Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Avertisment: Epidemia coronavirusului ar putea afecta 60% din populația globului

Ziarul de Vrancea
9 feb 2020 2222 vizualizări

Majoritatea experților consideră că fiecare persoană infectată ar putea transmite virusul mai departe altor 2,5 persoane

​Un expert epidemiolog din Hong Kong, care a jucat un rol major în combaterea epidemiei Sars în anii 2000, a declarat, pentru Guardian, că epidemia coronavirus din China ar putea afecta 60% din populația globului, atâta vreme cât virusul nu poate fi controlat. El a mai spus că statele ar trebui să ia în calcul adoptarea unor măsuri restrictive de tipul celor luate de China.

Șef în domeniul sănătății publice din Hong Kong, profesorul Gabriel Leung, a lansat acest avertisment după ce liderul Organizației Mondiale a Sănătății a declarat recent că numărul cazurilor de infecție în rândul pacienților care nu au călătorit niciodată în China ar putea deveni vârful icebergului. Profesorul Gabriel Leung, decanul catedrei de Medicină și Sănătate Publică al Universității din Hong Kong, a spus, înaintea reuniunii de la Geneva, că ar trebui stabilită forma și dimensiunea acestui vârf al icebergului. Majoritatea experților consideră că fiecare persoană infectată ar putea transmite virusul mai departe altor 2,5 persoane, ceea ce ar duce la un procent îngrijorător de 60-80%, mai notează Guardian. “60% din populația totală a lumii este un procent teribil de mare”, a comentat Leung, pentru Guardian. Chiar dacă, în medie, rata mortalității este în prezent de 1%, profesorul Leung crede că numărul deceselor ar putea crește semnificativ. El intenționează să le transmită colegilor săi de la reuniunea de la Geneva că principala preocupare ar trebui să fie rata răspândirii virusului la nivel mondial și analizarea modului în care măsurile luate de China au fost sau nu eficiente în blocarea răspândirii bolii, pentru că, în cazul în care acestea au avut efect, ar trebui adoptate și de alte state.

Amintim că autoritățile din China, acuzate adesea că au fost mai preocupate de salvarea imaginii regimului decât de salvarea vieților, a dispus măsuri de carantină pentru orașe de milioane de locuitori în provincia Hubei (epicentrul epidemiei), a prelungit vacanța de Anul Nou Lunar, a redus programul de lucru și a impus purtarea de măști sanitare. Leung este unul dintre experții cunoscuți la nivel mondial în domeniul epidemiei coronavirus și a jucat un rol major în combaterea epidemiei Sars din 2002-2003. El colaborează cu alte echipe de oameni de știință din Marea Britanie (Imperial College London și Oxford University).

„Scânteia care va porni un incendiu”

Avertismentul său este întărit de afirmațiile directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății. Acesta a declarat, ieri, chiar la debutul reuniunii de la Geneva, la care participă peste 400 de cercetători, că epidemia din China reprezintă o mare amenințare la adresa întregii lumi. El a făcut un apel în sensul colaborării oamenilor de știință în ceea ce privește cercetarea virusului și dezvoltarea unor vaccinuri sau medicamente care să combată infecția. “În condițiile în care 99% din cazuri sunt înregistrate în China, rămâne în continuare o urgență pentru țara respectivă, însă una care reprezintă o mare amenințare pentru întreaga lume”, a spus directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Răspândirea noului tip de coronavirus în afara Chinei ar putea fi „scânteia care va porni un incendiu”, consideră experții Organizației Mondiale a Sănătății.  Până acum au fost confirmate peste 42.000 de cazuri în China și 319 de cazuri în alte 24 de țări.

China a demis mai mulți demnitari pentru modul în care au gestionat epidemia, în condițiile în care bilanțul a depășit 1.000 de morți, respectiv 1.016, scrie BBC News. Printre cei demiși de partidul comunist se află șeful comisiei de sănătate din Hubei și secretarul acestui for. China a raportat luni alte 2.478 de noi cazuri, ajungând la un total de 42.638 de cazuri de infecții.

