Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Austria a redeschis mii de magazine

Ziarul de Vrancea
13 apr 2020 1563 vizualizări

În fața centrelor de bricolaj și grădinărit s-au format cozi n guvernul de la Viena a promis redeschiderea centrelor comerciale și a saloanelor de coafură de la 1 mai

Austria a permis redeschiderea a mii de magazine ieri, devenind una dintre primele țări în Europa ce relaxează restricțiile impuse pentru a reduce răspândirea coronavirusului. Austria a acționat devreme la începutul epidemiei închizând cu aproximativ patru săptămâni în urmă școlile, barurile, teatrele, restaurantele, magazinele neesențiale și alte locuri publice. Autoritățile au cerut populației să rămână acasă și să lucreze de acolo dacă este posibil. Republica alpină s-a descurcat relativ bine până acum, raportând 384 de decese în total, mai puține decât cele înregistrate zilnic în unele țări europene mai mari. Creșterea zilnică a cazurilor confirmate a scăzut la o singură cifră în procente și spitalizările s-au stabilizat. Săptămâna trecută, guvernul a prezentat un plan pas cu pas pentru redeschiderea unor părți ale economiei, începând cu magazinele de până la 400 metri pătrați, precum și toate centrele de bricolaj și grădinărit începând de marți. Acestea vor fi urmate de centre comerciale, magazine mai mari și saloane de coafură de la 1 mai. Centrul înainte plin de viață al Vienei era încă liniștit ieri dimineață. Totuși, la magazinele de bricolaj s-au format cozi lungi dar ordonate de cumpărători afară împingând cărucioare, reflectând nevoile modificate ale unui public autoizolat. “Am de lucru în grădina mea și acesta va fi proiectul meu în următoarele câteva zile”, a declarat Ewald Wallner, dezvoltator de software, în timp ce stătea la coadă într-un centru de bricolaj din orașul Eisenstadt, în estul țării. Cozile formate l-au determinat pe ministrul de interne Karl Nehammer să spună într-o conferință de presă: “Magazinele de bricolaj vor rămâne deschise. Nu trebuie să faceți totul astăzi”. Dar chiar și cu limitele privind numărul de persoane permise în interiorul magazinelor și cu cerința ca toți cumpărătorii să poarte măști, rămâne neclar mesajul trimis de guvern despre restricțiile în vigoare până la sfârșitul lunii aprilie. Fiecare săptămână de izolare a costat economia Austriei 0,53% din PIB sau 2,1 miliarde de euro (2,3 miliarde dolari), a estimat banca centrală a țării. “Vă rog să rămâneți puternici. Criza este departe de a fi fost depășită”, a declarat cancelarul conservator Sebastian Kurz într-o conferință de presă, spunând că un prim pas a fost făcut spre un “nou normal”. Și alte țări europene își relaxează restricțiile, deși diferit. Luni, Spania a permis unele activități, inclusiv reluarea construcțiilor. Danemarca redeschide miercuri centrele de îngrijire a copiilor și unele școli.

SUA: Bernie Sanders și-a anunțat sprijinul pentru Joe Biden

Bernie Sanders și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Joe Biden la președinția Statelor Unite, în timpul unei conversații transmise în direct între cei doi. “Cer fiecărui democrat, cer fiecărui independent, cer multor republicani să se alăture acestei campanii pentru a vă susține candidatura, pe care o sprijin”, a spus Sanders. El s-a retras miercuri din alegerile primare democrate, ceea ce face ca Biden să devină practic candidatul nominalizat al democraților pentru alegerile prezidențiale din noiembrie în care îl va avea contracandidat pe președintele Donald Trump. Sprijinul din partea lui Bernie Sanders era așteptat, dar momentul anunțului reprezintă o surpriză și l-ar putea ajuta pe Biden să obțină sprijinul tinerilor liberali din Partidul Democrat, care l-au susținut pe Sander în 2016 și din nou în 2020. Biden a spus că sprijinul exprimat de Sanders “este un lucru foarte important”, inclusiv pentru el personal. “Dacă voi fi nominalizat, ceea ce pare că tocmai m-ați ajutat să fiu, voi avea nevoie de dumneavoastră, nu doar pentru a câștiga campania, dar și pentru a guverna”, a spus Biden. Sprijinul acordat de Sanders lui Joe Biden a venit mult mai devreme decât cel exprimat în 2016 pentru Hillary Clinton. Sanders și-a anunțat sprijinul pentru Hillary Clinton la peste o lună după ce aceasta își asigurase un număr suficient de delegați pentru a fi nominalizată. Biden trebuie în continuare să își asigure o majoritate a delegaților. Percepția că Sanders nu a făcut eforturi suficiente pentru a-și convinge susținătorii să voteze pentru Clinton a lăsat o nemulțumire persistentă în rândul democraților. Relațiile dintre Biden și Sanders par să fie mult mai călduroase, cei doi discutând în ultimele săptămâni despre politici.

