Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE Aproape 30 de universități americane, atacate de hackeri chinezi

Ziarul de Vrancea
6 mar 2019 1344 vizualizări

Aproape toate universitățile vizate întrețin relații cu un institut oceanografic care dezvoltă tehnologie militară

Aproape 30 de universități americane, canadiene și asiatice au fost victimele unui vast atac cibernetic lansat de către hackeri chinezi, al căror principal obiectiv, potrivit unor experți în securitate cibernetică și oficiali americani, a fost să fure tehnologii maritime militare, potrivit unui studiu, dezvăluie Wall Street Journal (WSJ).

Potrivit acestui studiu - citat de ziar și realizat de societatea iDefense specializată în securitate cibernetică, Universitatea din Hawaii și foarte celebrul Massachusetts Institute of Technology (MIT) fac parte dintre cele 27 de instituții vizate de atac, care datează cel puțin din aprilie 2017. Aproape toate universitățile vizate întrețin relații cu un institut oceanografic din Massachusetts, de asemenea vizat în atac, și sunt mai ales centre de cercetare consacrate tehnologiilor militare maritime ce par vizate de hackeri chinezi, care doresc să obțină informații militare strategice, planuri, desene legate de submarine, situația și deplasările acestora.

Potrivit iDefense, universitățile afectate au putut fi identificate deoarece rețelele lor erau conectate la servere situate în China și controlate de un grup de hacheri chinezi bine cunoscut de specialiști, același care a piratat întreprinderi aflate în contact cu Marina, cu scopul de a fura informații sensibile cu privire tot la submarine. În studiul dezvăluit de WSJ se precizează că hackerii chinezi au folosit tehnica foarte răspândită a phishingului, trimițând e-mailuri fals oficiale care infectează, la deschidere, sistemul informatic al celor care le primesc. Mai fragile ca administrațiile, dar susceptibile să dețină informații prețioase, universitățile sunt ținte privilegiate, într-un context de război comercial tot mai tensionat.

Pagube de milioane de dolari produse de hackerii iranieni

Pe de altă parte, hackeri iranieni au comis atacuri cibernetice vizând mii de persoane și peste 200 de întreprinderi în întreaga lume, provocând pagube în valoare de milioane de dolari, dezvăluie WSJ citând Microsoft, relatează AFP. Campania hackerilor a permis ștergerea unor date de pe computere sau furtul unor secrete afectând întreprinderi din numeroase sectoare, în Arabia Saudită, Germania, Marea Britanie, dar și India și Statele Unite, porivit cotidianului de afaceri. “Aceste atacuri distrugătoare au devenit extrem de destabilizatoare”, a subliniat John Lambert, directorul Threat Intelligence Center al Microsoft, citat de WSJ. Gigantul informatic a reușit să ajungă la sursa acestor atacuri - un grup pe care-l numește “Holmium”. Unele dintre atacuri au fost comise de o celulă intitulată APT33. Microsoft nu este singurul care arată cu degetul capacități iraniene în domeniul atacurilor cibernetice. Unii specialiști consideră că Republica islamică face totul pentru a se afla între primele puteri cibernetice, alături de Rusia, China, dar și Statele Unite.

Microsoft a precizat că atacurile - care ar fi atins și ținte europene și americane - au vizat mai ales Orientul Mijlociu, unde Iranul este foarte angajat în războaiele din Yemen și Siria.

Marea Britanie va amâna Brexitul dacă acordul lui May va fi respins

Marea Britanie va fi nevoită, cel mai probabil, să amâne ieșirea din Uniunea Europeană dacă parlamentarii vor respinge acordul Brexitului care va fi supus la vot pe 12 martie, a anunțat ministrul Finanțelor, Philip Hammond. Dacă acordul nu va fi aprobat, parlamentarii vor trebui să se decidă dacă doresc amânarea Brexitului sau ieșirea din UE fără niciun acord. „Guvernului îi este clară poziția parlamentului din acest punct de vedere. Parlamentul va vota împotriva ieșirii din UE fără un acord. Sunt foarte încrezător privind acest aspect”, a declarat Hammond.

Marea Britanie va părăsi UE pe 29 martie, dacă parlamentarii vor respinge acordul Brexitului și vor decide că nu doresc o ieșire din blocul european fără un acord, nu va exista destul timp pentru a se ajunge la un nou acord. Hammond și-a avertizat colegii eurosceptici că dacă nu vor susține acordul guvernului, există riscul unei relații economice mai apropiate cu UE. „Vom fi apoi într-un teritoriu necunoscut și va trebui ajuns la un consens în Camera Comunelor iar acest lucru înseamnă că vor trebui făcute compromisuri. Colegii mei pot evita acest lucru prin a vota în favoarea acordului”, a afirmat Hammond.

