Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Biden ar putea reveni asupra retragerii militare americane din Germania

Ziarul de Vrancea
11 nov 2020 1622 vizualizări

O parte din trupe ar putea ajunge în România, declara recent Michèle Flournoy, văzută ca favorită să devină secretar al Apărării în noua administrație

Președintele-ales american Joe Biden ar putea reveni asupra deciziei administrației lui Donald Trump de a retrage aproximativ 12.000 de militari americani din Germania, anunțată la 29 iulie de către fostul ministru al Apărării Mark Esper, destituit luni fără menajamente de către miliardar. Aproximativ 6.400 dintre cei 34.500 de militari americani staționați în prezent în Germania urmează să fie repatriați, iar alți 5.600 urmează să fie repoziționați în Belgia și Italia, state membre NATO. Însă noul președinte american ar putea reveni - cel puțin parțial - asupra acestei retrageri. Fostul număr trei la Pentagon, Michèle Flournoy - care se preconizează că ar urma să fie secretarul Apărării al viitoarei administrații Biden - a prezis acest lucru într-o conferință de presă în august. Întrebată despre acest plan al retragerii trupelor americane din Germania, ea a subliniat atunci, la Aspen Security Forum, că “dacă vom avea o nouă administrație, primul lucru pe care-l va face va fi să reexamineze poziția militară în lume”. “Sper ca (planul lui Trump) să nu fie implementat complet, pentru că nu este în interesul strategic al Statelor Unite și este un lucru foarte rău pentru relațiile noastre cu Alianța” Nord-Atlantică, adăuga ea atunci. Mark Esper a justificat această desfășurare a trupelor din Germania drept necesară din punct de vedere strategic, cu scopul de a descuraja Rusia, însă Trump l-a contrazis imediat, subliniind că această retragere are drept cauză refuzul Germaniei de a “plăti mai mult”. “Ne-am săturat să fim fraieri”, declara miliardarul republican. “Ne reducem forțele pentru că ei (germanii) nu plătesc. Este simplu”, tuna el la 29 iulie.

“Asta n-are niciun sens”

Michèle Flournoy, prezentată drept femeia care avea să conducă prima armată din lume încă din 2016, dacă Hillary Clinton avea să învingă în alegerile prezidențiale de atunci, aprecia că “asta n-are niciun sens”. Redesfășurarea de către Trump a trupelor americane din Germania “a fost percepută ca un fel de pedeapsă, care consolidează, din nefericire, discursul în Europa al celor care spun că nu pot conta pe Statele Unite, că noi nu acordăm valoare NATO”, își exprima ea regretul. Altă consilieră a lui Joe Biden, Kathleen Hicks, a criticat în mod deschis planul retragerii militare americane din Germania, care “este în beneficiul adversarilor (Americii)”, într-un editorial publicat în august de site-ul The Hill. Aceste decizii “vor afecta securitatea națională și bugetul Statelor Unite timp de ani de zile”, avertiza Kathleen Hicks, o cercetătoare la Center for Strategic and International Studies (CSIS). Mark Esper a dat asigurări că militarii americani staționați permanent în Germania urmează să fie înlocuiți prin rotație cu unități la fel de disuasive, însă Hicks avertiza că aceste mișcări de trupe au “să coste scump”. “Mutarea a 11.900 de militari, a familiilor lor și a echipamentului lor și căutarea unor noi locuri pentru a-i caza, a le da de muncă și a-i antrena va costa și mai mulți bani”, preciza ea. Kathleen Hicks a fost numită marți la conducerea echipei democrate de coordonare a tranziției la Departamentul american al Apărării. Michèle Flournoy nu a precizat dacă este în favoarea unei rămâneri în Germania a tuturor forțelor americane, însă evoca o redesfășurare a anumitor forțe către Europa de Est. “Poate că avem nevoie de mai mulți oameni în țările baltice, în Polonia și în România”, aprecia Michèle Flournoy.

“Record” de infectări în SUA: Peste 200.000 de cazuri în 24 de ore

Statele Unite și-au bătut “recordul” zilnic de infecții cu noul coronavirus și au înregistrat 201.961 de cazuri de covid-19 în ultimele 24 de ore, potrivit Universității Johns Hopkins. Prima putere economică mondială - care a depășit pragul de zece milioane de cazuri de covid-19 - este cea mai îndoliată de pandemie, cu aproape 240.000 de morți. “Recordul” înregistrat marți intervine după centralizarea datelor din weekend, însă reflectă o tendință de accelerare a epidemiei în Statele Unite. Numărul infecțiilor zilnice cu covid-19 depșește cu regularitate, de o săptămână, 100.000 de cazuri, un nivel pe care Statele Unite nu l-au mai atins. În prezent, cea mai gravă situație se înregistrează în Nordul american și în Midwest.

