Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Autopsie: George Floyd, testat pozitiv pentru Covid-19

Ziarul de Vrancea
2 iun 2020 1054 vizualizări

Cauza decesului nu a fost virusul, ci asfixierea, arată o autopsie independentă

George Floyd, bărbatul de culoare ucis de polițiști pe 25 mai în Minneapolis, a fost testat post-mortem pentru Covid-19 și rezultatul este pozitiv, potrivit unui nou raport de autopsie al districtului Hennepin. Raportul arată că probele prelevate post-mortem au rezultat „pozitive pentru ARN-ul 2019-nCoV”. Medicul legist șef Andrew Baker a spus că acest tip de test făcut pentru autopsie, prin PCR, poate arăta un rezultat pozitiv „la săptămâni după instalarea și trecerea bolii”. Baker a mai spus că „rezultatul autopsiei cel mai probabil reflectă prezența asimptomatică dar persistentă a infecției”, astfel că nu a avut un rol în moartea lui Floyd și este puțin probabil ca el să fi fost contagios. George Floyd a fost ucis pe 25 mai. Patru polițiști au fost concediați și, inițial, doar unul a fost pus sub acuzare - Derek Chauvin, care a îngenuncheat pe gâtul lui Floyd timp de aproximativ 9 minute, este acuzat de crimă de gradul trei și ucidere din culpă de gradul doi. Pe 3 iunie, a fost anunțat că ceilalți trei ofițeri sunt acuzați de ajutor și complicitate la omor.O autopsie independentă a arătat că bărbatul a murit în urma asfixierii.

Obama salută o “schimbare de mentalitate” în rândul manifestanților

Fostul președinte democrat Barack Obama salută, într-un mesaj video, “schimbarea de mentalitate” operată în rândul americanilor care manifestează împotriva rasismului și violențelor poliției, care ar putea, în opinia sa, să conducă la reforme la nivel național. Predecesorul de culoare al lui Donald Trump îndeamnă totodată autoritățile de la nivelul statelor și locale să-și revizuiască politica cu privire la folosirea forței, în acest prim comentariu video după moartea lui George Floyd pe mâna poliției din Minneapolis la 25 mai.“Este foarte important pentru noi să profităm de acest moment pe care l-am creat ca societate, ca țară și să folosim acest lucru pentru a avea în sfârșit un impact”, a îndemnat Barack Obama într-o videoconferință cu activiști, evocând miile de oameni ieșiți în stradă pentru a denunța brutalitățile polițiștilor, rasismul și inegalitățile sociale. “Este în curs o schimbare de mentalitate, o mai mare conștientizare a faptului că putem face mai mult”, a subliniat el.Barack Obama, în vârstă de 58 de ani, care rămâne foarte popular în rândul democraților, a subliniat faptul că actualele manifestații prezintă “un tablou al Americii mult mai reprezentativ” decât mișcările în favoarea drepturilor civice din anii '60. Tinerii participă la aceste manifestații, iar motivația lor ar putea inspira o schimbare mai profundă, a subliniat el. “Vreau să știți că voi contați. Vreau să știți că viețile voastre contează, visele voastre contează”, a continuat fostul șef al statului, adresându-se tinerilor de culoare din țară care au fost, în opinia sa, de prea multe ori martori sau victime ale violenței.El s-a adresat de asemenea aleșilor locali. “Îndemn fiecare primar din această țară să-și revizuiască politicile în domeniul folosirii forței îmtrună cu membrii comunităților lor și să se angajeze să dea socoteală cu privire la toate reformele promise”, a declarat el.

