Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Asasin al ISIS. ”Am ucis peste o sută de oameni. Nu îmi pare rău”

Ziarul de Vrancea
24 iul 2018 789 vizualizări

Bărbatul, care la început a ieșit la proteste pașnice împotriva lui al-Assad, s-a radicalizat după ce a fost torturat în închisorile regimului n el a învățat să ucidă și a fost “angajat” de gruparea Stat Islamic n după ce a părăsit ISIS, asasinul a “colaborat” cu mai multe grupări teroriste

De 7 ani, Siria este în război. Guvernul președintelui Bashar al-Assad s-a luptat atât cu grupările rebele, cât și cu jihadiștii Statului Islamic. Orașul nordic Raqqa a fost un loc cheie unde s-au dus multe lupte.

BBC prezintă povestea unui protestatar pașnic care, în cele din urmă, a devenit criminal în serie. Khaled nu s-a trezit pur și simplu în Raqqa în mirosul de moarte și praf, ci a decis să devină asasin. El a primit o invitație specială. Șase bărbați au fost obligați să se prezinte la un aeroport din Alep, în nord-vestul Siriei, unde un instructor francez îi învăța să ucidă cu pistoale, arme silențioase și puști de lunetist. Ei au învățat să omoare metodic, luând prizonieri ca victime. “Obiectivele noastre de practică au fost deținute de soldații din regim”, spune el. “De cele mai multe ori asasinatele se fac de pe motocicletă, ai nevoie de o persoana care să conducă motocicleta și să stai în spatele ei, să te apropii de mașina țintei. Atunci tragi și nu poate scăpa”.

Khaled a învățat cum să urmărească oamenii. Cum să “cumpere” obiective pe care nu le putea atinge prin cei apropiați lui. Cum să distrugă un convoi de mașini, fără ca cineva să-i dea de urmă.

“Puțin religios, dar nu prea strict”

A fost o lecție sângeroasă și inumană. Dar, la mijlocul anului 2013, la scurt timp după ce armata siriană s-a retras de la Raqqa, un grup islamist se străduia să stăpânească orașul nordic și să-și elimine rivalii. Khaled a fost unul dintre comandanții grupului, însărcinat cu securitatea din Raqqa. În 2011, când revoluția siriană a început, el povestește că era un om pașnic, ”puțin religios, dar nu prea strict”, cu un loc de muncă decent. ”A fost un sentiment uimitor de libertate amestecat cu frica de regim”, spune el despre prima zi în care s-a alăturat protestelor antiguvernamentale. ”Simțeam că facem ceva pentru a ne ajuta țara, pentru a aduce libertate și pentru a putea alege un alt președinte. Eram un grup mic, nu mai mult de 25-30 de persoane”. Khaled povestește că nimeni nu s-a folosit de arme la începutul protestelor, însă forțele de ordine au început să aresteze și să lovească oameni, iar într-o zi a devenit și el deținut. Khaled povestește că a fost agresat de un gardian, care l-a pus să stea în genunchi în fața lui Assad, spunând: ”Dumnezeul tău va muri și nu va muri, Dumnezeu moare și Assad îndură”. Acesta spune că a fost bătut zilnic, iar când a fost transferat la o altă închisoare a ajuns pe targă. ”M-am hotărât că dacă mă va salva Dumnezeu, îl voi ucide oriunde aș merge”, spune Khaled. După ce a ieșit din închisoare, Khaled s-a răzvrătit și mai tare împotriva guvernului și a început să ia ostatici, dar a plecat și pe urmele gardianului. ”L-am dus într-o fermă din apropierea închisorii, i-am tăiat mâna cu un cuțit, apoi limba, dar tot nu eram mulțumit. L-am ucis când mi-a cerut-o. Am venit să mă răzbun și nu mi-a fost frică”, povestește acesta.

“Nu am ucis niciodată o persoană civilă sau nevinovată”

Văzând că revoluția nu va aduce schimbare, Khaled a început să lupte pentru supraviețuire și a intrat în conflictul sălbatic al Siriei, devenind asasin pentru gruparea jihadistă Statul Islamic. Militanții au terorizat populația civilă prin decapitări, răstignire și tortură. “ISIS le lua proprietățile, îi ucidea și îi întemnița din cele mai silnice motive”, spune Khaled. “Dacă spuneai:” Oh, Mohamed ”, te ucideau pentru blasfemie, fac fotografii, folosesc telefoane mobile, au pedepse, fumatul te putea duce la închisoare, au făcut totul - crimă, furt, viol. Ei ar acuza o femeie nevinovată de adulter, apoi o pedepsesc cu moartea, cu copiii uitându-se la ea”, a continuat acesta.În cele din urmă, Khaled a trădat Statul Islamic și a început să lucreze și cu alte organizații. După ce ISIS a preluat controlul în Raqqa, acesta a reușit să fugă, ajungând în Turcia. Întrebat dacă are vreun regret după ce a făcut, acesta a răspuns pur și simplu: ”Tot ce mă gândeam era cum să scap și să rămân în viață”. ”Am ucis peste o sută de oameni în lupte împotriva regimului și nu îmi pare rău, pentru că Dumnezeu știe că nu am ucis niciodată o persoană civilă sau nevinovată. Când mă uit în oglindă mă văd ca pe un prinț. și dorm bine noaptea, pentru că toată lumea pe care mi-au cerut să o omor, a meritat să moară”, a spus Khaled. (stirileprotv.ro)