Parlamentarii au votat pe 15 ianuarie - 432 la 202 - împotriva acordului la care ajunsese premierul Theresa May cu UE în mare parte din cauza plasei de siguranță prevăzută în document. Ea are ca scop evitarea unei granițe stricte între Irlanda (UE) și Irlanda de Nord (Marea Britanie) și prevede că Marea Britanie va rămâne practic în uniunea vamală a UE pe o perioadă nedeterminată. Discuțiile dintre britanici și UE nu au adus progrese semnificative privind o posibilă modificare a acordului și nu se întrevede o soluție în viitorul apropiat, au declarat oficialii UE miercuri.

Trump autorizează CIA să ascundă victimele civile ale atacurilor cu drone

Președintele american Donald Trump a revocat un decret care obliga Agenția Centrală americană de Informații (CIA) să prezinte informații despre victime civile ale unor atacuri aeriene în lume, relatează AFP.

Locatarul Casei Albe a anulat astfel decizia predecesorului său Barack Obama, căruia i-a reproșat o lipsă de transparență prin faptul că a generalizat utilizarea dronelor în operațiuni antiteroriste efectuate atât de către militari, cât și de către agenții americane de informații.  Decretul lui Trump îl revocă pe cel de la 1 iulie 2016 al lui Obama care îi cerea directorului serviciilor americane de informații (DNI) un raport anual cu privire la numărul victimelor civile ale atacurilor aeriene cu drone vizând “ținte teroriste” în afara unor teritorii considerate zone de război. Decizia lui Trump nu se aplică însă atacurilor efectuate de către agenții aflate în subordinea Departamentului Apărării, care vor continua să publice un raport anual în acest sens. Această decizie ar putea să ofere mai multă flexibilitate CIA, pe care Trump se sprijină în acest tip de operațiuni.

Organizații de apărarea drepturilor omului au denunțat imediat această decizie a Executivului, apreciind că ea este contrară eforturilor în vederea transparenței cu privire la atacurile aeriene cu drone, devenite una dintre principalele arme în lupta Statelor Unite împotriva terorismului după atentatele de la 11 septembrie 2001.

“Acțiunea administrației Trump nu este necesară și este un pas înapoi periculos în transparența și responsabilitatea utilizării forței și victimelor civile care rezultă”, a comentat Rita Siemion, de la Human Rights First. CIA a jucat un rol de prim-plan în operațiuni antiteroriste din 2001, utilizând drone pentru a lovi Al-Qaida și alte grupări extremiste în Afganistan, Pakistan și Yemen. Semnalări de victime civile s-au multiplicat, iar în 2016 Obama a impus CIA proceduri mai dure, menite să limiteze riscurile unor victime colaterale, sprijindu-se mai mult pe militari să efectueze acest tip de operațiuni.

Atunci când Trump s-a instalat la Casa Albă, în ianuarie 2017, operațiunile CIA au părut să se reia, iar atacuri aeriene cu drone au fost semnalate în Yemen și în Libia, însă nu au fost recunoscute de Pentagon. Odată cu retragerea anunțată a celei mai mari părți a militarilor staționate în Siria și cu dorința exprimată de trump de a retrage armata americană din Afganistan, rolul CIA ar putea să crească. Shannon Green de la Center for Civilians in Conflict consideră că CIA nu a respectat niciodată decretul lui Obama.

“Această schimbare va îngreuna și mai mult să aflăm dacă aceste atacuri aeriene au avut loc și impactul pe care-l au asupra civililor”, și-a exprimat ea regretul.

Șeful Facebook anunță o nouă schimbare de strategie care pune accentul pe intimitate

Mark Zuckerberg a scris, într-o postare de peste 3.200 de cuvinte, despre felul în care Facebook se va schimba pe viitor, o schimbare care, contrar ceea ce s-a constatat până acum, va pune mare preț pe intimitatea utilizatorilor. Focusul Facebook va trece în viitor de la postările publice care stau acum la baza rețelei sale sociale, la comunicarea securizată și efemeră ce va putea fi folosită în special în cadrul celor trei aplicații de chat pe care le deține. Zuckerberg a subliniat faptul că una din cheile viitorului Facebook va fi criptarea pe care o folosi pentru a asigura intimitatea utilizatorilor săi. Șeful companiei promite că se va ține de cuvânt chiar cu riscul de a fi interzisă în țări care nu văd cu ochi buni criptarea comunicării cetățenilor lor. “Vedem deja astăzi cum mesajele private, poveștile efemere și grupurile mici sunt de departe formele de comunicare cu cea mai mare creștere” scrie Zuckerberg. Acesta continuă spunând că rețelele sociale publice vor continua să existe, însă cea mai bună oportunitate pentru Facebook este în zona formelor simple și securizate de comunicare. Pe această idee, toate aplicațiile de chat ale companiei vor prelua exemplu WhatsApp, care criptează mesajele, și vor avea la bază aceeași platformă pentru a putea comunica între ele.