Purtarea măștilor sanitare ar putea fi obligatorie până în octombrie la Moscova

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a avertizat joi că în capitala Rusiei purtarea măștilor sanitare ar putea fi obligatorie până în octombrie când va începe vaccinarea masivă a populației împotriva COVID-19, relatează EFE. “Timpul necesar purtării măștilor depinde de termenele în care va apărea un vaccin în masă. Potrivit estimărilor, acest lucru ar putea avea loc între octombrie și februarie anul viitor. Sper ca în octombrie să primim primele doze de vaccin”, a declarat Sobianin, într-un interviu acordat agenției ruse TASS. El a precizat că până atunci centrele medicale provizorii instalate în capitală pentru a combate noul coronavirus vor continua să funcționeze, ceea ce va permite spitalelor să revină la un regim de lucru normal. Capitala rusă, cu peste 12 milioane de locuitori, este principalul focar de COVID-19 din țară, cu în total 187.216 de contagieri confirmate și 2.685 de decese, deși în ultimele zile cazurile au înregistrat o scădere. Sobianin a asigurat totodată că datele personale colectate pentru urmărirea persoanelor contagiate și pentru declarațiile electronice de deplasare prin oraș vor fi distruse după ce se va termina pandemia de coronavirus. Măsurile de izolare pentru a stăvili răspândirea coronavirusului au fost impus pe 29 martie la Moscova, iar primele măsuri de relaxare a restricțiilor au fost luate la 12 mai cu reactivarea sectoarelor industriei și construcțiilor. De luni, în ziua în care au fost redeschide magazinele, li se permite cetățenilor să iasă la plimbare trei zile pe săptămână. Potrivit datelor oficiale, Rusia raportează până în prezent 441.108 cazuri confirmate de COVID-19 și 5.384 de decese, după ce în ultimele 24 de ore a înregistrat 8.831 noi cazuri și 164 de decese.

Președintele Ucrainei riscă amendă după ce a fost fotografiat într-o cafenea

Poliția ucraineană va investiga dacă președintele Volodimir Zelenski a încălcat restricțiile antiepidemice instituite în Ucraina mergând la o cafenea împreună cu membri ai echipei sale și cu alți funcționari în timpul unei vizite în orașul Hmelnițki, situat la circa 340 de kilometri de capitala Kiev. Polemica s-a declanșat după ce o fotografie a serviciului de presă al președinției l-a arătat pe Zelenski bând o cafea într-un local, în condițiile în care restaurantele și cafenelele în spații închise vor putea redeschide în Ucraina abia începând de vineri, în cadrul măsurilor de relaxare graduală a restricțiilor menite să prevină răspândirea coronavirusului. Potrivit agenției ucrainene UNIAN, viceministrul de interne Anton Gherașcenko a semnalat presei că poliția va examina această chestiune, dar a adăugat că “pentru a vedea dacă președintele și cei care l-au însoțit sunt vinovați este necesar să înțelegem contextul general al situației”. Amenzile pentru încălcarea restricțiilor antiepidemice merg în Ucraina până la 17.000 de grivne (circa 560 de euro). Președintele Zelenski a declarat ieri că este “pregătit” să plătească o amendă dacă va rezulta că a încălcat restricțiile, dar mai spune că a intrat în acea cafenea “la invitația” proprietarului. La rândul său, ministrul adjunct al sănătății, Viktor Liașko, este de părere că președintele nu a încălcat nici o regulă, întrucât se afla acolo într-o vizită de lucru și patronul cafenelei a dorit să-i arate cum a pregătit localul pentru a se conforma regulilor sanitare ce vor trebui respectate la redeschidere.

Lider de la Budapesta: În 1990, Ungaria era cel mai slab stat din Bazinul Carpatic

