Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Aproape 800.000 de persoane se sinucid în fiecare an pe plan mondial

Ziarul de Vrancea
13 iun 2018 1161 vizualizări

Decesele recente ale stilistei americane Kate Spade și maestrului bucătar Anthony Bourdain reamintesc caracterul urgent al luptei împotriva sinuciderii, una dintre primele cauze de mortalitate pe plan mondial, prin stimularea eforturilor de prevenție, au declarat reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), citați de AFP.

În contextul în care decesele celebrităților aduc sub luminile reflectoarelor sinuciderile din țările bogate, OMS a subliniat faptul că peste trei sferturi din cazurile de suicid se produc în țările în dezvoltare. Aproape 800.000 de persoane se sinucid în fiecare an pe plan mondial, iar suicidul reprezintă a doua cauză de deces în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 29 ani, potrivit OMS.

În Statele Unite, 45.000 de persoane s-au sinucis în 2016, marcând o creștere îngrijorătoare - de 30% - în raport cu anul 1999.

"E dificil de explicat, poate parțial din cauza epidemiei de opiacee" sau a crizei financiare din 2008, care s-a tradus prin concedieri ce au afectat milioane de persoane, a explicat pentru AFP David Brent, profesor de psihiatrie la facultatea de medicină din cadrul Universității Pittsburgh. Acești factori "poate au avut un impact mai puternic în Statele Unite, întrucât noi nu avem aici un sistem de protecție socială și de sănătate la fel de avansat ca în Europa", a adăugat profesorul american.

Factori multipli

"Prevalența sinuciderilor a fluctuat în timp, a crescut adeseori în timpul perioadelor marcate de dificultăți sociale" precum Marea Criză din 1929, a remarcat psihiatrul Richard Friedman într-un editorial publicat în The New York Times."Adevărata întrebare vizează motivul pentru care noi nu am făcut mai mult în acest sens", întrucât rata actuală a sinuciderilor din Statele Unite este echivalentă cu cea din urmă cu un secol, a continuat Richard Friedman. El a îndemnat comunitatea internațională "să declare război sinuciderilor, așa cum am procedat în cazul crizelor sanitare asociate cu HIV și cu bolile cardiovasculare", prin alocarea fondurilor necesare spitalelor și programelor de cercetare.țările afectate de războaie, precum Sri Lanka, sunt cele mai afectate, în timp ce Coreea de Sud și Japonia se află în fruntea clasamentului țărilor industrializate afectate de flagelul sinuciderilor."Războiul, dezastrele naturale, violențele și abuzurile sexuale (...) sunt factori asociați pe scară largă cu comportamentul suicidar", avertizează OMS. În Franța, rata sinuciderilor a scăzut cu 26% în 15 ani (la 10.000 pe an), însă rămâne una dintre cele mai ridicate din Europa. Cele mai multe dintre persoanele sinucigașe sunt afectate "de cel puțin o tulburare mintală" netratabilă, precum depresia, anxietatea și dependența. Însă alți factori, precum izolarea, pierderea locului de muncă, a unei persoane apropiate și despărțirile amoroase, pot să determine o persoană să se sinucidă, potrivit autorităților sanitare americane. Fenomenul afectează toate păturile societății, toate categoriile de vârstă. Persoanele tinere, mai ușor de influențat, sunt cele mai vulnerabile în fața riscului de "sinucidere prin imitare", aceste cazuri fiind frecvente în special în urma sinuciderilor unor celebrități.Anumite profesii sunt deosebit de vizate - militari, agricultori - ca și minorități etnice sau sexuale care sunt supuse unor discriminări: populațiile aborigene sau indigene, migranți și refugiați, homosexuali, transsexuali.

