Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Biden și Sanders se atacă în prima dezbatere față în față

Ziarul de Vrancea
15 mar 2020 1123 vizualizări

Cei doi s-au unit când au criticat modul în care a gestionat Trump criza coronavirusului n “Eu aș fi recurs la armată imediat”, a spus fostul vicepreședinte al lui Obama

Joe Biden și Bernie Sanders și-au reproșat dur anumite opțiuni politice pe care le-au făcut în trecut, în primul lor duel televizat în alegerile primare democrate, însă s-au unit și au denunțat modul în care Donald Trump a gestionat pandemia noului coronavirus.

Mare favorit în vederea obținerii învestiturii democrate, moderatul Joe Biden s-a angajat - pentru prima oară - să aleagă o femeie care să candideze la postul de vicepreședintă în alegerile prezidențiale din noiembrie împotriva miliardarului republican. Rivalul său, mult mai de stânga, a dat asigurări după aceea că și el își va alege, “după toate aparențele” o parteneră de cursă.

Criza sanitară a deschis și a dominat întreaga dezbatere între cei doi septuagenari, de-acum singurii care pot obține învestitura democrată.

Apreciind că este necesar să se declare “război” coronavirusului și “să se facă mult mai mult decât a făcut Donald Trump”, Joe Biden nu a ezitat să evoce mijloace mari. “Eu aș fi recurs la armată imediat”, a subliniat fostul vicepreședinte al lui Barack Obama pe un ton marțial. “Militarii au capacitatea de a construi spitale de 500 de paturi” de care țara “are nevoie”. Bernie Sanders, în vârstă de 78 de ani, l-a acuzat pe locatarul Casei Albe de “subminarea” muncii experților.

“Trebuie să-l facem să tacă pe acest președinte încă de pe-acum”, a lansat senatorul socialist. “Este inacceptabil să îl auzi rățoindu-se cu informații non-factuale”.

Aflat într-o pierdere de viteză, Sanders a încercat însă să profite de criză, pentru a demonstra faliile sistemului american, avansând propuneri-far, precum cea cu privire la asigurarea de sănătate publică universală.

Dezbatere bună pentru Biden

Ei s-au atacat pe tema bilanțurilor lor - arme de foc, vastul plan de salvare al băncilor din 2008, Războiul din Irak -, însă au promis totodată să facă un front comun împotriva președintelui republican.

În privința accesului la îngrijiri de sănătate, problemei datoriilor foarte mari ale studenților, luptei împotriva modificărilor climatice care “amenință umanitatea” - “suntem amândoi de acord”, a subliniat Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, apreciind că divergențele vizează numai “detaliile”. În schimb, “suntem într-un dezacord fundamental cu președintele”, a dat el asigurări. “Trebuie să-l batem pe Donald Trump”, a îndemnat cel de la care se așteptau gafe și poticniri, dar care a avut o prestație bună. “Bernie” i-a răspuns că ar face “tot ceea ce este omenește posibil pentru a-l bate pe Donald Trump”.

Afectată de epidemie, dezbaterea a avut loc la Washington - fără public -, iar pupitrele candidaților s-au aflat la 1,80 metri distanță unul de altul, ca măsură de precauție. Respectând consemnele cu privire la prevenție, rivalii nu și-au strâns mâna, preferând să-și atingă coatele.

Senatorul din Vermont și-a criticat adversarul din cauză că a acceptat finanțări de campanie de la “bogați și miliardari”.

Absenteism-record în primul tur al alegerilor municipale în Franța

Francezii au stat departe de secțiile de votare - un absenteism-record estimat la 53,5-56% - în primul tur al alegerilor municipale, organizate într-o țară oprită de pandemia noului coronavirus, ceea ce i-a determinat pe mulți lideri politici să ceară o amânare a turului doi. Dintre cei 47,7 milioane de alegători chemați să-și aleagă primarul, mai puțin de jumătate au votat, validând o importantă ascensiune ecologistă, într-o atmosferă generală suprarealistă, după ce Guvernul a decretat sâmbătă seara închiderea tuturor “locurilor care primesc public neindispensabile vieții țării”. Este vorba despre un absenteism istoric la un scrutin care-i mobilizează în general pe francezi, în pofida unei eroziuni lente de la un mandat la altul. În 2014, absenteismul a fost de 36,45% în primul tur.