Rusia: O nouă lege a cenzurii pe internet

Persoanele care dau dovadă de “lipsă de respect” online față de conducătorii țării, inclusiv față de Vladimir Putin, riscă să ajungă după gratii, prevede o lege controversată de Parlamentul rus. Legea, denunțată ca amintind de cenzura care-i viza în perioada sovietică pe disidenți - prevede de asemenea pedepsirea prin amenzi de până la 100.000 de ruble a persoanelor care fac postări online “indecente” ce denotă o “lipsă de respect flagrantă față de societate, țară, simbolurile oficiale ruse, Constiuție sau autorități”.

Recidiviștii riscă amenzi de două ori mai mari sau închisoarea timp de 15 zile. De exemplu, cei care scriu online “Putin este un nenoricit” sau fac glume pe seama Parlamentului riscă să fie vizați de această lege, potrivit lui Aleksandr Verhovski, directorului Centrului Sova, care monitorizează abuzuri ale legislației împotriva extremismului. Alți observatori denunță faptul că legea este atât de vag formulată, încât orice critică online a autorităților, inclusiv imitații satirice, ar putea fi etichetate drept “lipsă de respect”. “În curând vom spune glume despre autorități în șoaptă, în bucătărie”, a scris pe Facebook un avocat din Moscova, Serghei Șavkin.

Legea, inițiată de senatorul Andrei Klișas din cadrul Partidului Rusia Unită al lui Putin, a fost criticată inclusiv de către unii parlamentari și oficiali guvernamentali. “Una dintre sarcinile organelor guvernamentale este să asculte senine criticile la adresa muncii lor”, a declarat pentru cotidianul Vedomosti un adjunct al ministrului Comunicațiilor, Aleksei Volin. “Dacă nu mai tratăm un imbecil drept imbecil, el tot imbecil rămâne”, a declarat un deputat din cadrul Partidului Liberal-Democrat al Rusiei (LDPR, naționalist), Serghei Ivanov, care susține de obicei inițiativele Kremlinului.

Klișas respinge acuzațiile potrivit cărora legea reprezintă o formă de cenzură și apreciază că autoritățile sunt “prin ele însele demne de respect”.

Vladimir Putin urmează să promulge legea, în săptămânile următoare, pentru ca textul să intre în vigoare. Parlamentul a adoptat, de asemnea, separat, un proiect inițiat tot de către Klișin, prin care autoritățile sunt abilitate să închidă pagini de web care publică informații “lipsite de respect” sau știri false (“fake news”).

Aceste legi au fost adoptate în contextul în care cota încrederii în Putin a scăzut la 33% - cel mai mic nivel din ultimii 13 ani -, în urma unei creșteri a vârstei de pensionare cu cinci ani.

Un ziar pro-Orban îi cere premierului ungar să părăsească grupul conservatorilor europeni

Cotidianul ungar Magyar Nemzet, considerat tribuna oficială a Fidesz, i-a cerut ieri premierului Viktor Orban să părăsească el însuși Partidul Popular European (PPE, dreapta), în condițiile în care liderul conservator populist este amenințat cu excluderea din cauza pozițiilor sale anti-Bruxelles. “Viktor Orban și Fidesz ar trebui să părăsească PPE și să creeze o alianță cu (liderul de extremă dreapta) Matteo Salvini, Partidul Libertății din Austria (FPÖ) și partidul (Lege și Dreptate, PiS) la putere în Polonia. Este în interesul Europei și al Ungariei”, scrie acest ziar.

Într-o reacție transmisă agenției naționale ungare de presă MTI, Orban a a cerut partizanilor săi să-și păstreze “mintea limpede”.

Liderul dreptei europene Manfred Weber, candidat la succesiunea lui Jean-Claude Juncker la șefia Comisiei după alegerile europene din mai, a pus marți mai multe condiții pentru ca Fidesz să rămână membru al PPE, din ce în ce mai deranjat de atitudinea de sfidare a lui Orban. Weber a cerut în special Ungariei să stopeze “imediat” campania de fake news împotriva lui Juncker.