SUA acuză China că îi orbeștii piloții cu lasere

SUA au acuzat China de mai multe incidente în care piloții americani au fost deranjați de lasere despre care ei spun că provin de la o bază militară chineză din Djibouti, scrie BBC. Pentagonul a comunicat că a cerut Chinei să investigheze mai multe "incidente foarte serioase”.Americanii susțin că soldații din baza situată în estul Africii au lansat lasere militare asupra piloților americani care se pregăteau să aterizeze. "Acestea sunt incidente foarte serioase. Am anunțat formal Guvernul chinez și am cerut ca aceste incidente să fie investigate”, a declarat Dana White, purtătoarea de cuvânt a Pentagonului.China a negat acuzațiile, susținând că nu sunt în concordanță cu realitatea. O purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe chinez a declarat că informațiile au fost verificate și că americanii au fost înștiințați că nu sunt reale. "Puteți să le amintiți americanilor să fie atenți la fapte și să nu facă acuzații nefondate”, a afirmat ea.SUA dețin o bază militară în Djibouti, o țară situată în estul Africii, care este folosită pentru operații antitero în Africa și Orientul Mijlociu. Anul trecut, China a inaugurat prima sa bază militară în afara granițelor la doar câțiva kilometri distanță de facilitatea americanilor.

Orban: Nici măcar un cent de la UE nu ar trebui să fie pentru migranți

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a sugerat că ar putea bloca bugetul pe termen lung al Uniunii Europene și a afirmat că migranții nu ar trebui să primească niciun ban de la UE, scrie Politico.Orban a declarat că Budapesta nu va aproba noul buget dacă nu este mulțumit de modul în care sunt distribuite fondurile. Versiunea finală a bugetului trebuie aprobată în unanimitate de toate statele membre UE. "Va fi un proces lung de dezabeteri și negocieri. Ungurii nu trebuie să se îngrijoreze. Câtă vreme ungurii nu își dau aprobarea, nu poate exista un buget”, a afirmat Orban. "Nici măcar un cent nu ar trebui să se ducă la migranți”, a adăugat el, susținând că alte state ar trebui să acopere costurile migranților din propriile bugete naționale. "Fondurile nu ar trebui îndepărtate de programe precum dezvoltarea regională și cercetare și nu ar trebui oferite țărilor care primesc migranți”, a susținut Orban.El a adăugat și că Ungaria este de acord cu Franța privind faptul că nu ar trebui reduse cheltuielile pentru agricultură. "Cea mai largă facțiune din Parlamentul European nu este cea a EPP, ci a lui George Soros”, a afirmat Orban.

Mii de persoane fug din calea unui vulcan din Hawaii

Erupția spectaculoasă a Vulcanului Kilauea, unul dintre cei mai activi vulcani din lume, a provocat scurgeri de lavă până în zone locuite și a pus pe fugă mii de locuitori ai Hawaii, relatează AFP. Guvernatorul insulei de la Pacific David Ige a declarat starea de urgență, în vederea mobilizării tuturor serviciilor și a unor fonduri de urgență aparținând statului, alocate în situații de catastrofe naturale. Presa locală prezenta imagini cu străzi blocate de poliție, lavă roșiatică înaintând, lavă arzând într-o pădure deasă din jurul Vulcanului Kilauea și o barieră de magmă. ”Vapori și lavă au ieșit printr-o fisură în zona Mohala Street", a anunțat Protecția Civilă locală pe Facebook, iar un reprezentant local a precizat că aproximativ 10.000 de persoane locuiesc în zona vizată de avacuări. Aproximativ 770 de clădiri și 1.700 de persoane sunt vizate de evacuări obligatorii, a declarat pentru AFP Cindy McMillan, o purtătoare de cuvânt a guvernatorului David Ige. Agenția americană de geofizică USGS avertiza, pe un site dedicat vulcanilor (volcanoes.usgs.gov), că ”noi scurgeri de lavă ar putea avea loc fără să fie posibil să se prezică” unde se vor produce. Două centre de primire au fost deschise pentru a găzdui persoanele evacuate. Guvernatorul a îndemnat armata de rezervă - National Guard - să ajute în operațiuni de salvare, a anunțat el pe Twitter. ”Pregătește-te acum, pentru ca familia să-ți fie în siguranță”, i-a îndemnat guvernatorul pe locuitorii obligați să părăsească zona. Reprezentanți ai Observatorului Vulcanologic din Hawaii, în subordinea USGS, supraveghează și evaluează cu mijloace terestre și aeriene importanța erupției, care a avut loc joi la ora locală 16H45 (vineri, 5.45, ora României). Un cutremur de magnitudinea 5, joi, la ora locală 10.30 (23.30, ora României), urmat de numeroase replici, la sud de gura de erupție Puu Oo a declanșat o cădere de pietre și o potențială ruptură în craterul vulcanului, potrivit USGS. A fost cel mai important din aproximativ 100 de cutremure minore, cu magnitudinea de 2, care îi sperie de luni pe locuitori.