Un semn de întrebare apasă puternic asupra organizării turului doi duminica viitoare, într-o țară în care epidemia - soldată cu 127 de morți și 5.423 de cazuri duminică seara - se află abia la început, potrivit tuturor specialiștilor.

În acest context, Edouard Philippe a anunțat de la Le Havre că experți științifici și partidele politice urmează să fie consultați “la începutul săptămânii”, sperând să obțină un “consens republican” pe tema organizării turului doi. Președinta Rassemblement national (RN, fostul FN, extremă dreapta) Marine Le Pen a îndemnat deja la amânare, la ora “războiului sanitar”, însă ea dorește “să fie considerate ca date” victoriile din primul tur. Liderul deputaților Les Républicains (LR, dreapta, opoziție) Damien Abad și Yannick Jadot (EELV, ecologiști) au cerut, de asemenea amânarea scrutinului.

Primele rezultate relevă un avans mai puternic decât cel prevăzut al lui Anne Hidalgo la Paris (30%), însă privirile s-au întors către Le Havre, fieful lui Edouard Philippe, unde acesta a intrat în balotaj, cu 43,59% din voturile exprimate, cu comunistul Jean-Paul Lecoq (35,87%).

Primul test al unui vaccin împotriva coronavirusului, la Seattle

Primul participant la un studiu clinic pentru un vaccin împotriva noului coronavirus urma să primească o doză expermientală luni, la Seattle, potrivit unui oficial guvernamental. Institutul Național de Sănătate finanțează testul. Oficialul care a dezvăluit planurile pentru primul participant la test a vorbit despre acest lucru sub anonimat din cauza faptului că acțiunea nu a fost anunțată.

Reprezentanți din domeniul sănătății spun că va dura între un an și 18 luni să valideze orice potențial vaccin. Probele vor fi făcute pe 45 de tineri voluntari sănătoși cu diferite doze co-dezvoltate de NIH și Moderna Inc. Nu este niciun pericol ca participanții la test să fie infectați, deoarece vaccinul nu conține nicio componentă a coronavirusului. Scopul este de a verifica dacă dozele nu prezintă efecte secundare îngrijorătoare și să stabilească teste pe scară largă.

Recent, Medicago, o companie biofarmaceutică cu sediul central în Quebec City, deținută în proporție de 40% de Philip Morris, a produs cu succes o Particulă de Tip Virus (Virus-Like Particle - VLP) a noului coronavirus, la numai 20 de zile după ce a obținut gena SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19, potrivit unui comunicat al acesteia.

Președintele Donald Trump a făcut presiuni pentru găsirea unui vaccin, afirmând în ultimele zice că lucrurile “se mișcă foarte repede” și crede că va vedea un vaccin “relativ curând”. Ziarul Welt am Sonntag a scris că președintele american a căutat să obțină drepturi exclusive pentru un vaccin destinat COVID-19 care este dezvoltat de compania germană CureVac. Raportul, în care sunt citate surse, arată că liderul de la Casa Albă a oferit mari sume de bani oamenilor de știință germani care lucrează la acest vaccin. În prezent, nu există tratamente dovedite pentru COVID-19.

ISIS recomandă suspendarea atacurilor împotriva Occidentului

Gruparea teroristă Stat islamic (ISIS) le-a transmis membrilor săi să se spele mai des pe mâini în contextul pandemiei de coronavirus și i-a sfătuit să nu călătorească în Europa, potrivit Homeland Security Today. În ultimul newsletter al-Naba difuzat de organizația teroristă, mijloc de comunicare prin care membrii erau îndemnați să atace țări occidentale, de această dată li se spune “să stea departe de pământul cu epidemie” pentru moment. Aceștia sunt sfătuiți să-și “pună toată încrederea în Allah și să-și găsească alinare în El pentru a se feri de boli”, dar și “să-și acopere gura când cască sau strănută” și să se spele pe mâini frecvent.