Cursuri de formare și monitorizare

Sinuciderea reprezintă adeseori un șoc pentru persoanele apropiate din anturajul victimelor, care nu se așteaptă la un astfel de gest din partea lor, pentru că sinucigașii își ascund adeseori intențiile - pentru a nu fi descurajați, dar și din rușine. Maestrul bucătar Anthony Bourdain "aparținea generației 'bărbatului puternic, care nu cere ajutor'", a declarat actrița Rose McGowan, bună prietenă cu Asia Argento, iubita celebrului chef și prezentator TV american. "Știu că înainte de a muri, Anthony a cerut ajutor, dar nu a respectat sfaturile medicului", a adăugat ea. Internarea medicală dă rezultate, asociată cu psihoterapii, asigură experții. Formarea profesională a personalului medical și a serviciilor de urgență cu rol de depistare a acestui tip de comportament, urmate de monitorizarea pe termen lung, sunt determinante, întrucât persoanele care au deja la activ o tentativă de sinucidere prezintă riscuri sporite de recidivă. "Mama mea este persoana care m-a salvat de cele mai multe ori și care m-a ajutat să văd lumina de la capătul tunelului", a declarat Ben, fost militar american, care avea gânduri sinucigașe după ce a fost demobilizat în urmă cu nouă ani. El spune că a fost monitorizat cu mare atenție de un angajat social din cadrul Ministerului pentru foști militari combatanți și că a lucrat foarte mult asupra propriei persoane, atât din punct de vedere psihologic, cât și spiritual.

OMS insistă și asupra importanței pe care o are reducerea disponibilității pe piață a substanțelor letale și a armelor de foc. Autoritățile sanitare americane au constatat că sinuciderile cresc foarte mult în regiunile în care posesia de arme de foc înregistrează frecvențe ridicate. În Statele Unite, 22.000 de persoane utilizează arme de foc, în fiecare an, pentru a se sinucide.

Tunelurile de mare viteză propuse de Musk au primit aprobare

Primarul orașului Chicago, Rahm Emanuel, a anunțat că a selectat compania lui Elon Musk, Boring Company, pentru a construi tunele care să permită transportul de mare viteză între centrul orașului Chicago și aeroportul O’Hare, scrie The Verge. Elon Musk a anunțat în 2017 înființarea Boring Company, o companie de foraj care va construi tunele ce vor permite scurtarea incredibilă a călătoriilor dintre marile orașe, dar vor contribui și la micșorarea blocajelor din trafic. Proiectul prevede viteze de aproximativ 200 km/h. Compania și-a propus ca drumul dintre aeroportul O’Hare și Block 37 din zona centrală Loop să dureze 12 minute și capsulele de 16 locuri să plece o dată la 30 de secunde. Cu transportul public (trenul Blue Line) călătoria durează 40 de minute. Drumul este de aproximativ 25 de km.  Investiția ar fi de aproximativ un miliard de dolari și ar urma să fie finanțată de companie, fără să fie folosiți bani publici. Compania ar urma însă să colecteze banii din bilete, din publicitate și din produsele care ar putea fi vândute în capsulele care vor călători cu mare viteză.

Alegeri în Turcia: Încrederea în Erdogan se erodează

în numai o săptămână, Erdogan a pierdut 1,6 % din intențiile de vot, ajungând la 47,1 %

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat miercuri seara că primul lucru pe care îl va face dacă va fi reales în funcție pe 24 iunie va fi ridicarea stării de urgență din Turcia, relatează joi agenția DPA.''În cazul în care voi rămâne în continuare în funcție după 24 iunie, cu voia lui Allah, prima noastră sarcină va fi ridicarea stării de urgență'', a declarat Erdogan într-un interviu la televiziunea 24 TV, referindu-se la data alegerilor prezidențiale și parlamentare din Turcia. Starea de urgență a fost impusă în Turcia după tentativa eșuată de puci din 2016. Într-un recent interviu, Erdogan a indicat că el va revizui măsura și a sugerat că ea ar putea fi ridicată, dar ieri a fost prima dată când a afirmat că ea va fi ridicată. Pe 24 iunie vor avea loc pentru prima dată, împreună, alegerile prezidențiale și cele parlamentare, și victoria la scrutin va întări puterile vaste ale unei președinții executive.''Starea de urgență nu are nici cel mai mic impact asupra campaniilor electorale. (În caz contrar), ei ar trebui să-mi dea un singur exemplu. Unde și ce campanie a fost blocată de starea de urgență ? Dimpotrivă, această stare de urgență este o măsură de securitate pentru a proteja regiunile amenințate de terorism'', declara miercuri Erdogan. Ankara îl acuză pe clericul Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA și fost cândva un aliat al lui Erdogan, de orchestrarea tentativei de puci din 15 iulie 2016. Gulen respinge orice implicare a sa în evenimente. În timpul stării de urgență, impusă după puci, circa 150.000 de persoane au fost îndepărtate din funcția publică și din armată.Potrivit Reuters, un sondaj de opinie, realizat de institutul Gezici pe 2-3 iunie pe un eșantion de 2.814 respondenți și publicat joi, arată că sprijinul față de Erdogan se erodează.În numai o săptămână, Erdogan a pierdut 1,6 % din intențiile de vot, ajungând la 47,1 %, pentru primul tur de scrutin prezidențial, față de 48,7 % cât arăta un sondaj realizat cu o săptămână mai înainte.Sondajul din 2-3 iunie indică de asemenea că s-ar putea ca partidul lui Erdogan, AKP, să nu obțină majoritatea în parlament (600 de locuri) la alegerile din 24 iunie. Alianța dintre AKP și partidul naționalist MHP este creditată cu 48,7 % din intențiile de vot, un scor neschimbat față de cel din sondajul efectuat cu o săptămână mai înainte.

