ONU asupra Coreei de Nord a apreciat ieri că cele 12 chelnerițe nord-coreene implicate într-un caz de dezertare în Sud în urmă cu doi ani nu știau în realitate care era destinația lor finală și i-a cerut Seulului să declanșeze o anchetă. Acest caz răsunător se află de multă vreme în centrul unei polemici. Phenianul afirmă că cele 12 chelnerițe au fost răpite, în timp ce Seulul declară că ele au dezertat.

În dezvăluiri explozive făcute în mai, administratorul restaurantului nord-coreean din localitatea chineză Ningbo unde lucrau chelnerițele a povestit că le-a mințit cu privire la destinația lor finală și le-a șantajat pentru ca ele să-l urmeze în Sud. Tomas Ojea Quintana, raportor special al ONU pentru drepturile omului în Coreea de Nord, a declarat pentru presă că le-a “intervievat” pe unele dintre cele 12 chelnerițe după ce a sosit la Seul săptămâna trecută. Ele au explicat că “au fost conduse în Sud fără să știe că veneau aici”, a spus el.

Raportorul i-a cerut guvernului sud-coreean să desfășoare “o anchetă independentă și completă” pentru a face lumină în acest caz și “a cere socoteală celor responsabili”.

Administratorul restaurantului, Heo Gang-il, a explicat că fusese recrutat de Serviciul Național de Informații sud-coreean (NIS) în 2014, în China. La doi ani după aceasta, temându-se să nu fie demascat, el i-a cerut agentului său supervizor să organizeze dezertarea lui. În ultima clipă, agentul i-a spus, potrivit relatărilor lui, să vină cu angajatele sale.

Chelnerițele nu au aflat despre destinația lor finală decât atunci când s-au pomenit în fața ambasadei Coreei de Sud în Malaezia.

Raportorul ONU nu a precizat dacă femeile cu care a discutat și-au exprimat dorința de a se întoarce în Coreea de Nord, însă a adăugat că dorința lor trebuie respectată. “Poziția mea în calitate de raportor pentru drepturile omului este de a respecta deciziile victimelor. Atunci când spun victime, las să se înțeleagă că ele au fost înșelate în ceea ce privește destinația lor”, a spus el.

Ministerul Unificării sud-coreean a anunțat înainte că studiază aceste acuzații.

Trump crede că summit-ul cu Putin va fi mai ușor decât întânirea cu liderii europeni

Președintele american Donald Trump spune că întâlnirea privată cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, la summit-ul din 16 iulie de la Helsinki, ar putea să fie "cea mai ușoară” dintre cele pe care le va avea cu liderii europeni, scrie Politico. Trump a plecat ieri în turneul său în Europa și va ajunge prima oară la Bruxelles, acolo unde va participa miercuri și joi la Summitul NATO. De acolo, Trump va călători în Marea Britanie. Luni, 16 iulie, Trump se va întâlni cu Putin la Helsinki, în Finlanda, iar cei doi ar urma să discute despre relațiile dintre SUA și Rusia și despre "alte probleme de securitate națională”.

"Așadar, va fi vorba de NATO, de Marea Britanie, unde sunt tensiuni, și de Putin. Sincer, Putin ar putea să fie cel mai ușor dintre toți. Cine ar fi crezut?”, a declarat președintele american.

Trump a fost criticat pentru că a fost dispus să se întâlnească cu Putin în timpul investigației privind posibilul amestec al Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016.

Donald Trump a criticat din nou statele membre NATO pentru că nu alocă destule fonduri pentru apărare, înaintea summit -ului organizației din această săptămână de la Bruxelles, scrie Politico. "Statele Unite cheltuie mult mai mult pentru NATO decât oricare altă țară. Nu este corect și nici acceptabil. Deși aceste țări și-au mărit cheltuielile de când mi-am început mandatul, trebuie făcut mai mult. Germania este la 1%, SUA este la 4% iar NATO este mai benefic pentru Europa decât pentru SUA”, a afirmat Trump.

Thailanda: Toți cei 12 copii și antrenorul lor au fost salvați din peștera inundată în care erau captivi din 23 iunie

Toți cei 12 copii și antrenorul lor au fost salvați din peștera din nordul Thailandei în care erau captivi de peste două săptămâni, conform pușcașilor marini thailandezi. Ei au informat că în peșteră au mai rămas patru persoane: un medic și trei pușcași marini care se aflau acolo pentru a-i ajuta pe copii, scrie The Guardian. Ultimii salvați,ieri, au fost un copil și antrenorul lor.

Opt dintre cei 12 copii copii, salvați duminică și luni, se află în spital și sunt ținuți în carantină. Ei urmează să rămână spitalizați timp de o săptămână, în vederea supravegherii unei eventuale dezvoltări a unor infecții. În cazul în care nu apare nimic periculos, părinții ”vor fi autorizați să se apropie de paturile lor, cu haine de protecție, la o distanță de doi metri”, conform medicilor.