Celor care bănuiesc că au fost infectați de coronavirus li se mai transmite să stea departe de regiunile controlate de ISIS astfel încât să protejeze sănătatea altora și să împlinească “sfânta obligație de a se proteja de îmbolnăvire și să evite apropiații”. Spre deosebire de alte publicații, al-Naba a difuzat constant informații despre răspândirea noului virus încă de al începutul acestui an, când a scris că “noul virus răspândește moarte și teroare în China”.

Deși în edițiile anterioare ale al-Naba s-au exprimat îngrijorări cu privire la faptul că minoritatea musulmană uigură din China ar putea aduce virusul în regiunile ISIS, acum în ultimul newsletter se susține că pandemia afectează doar alte țări. Până acum, doar câteva cazuri au fost înregistrate în țări din Africa, în care organizația este activă, războaiele continue nepermițând să se afle dacă virusul s-a răspândit în Siria și Yemen. Cu toate acestea, mai multe cazuri au fost confirmate în alte țări despre care ISIS spune că fac parte din așa-numitul califat, printre care Afganistan, Algeria, Egipt, India, Indonezia, Irak și Filipine.

Japonia: Tânăr condamnat la moarte după ce a ucis 19 persoane

Un tribunal de la Yokohama l-a condamnat ieri la moarte pe bărbatul găsit vinovat de asasinarea a 19 persoane cu dizabilități mentale în 2016, unul dintre cele mai grave băi de sânge din istoria recentă a țării. Satoshi Uematsu, în vârstă de 30 de ani, nu a contestat faptul că este autorul acestui masacru cu arma albă într-un azil de persoane cu dizabilități mentale, la Sagamihara, la periferia de est a Tokyo, unde a lucrat anterior. “Viața le-a fost luată celor 19 persoane. Este de o gravitate extremă”, a declarat ieri judecătorul Kiyoshi Aonuma.

“Nu există loc de clemență”, a apreciat el, iar Ministerul Public a cerut pedeapsa cu moartea. Avocații tânărului au pledat “nevinovat” în cursul procesului, afirmând că clientul lor era “perturbat mental” la momentul faptelor, din cauză că a luat stupefiante. “El și-a planificat actul înainte și avea o intenție extremă de a ucide. Nu putem recunoaște în asta că suferea de boli mentale legate de marijuana”, a declarat luni judecătorul. Judecat de șase capete de acuzare, inclusiv de crimă, Satoshi Uematsu a semnalat deja că nu intenționează să facă apel împotriva verdictului, potrivit presei japoneze. Însă el a apreciat că nu merita nici pedeapsa cu moartea.

Masacrul de la Sagamihara a avut un enorm răsunet în Japonia, unde nivelul criminalității este extrem de slab. Satoshi Uematsu a șocat opinia publică și prin faptul că nu și-a exprimat nicio urmă de remușcare în interviuri acordate presei locale din închisoare.

O înaltă oficialitate iraniană a decedat

Un înalt responsabil iranian, membru al Adunării experților, structură însărcinată cu numirea și supravegherea ghidului suprem, a decedat din cauza noului coronavirus, a relatat luni agenția oficială Irna.

Ayatollahul Hachem Bathayi Golpayegani, în vârstă de 78 de ani, ales în 2016, a fost spitalizat sâmbătă, după ce s-a contaminat cu coronavirus, potrivit Irna. El reprezenta Teheranul în Adunarea experților, instanță formată din 88 de lideri religioși aleși prin sufragiu universal, și a căror menire este să aleagă, să supravegheze și eventual să-l demită pe ghidul suprem, cea mai înaltă autoritate politică și religioasă a țării. Cel puțin 12 oameni politici sau înalți lideri iranieni, dintre care doi deputați recent aleși, au murit de coronavirus în Iran. Iranul se luptă să stopeze propagarea noului coronavirus, în contextul în care, potrivit ultimului bilanț anunțat duminică, COVID-19 a ucis cel puțin 724 de persoane, dintr-un total de 13.938 de cazuri de infectare. Spre deosebire de alte țări grav afectate de această boală, Iranul nu a încercat să pună în carantină regiunile contaminate. În schimb, Republica Islamică a luat alte măsuri de prevenție: a închis Parlamentul, a interzis pelerinilor să se adune la un mormânt sfânt și a amânat turul al doilea al alegerilor legislative.

