MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Elon Musk l-a numit „trădător” pe fostul astronaut Mark Kelly pentru că a vizitat Ucraina
Senatorul îi dă replica şi îl acuză pe Trump de slăbirea apărării Ucrainei
Fostul astronaut american Mark Kelly, senator democrat din 2022, a vizitat recent Ucraina şi a declarat luni că suspendarea de către administraţia Trump a schimbului de informaţii a diminuat apărarea Kievului împotriva Rusiei. Totodată, el i-a dat replica lui Elon Musk, care îl numise „trădător” pentru că s-a dus în Ucraina, relatează Reuters.
A fost a treia vizită a lui Kelly în Ucraina din 2023.
Miliardarul Elon Musk, devenit consilier apropiat al lui Donald Trump, l-a numit pe Kelly „trădător” pe X.com, platforma de social media pe care o deţine, după ce Kelly a postat că a vizitat Ucraina în timpul weekendului şi l-a acuzat pe Trump că încearcă să slăbească Ucraina înainte de negocierile de pace pentru că a suspendat ajutorul militar şi în domeniul informaţiilor.
Kelly, un fost astronaut care a servit ca pilot de luptă în timpul unei cariere de 25 de ani în Marină, a comentat, atunci când a fost întrebat de reporteri despre acuzaţia pe care i-a adus-o Musk: „Evident, nu este un tip serios”. Pe X, Kelly îi răspunsese: „Trădător? Elon, dacă tu nu înţelegi că apărarea libertăţii este un principiu de bază a ceea ce face America măreaţă şi care ne menţine în siguranţă, poate ar trebui să o laşi pe seama celor care înţeleg.”
„Sută la sută”, le-a declarat senatorul Mark Kelly reporterilor când a fost întrebat dacă a auzit în timpul vizitei sale de atacuri sau incidente specifice ce ar fi putut fi evitate, dacă ucrainenii ar fi avut acces la informaţii. „Dacă există lucruri pe care nu le primesc, de care au nevoie, asta le schimbă capacitatea de a se apăra împotriva atacurilor”, a spus Kelly. „Iar aceste atacuri au avut loc vineri seara, sâmbătă, când am fost acolo”, a dezvăluit el.
Senatorul de Arizona nu a oferit detalii suplimentare.
Începând de joi, autorităţile ucrainene au raportat atacuri ruseşti, inclusiv pagube la infrastructura ucraineană de energie şi gaze, şi un atac cu rachete şi drone în care cel puţin 14 persoane au fost ucise şi 37 rănite. Înclusiv în noaptea de luni spre marţi, Rusia a lansat mai multe atacuri aeriene asupra Kievului, au declarat autorităţile ucrainene.
Mark Kelly, membru al Comitetului pentru serviciile armate din Senatul SUA, s-a aflat în Ucraina sâmbătă şi duminică pentru a-şi arăta sprijinul pentru poporul ucrainean şi pentru a evalua situaţia din ţară.
Administraţia Trump a anunţat săptămâna trecută că a întrerupt schimbul de informaţii cu Ucraina, exercitând presiuni asupra preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru a coopera cu preşedintele american Donald Trump în vederea convocării negocierilor de pace cu Rusia. Această suspendare a urmat unei întreruperi a ajutorului militar american acordat Kievului după o întâlnire la Casa Albă în timpul căreia Trump şi vicepreşedintele JD Vance, care s-a opus ajutorului acordat Ucrainei în timpul mandatului său de senator, au ridicat tonul la Zelenski de faţă cu presa.
Zelenski a fost luni în Arabia Saudită pentru a se întâlni cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, cu o zi înainte de convorbirile găzduite de Arabia Saudită între oficiali de rang înalt ucraineni şi americani. Washingtonul speră că la aceste discuţii se vor înregistra progrese substanţiale în vederea încheierii războiului Rusiei cu Ucraina.
Acordarea asistenţei pentru guvernul de la Kiev, cândva sprijinită puternic de zeci de republicani, precum şi de democraţi a devenit un subiect de dispută politică la Washington de când Trump şi-a început al doilea mandat de preşedinte, la 20 ianuarie.
