Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Assange scos din Ambasada Ecuadorului după șapte ani

Ziarul de Vrancea
10 apr 2019 1847 vizualizări

Statul sud-american i-a retras cetățenia fondatorului WikiLeaks după ce acesta s-ar fi implicat în „afacerile interne ale altor state” în perioada petrecută la ambasadă n

Cofondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost arestat, ieri, după ce a petrecut șapte ani în Ambasada Ecuadorului de la Londra. Assange a fost arestat la Ambasada Ecuadorului, aflată în centrul Londrei, în baza unui mandat de arestare emis pe 29 iunie 2012, pentru că nu s-a prezentat la tribunal. El a fost transportat la o secție de poliție din centrul Londrei unde va rămâne înainte să apară în fața Tribunalului din Westminster. Poliția a anunțat că a putut intra în ambasadă după ce Ecuadorul i-a retras lui Assange statutul de azilant.

Julian Assange se afla în Ambasada Ecuadorului din 2012 după ce a cerut azil politic în urma unei hotărâri judecătorești conform căreia el ar trebui să fie extrădat de către Marea Britanie în Suedia pentru a fi judecat pentru acuzațiile de agresiune sexuală. Suedia a renunțat la acuzații în 2017, însă Assange a rămas în ambasadă din cauza mandatului de arestare pe numele său emis de poliția metropolitană britanică. El se teme că va fi extrădat în SUA dacă va fi arestat în Marea Britanie pentru a fi judecat în legătură cu publicarea de către Wikileaks a unor documente clasificate. De altfel, departamentul american al Justiției a anunțat ieri că l-a acuzat pe fondatorul WikiLeaks Julian Assange de conspirație, împreună cu Chelsea Manning, în vederea accesări neautorizate a unor computere guvernamentale. În actul de acuzare, Assange este acuzat că a ajutat-o pe Manning, un fost analist american în domeniul informațiilor, să spargă o parolă care l-a ajutat pe Manning să acceseze computere ale Pentagonului.

 

Pedeapsa cu moartea

Președintele Ecuadorului, Lenin Moreno, a declarat joi că Marea Britanie i-a garantat că fondatorul WikiLeaks Julian Assange nu va fi extrădat într-o țară care are pedeapsa cu moartea.

Lenin Moreno a publicat un videoclip pe Twitter în care își explică decizia de a-i retrage statutul de azilant în Ecuador. Președintele s-a plâns de comportamentul lui Assange și l-a acuzat că s-a implicat în „afacerile interne ale altor state” în perioada petrecută la ambasadă.

Moreno a afirmat că statutul de azilant al lui Assange „nu mai este sustenabil și nu mai este valabil” pentru că a încălcat în repetate rânduri „termenii convenției pentru azil diplomatic”, făcând referire la publicarea recentă a unor documente ale Vaticanului de către WikiLeaks. Ministrul de Externe al Marii Britanii a mulțumit Ecuadorului și a precizat că Assange nu este un erou.

De cealaltă parte, Rusia a criticat arestarea. Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a descris evenimentul ca fiind „mâna democrației care strânge gâtul libertății”.

WikiLeaks a acuzat „actori puternici”, printre care și CIA, de eforturi de a-i anula legitimitatea lui Assange. „Acest bărbat este un fiu, un tată, un frate. A câștigat zeci de premii pentru jurnalistm. A fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace în fiecare din 2010. Actori puternici, printre care și CIA, s-au implicat într-un efort sofisticat de a-i anula legitimitatea și a-l trimite la închisoare”, se arată într-o postare de pe Twitter a organizației.

Elisabeth Massi Fritz, avocatul uneia dintre cele două femei care l-au acuzat pe Assange de viol, a declarat pentru presa din Suedia că va face tot posibil pentru a se asigura că procurorii suedezi vor relua investigația pentru ca Assange să fie extrădat în Suedia și pus sub acuzare pentru viol.

Mafia a început să-și întindă tentaculele în Europa de Est

Mafia începe să-și extindă tentaculele în Europa de Est, după ce a cangrenat țesutul economic sau social din alte țări europene, unde a acționat precum celulele canceroase, afirmă un expert, citat de AFP.