O genă care răspândește cancerul ar putea ajuta la trarea bolilor de inimă

O genă ce permite cancerului să se răspândească în corp ar putea ajuta la tratarea afecțiunilor inimii, conform unui studiu realizat în Marea Britanie. O echipă de cercetători a descoperit, în urma unui studiu efectuat pe șoareci, că o genă - numită Myc - poate stimula un proces de regenerare a celulelor inimii atunci când devine hiperactivă. Concluziile, publicate în jurnalul Nature Communications, sunt considerate “un progres important” către dezvoltarea unui “tratament curativ” pentru afecțiunile inimii, iar cercetătorii cred că ar putea explica totodată de ce cancerul la inimă este atât de rar. “Este cu adevărat interesant deoarece oamenii de știință încearcă de mult timp să determine proliferarea celulelor inimii. Niciunul dintre tratamentele actuale pentru boli de inimă nu este capabil să inverseze procesul de degenerare a țesutului cardiac - ele încetinesc doar evoluția bolii. Acum am găsit o modalitate de a face acest lucru într-un model pe șoareci”, a explicat doctor Catherine Wilson, cercetătoare la departamentul de farmacologie al Universității din Cambridge. O inimă umană adultă poate pierde până la un miliard de celule musculare cardiace în urma unui atac de cord. Pierderea acestor celule, care nu poate fi inversată, reduce puterea inimii, ceea ce poate conduce la insuficiență cardiacă și, în cele din urmă, la deces. Myc joacă un rol esențial în procesul ce permite celulelor canceroase să se dezvolte necontrolat prin replicare. Când gena a fost stimulată să devină hiperactivă pe modelul de șoarece, cercetătorii au observat răspândirea cancerului în organe, inclusiv în plămâni și ficat. Însă, la nivelul inimii, echipa a descoperit că atunci când genele Myc sunt stimulate împreună cu un alt set de gene cunoscut sub numele de Ccnt, organul a trecut într-o stare regenerativă, iar celulele sănătoase ale acestuia au început un proces de replicare. Echipa speră să dezvolte această descoperire într-o terapie genetică pentru tratamentul bolilor de inimă.

Aproximativ 50% din decesele provocate de COVID-19 în Europa s-au produs în aziluri de bătrâni

Aproximativ jumătate din numărul total al deceselor cauzate de COVID-19 în Europa s-au produs în centre de îngrijire a persoanelor vârstnice, însă multe dintre ele nu au fost incluse în statisticile oficiale și nici înregistrate drept cazuri asociate pandemiei de coronavirus, potrivit unui studiu publicat ieri în Marea Britanie. Cercetătorii dintr-o echipă de la London School of Economics estimează că procentul de decese înregistrate în azilurile de bătrâni din cinci țări europene și asociate noului coronavirus variază de la 42% în Belgia la 57% în Spania. Cercetători de la International Long Term Care Policy Network (LTCPN) au examinat, de asemenea, estimările oficiale și buletinele informative raportate în Italia, Franța și Irlanda. Autorii studiului spun că puține țări europene au început să îi testeze sistematic pe vârstnicii din aziluri și pe angajații acestor stabilimente, fapt care face dificilă estimarea ratelor reale de infectare și de deces. “Ținând cont de absența testării consistente, se pare că cea mai bună cale pentru a estima impactul mortalității cauzate de COVID-19 în aziluri va fi prin compararea ratei de mortalitate din perioada pandemiei cu rata de mortalitate din anii precedenți din aceeași perioadă a anului”, au declarat autorii studiului. Cercetătorii au mai notat că datele raportate “nu sunt comparabile” între țări, din cauza unor lacune a informațiilor și a utilizării unor sisteme de înregistrare diferite. “Există multe provocări cu care se confruntă eforturile depuse pentru a preveni și a limita răspândirea COVID-19 în azilurile de bătrâni, iar absența informațiilor este una dintre dovezi”, a scris pe Twitter Adelina Comas-Herrera, coautoare a acestui raport. “Am găsit doar trei studii de monitorizare epidemiologică, toate trei datând de la începutul lunii martie în Statele Unite. E timpul să obținem mai multe dovezi pentru a beneficia de un ghid mai bun de recomandări”, a adăugat ea.