Sprijinul democraţilor pentru Kiev a rămas puternic, dar republicanii au oscilat, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, declarând că nu există „niciun apetit” pentru un alt proiect de lege care să finanţeze asistenţa.
Kelly, un fost astronaut al NASA care a zburat în spaţiu de patru ori, este căsătorit cu Gabby Giffords, fostă membră a Camerei Reprezentanţilor, care a inspirat naţiunea cu recuperarea ei după ce a fost împuşcată în cap în 2011, în urma unei tentative de asasinat în care au murit şase persoane şi 13 au fost rănite.
Fostul preşedinte filipinez Rodrigo Duterte, arestat pe aeroport pentru crime împotriva umanităţii
Fostul preşedinte filipinez Rodrigo Duterte a fost arestat marţi chiar după ce a aterizat pe aeroportul internaţional din Manila, autorităţile din ţara sa punând în aplicare un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru războiul său sângeros împotriva drogurilor dus în timp ce deţinea funcţii oficiale.
Fostul lider, care a condus Filipine între 2016 şi 2022, este acuzat de „crime împotriva umanităţii” pentru campania sa de represiune, în timpul căreia grupurile pentru drepturile omului estimează că zeci de mii de oameni, majoritatea săraci, au fost ucişi de poliţie şi de justiţiari, adesea fără nicio dovadă că aceştia aveau legătură cu drogurile. „În această dimineaţă devreme, Interpol Manila a primit copia oficială a unui mandat de arestare emis de CPI”, a declarat Preşedinţia filipineză într-un comunicat. „El este în prezent în arest”, a precizat instituţia. „Fostul preşedinte şi însoţitorii săi sunt în stare bună de sănătate şi sunt examinaţi de medici”, a continuat aceeaşi sursă.
Fostul lider, în vârstă de 79 de ani, tocmai se întorsese dintr-o scurtă călătorie la Hong Kong. Vorbind duminică în faţa a mii de muncitori filipinezi, fostul preşedinte a condamnat investigaţia, numindu-i pe anchetatorii CPI „ticăloşi” şi recunoscând în acelaşi timp că va „accepta”, dacă va fi arestat.
Filipine s-a retras din CPI în 2019, la ordinul lui Duterte, însă instanţa cu sediul la Haga a declarat că îşi va păstra jurisdicţia asupra crimelor care au avut loc înainte de retragerea ţării, precum şi asupra crimelor comise în oraşul Davao când Duterte era primar acolo, înainte de a deveni preşedinte. Fostul preşedinte rămâne un om extrem de popular pentru mulţi oameni din Filipine, care au sprijinit soluţiile sale rapide pentru combaterea criminalităţii. El rămâne o forţă politică puternică şi este în competiţie pentru a-şi recâştiga postul de primar la alegerile intermediare din luna mai.
Duterte, care se autointitulează „ucigaş”, şi-a instruit ofiţerii de poliţie să împuşte mortal presupuşii traficanţi de droguri dacă viaţa lor este în pericol. El a insistat că represiunea sa a salvat familii şi a împiedicat transformarea Filipinelor într-un „narco-stat politic”. El şi-a apărat ferm războiul mortal împotriva drogurilor în octombrie, în cadrul audierii sale în faţa Senatului, care investighează crimele la scară largă din acea perioadă. „Nu puneţi la îndoială politicile mele, pentru că nu mă scuz, nu invoc pretexte. Am făcut ceea ce trebuia să fac şi, fie că mă credeţi sau nu, am făcut-o pentru ţara mea”, a declarat Rodrigo Duterte.
Consumul de pește, corelat cu o personalitate mai sociabilă la copii
Copiii care consumă cu regularitate pește ar putea fi mai sociabili și mai buni cu alți copii, conform unui nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Bristol și publicat în ultimul număr al European Journal of Nutrition, transmite marți DPA. Cercetătorii susțin că încurajarea copiilor să mănânce pește „este probabil să aibă un efect pozitiv asupra dezvoltării copiilor”.