Prezența mafiei italiene în Germania, Franța sau Spania este cunoscută de mult timp, dar de acum organizația criminală se orientează spre țări din Europa de Est, membre ale UE, a afirmat colonelul de carabinieri Cristiano Tomassi, de la Direcția națională de anchete anti-mafia (DIA). La începutul lui martie, poliția slovacă a eliberat șapte italieni reținuți după uciderea unui ziarist care ancheta fapte de corupție legate de mafia italiană. “Merg din ce în ce mai mult spre țări din Est. O recentă operațiune (a poliției. n.r.) a vizat un clan care a investit în România, în companii de construcții, sute de apartamente, Spa, un patrimoniu de 250 de milioane de euro a fost confiscat”, a explicat acest expert în lupta anti-mafia. “Mafioții gândesc în calitate de economiști: rata creșterii, perspectivele de dezvoltare sunt cu siguranță chiar și celor dintr-o Germanie prosperă. Anchete din Slovacia au demonstrat prezența oamenilor 'Ndrangheta”, mafia calabreză, “al căror obiectiv era să profite de fondurile comunitare”, a continuat el. Mafia dispune de cantități incredibile de bani grație marjelor pe care le are din traficul de droguri și iar diversele confiscări demonstrează acest lucru. “În cursul operației Gambling (în Calabria în 2017) a fost pus sub sechestru un patrimoniu de circa două miliarde de euro, creat în domeniul pariurilor ilegale, a jocurilor online. Aceste confiscări includeau capitaluri, companii, 1.500 săli de pariuri, numeroase bunuri imobiliare”, reamintește colonelul Tomassi.

Cartiere întregi, cumpărate de mafia

Aceste mijloace financiare permit astfel mafioților să-și extindă teritoriul. La sfârșitul lui martie, polițiști italieni și austrieci au destructurat o rețea de traficanți care furniza arme unui clan din mafia napoletană, Camorra, în timp ce în decembrie 90 de mafioți cu legături în 'Ndrangheta, mafia calabreză, au fost arestați în șase țări diferite. Evocând cazuri de cartiere întregi cumpărate în diverse orașe europene de mafia, dar pe care nu le-a identificat, acest expert explică pericolul reprezentat de acest fenomen. “De ce se pare că în aceste cartiere nu se întâmplă nimic, de ce sunt liniștite? Pentru că există un control mafiot puternic, dar nu este un control virtuos, este ca un cancer care progresează și unde există cancer nu mai există viață”, arată el. Desigur, mica infracționalitate nu mai există, “dar nici economia sănătoasă”, adaugă acest specialist în lupta anti-mafia.

În cel mai recent raport semestrial despre mafia, DIA subliniază că organizația criminală “poluează circuitele financiare și creditele, perturbă concurența și buna funcționare a piețelor recurgând la instrumente străine lumii companiilor legale, favorizează activitățile la negru și sustrag veniturile financiare de la impozitare”.

Când există criză economică, cum a fost cazul recent în Europa, mafia reușește și mai ușor să se infiltreze. “Mafia caută mici companii în dificultate, cei care au probleme la obținerea unui credit de la băncile care cer garanții etc. Mafia împrumută bani și pornind de la acest moment compania este terminată, trece mai devreme sau mai târziu sub controlul mafiei care nu încetează să-și majoreze capitalul până la alungarea proprietarului”, spune colonelul italian. “Niciun comerciant cinstit olandez, francez, german nu va putea vreodată să concureze cu o forță paralelă”, avertizează expertul. “Când ești mafiot, este pentru totdeauna. Este o alegere de viață, decizi să te căsătorești cu un stil de viață, o idee, și asta face diferența față de crima organizată simplă”, concluzionează ofițerul.

Coreea de Sud: Legea care interzice avortul a fost declarată neconstituțională

Interdicția privind avortul a fost declarată neconstituțională, într-o decizie istorică a Curții Constituționale din Coreea de Sud. Curtea a decis ca legea să fie revizuită până la sfârșitul lui 2020. Sub interdicția din 1953, femeile care fac avorturi pot fi trimise la închisoare sau amendate, excepție făcând cazurile de viol, incest sau atunci când există un risc asupra sănătății femeii. De asemenea, medicii care efectuează procedura pot fi trimiși la închisoare. Coreea de Sud este una dintre puținele țări dezvoltate unde avortul este ilegal. Miercuri, un sondaj de opinie a arătat că 58% din populație este în favoarea anulării interdicției. Legea a fost analizată în urma unei plângeri depuse de o femeie medic care a fost pusă sub acuzare pentru că a efectuat aproape 70 de avorturi. Ea a afirmat că interdicția pune în pericol femeile și le limitează drepturile. În ciuda restricțiilor, avorturile sunt accesibile în Coreea de Sud și pot fi efectuate în siguranță. Femeile care fac avort sunt rareori puse sub acuzare, însă activiștii susțin că interdicția pune în pericol femeile și aduce un stigmat social. Adolescentele care rămân însărcinate sunt deseori forțate să își încheie studiile sau să se transfere la instituții îndepărtate, conform unor grupări pentru drepturile tinerilor.

