Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Armata chineză, pe picior de război

Ziarul de Vrancea
17 aug 2019 2053 vizualizări

Masive trupe chineze la frontiera Hong Kongului n Trump se implicăși leagă criza de negocierile comerciale n

O adunare a forțelor de ordine chineze a fost observatăieri de către un jurnalist AFP, la câțiva kilometri de frontiera Hong Kongului, iar președintele american Donald Trump a îndemnat Beijingul să acționeze „cu umanitate” față de manifestații în fosta colonie britanică, relatează AFP.După două luni de agitație la Hong Kong împotriva Executivului favorabil Beijingului, bărbați în uniformă erau comasați pe un stadion, la Shenzhen, o metropolă situată la porțile teritoriului autonom. Un reporter AFP a văzut, de asemenea, camioane și blindate de transport de trupe.Bărbații, care par să facă parte din poliția militară, defilau agitând steaguri roșii sau se antrenau pe jos, în timp ce alții circulau în afara stadionului pe motocicletă, situat la mai puțin de șapte kilometri de frontieră.Motivul prezenței lor la stadion era necunoscut, însă Beijingul a lăsat să planeze în ultimele zile spectrul unei intervenții în vederea restabilirii ordinii în fosta colonie, iar presa de la Beijing a difuzat înregistrări video în care apar convoaie militare ce se îndreaptă către Shenzhen.Poliția militară, însărcinată cu menținerea ordinii, se aflăîn subordinea Comisiei Militare Centrale (CMC), un organ condus de către președintele Xi Jinping în persoană.În fața riscului unei intervenții, președintele american a exercitat presiuni asupra Chinei, legând cele două dosare fierbinți - diplomatic (criza de la Hong kong) și economic (negocierile comerciale).„În China, milioane de locuri de muncă dispar pentru a se duce în țări care nu sunt supuse taxelor vamale. Mii de întreprinderi părăsesc țara. Bineînțeles că China vrea săîncheie un acord (cu Statele Unite). Să lucreze cu umanitate cu Hong Kongul mai întâi”, a avertizat el.

„Întâlnire în persoană”

La scurt timp după aceea, în alt mesaj postat pe Twitter, pe alt ton, el a dat asigurări că președintele chinez Xi Jinping ar putea să dea dovadă de această umanitate, sugerând în trecere o „întâlnire în persoană”.„N-am nicio îndoială că, dacă președintele Xi vrea să rezolve rapid și cu umanitate problema la Hong Kong, el o poate face”, a apreciat Trump, după care a adăugat „întâlnire în persoană?”, părând să se adreseze în mod direct liderului chinez.Anterior, un purtător de cuvânt al diplomației americane a îndemnat beijingul „să respecte înaltul grad de autonomie” a fostei colonii britanice.„Statele Unite îndeamnă ferm Beijingul să-și respecte angajamentele din declarația comună chinezo-britanică, pentru a permite Hong Kongului să exercite un grad înalt de autonomie”, a subliniat el într-o declarație transmisă AFP - primul avertisment clar și detaliat adresat Beijingului.Declarația chinezo-britanică don 1984 încadrează retocedarea Hong kongului, care a avut loc în 1997. Ea stipluează că regiunea beneficiază de „un grad înalt de autonomie, mai puțin în domeniile afacerilor externe și apărării”și de propriul sistem judiciar, legislativ și executiv.

„Acte cvasiteroriste”

Franța, prin vocea ministrului său de Externe Jean-Yves Le Drian, s-a declarat miercuri „profund atașată respectării integrale” a garanțiilor oferite prin acest statut de autonomie Hong Kongului.

Aceste declarații intervin după ce China a crescut un un nivel avertismentele în urma unor incidente, marți, cărora le-au fost victime doi dintre cetățenii săi.„Condamnăm cu cea mai mare fermitate aceste acte cvasiteroriste”, a declarat, citat într-un comunicat Xu Luying, un purtător de cuvânt al Biroului Afacerilor Hong Kongului și Macao în cadrul Guvernului chinez.Marți, doi chinezi de pe continent au fost bătuți, în a cincea zi a unei mobilizări fără precedent pe aeroportul de la Hong Kong, unde traficul a fost extrem de perturbat.Aceasta era a doua oară, săptămâna aceasta, când China asimila manifestațiile „terorismului”.Mișcarea în favoarea democrației, în care milioane de persoane au ieșit în stardă, a început în iunie de la respingerea unui proiect de lege local care autoriza extrădările către China. Ea și-a extins în mod considerabil revendicările, denunțând un recul al libertăților și amestecul regimului comunist. N