Conform acestora, peștele este o sursă importantă de acizi grași omega-3, seleniu și iod - despre care s-a demonstrat că joacă un rol important în dezvoltarea creierului și a funcțiilor cognitive. Cercetătorii au dorit să investigheze dacă există o legătură între consumul de pește de către copii la vârsta de 7 ani și orice posibile schimbări cognitive și comportamentale care apar în intervalul de vârstă între 7 și 9 ani. Ei au analizat date obținute de-a lungul timpului de la 6.000 de copii din Anglia.
Cantitatea medie de pește mâncată în fiecare săptămână este de 123 de grame. Aproximativ 7,2% dintre copii nu au mâncat deloc pește, 63.9% au mâncat până la 190 de grame de pește pe săptămână, iar 28.9% au consumat peste 190 de grame de pește în fiecare săptămână - echivalentul a mai mult de două porții.
Produsele semipreparate din pește, așa cum sunt 'fish fingers' sau similare, reprezintă aproape jumătate (46%) din consumul mediu total de pește.
În cazul copiilor care nu mănâncă pește este mai probabil să se identifice un 'comportament prosocial suboptim', conform noului studiu.
Comportamentul 'prosocial' include interacțiuni cu prietenii, altruism și împărțirea jucăriilor sau gustărilor.
La vârsta de 7 ani, copiii care nu au consumat pește, prin comparație cu cei care au mâncat cel puțin 190 de grame de pește în fiecare săptămână, sunt cu 35% mai predispuși să manifeste 'un comportament prosocial suboptim'. Această tendință a crescut la 43% în rândul celor cu vârsta de 9 ani.
Cercetătorii au dorit și să evalueze dacă există diferențe cuantificabile de inteligență între copiii care mănâncă pește și cei care nu consumă acest aliment, dar nu au identificat niciun fel de diferențe în rândul grupului de copii de 8 ani studiați, indiferent de aportul alimentar de pește.
Conform National Health Services (NHS), 'o dietă sănătoasă și echilibrată' ar trebui să includă cel puțin două porții de pește în fiecare săptămână, dintre care una să fie un pește 'gras' - așa cum este somonul, macroul sau sardinele. NHS îi sfătuiește pe părinți să le ofere copiilor cel puțin o porție de pește 'gras' pe săptămână, dar, 'cum peștele gras poate conține niveluri scăzute de substanțe poluante ce se pot acumula în organism, băieții nu trebuie să primească mai mult de patru porții de pește gras pe săptămână, iar fetele nu mai mult de două porții pe săptămână'.
'Atunci când primim sfaturi contradictorii, poate fi dificil să știm cum este mai bine să procedăm', remarcă Dr. Caroline Taylor, profesor asociat în nutriție la Universitatea din Bristol. 'Studiile noastre anterioare au arătat că consumul de pește în perioada sarcinii poate avea un efect pozitiv asupra dezvoltării copilului. Acest lucru a fost observat și în țările în care se consumă mai mult pește decât aici (în Anglia), așa că încurajarea consumului de pește este probabil să aibă un efect pozitiv asupra dezvoltării copilului. Concluziile noastre care corelează consumul de pește de către copii cu cea mai bună dezvoltare comportamentală sunt clare și recomandăm cu putere consumul a cel puțin două porții de pește pe săptămână, în conformitate cu recomandările NHS', a precizat ea.
'Sperăm că acest studiu îi va ajuta pe părinți să le asigure copiilor lor cel mai bun start în viață', a adăugat ea.
Cercetătorii au folosit date din cadrul studiului 'Children of the 90s' (copiii anilor '90), un studiu pe termen lung ce a urmărit familiile pe măsură ce copiii creșteau în vârstă. Acest studiu a primit recent fonduri suplimentare în valoare de 5,2 milioane de lire sterline pentru a continua să monitorizeze familii din sud-vestul Angliei. Acest studiu a fost demarat la începutul anilor 1990 și datele adunate în cadrul său au contribuit la mii de noi studii.
Dalai Lama spune că succesorul său se va naște în afara Chinei
Succesorul lui Dalai Lama se va naște în afara Chinei, spune liderul spiritual al budismului tibetan într-o nouă carte, ridicând miza în disputa cu Beijingul privind controlul regiunii himalayene din care a fugit acum peste 60 de ani, consemnează marți agenția Reuters. Tibetani din întreaga lume vor ca instituția lui Dalai Lama să continue după moartea sa, a scris el în cartea intitulată 'Voice for the Voiceless' ('Voce pentru cei fără voce'), lansată marți.