Trump susține că UE este prea „dură” cu Marea Britanie

Președintele american Donald Trump a criticat tratamentul „dur” aplicat de Uniunea Europeană Marii Britanii în urma deciziei de a acorda o amânare a Brexitului până pe 31 octombrie, scrie Politico.

„Păcat că Uniunea Europeană este așa de dură cu Marea Britanie în ceea ce privește Brexitul. UE este, la fel, un partener comercial brutal cu SUA, ceea ce se va schimba. Câteodată în viață trebuie să lași oamenii să respire dacă nu vrei să se întoarcă totul împotriva ta”, a scris Trump pe Twitter.

Mai devreme săptămâna aceasta, Trump a amenințat din nou că va impune „taxe de 11 miliarde de dolari pentru produsele din UE” pe fondul unei dispute de lungă durată cu privire la subvențiile oferite pentru fabricarea de avioane. Trump a afirmat anterior că i-a transmis premierului britanic Theresa May ideile sale „privind cum să negocieze” însă „ea nu a ascultat”.

Kim Jong-un promite să dea o „lovitură serioasă” țărilor ostile

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a promis că va da o „lovitură serioasă” țărilor ostile pe care le acuză că se folosesc de sancțiuni pentru a-i aduce regimul „în genunchi”, conform presei de stat nord-coreene, scrie The Guardian. „Trebuie să dăm o lovitură serioasă forțelor ostile, care încearcă să ne aducă în genunchi prin sancțiuni, prin avansarea construcției socialiste la un nivel înalt care să ne permită să ajungem să fim autonomi, o postură potrivită circumstanțelor și situației noastre, să ne bazăm pe propria putere și pe propriile tehnologii și resurse”, a afirmat Kim, conform agenției de stat KCNA. Vorbind la o ședință plenară a comitetului central al Partidului Muncitorilor din Coreea miercuri, Kim nu a menționat direct SUA și nici nu a făcut referire la armele nucleare nord-coreene însă analiștii susțin că el a transmis un mesaj Washingtonului.

„Nu a menționat direct SUA, însă a conectat sancțiunile cu forțele ostile. Practic transmite că Coreea de Nord va alege propriul ei drum independent dacă SUA nu se oferă să ridice sancțiunile. Mențineți sancțiunile și sunteți o forță o ostilă; dacă le ușurați, nu sunteți”, a afirmat Shin Beom-chul, un profesor de la Institutul Asan pentru Studii Politice din Seul.

Într-o întâlnire a Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea de marți, Kim a afirmat că oficialii partidului trebuie să lucreze în mod responsabil pentru a implementa strategia sa în ciuda presiunilor internaționale. „Liderul Suprem a subliniat nevoia ca oficialii importanți să fie responsabili și creativi și să arate spiritul revoluționar de autonomie și curaj și o atitudine potrivită pentru maeștrii revoluției și construcției în fața unei situații tensionate și astfel să urmeze noua direcție strategică a Partidului”, a informat KCNA.

În ultima săptămână, presa de stat a publicat imagini și articole despre vizitele lui Kim la cel puțin patru proiecte economice în cinci zile, printre care și stațiuni turistice, un hub economic în apropierea de granița cu China și un magazin de îmbrăcăminte renovat.

Alegeri în Ucraina: Comediantul Zelenski conduce în sondaje

Actorul de comedie și candidat în alegerile prezidențiale din Ucraina, Volodimir Zelenski, conduce în intențiile de vot ale ucrainenilor în perspectiva celui de-al doilea tur de scrutin, preconizat pentru 21 aprilie, la mare distanță de rivalul său, Petro Poroșenko, președintele în exercițiu al Ucrainei, informează media ucrainene.