Incendiu și evacuăriîn Mediterana

Un nou incendiupe Insula spaniolă Gran Canaria a determinatautoritățile săevacueze un sit turisticși un hotel de lux, la doarcâtevazile dupăcefocul a devastataceeașizonă, relatează AFP.Consiliulinsulei a anunțatsâmbătăpe Twitter căproceda la evacuarea Cruz de Tejeda, un sit muntos popular prinvederile sale spectaculoase, încentrul Gran Canaria, și un hotel de lux din apropiere.El a anunțat ulterior evacuareacentruluisatului Tejeda șimaimultecartiere din apropiere.Consiliul nu a precizatcâtepersoane au fost evacuate, însă Tejeda numărăun pic peste 2.000 de locuitori.Autoritățile locale au adăugat că au întreruptcirculațiapedrumuri din apropiereaincendiului. ”Părăsiți zona”, au insistat el.Incendiul are loc la doarcincizile dupăcepompierii au reușit să stingă un incendiuînaceeașizonă a arhipelagului, care a condus la evacuareacâtorvasute de persoane.Serviciile de salvareavertizauatunci cărafaleputernice de vântși un val de căldurăașteptatearputea săreaprindă cărbuni rămași.

Pompierii de peinsulă au anunțat căhelicoptere au fosttrimiseînzonă.Incendiul ”nu e deloc de bine cu aceastătemperatură, acesterafale de vântșiaceastăumiditate slabă”, au subliniateiîntr-un comunicat.Bombardiere cu apă nu eraudisponibileimediat, pentru că au fostrepartizateînSpania continentală, la 1.000 de kilometridepărtare, au precizatei.Unuldintreavioane era înzbor de la Malaga către Gran canariasâmbătăseara, au anunțatcontroloriispanioli de traficaerianpecontul de Twitter.

 

Islandacomemoreazădisparițiaprimuluighețar din cauzaschimbărilorclimatic

Islandaa marcatieridisparițiaprimuluighețar din cauzaschimbărilorclimatice, iaroamenii de științăsusțin că alți 400 de ghețari de pe insula subarcticăsuntînpericol.O placă din bronza fostdezvelităîncadruluneiceremonii care aavutloc după-amiazăînvestulIslandei, scrie AFP. La comemorareaghețaruluiOkjokullaurparticipatcercetători localișioameni de știință de la Rice University din Statele Unite, care au inițiatproiectul.

Prim-ministrulislandez, KatrinJakobsdottir, ministrulMediului, GudmundurIngiGudbrandsson, șiÎnaltulComisar ONU pentruDrepturileomului, Mary Robinson, auparticipat la eveniment.„Acestava fi primul monument dedicatunuighețarpierdut din cauzaschimbărilorclimatice”, a spus Cymene Howe, profesor de antropologie la Rice University.Placavapurtainscripția „O scrisoarepentruviitor” șitrage un semnal de alarmăprivindtopireaghețarilorșiefectelepe care le are schimbareaclimei.„Înurmătorii 200 de ani, toțighețarii noștri vorurmaaceeașicale”, maistăscrispeplacă. În plus, esteinscripționat „415 ppm CO2”, referință la nivelul record de dioxid de carbon măsuratînatmosferăînlunamai a acestui an. Princomemorareașiridicareaunui monument pentru un ghețartopit, oamenii de științăvor săsubliniezeceestepierdutși săatragăatențiaasuprafaptului căacestlucrureprezintăcevaceoamenii „au «realizat», deși nu esteceva de care săfimmândri”.Islandapierdeanualaproximativ 11 miliarde de tone de gheață, iaroamenii de știință se tem că toțiceipeste 400 de ghețari de peinsulăvordispărea pânăîn 2200, au maispus Howe și Dominic Boyer de la Rice University. Okjokull a pierdutstatutul de ghețarîn 2014, aceastafiind o premierăpentruIslanda. În 1890, ghețarulavea o suprafață de 16 kilometri pătrați, întimpceîn 2012, de doar 0,7 km pătrați, potrivitunuiraportîntocmitîn 2017 de University of Iceland.„Am luatdecizia că nu maieste un ghețarviu, era doargheațămoartă, nu se mișca”, a spusglaciologulOddur Sigurdsson, de la Icelandic Meteorological Office.Pentru a aveastatut de ghețar, masa de gheațăși zăpadătrebuie să fie suficient de groasăpentru a se mișca pebazaproprieigreutăți. Astfel, grosimeatrebuie să fie de 40 - 50 de metri.Potrivitunuistudiupublicatînlunaaprilie a acestui an de International Union for Conservation of Nature (IUCN), aproximativjumătatedintresiturilelumiiși-arputeapierdeghețariipânăînanul 2100, dacăemisiilegazelor cu efect de serăvor continua săaibăacelașivolum.Sigurdsson crede cănimic nu poate fi făcut acumpentruaopriacestlucru.Parculnațional Vatnajokull din Islanda, incluspelistamonumentelor UNESCO, găzduieșteceamai mare calotăglaciară din Europa.