Vicepremierul Ungariei Zsolt Semjén le transmite maghiarilor că este nerealist să revendice totul “în numele celor 1000 de ani”, iar “să te aștepți la o soluție din partea Uniunii Europene este naivitate”. Referindu-se la procentele etnice modificate, vicepremierul ungar a spus că, “acceptând Trianonul, este trădare”, scrie hirado.hu. Vicepremierul ungar a afirmat, la Csurgó, de Ziua solidarității naționale, care coincide cu centenarul semnării Tratatului de pace de la Trianon, că în 1990, Ungaria era cel mai slab stat din Bazinul Carpatic, iar acum, “în fața ochilor noștri, se schimbă raportul puterilor”. “Construim o Ungarie puternică, cu o conștiință națională puternică, conștienți de faptul că statul ungar nu este doar un furnizor de servicii administrative pentru locuitorii unei anumite zone, ci este autodeterminarea politică a națiunii maghiare, sensul final al acesteia. Obiectivul său este enținerea și dezvoltarea națiunii maghiare”, a declarat politicianul. Vicepremierul a spus că Legea fundamentală a Ungariei a fost elaborată în baza acestor principii și ea prevede că Ungaria poartă responsabilitatea față de maghiarii de peste hotare, iar în baza acesteia are loc în Bazinul Carpatic dezvoltarea economică și întărirea identității de o amploare inimaginabilă până nu demult. “Trebuie să înfruntăm că este nerealist să revendicăm totul în numele celor 1000 de ani și să te aștepți la o soluție din partea Uniunii Europene este naivitate”, a afirmat el. Făcând referire la procentele etnice modificate, vicepremierul ungar a spus că “acceptând Trianonul, este trădare”. El a atras atenția că a rămâne maghiar este posibil doar dacă va dăinui întreaga maghiarime și că “dacă ar dispărea maghiarii din Transilvania sau din Slovacia, ar fi mutilată maghiarimea din întreaga lume”.

Trump nu prezintă efecte secundare după 15 zile de tratament cu hidroxiclorochină

Președintele american Donald Trump nu a constatat niciun efect secundar în timpul celor două săptămâni ale tratamentului său cu hidroxiclorochină, pe care a decis să o ia preventiv împotriva covid-19, a anunțat medicul Casei Albe. “Președintele a terminat acest tratament în deplină securitate și fără efecte secundare”, a anunțat miercuri, într-un comunicat cu privire la starea sănătății președintelui american doctorul Sean Conley. “El continuă să fie supus cu regularitate unor teste de covid-19, iar până în prezent toate rezultatele au fost negative”, a precizat el. Folosită mult timp împotriva malariei, hidroxiclorochina, a cărei eficiență împotriva covid-19 nu a fost niciodată demonstrată în mod riguros, dezlănțuie pasiuni. Donald Trump se arată etuziasmat de mai multe luni de posibilele efecte ale acesteia. “Cred că asta ar putea schimba datele” situației, declara el în martie. “Sau poate că nu”, adăuga el. În scurtul său bilanț, dr. Conley precizează că Trump, în vârstă de 73 de ani, înalt de 1,90 metri și cântărind 110 kilograme, are un ritm cardiac de 63 de bătăi pe minut. “Datele arată faptul că președintele rămâne sănătos”, conchide el, precizând că șeful statului este la zi cu vaccinurile.

Japonez arestat după ce a ucis două persoane cu arcul cu săgeți

Un japonez în vârstă de aproximativ 20 de ani, suspectat de faptul că a ucis doi membri ai familiei și că a rănit cel puțin alte două persoane cu un arc cu săgeți, a fost arestat joi de către poliție, potrivit presei locale. Presupusul criminal, un student, a fost arestat la locul crimei, în cartierul rezidențial Takarazuka, situat între Osaka și Kobe (vest), potrivit cotidianului local Kobe Shimbun. Două femei adulte au murit din cauza rănilor, iar spitalul la care au fost conduse de urgență nu a putut decât să constate decesul, potrivit ziarului. Tânărul ar fi mărturisit că ar fi ucis mai mulți membri ai familiei. Motivul gestului său era necunoscut. El a fost arestat cu privire la “tentativă de omor”, potrivit postului de televiziune public NHK, care precizează că cel puțin alte două persoane au fost rănite, un bărbat și o femeie, spitalizați. Contactată de AFP, poliția locală a refuzat să comenteze cu privire la caz. Japonia are reputația că este una dintre țările cele mai sigure din lume, în contextul în care are o legislație foarte strictă cu privire la armament.