Dalai Lama, în vârstă de 89 de ani, a declarat anterior că această linie de maeștri spirituali s-ar putea încheia odată cu el, iar în noua carte afirmă în premieră că succesorul său va fi născut în 'lumea liberă', pe care o descrie ca fiind în afara Chinei. În trecut el a spus doar că s-ar putea reîncarna în afara Tibetului, eventual în India, unde trăiește în exil.
'Întrucât scopul unei reîncarnări este de a continua munca predecesorului, noul Dalai Lama se va naște în lumea liberă, astfel încât misiunea tradițională a lui Dalai Lama - adică de a fi vocea compasiunii universale, liderul spiritual al budismului tibetan și simbolul Tibetului, întruchipând aspirațiile poporului tibetan - va continua', scrie el.
Tenzin Gyatso, care este cel de-al 14-lea Dalai Lama, a fugit la vârsta de 23 de ani în India împreună cu mii de alți tibetani în 1959, după o revoltă eșuată împotriva comuniștilor lui Mao Zedong.
China îl consideră 'separatist' pe Dalai Lama, care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 1989 pentru menținerea vie a cauzei tibetane. Beijingul insistă că îi va alege succesorul, dar Dalai Lama a spus că orice succesor numit de China nu va fi respectat. Între susținătorii lui Dalai Lama și ai cauzei tibetane se numără Richard Gere, adept al budismului tibetan, și Nancy Pelosi, fosta președintă a Camerei Reprezentanților SUA. Adepții lui și-au manifestat îngrijorarea pentru starea sa de sănătate, mai ales după o operație la genunchi suferită anul trecut. În decembrie, el a declarat pentru Reuters că e posibil să trăiască până la 110 ani.
În carte, Dalai Lama spune că de peste zece ani primește numeroase solicitări de la oameni din Tibet sau originari din Tibet, inclusiv călugări, în care i se cere 'uniform' să asigure că linia sa de descendență 'va fi continuată'.
Tradiția tibetană susține că sufletul unui lama se reîncarnează în corpul unui copil la moartea sa. Actualul Dalai Lama a fost identificat ca fiind reîncarnarea predecesorului său când avea doi ani.
Noua carte, pe care Dalai Lama o prezintă ca o relatare a relațiilor sale cu liderii chinezi de-a lungul a șapte decenii, este publicată marți în SUA de editura William Morrow și în Marea Britanie de HarperNonFiction, urmând să apară și în India și alte țări. Dalai Lama - care a spus că va dezvălui detalii despre succesiunea sa în jurul împlinirii vârstei de 90 de ani, în iulie - notează în carte că patria sa rămâne 'în strânsoarea regimului represiv comunist chinez', dar campania pentru libertatea poporului tibetan va continua 'orice ar fi', chiar și după moartea sa.
El și-a exprimat încrederea că guvernul tibetan și parlamentul în exil, instalate alături de el în orașul Dharamshala din Himalaya indiană, vor continua activitatea politică pentru cauza tibetană.
'Dreptul poporului tibetan de a fi custodele propriei sale patrii nu poate fi negat la infinit și nici aspirația sa la libertate nu poate fi zdrobită pentru totdeauna prin oprimare', a mai scris Dalai Lama. 'O lecție clară pe care o știm din istorie este aceasta: dacă îi ții pe oameni în permanență nefericiți, nu poți avea o societate stabilă'.
Dalai Lama mai adaugă că, dată fiind vârsta sa înaintată, speranțele de a se întoarce în Tibet par 'din ce în ce mai puțin probabile'.
Kremlinul avertizează ruşii să nu vadă „numai în roz” acţiunile lui Trump
Kremlinul i-a avertizat marţi pe ruşi să nu privească acţiunile recente faţă de Ucraina ale administraţiei preşedintelui american Donald Trump prin „ochelari roz”, relatează Reuters.