Comisia Europeană, contract pentru 300 de milioane de doze de vaccin produs de Pfizer

Comisia Europeană a anunțat ieri că a încheiat cu companiile farmaceutice Pfizer și BioNTech un contract pentru achiziția a 300 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19. Încheierea acestui contract survine după ce grupul farmaceutic american Pfizer Inc. a anunțat luni că vaccinul său experimental dezvoltat în colaborare cu compania germană BioNTech are o eficiență de peste 90% în prevenirea maladiei COVID-19, conform datelor inițiale provenite dintr-un studiu amplu de fază 3. Datele referitoare la siguranța vaccinului urmează să fie publicate la sfârșitul acestei luni. Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a descris anunțul Pfizer-BioNTech drept o “veste extraordinară”, dar a avertizat că necesitatea de a depozita acest vaccin la temperaturi extrem de scăzute ar putea complica programele de vaccinare, mai ales în regiunile din Asia și Africa unde clima este caldă, distanțele sunt mari, iar infrastructura necesară este deficitară sau chiar lipsește. Conform acordului negociat de Comisia Europeană în numele celor 27 de state membre ale UE, acestea vor putea cumpăra 200 de milioane de doze, cu o opțiune de încă 100 de milioane. Comisia Europeană a mai încheiat astfel de contracte cu companiile farmaceutice AstraZeneca, Sanofi și Johnson & Johnson și continuă negocierile cu Moderna, CureVac și Novavax.

Record de temperatură în noiembrie la Montreal

Orașul Montreal a depășit marți un “record absolut” de temperatură pentru luna noiembrie, cu 22,4 grade Celsius, în condițiile în care în centrul și în estul Canadei se înregistrează de câteva zile un val de căldură fără precedent pentru această perioadă, a indicat agenția Environment Canada. “Nu am avut niciodată o valoare de 22,4 grade într-o lună noiembrie. Este un record absolut pentru noiembrie”, a comentat marți meteorologul Mariane Peltier pentru AFP. Anterior, cea mai fierbinte lună noiembrie a fost în 1948, cu o temperatură maximă de 21,7 grade Celsius, a precizat specialista. “Astăzi, am doborât câteva recorduri pentru cele mai fierbinți zile din luna noiembrie” în Quebec, a declarat Peltier. “Pentru o lună noiembrie, se întâmplă rar să fie vorba despre o perioadă atât de îndelungată. Uneori durează două sau trei zile, dar niciodată șapte zile”, a adăugat ea. În Montreal, recordul anterior pentru data de 10 noiembrie a fost înregistrat în 1948, cu 18,3 grade Celsius. În această perioadă, temperatura medie este de obicei de aproximativ 7 grade Celsius în orașul francofon, a precizat meteorologul. Acest episod de căldură a traversat sudul provinciei francofone, dar și provincia Ontario, unde au fost înregistrate 24 de grade Celsius în orașele Windsor și Toronto. Provinciile New Brunswick și Nova Scotia (estul Canadei) au fost, de asemenea, afectate de această masă de aer cald.

Ungaria vrea să modifice Constituția: “Mama e o femeie, tatăl e un bărbat”

Guvernul ungar a depus în Parlament un proiect de amendare a Constituției pentru ca aceasta să prevadă că “mama este o femeie, tatăl este un bărbat” și care să definească sexul ca fiind numai cel de la naștere. “Ungaria apără dreptul copiilor de a se identifica în funcție de sex”, scrie în proiectul textului trimis Parlamentului de către ministrul ungar al Justiției Judit Varga. “Educația este asigurată conform valorilor bazate pe identitatea constituțională a Ungariei și cultura creștină”, se mai arată în document. Începând din mai, înscrierea unei schimbări de sex la starea civilă este deja interzisă în mod legal în această țară membră a Uniunii Europene (UE) și NATO, al cărei premier, Viktor Orban, aflat la putere neîntrerupt de zece ani, promovează “iliberalismul”. Acest nou proiect de modificare a Constituției intervine în contextul în care Budapesta se opune proiectului unui mecanism care condiționează alocarea fondurilor europene de respectarea Chartei europene a drepturilor fundamentale, care garantează între altele drepturile minorităților sexuale și de gen. Acest mecanism european urmează să fie aprobat de către statele membre UE - cu o majoritate calificată -, iar Viktor Orban a amenințat cu un veto față de bugetul european în cazul adoptării acestui principiu. ONU, Consiliul Europei (CoE), OSCE și UE îl acuză cu regularitate pe Viktor Orban de adoptarea unor legi care nu sunt conforme dreptului și valorilor europene. Ungaria a fost condamnată în trecut de către justiția europeană, care a găsit-o vinovată de nerespectarea angajamentelor pe care și le-a asumat la aderarea sa la UE, în 2004, și de nerespectarea primatului dreptului european aspra legislației naționale.