Lăcustele din Africa mănâncă într-o zi cât toată populația Kenyei

ONU a cerut donatorilor să urgenteze deblocarea unor fonduri pentru a frâna în Africa de Est invazia de lăcuste, insecte care se deplasează în roiuri “de mărimea Manhattanului” și care sunt capabile să mănânce într-o singură zi cât consumă întreaga populație a Kenyei. “În lipsa unei reacții rapide, vom avea o problemă enormă în acest an”, a declarat secretarul general adjunct al Organizației Națiunilor Unite pentru probleme umanitare, Mark Lowcock.

ONU a solicitat la începutul anului 76 de milioane de dolari, din care a primit până acum ceva mai mult de 20 de milioane de dolari, peste jumătate din sumă provenind din fonduri proprii.

ONU a amintit că în Etiopia, Kenya și Somalia, cele mai afectate țări, trăiesc 13 milioane de oameni în situație de nesiguranță alimentară și, dintre ele, 10 milioane locuiesc în zone afectate direct de invazia de lăcuste, care riscă să distrugă culturile. Insectele au sosit în estul Africii din deșertul din Peninsula Arabică, unde trecerea mai multor cicloane tropicale în ultimii ani a creat condiții propice reproducerii lăcustelor. Noi furtuni în țările africane au complicat și mai mult situația, fără precedent în ultimii 25 de ani, potrivit ONU.

Un expert în invazii de lăcuste al FAO, Keith Cressman, a explicat că acestea se deplasează în roiuri uriașe, formate din sute de milioane de insecte, și că, dacă nu se acționează acum, s-ar putea extinde în alte zone, inclusiv în nordul Africii și sud-vestul Asiei. “Imaginați-vă un roi care acoperă întregul Manhattan, de la sud la nord. Iar acesta este doar un roi de mărime medie, nu unul foarte mare”, a avertizat el

Potrivit expertului, într-o singură zi, un roi de acest fel poate consuma tot atâta hrană cât întreaga populație a Kenyei, țară cu 53 de milioane de locuitori.

Sinn Fein cere UE să-i susțină proiectul reunificării Irlandei

Președinta Sinn Fein Mary Lou McDonald - care se vede deja șefa Guvernului irlandez după avansul istoric înregistrat în alegerile parlamentare de sâmbătă - a cerut Uniunii Europene (UE) să-i susțină proiectul reunificării Irlandei. Partidul republican de stânga a devenit a doua forță politică în Parlamentul irlandez, după Fianna Fail, unul dintre cele două partide de centru-dreapta care își împart de obicei puterea în această țară cu 4,9 milioane de locuitori. În cazul în care ajunge la putere printr-o coaliție, Sinn Fein are ca obiectiv reunificarea Republicii Irlanda cu provincia britanică Irlanda de Nord.

Acest subiect a revenit în actualitate odată cu Brexitul, căruia i s-a opus majoritatea locuitorilor provinciei britanice - nevoiți să părăsească UE în pofida voinței lor exprimate prin vot. Mary Lou McDonald consideră că UE ar trebui să sprijine acest proiect.

“Uniunea Europeană trebuie să ia poziție cu privire la Irlanda, așa cum a făcut susținând reunificarea Germaniei. Și în același fel în care are o poziție cu privire la Cipru și o abordare pozitivă a reunificării acestei țări”, a declarat șefa Sinn Fein. “Împărțirea (Irlandei) și divizarea au fost un dezastru, iar calea de urmat este reunificarea, reconcilierea și bune relații cu vecinii noștri apropiați”, a subliniat ea.

Cea mai mare parte a insulei Irlanda s-a despărțit de Marea Britanie în 1921, însă șase comitate din nord au rămas parte integrantă a Regatului Unit, formând provincia Irlanda de Nord. Fostul premier irlandez Bertie Ahern consideră că un referendum pe tema reunificării este “inevitabil”.

Perceput odinioară ca sulfuros din cauza relațiilor sale cu Armata Republicană Irlandeză (IRA), Sinn Fein a operat un avans spectaculos în alegerile legislative de sâmbătă. Partidul a fost plasat primul de numărul mare de alegători. Însă nu a obținut o majoritate a mandatelor în Legislativ, din cauză că a prezentat un număr prea mic de candidați.

Acest lucru nu o împiedică pe Mary Lou McDonald, în vârstă de 50 de ani, să vrea să devină șefa Guvernului, în cazul în care reușește să se alieze cu alte partide.