Vorbind la Şcoala Superioară de Economie din Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat oamenii să nu se entuziasmeze de perspectiva ca Elon Musk să întrerupă accesul armatei ucrainene la sistemul său de comunicaţii Starlink sau de decizia lui Trump de săptămâna trecută de a suspenda ajutorul militar pentru Kiev. „Nu vă grăbiţi să vă puneţi ochelarii roz”, a sfătuit Peskov audienţa. „Întotdeauna trebuie să sperăm la ce este mai bun, dar să fim pregătiţi pentru ce este mai rău. Şi trebuie să fim întotdeauna pregătiţi să ne apărăm interesele”, a punctat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.
Peskov şi-a lansat avertismentul în timp ce oficialii americani se pregăteau să se întâlnească marţi cu o delegaţie ucraineană în Arabia Saudită, în parte pentru a determina dacă Ucraina este dispusă să facă Rusiei concesii concrete pentru a pune capăt războiului.
Peskov a declarat că Rusia îşi atinge obiectivele pe câmpul de luptă din Ucraina, indiferent de deciziile pe care le iau Statele Unite. El a mai spus că Ucraina a primit deja atât de multe arme, încât Kievul poate continua să lupte timp de mai multe luni, în ciuda suspendării livrărilor americane. Pe de altă parte, contactele dintre Rusia şi Statele Unite sunt acum destul de intense, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de agenţia de presă RIA. Zaharova a comentat astfel informaţiile din presă potrivit cărora trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, urmează să viziteze Moscova în această săptămână pentru a se întâlni cu preşedintele Vladimir Putin.
Cel puţin 32 de morţi, în două accidente de autocar, în Mexic
Cel puţin 32 de persoane au murit, luni, în două accidente de autocar în Mexic, au anunţat autorităţile locale din statele Oaxaca (sud) şi Durango (nord), relatează AFP.
Cel puţin 18 persoane au murit când un autobuz s-a răsturnat pe o autostradă din statul Oaxaca, a informat guvernul local. Autorităţile raportaseră luni mai devreme 11 decese. Aproximativ zece persoane sunt în continuare internate, potrivit aceleiaşi surse.
Potrivit mai multor media mexicane, victimele erau susţinători ai partidului de stânga de guvernământ care se întorceau de la o mare adunare organizată duminică, la Ciudad de Mexico, în jurul preşedintei Claudia Sheinbaum, pentru a da dovadă de unitate în faţa ameninţărilor vamale ale preşedintelui american Donald Trump.
Autorităţile locale „vor efectua anchetele necesare pentru a stabili cauzele accidentului”, au anunţat autorităţile într-un comunicat. Autocarul s-a răsturnat în apropiere de Santo Domingo Narro, în partea central-sudică a statului Oaxaca, ale cărui capitală cu acelaşi nume şi litoral la Pacific sunt foarte populare în rândul turiştilor.
În aceeaşi zi, cel puţin 14 persoane au murit în ciocnirea unui autobuz venind din Statele Unite cu un camion, a indicat protecţia civilă a statului Durango. Zece pasageri au supravieţuit. Autobuzul plecase din McAllen, de la frontiera Texasului cu Mexicul, unde lucrează mulţi mexicani. Vehiculul a luat foc, potrivit imaginilor video publicate pe reţelele sociale. Cauza accidentului nu a fost precizată.
Accidentele rutiere sunt frecvente în Mexic din cauza vitezei mari şi a condiţiilor rutiere proaste. Mai multe surse raportează cel puţin 15.000 de victime pe an.
Pe 8 februarie, cel puţin 38 de persoane au murit când un autocar cu pasageri s-a ciocnit frontal cu un trailer care circula din sens opus în sud-estul Mexicului, a anunţat Parchetul însărcinat cu ancheta. Coliziunile în care sunt implicate camioane de marfă s-au înmulţit în ultimii ani, din cauza stării lor proaste, a neatenţiei sau a oboselii şoferilor.
Mobilizări cetăţeneşti au cerut retragerea din circulaţie a camioanelor cu remorci duble şi sancţiuni împotriva companiilor care neglijează întreţinerea flotei lor.