Puzzle literar, rezolvat pentru a treia oară în aproximativ 100 de ani

Scenaristul și actorul britanic John Finnemore a rezolvat „Cain’s Jawbone”, puzzle literar care are 32 de milioane de combinații posibile, aceasta fiind doar a treia soluție oferită problemei formulate de Edward Powys Mathers sub pseudonimul Torquemada în 1934. Paginile volumului „Cain’s Jawbone - A Novel Problem”, unul dintre cele mai complicate puzzle-uri literare, nu sunt publicate în ordine. El a fost realizat de inventatorul rebusului misterios de la The Observer, Edward Powys Mathers, cunoscut drept Torquemada. Cartea invită cititorul să reorganizeze cele 100 de pagini și să rezolve crima din poveste. Există peste 32 de milioane de combinații posibile. „Paginile au fost imprimate complet aleatoriu, fapt care dă oricui puțină încredere”, a scris Powys Mathers la acel moment. Doar doi cititori au reușit să rezolve misterul în anii 1930, S Sydney-Turner și W S Kennedy, fiecare câștigând 25 de lire sterline. Apoi s-a crezut că soluția a fost pierdută, însă în urmă cu trei ani Laurence Sterne Trust a primit o copie a „The Torquemada Puzzle Book”, iar curatorul Patrick Wildgust de la muzeul Shandy Hall a început să lucreze pentru a o descoperi. Odată ce a reușit, provocarea a fost relansată toamna trecută de Unbound, iar editura a oferit un premiu de 1.000 de lire sterline oricui o va putea găsi în decurs de un an. Editura a avertizat că această competiție nu este pentru cei „slabi de înger” și că puzzle-ul este „fenomenal de dificil”.John Finnemore, creator al programului „Cabin Pressure” de la Radio 4, a fost între cei 12 participanți și singurul care a dat răspunsul corect. El a spus că acesta a fost, de departe, „cel mai dificil puzzle pe care l-am încercat”. El a adăugat că a rezolvat misterul în patru luni. Finnemore și Wildgust au căzut de acord să păstreze soluția ca „un secret bine păzit, pentru ca generațiile viitoare să se poată bucura de puzzle”.

Actorul britanic Hugh Grant, infectat Covid-19: Simptomele s-au agravat până la panică

Actorul britanic Hugh Grant, cunoscut din producții ca „Four Weddings and a Funeral”, „Bridget Jones”, „Florence Foster Jenkins” și „The Undoing”, a dezvăluit marți seară, la emisiunea lui Stephen Colbert, că a fost infectat cu SARS-CoV-2 la începutul acestui an și că experiența a fost una intensă. La „The Late Show”, Grant a spus că el și soția lui au contractat Covid-19 în luna februarie, iar recent a fost confirmat că amândoi au dezvoltat anticorpi. Hugh Grant a explicat, în direct dintr-un hotel din Londra, faptul că simptomele s-au înrăutățit gradual până ce a intrat în panică. „Am avut boala. Eu și soția mea am avut iarna trecută. Undeva prin februarie. Nu cred că vom mai lua. Am făcut acum o lună un test pentru anticorpi. Încă îi am. Deci, știu că asta a fost. A început ca un sindrom foarte straniu, începeam să transpir teribil. Era ca un poncho de transpirație, chiar jenant. Îmi simțeam ochii de trei ori mai mari și aveam senzația că un bărbat enorm stătea pe pieptul meu - Harvey Weinstein sau cineva. Apoi, mergeam pe stradă într-o zi, și m-am gândit «Nu pot mirosi nimic». Și începi să te panichezi pentru că pe atunci oamenii tocmai începeau să vorbească despre asta ca simptom”. Grant a spus că a încercat să miroasă florile și, pe măsură ce se îngrijora tot mai mult, a încercat și cu lucruri mai puțin plăcute, precum un coș de gunoi, înainte de a-și pulveriza parfumul soției direct în față. „Nu putem mirosi nimic”, a subliniat actorul în vârstă de 60 de ani. El a mai spus că prima perioadă de izolare, de trei luni și jumătate, a petrecut-o cu cele două fiice ale lui, în vârstă de 4 ani și 2 ani. „Totul a fost despre păpuși Barbie. Ne-am jucat... Inițial, am încercat să fiu drăguț, apoi, după ce fetele adormeau, continuam să mă joc cu ele”, a glumit Grant. Marea Britanie se află acum în a doua perioadă de izolare, impusă de autorități pentru 30 de zile, până pe 3 decembrie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.