Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Armata rusă va avea nevoie de „mai mulți ani” ca să își revină

Ziarul de Vrancea
30 iun 2022 856 vizualizări

Acest lucru ar putea împinge tot mai mult Moscova spre armele nucleare n care sunt cele trei scenarii pentru următoarele luni de război, potrivit evaluării serviciilor americane de informații

Serviciile americane de informații estimează că va fi nevoie de “ani de zile” pentru ca armata rusă să își revină după pagubele suferite în desfășurarea războiului din Ucraina, a declarat șefa serviciilor de informații ale SUA, Avril Haines.

„Forțele lor terestre au fost acum atât de mult degradate încât ne așteptăm că le va lua ani de zile pentru a-și reveni în multe privințe”, a spus Avril Haines miercuri, în cadrul unei conferințe la Washington DC.

Acest lucru ar putea împinge Rusia să se bazeze mai mult pe alte „instrumente”, cum ar fi atacurile cibernetice, eforturile de a controla energia sau chiar armele nucleare, pentru a avea “putere și influență”, a spus șefa serviciilor de informații ale SUA.

Haines susține că Rusia începe să se concentreze asupra regiunii Donețk, dar serviciile americane de informații consideră că Rusia va avea dificultăți în a cuceri provincia estică, așa cum este pe cale să reușească în provincia vecină Lugansk.

În același timp, președintele rus Vladimir Putin crede probabil că timpul este de partea Moscovei, deoarece apreciază că Occidentul va obosi în cele din urmă să mai sprijine Ucraina, consideră șefa comunității de informații a SUA.

„Consensul este că războiul din Ucraina va continua pentru o perioadă lungă de timp”, a declarat Haines, recunoscând că evaluarea SUA a situației este „sumbră”.

Trei scenarii

Comunitatea de informații vede trei scenarii posibile care ar putea fi luate în considerare în următoarele săptămâni și luni. „Cel mai probabil este ca acest conflict să rămână o luptă crâncenă în care rușii fac câștiguri graduale, dar nu fac progrese”, a spus Haines.

În acest scenariu, armata rusă va securiza regiunea Lugansk și o mare parte din Donețk până la toamnă, dar își va consolida și controlul asupra sudului Ucrainei.

Al doilea scenariu arată că Rusia ar putea avea un succes major și s-ar putea reorienta spre Kiev sau Odesa. Sau, în cele din urmă, Ucraina ar putea stabiliza linia frontului și ar putea începe să obțină câștiguri mai mici, probabil în Herson sau în altă parte în sudul Ucrainei.

Rușii, fugăriți din Insula Șerpilor

Armata rusă și-a anunțat ieri retragerea din Insula Șerpilor, un punct strategic în Marea Neagră cucerit de Moscova încă din primele zile ale invaziei sale în Ucraina la 24 februarie, după mai multe săptămâni de bombardamente intense.

“La 30 iunie, în semn de bunăvoință, forțele armate ruse, care și-au îndeplinit obiectivele stabilite în Insula Șerpilor, și-au retras garnizoana de aici”, a indicat Ministerul rus al Apărării, afirmând că acest gest ar trebui să faciliteze exporturile Ucrainei de cereale.

Kievul anunțase anterior că trupele ruse au fost forțate să-și retragă în grabă ceea ce mai rămăsese din garnizoana lor în Insula Șerpilor, în urma unei operațiuni încununate de succes a forțelor ucrainene. Un anunț în acest sens fusese făcut de Comandamentul de operațiuni Sud al forțelor de apărare ucrainene.

Totodată, șeful cancelariei prezidențiale ucrainene, Andrii Iermak, a declarat joi că forțele ruse s-au retras de pe Insula Șerpilor. “KABOOM! Nu mai există trupe rusești pe Insula Șerpilor. Forțele noastre armate au făcut o treabă grozavă”, a scris Iermak pe Twitter.

Putin respinge o responsabilitate rusă în atacul de la Kremenciug

Președintele rus Vladimir Putin a respins responsabilitatea armatei ruse într-un atac soldat cu cel puțin 18 morți, vizând un centru comercial din Kremenciug, în Ucraina. “Armata noastră nu lovește nicio instalație de infrastructură civilă. Avem toate posibilitățile să știm unde și ce se află”, a dat asigurări miercuri, într-o conferință la Ashgabat, capitala Turkmenistanului, liderul de la Kremlin.

“Nimeni nu trage, la noi, așa, la întâmplare. În mod normal asta se face în baza datelor de la informații despre ținte” și cu “arme de înaltă precizie”, a subliniat el.