Papa Francisc a criticat “teoria genului”

Papa Francisc a criticat din nou “teoria genului”, care contestă “diferența” și este, potrivit suveranului pontif, impusă în unele state ca unic traseu cultural, într-o carte de interviuri apărută marți în Italia.

Această teorie “dorește să submineze umanitatea în toate domeniile și în toate modurile educative posibile”, și-a exprimat suveranul pontif îngrijorarea, susținând că aceasta este impusă “de sus în anumite state ca singura cale culturală posibil de urmat”. Papa Francisc, care și-a exprimat succint opiniile pe acest subiect într-o lucrare dedicată papei polonez Ioan Paul al II-lea, menționează că afirmațiile sale nu se referă câtuși de puțin la homosexuali, bine veniți în sânul Bisericii catolice. “Referința mea este mai cuprinzătoare și vizează o rădăcină culturală periculoasă”, a spus acesta. Pentru suveranul pontif, teoria genului “își propune implicit să distrugă din rădăcini proiectul creației pe care Dumnezeu l-a vrut pentru fiecare dintre noi: diversitate, diferență. Să transforme totul în ceva omogen, neutru. Este un atac împotriva diferenței, împotriva creației Domnului, împotriva bărbatului și femeii.”

Papa Francisc precizează că nu dorește să “discrimineze” pe nimeni, ci pur și simplu să avertizeze împotriva tentației de a merge pe urmele proiectului nebunesc al locuitorilor Babilonului, care, potrivit Bibliei, vor să se limiteze la o singură limbă și la un singur popor. “Această aparentă uniformitate i-a dus la autodistrugere pentru că e un proiect ideologic care nu ține cont de realitate, de adevărata diversitate a persoanelor”, a adăugat acesta. “Nu ștergerea diferenței ne va aduce mai aproape, ci primirea celuilalt indiferent de deosebiri”, a insistat papa.

În octombrie 2016, în aeronava care-l aducea dintr-o călătorie în Caucaz, papa Francisc a evocat o “îndoctrinare mascată” prezentă în manualele școlare franceze și influențată de “teoria genului”. Afirmațiile suveranului pontif, bazate pe o povestioară istorisită de un tată francez, a suscitat o avalanșă de critici în Franța.

Un cunoscut actor a murit la vârsta de doar 25 de ani

Actorul Raphael Coleman, cunoscut din filmul “Nanny McPhee”, a murit la doar 25 de ani, informează BBC. Mama sa, Liz Jensen, a confirmat moartea tinerei vedete, cunoscute și pentru angajamentul său în lupta împotriva schimbărilor climatice, într-o declarație postată vineri pe Twitter. Liz a precizat că Raphael “a murit făcând ceea ce îi plăcea”, în timp ce tatăl său vitreg, Carsten Jensen, a declarat pe Facebook că actorul s-a prăbușit brusc, fără ca înainte să aibă probleme de sănătate. Raphael Coleman era cel mai bine cunoscut pentru rolul jucat în Nanny McPhee (2005), unde l-a interpretat pe Eric Brown, având alături staruri ca Emma Thompson și Colin Firth.

În postarea sa pe Facebook, tatăl său vitreg a precizat că moartea actorului a survenit “în mijlocul unei călătorii și nu a mai putut fi salvat”. Carsten Jensen a vorbit, de asemenea, despre activitatea de activist a lui Raphael - licențiat în zoologie al Universității din Manchester - în cadrul grupului de mediu Extinction Rebellion. “Sub numele de Iggy Fox, el a controlat social media grupului și vorbea la demonstrații”, a subliniat tatăl său vitreg. Grupul pentru dreptate socială Occupy London i-a adus un omagiu actorului.

În 2009, Raphael a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun tânăr actor la Festivalul de film de scurt metraj de la Bruxelles.