La operațiunea de salvare au luat parte zeci de pușcași marini thailandezi și experți internaționali. Prim-ministrul thailandez a confirmat că băieții au primit calmante pentru a nu se panica în timpul operațiunii de scoatere la suprafață.

Copiii și antrenorul lor au fost dați dispăruți pe 23 iunie, când nu s-au mai întors dintr-o excursie de după antrenament. Ei au intrat în peșteră și au rămas blocați după ce o ploaie torențială a blocat tunelurile de ieșire.

Marea Evadare: 900.000 de somoni au scăpat dintr-o fermă piscicolă din Chile

Un accident care săptămâna trecută a permis "evadarea" unui număr mare de somoni de la o fermă piscicolă din sudul statului Chile riscă să pună în pericol o industrie care, anul trecut, a generat venituri de peste patru miliarde de dolari pentru statul sud-american, transmite Bloomberg. Aproximativ 900.000 de somoni au scăpat de la ferma companiei norvegiene Marine Harvest ASA, cu prilejul unei furtuni care a avut loc în data de 5 iulie. Compania precizează că a reușit să recupereze aproape 250.000 de somoni, dar mai lipsesc aproximativ 680.000 de pești și, în prezent, Marine Harvest colaborează cu asociația locală a pescarilor pentru a încerca să recupereze și restul.

Somonii care au reușit să "evadeze" de la fermă nu sunt o specie indigenă pentru sudul statului Chile, astfel că ar putea afecta alte populații de pești, în timp ce descompunerea lor va duce la creșterea cantității de amoniac din apă, ceea ce ar putea declanșa o epidemie de alge, avertizează coordonatorul Greenpeace pentru Chile, Estefania Gonzalez. "Amploarea evenimentului este atât de mare, încât amenință biodiversitatea în regiune și de aceea suntem foarte îngrijorați. Industria s-a extins într-o manieră foarte agresivă în locuri care trebuie să fie alocate conservării. Este o bombă chimică", a spus Estefania Gonzalez.

Industria somonului din Chile este deja criticată, pentru că utilizează sute de tone de antibiotice în fiecare an și pentru că peștii morți aruncați au alimentat creșterea algelor care afectează industria piscicolă locală.

Netanyahu, interogat din nou de poliție sub suspiciuni de corupție

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care face obiectul a trei anchete de corupție, a fost interogat din nou ieri de poliție într-un caz în care este implicată cea mai mare companie de telecomunicații din Israel, a anunțat postul de radio militar citat de Reuters. Netanyahu este bănuit că a acordat o serie de privilegii companiei Bezeq Telecom în schimbul prezentării favorabile, a sa și a soției sale, pe site-ul de știri deținut de aceeași societate. Atât Netanyahu, cât și Bezeq și patronul său susțin că nu a fost încălcată legea.

Potrivit Reuters, o mașină a poliției staționa în fața reședinței oficiale a premierului israelian de la Ierusalim.

Nu este prima oară când Netanyahu este interogat în legătură cu acest caz, în care nu au fost formulate încă acuzații împotriva sa.

În alte două cazuri, poliția a recomandat punerea sa sub acuzare pentru mită, dar decizia finală în acest sens, așteptată din partea procurorului general israelian, ar putea veni abia peste câteva luni.

Partenerii lui Netanyahu din coaliția guvernamentală au fost până acum alături de el, în așteptarea unei decizii a procuraturii, dar dacă va fi inculpat, premierul ar putea fi presat să demisioneze.

În egală măsură, Netanyahu ar putea convoca alegeri anticipate pentru a încerca să suspende procedurile legale pe parcursul campaniei și a-și aduna în jur susținătorii de dreapta. Conform sondajelor, partidul Likud al premierului israelian câștigă teren și se află în fruntea preferințelor de vot, cu un considerabil avans în fața celorlalte formațiuni.

Aproximativ 70 de persoane au murit din cauza caniculei, în Quebec

Aproximativ 70 de persoane au murit din cauza temperaturilor ridicate din provincia Quebec a Canadei, în ultima săptămână, arată cel mai recent bilanț al autorităților, scrie CNN. Ministerul Sănătății a comunicat că 34 dintre decese au avut loc în Montreal. Autoritățile au precizat că majoritatea celor care au murit în timpul caniculei aveau peste 60 de ani și sufereau de boli cronice.

Temperaturile au scăzut de atunci, iar pentru marți este prevăzută o maximă de 27 de grade Celsius, iar minima va coborî până la 13 grade. Departamentul pentru Sănătate din Quebec a comunicat luni că "situația a revenit la normal". Temperaturile extreme au început duminica trecută în Quebec, termometrele arătând 35 de grade în Montreal. În 2010, un val de căldură a cauzat moartea a aproximativ 100 de persoane la Montréal.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.