“Sunt convins că, de această data totul s-a făcut exact în acest fel”, a subliniat Putin. Ucraina a acuzat Rusia de faptul că a bombardat și distrus un centru comercial, la Kremenciug, la 330 de kilometri sud-est de Kiev, un atac soldat cu cel puțin 18 morți și dispăruți. Armata rusă a dezmințit a doua zi că a lovit o instalație civilă. Ea a dat asigurări că a bombardat un depozit de armament vecin și că în acest centru comercial nu exista vreo activitate la momentul respectiv.

O tulpină de MRSA care a apărut la porci are “capacitatea de a infecta oamenii”

O tulpină extrem de rezistentă la antibiotice a super-bacteriei stafilococul auriu meticilino-rezistent (MRSA) care a apărut la animale din crescătorii în ultimii 50 de ani se poate transmite la om, sugerează un nou studiu, informează DPA/PA Media.

Tulpina, CC398, a devenit tipul dominant de MRSA la animalele de crescătorie din Europa - probabil ca urmare a utilizării pe scară largă a antibioticelor la porci - și este, de asemenea, o cauză din ce în ce mai frecventă în cazurile de infectare la om, potrivit cercetătorilor. CC398 și-a menținut rezistența la antibiotice de-a lungul deceniilor la porci și la alte animale de crescătorie, a constatat studiul.

De asemenea, tulpina este capabilă să se adapteze rapid la gazdele umane în timp ce își menține rezistența la antibiotice.

Potrivit oamenilor de știință, constatările evidențiază potențiala amenințare pe care o reprezintă această tulpină la adresa sănătății publice. Aceasta a fost asociată cu un număr tot mai mare de cazuri de infectare la om, la persoane care au avut, dar și care nu au avut, contact direct cu animale din crescătorii.

“Din punct de vedere istoric, este posibil ca nivelurile ridicate de utilizare a antibioticelor să fi condus la evoluția acestei tulpini foarte rezistente la antibiotice de MRSA din fermele de porci”, a declarat autoarea principală a studiului, doctor Gemma Murray, de la Institutul Wellcome Sanger din Marea Britanie.

“Am descoperit că rezistența la antibiotice la această MRSA asociată animalelor este extrem de stabilă - a persistat de-a lungul mai multor decenii și pe măsură ce bacteria s-a răspândit la mai multe specii de animale de crescătorie”, a precizat Murray.

Utilizarea antibioticelor la animalele de crescătorie din Europa a scăzut considerabil. Cercetătorii susțin că aplicarea acestei abordări în fermele de porci - datorită unor modificări recente de strategie - este posibil să aibă un impact limitat deoarece tulpina este foarte stabilă. Tulpina este cel mai frecvent asociată cu porcii, însă este prezentă la o gamă variată de specii.

MRSA a fost identificată pentru prima dată la pacienți umani în 1960.

Din cauza rezistenței sale la antibiotice, este mult mai greu de tratat comparativ cu alte infecții bacteriene, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) o consideră în prezent una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății umane.

R. Kelly, găsit vinovat de infracțiuni sexuale, condamnat la 30 de ani de închisoare

Cântărețul american R. Kelly, găsit vinovat în 2021 de un tribunal din New York pentru conducerea timp de trei decenii a unui “sistem” de exploatare sexuală a unor tinere, inclusiv a unor adolescente, a fost condamnat miercuri la 30 de ani de închisoare.

Această sentință dură împotriva cântărețului în vârstă de 55 de ani a fost pronunțată de Tribunalul Federal din Brooklyn, după ce procesul împotriva rapperului, început în urmă cu nouă luni, a scos la iveală crime sexuale săvârșite în rândul comunității de culoare din Statele Unite.

Artistul, cunoscut pe plan mondial datorită cântecului de mare succes “I Believe I Can Fly” și a albumelor sale vândute în 75 de milioane de exemplare, nu a făcut nicio declarație la anunțarea verdictului. A rămas la fel de tăcut ca și în timpul celor șase săptămâni cât a durat procesul, din august până în septembrie anul trecut.

Procurorul federal ceruse cel puțin 25 de ani de închisoare având în vedere “pericolul” pe care îl reprezintă acest “criminal, prădător” pentru victimele sale și pentru opinia publică. Procurorii l-au acuzat pe R. Kelly, Robert Sylvester Kelly pe numele său adevărat, pentru că “s-a folosit de notorietatea lui pentru a face din femei tinere, fragile și vulnerabile, victimele sale în scopul obținerii unor plăceri sexuale”.

Potrivit procurorului Breon Peace, R. Kelly a exprimat “doar nepăsare pentru infracțiunile sale devastatoare și nicio remușcare pentru comportamentul său”. Una dintre victimele rapperului, Lizzette Martinez, în vârstă de 45 de ani, și-a exprimat în fața presei “recunoștința” că “Robert Sylvester Kelly a fost trimis la închisoare și nu va mai putea face rău altor persoane” după “lucrurile atroce săvârșite asupra unor copii”.