Cel puțin 10.000 de persoane rămase fără locuință în Bangladesh, în urma unui incendiuîntr-un cartier de la perfieria capitalei

Celpuțin 10.000 de persoane au rămas fărălocuință, într-un imensincendiuce a devastat un cartier de periferie, la Dacca, unde mii de case au fostdistruse, au anunțat duminicăautoritățile, relatează AFP.

Incendiul a izbucnitîncartierul Mirpur, vineriseara, și a devastat 2.000 de case, a declaratpentru AFP Ershad Hossain, un purtător de cuvânt al pompierilor.

”Eu nu am putut săsalveznimic. Nu știuce se vaîntâmpla cu mine”, a declaratpentru AFP, înlacrimi, Abdul Hamid, care avea un mic chioșc la care videaceaiîncartier.

Pompierii au reușit săcontrolezeincendiul, care nu a ucispenimeni, potrivitautorităților. Se înregistraucâțiva răniți ușor.

Cartierul de periferieestelocuit de angajați din industriatextilă. Mulțidintrelocuitori nu erauacasă, ci erauplecați să sărbătoreascăîmpreună cu familia sărbătoareamusulmanăEid al-Adha

”Altfel, bilanțular fi putut să fie maigrav”, a apreciat Golam Rabbani, un reprezentant de rang înalt al poliției locale.

Aproximativ 10.000 de persoane rămase fărălocuință s-au refugiatunde au putut, înșcoli închisepetimpulvacanței, potrivitlui Hossain.

Incendiilesuntrelativfrecventeîncartierele mărginașe din Balgladesh, din cauzaabsențeireglementărilorîndomeniulconstrucțiilor.

Partidul Laburist vrea să-l dea jos de la putere pe Johnson pentru a contracara un Brexit dur

Liderul opoziției laburiste britanice Jeremy Corbyn spune că vrea să contracareze un Brexit fără acord („no deal”) prin doborârea Guvermului lui Boris Johnson și că vrea ca apoi să convoace alegeri generale, în calitate de șef temporar al Executivului, relatează AFP. Pentru a face acest lucru, liderul Partidului Laburist vrea să obțină o nouă amânare a Brexitului, stabilit în prezent al 31 octombrie, precizează el într-o scrisoare adresată miercuri principalilor lideri ai partidelor de opoziție în Parlament și unor deputați conservatori rebeli, care se opun unui Brexit dur.

„Acest Guvern nu are un mandat în vederea unei ieșiri fără acord, iar referendumul din 2016 nu a dat un mandat în vederea unei ieșiri fără acord”, scrie Corbyn.„De aceea, intenționez să depun o moțiune de cenzură cât mai curând posibil, atunci când vom fi siguri că vom câștiga”, continuă el.Jeremy Corbyn ar vrea, atunci, să obținăîncrederea Parlamentului ca șef al unui „Guvern temporar, strict limitat în timp, cu obiectivul de a convoca alegeri generale”, după ce ar fi obținut o prelungire a aplicării Articolului 50 al Tratatului UE care reglementează ieșirea din Uniune.Partidul Laburist ar urma să facă o campanie în vederea organizării unui nou referendum pe tema apartenenței la UE, care ar menționa posibilitatea ca Regatul Unit să rămână membră a Uniunii, potrivit liderului laburist.Parlamentul britanic își reia activitateala 3 septembrie, după vacanța de vară. Un premier poate convoca alegeri legislative, cu susținerea a cel puțin douătreimi dintre deputați.Jeremy Corbyn afirmă că poate spera să discute despre acest plan cu celelalte partide de opoziție. „Prioritatea noastră ar trebui să fie să colaborăm în Parlament, pentru a împiedica o ieșire fără acord, profund păguboasă, care să fie impusățării”, insistă el.Boris Johnson, care i-a succedat Theresei May la 24 iulie, a dat asigurări că Regatul Unit va părăsi UE la 31 octombrie, indiferent dacă va fi reuțit sau nu să renegocieze acordul încheiat de fostul premier cu Bruxellesul. „Există o alegere clară: fie Jeremy Corbyn, ca premier, va trece dincolo de referendum și va distruge economia, fie Boris Johnson, ca premier, va respecta referendumul și va face mai mulți bani pentru HNS și va desfășura mai mulți polițiști pe străzile noastre”, a reacționat un purtător de cuvânt al Downing Street.Ian Blackford, de la partidul naționalist scoțian SNP, și-a exprimat susținerea față de o moțiune de cenzură, iar Liz Saville Roberts, de la partidul galez Plaid Cymru, s-a declarat deschisă unui guvern de uniune, însă a apreciat că prioritatea ar trebui să fie oprirea Brexitului.Jo Swinson, șefa Partidului Liberal-Democrat, a primit cu răceală propunerea lui Corbyn, apreciind că el „nu este persoana care să poată construi o majoritate, fie și temporară, în Camera Comunelor”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.