Sora lui Kim Jong Un amenință cu ruperea acordului militar cu Coreea de Sud

Coreea de Nord amenință să rupă acordul militar cu Coreea de Sud și să închidă Biroul de Legătură transfrontalier, dacă Seulul nu împiedică militari să trimită manifeste de cealaltă parte a frontierei. Această amenințare, formulată de către puternica soră mai mică a dictatorului Kim Jong Un, intervine în contextul în care relațiile intercoreene s-au răcit puternic, în pofida celor trei summituri din 2018 în care Kim s-a întâlnit cu președintele sud-coreean Moon Jae-in. Transfugi nord-coreeni și activiști au trimis de cealaltă parte a frontierei baloane cu manifeste, în care dictatorul nord-coreean este acuzat de încălcarea drepturilor omului și în care i se denunță politica nucleară. “Autoritățile sud-coreene vor plăti un tribut greu dacă lasă această situație să continue, prezentând tot felul de scuze”, a amenințat într-un comunicat publicat de agenția oficială nord-coreeană de presă KCNA Kim Yo Jong. Catalogându-i pe transfugi drept un “puroi uman” și “câini bastarzi putrezi” care și-au trădat țara, ea subliniază că “a venit timpul să se ceară socoteală proprietarilor lor”, desemnând în acest fel Guvernul sud-coreean. Ea amenință cu închiderea Biroului de Legătură transfrontalier și cu ruperea acordului militar semnat în cadrul vizitei lui Moon la Phenian în 2018, al cărui obiectiv este calmarea tensiunilor la frontieră. Însă majoritatea acordurilor încheiate în cursul acestei vizite nu au fost puse în aplicare, iar Coreea de Nord a continuat să efectueze zeci de teste militare.

Activitatea Biroului de Legătură a fost suspendată din cauza pandemiei covid-19.

Kim Yo Jong amenință de asemenea cu abandonarea definitivă a proiectelor economice între cele două Corei, cu privire la Parcul Industrial intercoreean Kaesong și călătoriile la Mont Kumgang. Aceste două activități, profitabile pentru Phenian, au fost suspendate de ani de zile, în urma sancțiunilor impuse Coreei de Nord din cauza programelor sale nuclear și balistic interzise. Phenianul și-a întrerupt mare parte a relațiilor cu Seulul în urma eșecului summitului de la Hanoi, în februarie 2019, al lui Kim cu președintele american Donald Trump. Negocierile între Phenian și Washington privind programele nuclear și balistic nord-coreene în vederea unei “denuclearizări” se află în impas de la acest summit.

Coronavirus: Mexic și Brazilia, creștere record a numărului de decese

Mexic și Brazilia au raportat miercuri o creștere record a numărului de decese înregistrate în decurs de 24 de ore, relatează The Guardian. Autoritățile sanitare mexicane au raportat 1.092 de decese miercuri, dublu față de cel mai mare număr înregistrat până acum.  În ceea ce privește contaminările, a fost înregistrat, de asemenea, un vârf - aproximativ 4.000. Ministrul adjunct al Sănătății, Hugo Lopez-Gatell, a atribuit această creștere a cifrelor raportate noului comitet organizat pentru identificarea bolnavilor și deceselor provocate de Covid-19. Mexic, a doua cea mai mare economie din America Latină, a înregistrat în total 101.238 de cazuri și 11.729 de decese, iar autoritățile au spus că numărul real este de fapt mai mare. Autoritățile braziliene au raportat miercuri 1.350 de decese cauzate în ultimele 24 de ore de noul coronavirus. În prezent, bilanțul este 32.548. Numărul total al contaminărilor se apropie de 600.000, la doar patru zile după ce a atins pragul de jumătate de milion.Oficialii continuă reluarea activității în marile orașe, inclusiv Sao Paulo și Rio de Janeiro, cele mai afectate de epidemie.La nivel mondial, de la depistarea noului coronavirus la finalul anului trecut în Wuhan (China), au fost înregistrate peste 6,51 milioane de cazuri și mai mult de 386.000 de decese, potrivit datelor Johns Hopkins University.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.