Victima avea 17 ani în momentul săvârșirii faptelor.

R. Kelly, care a povestit în paginile autobiografiei sale că a fost victima unui viol pe când avea opt ani, a fost declarat vinovat în septembrie 2021 la toate capetele de acuzare formulate împotriva lui: extorsiune, exploatare sexuală de minori, răpire, trafic, corupție și muncă forțată, fapte săvârșite în perioada 1994-2018.

Cântărețul a negat însă faptele, iar avocatul lui a garantat miercuri că artistul “nu este un monstru” și că va face recurs la sentință.

În cadrul procesului, nouă femei și doi bărbați l-au acuzat pe artist de abuzuri sexuale, descriind violuri, administarea forțată a unor droguri, sechestrări și pornografie infantilă.

Audierile au scos la iveală “sistemul” creat de R. Kelly pentru a atrage femei foarte tinere și a le viola, cu complicitatea anturajului său, un mod de operare similar unei organizații mafiote. Numeroase victime au povestit că după ce își întâlneau idolul la concerte, primeau o bucată de hârtie cu datele de contact ale cântărețului.

Cehia preia președinția semestrială a Uniunii Europene de la Franța

Cehia preia vineri președinția semestrială a Uniunii Europene (UE), “în vremuri grele” în Europa, în timp ce toate privirile sunt ațintite asupra Ucranei.

Această președinție, pe care Cehia o preia de la Franța și urmează să o predea Suediei, “nu este prevăzută cu vreme bună, ea este prevăzută cu vreme rea”, avertizează Pavel Havlicek, de la Asociația pentru Afaceri Internaționale cu sediul la Praga. Guvernul ceh îi primește vineri pe comisarii europeni, într-un castel, la discuții, urmate de un concert, în această țară cu 10,5 milioane de locuitori care a aderat la UE în 2004.

Praga vrea să pună în centrul președinției sale a UE ajutarea Ucrainei, criza refugiaților ucraineni și reconstrucția ucraineană, dar și securitatea energetică europeană. Cehia, un partizan fervent al sancțiunilor impuse Rusiei în cadrul UE, a primit aproape 400.000 de refugiați ucraineni de la începutul războiului, în februarie, și oferă Ucrainei un ajutor financiar și militar.

Premierul Petr Fiala (dreapta), un fost analist politic, unul dintre autorii unei cărți despre UE, declara recent că va încerca să organizeze un summit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Țările din Balcani - ale căror candidaturi la aderarea la UE, promovate de către Praga, dar și ale altor țări din Europa de Est se află într-un punct mort - ar urma să participe, de asemenea, la acest summit.

Însă acest summit - care să prezinte un fel de “plan Marshall” pentru Ucraina - urmează să aibă loc doar după ce se termină Răboiul din Ucraina.

Directorul Universității New York la Praga, Jiri Pehe, consideră acest proiect nerealist. “Războiul nu se va termina deloc înaintea președinției cehe”, declară el AFP. Potrivit lui Jiri Pehe, cehii nu sunt în măsură nici să conducă o dezbatere pe tema relansării economice sau a securității energetice, deoarece Cehia, care se confruntă cu o inflație puternică, nu a intrat în zona euro și depinde de energia nucleară, respinsă de către anumite state membre UE, inclusiv Germania.

“Cehia poate oferi cu dificultate un leadership” în aceste domenii, critică Jiri Pehe.

Salah Abdeslam, condamnat la închisoare pe viață

Salah Abdeslam, principalul acuzat în procesul atentatelor jihadiste din 13 noiembrie 2015 din Franța, a fost condamnat miercuri seara la închisoare pe viață de către Curtea Specială din Paris. Cei cinci magistrați profesioniști au urmat rechizitoriul parchetului național antiterorist care ceruse această sancțiune extrem de rară, care face ca orice posibilitate de eliberare să fie infimă, împotriva singurului membru în viață al comandourilor care au ucis 130 de oameni la Paris și Saint-Denis (lângă Paris).

Pedepsele pronunțate în cazul celor 20 de inculpați judecați din septembrie în procesul atacurilor jihadiste din noiembrie 2015 din Franța sunt cuprinse între doi ani și închisoare pe viață.

Mohamed Abrini, “bărbatul cu pălărie” în atacurile de la Bruxelles, a fost condamnat de asemenea la închisoare pe viață în dosarul atacurilor din Franța, cu o perioadă de siguranță de 22 de ani. Șase dintre inculpați au fost judecați în contumacie.

În atacurile de la sala de concerte Bataclan, din șase baruri și restaurante și din zona stadionul Stade de France, mai mulți islamiști au ucis 130 de oameni, în atacuri coordonate cu arme de foc și bombe.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.