Coronavirus: Boala nu se transmite de la femeile însărcinate la nou născuți

Un studiu realizat de cercetători chinezi sugerează că maladia COVID-19 nu se transmite de la femeile însărcinate la nou născuți.

Studiul a fost publicat în revista Frontiers in Pediatrics, iar autorii descriu faptul că patru bebeluși născuți din mame infectate într-un spital din Wuhan (China), epicentru al pandemiei de coronavirus, nu au dat semne de infecție la naștere și au continuat să fie sănătoși. Acesta este al doilea studiu condus de cercetători chinezi în ultima lună care relevă că femeile care suferă de COVID-19 în timpul sarcinii nu-și infectează bebelușii. “În sfârșit au apărut și câteva vești bune”, scrie revista. După cum informează Frontiers in Pediatrics într-o notă de presă, cele patru mame au născut într-un spital din Wuhan în timp ce erau infectate și niciunul dintre sugari nu a dezvoltat vreun simptom grav asociat cu COVID-19, cum ar fi febra și tusea.

Chiar și așa, toți bebelușii au fost izolați inițial în unități de terapie intensivă; trei din patru nou născuți au fost testați negativ pentru infecție respiratorie acută, în timp ce mama celui de-al patrulea bebeluș a interzis medicilor să facă testul. Cei patru bebeluși sunt sănătoși, iar mamele lor s-au recuperat complet.

În pofida rezultatelor acestui studiu care urma să fie dat publicității luni, autorii atrag atenția că este nevoie de mai multe investigații asupra altor aspecte ale posibilei infecții cu COVID-19 la nou născuți și copii.

Benjamin Gantz, desemnat din nou premier al Israelului

Președintele israelian Reuven Rivlin l-a desemnat din nou, ieri după-amiază, pe Benjamin Gantz, liderul alianței Albastru & Alb (centru), pentru postul de prim-ministru al Israelului. Președintele Reuven Rivlin a îndemnat toate partidele politice să îl ajute pe Benny Gantz, liderul alianței de centru Albastru & Alb, să formeze noului guvern al Israelului, informează site-ului Ynetnews.com. “Nu este posibil un nou scrutin parlamentar, astfel că sunt în mâinile dumneavoastră cheile pentru formarea noului guvern al Israelului. De asemenea, deputații tuturor partidelor trebuie să contribuie”, a declarat Reuven Rivlin. Benjamin Gantz a anunțat, după o serie de negocieri politice, că a reușit obținerea susținerii necesare de 61 de voturi în Knesset pentru instalarea noului guvern al Israelului.

Olga Kurylenko, una dintre fetele Bond, contaminată cu coronavirus

Olga Kurylenko, cunoscută ca Bond Girl din “Quantum of Solance”, a dezvăluit că a fost contaminată cu coronavirus. Actrița franceză de origine ucraineană a făcut acest anunț pe Instagram, alături de o fotografie cu fereastra locuinței sale. “Inchisă în casă după ce am fost testată pozitiv cu coronavirus. Sunt bolnavă de aproape o săptămână. Febra și oboseala sunt principalele mele simptome. Aveți grijă de voi și luați totul în serios”, a scris ea celor peste 576.000 de admiratori.

Ea a primit susținea unei alte actrițe, Milla Jovovich. “Dumnezeule, sper că te simți mai bine, ne rugăm pentru tine”, a comentat ea.

Olga Kurylenko, 40 de ani, nu este prima celebritate care a fost diagnosticată pozitiv cu coronavirus. Actorul Tom Hanks și soția sa, Rita Wilson, ambii în vârstă de 63 de ani, au anunțat joi, din Australia, că sunt infectați. În prezent, ei sunt izolați și spitalizați. “Ne simțim puțin obosiți, ca și cum am avea o răceală, și dureri musculare”, a explicat actorul din “Forrest Gump”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.