The New York Times a ajuns la peste 3,7 milioane de abonați

Cotidianul The New York Times a câștigat 139.000 de abonați online în primele trei luni ale anului și înregistrează în prezent mai mult de 3,7 milioane de abonați, a anunțat grupul de presă și conducerea publicației. Cotidianul a comunicat doar numărul abonaților online, care se situa aproape de cifra de 2,8 milioane de persoane la sfârșitul lunii martie.În timpul unei conferințe telefonice, președintele-director general Mark Thompson că numărul total al abonaților, la edițiile tipărite și toate formulele mixte, depășește 3,7 milioane.Abonamentele și vânzările exemplarelor reprezintă în prezent 63% din cifra de afaceri a grupului de presă, față de 30% cât reprezintă acum din publicitate, care constituia peste 50% din venituri în 2011."Abonamentele numerice sunt un succes pentru Times și estimăm că există posibilitatea de a crește acest lucru", a comentat Mark Thompson.Meredith Kopit Levien, care deține a doua poziție în grup, a explicat că scăderea, la începutul lui decembrie, a numărului de articole gratuite de la 10 la 5 pe lună a avut un rezultat pozitiv pentru The New York Times și a permis creșterea ritmului de abonamente.De la începutul erei Trump, The New York Times s-a impus ca o "locomotivă" a informațiilor în Statele Unite, fie că este vorba despre politică sau scandalul Weinstein, Washington Post fiind singurul care mai poate să rivalizeze cu publicația newyorkeză. 

Susținători ai lui Navalnîi, reținuți înaintea manifestației contra învestirii lui Putin

Mai mulți susținători ai principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalîi, au fost reținuți vineri, cu o zi înainte de o manifestație contra învestirii, pe 7 mai, a lui Vladimir Putin în al patrulea mandat. Potrivit OVD-Info, o organizație specializată în urmărirea arestărilor, un susținător al lui Navalnîi a fost reținut în timp ce distribuia manifeste la Riazan, în centrul țării, iar o coordonatoare locală a fost reținută în curtea imobilului în care locuiește, la Krasnoiarsk, în Siberia. Organizația de opoziție ”Rusia Deschisă” a anunțat arestarea unor activiști la Sankt Petersburg, al doilea cel mai important oraș din țară, localitatea natală a lui Putin, și la Krasnodar, în sud. Alt activist a fost convocat de anchetatori la Habarovsk, în Extremul Orient, iar poliția a percheziționat sediul mișcării lui Navalnîi la Ekaterinburg, în Ural, și a confiscat manifeste care îndemnau la participarea la manifestație sâmbătă, potrivit OVD-Info.”Bătrânul și fricosul Putin crede că este un țar. Nu este un țar și de aceea trebuie să ieșim în stradă pe 5 mai”, a îndemnat Aleksei Navalnîi pe Twitter. Liderul opoziției i-a îndemnat pe ruși să-și exprime furia, în întreaga țară, sâmbătă, cu două zile înaintea ceremoniei de învestire a lui Vladimir Putin, reales pe 18 martie în al patrulea mandat de președinte.Declarat ineligibil din cauza unei condamnări penale pe care o consideră ”fabricată” de Kremlin, Navalnîi nu a putut să candideze în alegerile prezidențiale.

Milos Zeman: Cehia a produs noviciok

O cantitiate mică de agent neurotoxic ca cel folosit în otrăvirea fostului spion rus Seghei Skripal și a fiicei sale în Marea Britanie a fost produs, testat și distrus anul trecut în Cehia, arată un raport al agenției militare de spionaj cehe, afirmă președintele ceh Milos Zeman. Însă alt raport, al contraspionajului ceh, nu identifică agentul respectiv ca fiind noviciok, ci A230, a declarat șeful statului.Zeman, un prorus, a declarat joi că el crede că este vorba despre noviciok.Agențiile de informații și Guvernul cehe nu au comentat imediat.Oficiali ruși au sugerat că agentul neurotoxic folosit în atacul din Marea Britanie ar fi putut să provină din Cehia, Suedia sau Slovacia.Premierul interimar Andrej Babis a respins aceste afirmații ale Moscovei drept o minciună. Praga a expulzat trei diplomați ruși în acest scandal, în semn de solidaritate cu Londra.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.