OMS: “Suntem siguri că nu vedem încă vârful” epidemiei

Numărul de cazuri noi de COVID-19 este în scădere în unele zone ale Europei, inclusiv în Italia și Spania, însă focarele continuă să se răspândească în Marea Britanie și Turcia, a anunțat ieri Organizația Mondială a Sănătății (OMS). În ceea ce privește “epidemia la nivel mondial, 90 de procente din cazuri provin din Europa și Statele Unite. Deci suntem siguri că nu vedem încă vârful”, a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, doctor Margaret Harris. În China, “cea mai mare amenințare o reprezintă cazurile importate”, a spus ea referindu-se la cele mai recente date. “Nu ar trebui să ne așteptăm cu adevărat să vedem vaccinul timp de douăsprezece luni sau mai mult”, a adăugat Harris.

Lukașenko: Nimeni nu a murit de Covid-19 în Belarus

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko dă asigurări că nicio persoană nu a murit din cauza noului coronavirus în țară, în pofida înregistrării oficiale a 29 de morți și unor îndemnuri ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) la adoptarea unor măsuri ferme în vederea unei opriri a epidemiei. “Oamenilor le este frică, iar eu vreau să le spun următorul lucru: în țara noastră, nici măcar o persoană nu a murit de coronavirus. Nici măcar una!”, a tunat el, potrivit transcrierii unei alocuțiuni pe care a susținut-o la o reuniune oficială, publicată pe site-ul președinției belaruse. Cele 29 de persoane raportate oficial ca moarte din cauza covid-19 “au murit de o serie de maladii cronice de care sufereau”, a declarat șeful statului, citând “insuficiențe cardiace”, “insuficiențe respiratorii și pulmonare” și diabet. “Acceleratorul nici măcar nu este coronavirusul, ci atmosfera în care se dezvoltă bolile lor cronice”, a insistat el, fără să ofere alte explicații. Belarusul face o figură de adevărat OZN în Europa prin menținerea campionatului de fotbal și prin faptul că nu a luat măsuri de izolare obligatorie în vederea limitării epidemiei. Aceste declarații ale lui Lukașenko contrazic statisticile Guvernului său, care înregistrează 29 de morți și 2.929 de contaminări cu coronavirus. Un obișnuit al unor declarații contradictorii, președintele belarus a recomandat anterior sauna, un pahar de vodkă pe zi și munca la câmp, cu tractorul - drept remedii eficiente. Experți de la OMS au avertizat sâmbătă autoritățile din Belarus că epidemia covid-19 înregistrează o “creștere rapidă” în țară și au subliniat asupra unei dublări a numărului cazurilor la două sau trei zile.

China începe testarea unor vaccinuri pe oameni

China a dat undă verde primelor teste clinice pe oameni în vederea obținerii unui vaccin experimental împotriva coronavirusului. În timp ce țara luptă împotriva unui al doilea val de covid-19, două vaccinuri experimentale urmează să fie testate pe oameni, a scris marți agenția oficială chineză de presă China Nouă. China a anunțat în martie că a dat undă verde altui test clinic al unui vaccin împotriva coronavirusului, dezvoltat de Academia Militară chineză de Științe Medicale și societatea din domeniul biotehnologiei HK CanSino Bio.

Covid-19: Germania nu înțelege de ce are mai puține cazuri în ultimele zile

Numărul mai mic de cazuri de coronavirus confirmate în Germania în ultimele zile se datorează probabil reducerii testării în vacanța de Paște, a afirmat marți directorul institutului medical Robert Koch, Lothar Wieler, transmite Reuters. “De aceea, nu putem aprecia concludent dacă numărul de cazuri este într-adevăr în scădere”, a explicat Lothar Wieler într-o conferință de presă. El a adăugat că germanii trebuie să fie în continuare disciplinați și să respect măsurile de distanțare socială. În ultimele ore, numărul cazurilor confirmate de coronavirus a crescut cu 2.082, ajungând la un total de 125.098, ceea ce marchează al patrulea declin consecutiv după patru zile de creștere. Numărul deceselor în 24 de ore a fost de 170, totalul fiind de 2.969 de la izbucnirea epidemiei în Germania.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.