Potrivit celor două sondaje date publicității ieri de către Centrul Razumkov și grupul sociologic Rating, cu numai opt zile înainte de scrutin, Zelenski acumulează între 49,3% și 51% din intențiile de vot, în timp ce adversarul său, Petro Poroșenko, între 20,6% și 21% din opțiuni. Zelenski a câștigat confortabil primul tur de scrutin în 31 martie, cu 30,24 % de voturi, devansându-l pe Poroșenko, care a obținut 15,95% din sprijinul cetățenilor ucraineni. Conform primului sondaj, 20,4% dintre cei chestionați s-au declarat indeciși, iar 9,7% au refuzat să răspundă la întrebarea cu cine vor vota la 21 aprilie.

Cel de-al doilea sondaj atribuie comediantului 51% din intențiile de vot, în timp ce președintelui în exercițiu, care candidează pentru al doilea mandat, doar 21%.

Dacă la urne s-ar prezenta toți ucrainenii cu drept de vot care s-au decis cu cine să voteze, Zelenski ar acumula 71,4% din voturi, lăsându-l cu mult în urmă pe Petro Poroșenko, care ar obține doar 28,6% din sufragii, declară directorul adjunct al grupului sociologic Rating, Liubomir Mâsiv. Actorul devenit politician este lider la toate categoriile de vârstă și este susținut puternic în sudul, estul și centrul țării. Numai în regiunile vestice are același rezultat ca Poroșenko.

S-a dat startul celui mai mare scrutin din istoria lumii

Aproximativ 900 de milioane de indieni au început ieri să voteze în cadrul unor alegeri legislative uriașe care vor dura aproape șase săptămâni în țara cu 1,3 miliarde de locuitori, situată pe locul al doilea în lume - după China - din punctul de vedere al populației.

Un milion de secții de votare vor fi necesare în total pentru a-i alege pe cei 543 de deputați ai camerei inferioare (Lok Sabha) a parlamentului. “Este literalmente cel mai mare exercițiu democratic întreprins vreodată în istoria lumii”, a declarat Milan Vaishnav, de la Carnegie Endowment for International Peace din Washington.

Din cauza dimensiunilor colosale ale țării, aceste alegeri legislative sunt împărțite în șapte etape: diferitele regiuni votează pe rând în cadrul acestui scrutin uninominal majoritar într-un singur tur, din 11 aprilie până pe 19 mai și rezultatele sunt așteptate pe 23 mai.

Actualul premier, Narendra Modi (68 de ani), propulsat triumfal în funcție în 2014 cu partidul său, Bharatiya Janata (BJP, Partidul Poporului Indian, naționalist hindus), speră să obțină un al doilea mandat. În calea sa se află Partidul Congresului (de opoziție, centrist), formațiune ce a dominat politica indiană de la obținerea independenței țării în 1947, precum și o multitudine de partide regionale puternice.

Joi, 91 de circumscripții electorale situate în nord-est, sud-est și în nordul Indiei, dau startul acestor alegeri.

Bebelușul cu două mame și un tată

Un băiețel conceput cu ajutorul unei tehnici de reproducere asistată ce presupune trei părinți s-a născut în Grecia și, deși medicii spun că “scriu istorie”, unii experți sunt de părere că procedura pune probleme etice. Bebelușul, care a avut la naștere 2,9 kilograme, a venit pe lume marți, într-un spital din Grecia, și atât acesta, cât și mama, o femeie în vârstă de 32 de ani, se simt bine. Mama urmase în prealabil patru sesiuni de fertilizare in vitro. Medicii spanioli și greci care au făcut parte din echipă spun că “scriu istorie” și că procedura ar putea ajuta cuplurile care se confruntă cu infertilitatea din lumea întreagă.

Mai precis, medicii au folosit un ovul prelevat de la mamă, spermă de la tată și un alt ovul de la o donatoare, iar tehnica a fost dezvoltată în principiu pentru a ajuta familiile care se confruntă cu maladii mitocondriale letale pe care mama le poate transmite copilului.

Astfel, bebelușul născut marți a moștenit și o cantitate mică de ADN de la donatoare, cel al mitocondriilor, moștenind genetic trei părinți.

Anterior, procedura a mai fost folosită pentru o familie din Iordania, al cărei bebeluș s-a născut în 2016, iar evenimentul a provocat mari controverse.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.