Macron i-a spus lui Conte că nu a vrut să ”ofenseze” Italia

Emmanuel Macron i-a spus premierului italian Giuseppe Conte, într-o convorbire la telefon, miercuri seara, că nu a vrut să facă declarații care să ofenseze Italia în problema migrației, a anunțat joi Palatul Elysée, care a confirmat menținerea dejunul lor la sediul președinției franceze vineri, relatează Reuters. Șeful Guvernului italian și șeful statului francez ”au evocat situația navei Aquarius și au putut să discute despre pozițiile lor”, a anunțat președinția franceză într-un comunicat. Emmanuel Macron a subliniat cu această ocazie ”că nu a făcut vreo declarație vizând să ofenseze Italia și poporul italian”.Cei doi lideri au ”confirmat angajamentul Franței și Italiei față de organizarea (unor operațiuni de) salvare în cadrul reglementărilor privind protecția umanitară a persoanelor (aflate) în pericol”, a adăugat Elysée.Emmanuel Macron a ”amintit că el a apărat mereu necesitatea unei solidarități europene sporite cu poporul italian”. ”Italia și Franța trebuie să-și aprofundeze cooperarea bilaterală și europeană în vederea unei eficientizări a politicii migrației împreună cu țările de origine și de tranzit, printr-o mai bună gestionare europeană comună a frontierelor și printr-un mecanism european de solidaritate în preluarea în grijă a refugiaților”, a adăugat Elysée. “Emmanuel Macron și Giuseppe Conte au convenit, în vederea viitorului Consiliu european de la sfârșitul lui iulie, că sunt necesare noi inițiative și că ar trebui să le discute împreună”, arată președinția franceză în finalul comunicatului.

Japonia pregătește o întâlnire între Shinzo Abe și Kim Jong Un

Japonia pregătește o întâlnire între premierul Shinzo Abe și liderul nord-coreean Kim Jong Un, după summitul americano-nord-coreean de marți, potrivit mai multor publicații japoneze, relatează AFP.Tokyo, surprins de intensul balet diplomatic din ultimele luni și în mare măsură rămas la distanță, vrea să abordeze în mod direct cu Phenianul problema cetățenilor japonezi răpiți de agenți nord-coreeni în anii '70 și '80, un subiect pe care-l prezintă ca pe o prioritate.Oficiali japonezi iau în considerare mai multe scenarii - inclusiv al unei vizite a lui Abe la Phenian, în august, scrie în ediția de joi cotidianul Yomiuri Shimbun, care evocă de asemena o posibilă întâlnire în marja unui forum economic prevăzut în septembrie în Extremul Orient rus. Mai multe publicații japoneze scriu joi că Kim Jong Un s-a arătat marți pregătit să-l întâlnească pe Abe, în cadrul întâlnirii sale istorice cu președintele american Donald Trump în Singapore.Shinzo Abe a anunțat deja în mod public că dorește o întâlnire directă cu Phenianul în vederea soluționării problemei persoanelor răpite.”Dacă vizita la Phenian, în august, se va dovedi dificilă”, Abe ar putea să se întâlnească cu Kim Jong Un în marja Forumului Economic Oriental prevăzut la Vladivostok, în Rusia, în perioada 11-13 septembrie, scrie Yomiuri. Un purtător de cuvânt al Guvernului japonez, Yoshihide Suga, a refuzat să confirme aceste informații.Problema persoanelor răpite în Japonia, în anii '70 și '80 în vederea formării în Coreea de Nord a unor spioni în domeniul culturii și limbii japoneze subminează relațiile între cele două țări. Această problemă, la fel ca cea a unor rachete capabile să atingă Japonia, nu figurează în documentul semnat la Singapore de Trump și Kim, în care ei se angajează să acționeze în favoarea unei ”denuclearizări complete a penisnulei coreene”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.