Boris Johnson vrea să construiască un pod între Irlanda de Nord și Scoția

Premierul britanic Boris Johnson a cerut echipelor sale să studieze posibilitatea construirii unui pod care să lege Marea Britanie și provincia britanică Irlanda de Nord, a anunțat purtătorul său de cuvânt. Ideea unui pod care să asigure o legătură între Irlanda de Nord și Regatul Unit circulă de mai mulți ani și a fost reluată în mandatul liderului conservator. “Suntem pe cale să studiem ideea unui pod”, a anunțat un purtător de cuvânt al lui Boris Johnson, precizând că echipe analizează subiectul și se află la începutul reflecției. În provincia nord-irlandeză, ideea podului este susținută de unii lideri politici probritanici, care o consideră un mijloc de consolidare a legăturilor, puse la grea încercare de Brexit. Liderul Partidului Unionist Democrat (DUP) Ian Paisley i-a cerut premierului în decembrie “să construiască un Boris Bridge (Pod Boris) între Irlanda de Nord și Scoția”, iar Boris Johnson i-a răspuns atunci că “ideea este foarte interesantă”.

Însă alții se întreabă despre costul și fezabilitatea proiectului, având în vedere rafalele de vânt și adâncimea apei în acest braț al mării, de 19 kilometri lățime între cele mai apropiate puncte. Experți avertizează că podul este necesar să fie mult mai lung de 19 kilometri. De asemenea, numeroasă muniție aruncată în mare după al Doilea Război Mondial riscă să complice proiectul.

Boris Johnson, are totodată un trecut trist celebru în privința podurilor. Pe când era primar al Londrei, el a lansat un mare proiect al unui “pod-grăină” pe Tamisa, care a fost abandonat până la urmă, după cheltuirea a 53,5 milioane de lire sterline (63 milioane de euro).

Populația Egiptului depășește 100 de milioane de locuitori

Populația egipteană a depășit 100 de milioane de locuitori, menținând Egiptul în rândul celor mai populate țări arabe și drept a treia în Africa, după Etiopia și Nigeria, au anunțat ieri autoritățile egiptene. Contorul electronic instalat pe clădirea în care se află sediul Agenției egiptene de statistică (CAPMAS) a trecut de la opt la nouă cigre, a constatat AFP. “Anul trecut a fost unul dintre anii cei mai rapizi în atingerea unui milion (de nașteri)”, a declarat generalul Khairat Barakat, directorul CAPMAS, dând asigurări că acest nivel a fost depășit în 216 zile în 2019. Egiptul este a 14-a cea mai populată țară din lume. Nivelul natalității țării a “explodat” în ultimii 30 de ani, cu o medie de 1,5 milioane de nașteri pe an. În urmă cu 30 de ani, numărul locuitorilor Egiptului era de 57 de milioane.

Suprapopularea a constituit în ultimii ani o provocare majoră pentru autorități, ale căror politici timide de limitare a nașterilor nu au dat roade. “În afară de problema fizică a densității populației, problemele sociale s-au agravat”, declară Heba El Laithy, o profesoară de economie la Universitatea din Cairo. “Săracii au tendința să facă mai mulți copii, din cauza ideii potrivit căreia ei vor ieși din punct de vedere economic pe teremn lung” din sărăcie, explică ea, adăugând că copii sunt percepuți ca viitoare surse de venit în ajutorul părinților.

Președintele Abdel Fattah al-Sisi aprecia în 2017 că terorismul și suprapopularea reprezintă principalele două amenințări la adresa Egiptului, potrivit Guvernului său.

Moscova: Un bărbat care a simulat că este infectat cu noul coronavirus în metrou riscă cinci ani de închisoare

Poliția din Moscova a arestat un bărbat care a simulat că este infectat cu coronavirus într-o garnitură a metroului din Moscova, au informat oficiali locali, potrivit ediției de marți a BBC. Într-un filmuleț postat online, pasagerii pot fi văzuți încercând să ajute un bărbat care poartă o mască, în timp ce acesta se poticnește, apoi se prăbușește pe podea în convulsii, într-o garnitură aglomerată de metrou. Farsorul a fost reținut sub suspiciunea de huliganism și se confruntă cu o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare dacă este condamnat.

Ministerul de interne din Rusia a confirmat arestarea luni, adăugând că a fost demarată o anchetă pentru a le descoperi pe cele două persoane care pot fi auzite în filmuleț strigând că suspectul este infectat cu noul coronavirus. “Complicii au strigat fraze despre prezența unei infecții virale periculoase ... provocând o panică în rândul pasagerilor”, a declarat o purtătoare de cuvânt a ministerului, Irina Volk.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.