În fața acestei noi provocări, 12 partide membre ale PPE au cerut “excluderea sau suspendarea” Fidesz, o măsură care ar urma să figureze pe ordinea de zi a reuniunii conservatorilor europeni din 20 martie. Guvernul ungar a afirmat miercuri că nu intenționează să “cedeze” la ultimatumul PPE.

Potrivit ziarului Magyar Nemzet, “PPE nu mai apără națiunea, creștinismul, nici modelul familial tradițional și nicio formă a tradiției europene”. “PPE a devenit servitorul liberalismului bolnav”, a scris ziarul, reluând o dialectică apropiată celei folosite de Orban.

Perspectiva plecării Fidesz din PPE a deschis apetitul extremei drepte. Șeful listei FPÖ din Austria, Harald Vilimsky, a afirmat marți că este pregătit să-l primească pe Orban “cu brațele deschise” în cadrul grupului Mișcarea pentru Europa națiunilor și libertăților, de extremă dreapta, din Parlamentul European.

Studiu: Dieta restrictivă caloric poate inversa diabetul de tip 2 timp de cel puțin doi ani

Diabetul de tip 2 poate fi inversat timp de cel puțin doi ani cu ajutorul unui program de gestionare a greutății corporale, conform unui studiu efectuat în Marea Britanie, citat de Press Association. Peste o treime (36%) dintre persoanele diagnosticate cu această afecțiune, care au urmat timp de cinci luni un regim strict cu ajutorul Serviciului Național de Sănătate (NHS) se aflau încă în faza de remisiune 24 de luni mai târziu, potrivit celor mai recente rezultate ale unui studiu clinic desfășurat în Marea Britanie. Potrivit oamenilor de știință care au realizat studiul, concluziile acestuia “trag cortina peste epoca în care diabetul de tip 2 era considerat o afecțiune inevitabil progresivă”.

Scăderea din greutate semnificativă este îndeaproape asociată cu remisiunea continuă a bolii, au subliniat cercetătorii. Aproximativ 300 de persoane din Scoția și Tyneside, diagnosticate cu diabet de tip 2 au fost recrutate pentru studiul clinic finanțat de organizația caritabilă Diabetes UK. Jumătate dintre participanți au beneficiat de tratament standard, la recomandarea medicilor de familie, în timp ce ceilalți subiecți au fost incluși într-un program de gestionare a greutății corporale. Programul a constat în respectarea unei diete restrictive bazată pe consumul a 800 de calorii pe zi timp de cinci luni, cu ajutorul unei asistente sau a unui dietetician. Rezultatele din primul an, publicate în 2017, au demonstrat că în cazul a 46% dintre participanți diabetul de tip 2 a fost inversat după un an. Aproape două treimi (64%) dintre persoanele care au pierdut peste 10 kilograme în timpul regimului au continuat să fie în remisiune după doi ani, potrivit celor mai recente date ale programului Diabetes Remission Clinical Trial (DiRECT).  “Acum înțelegem natura biologică a aceste boli reversibile. Însă, toți cei aflați în remisiune trebuie să știe că dovezile până la această dată ne spun că diabetul de tip 2 poate reveni în cazul în care se îngrașă la loc”, a atras atenția profesor Roy Taylor de la Universitatea Newcastle. Diabetul de tip 2 este o afecțiune des întâlnită, care determină creșterea nivelului de glucoză din sânge.

Oamenii de știință sugerează că pierderea din greutate poate duce la scăderea nivelurilor de grăsime din pancreas, contribuind la refacere și stimulând producția de insulină.

Sănătate: Plimbatul câinilor în lesă nerecomandat persoanelor în vârstă

Plimbatul câinilor în lesă poate prezenta un risc de fracturi în cazul vârstnicilor, sugerează un studiu efectuat în Statele Unite, citat joi de agenția Xinhua. În urma analizării unei baze de date privind cazurile de leziuni a pacienților de 65 de ani sau peste această vârstă înregistrate în aproximativ o sută de unități de primiri urgență din Statele Unite, o echipă de oameni de știință de la Universitatea Pennsylvania a descoperit că numărul fracturilor asociate plimbării câinilor în lesă a crescut semnificativ, de la 1.671 de cazuri în anul 2004 la 4.396 în anul 2017. Această creștere, de 163%, este mai mare în comparație cu cea a cazurilor de fracturi rezultate în urma altor tipuri de activități. Potrivit studiului publicat miercuri în Journal of the American Medical Association, accidentele cu care se confruntă cele mai des persoanele care își plimbă câinii sunt fracturile de șold - 17% dintre cazurile de leziuni din baza de date analizată. Un motiv de îngrijorare deoarece ratele de mortalitate asociate fracturilor de șold la pacienții cu vârsta de peste 65 de ani se apropie de 30%, au notat oamenii de știință. Pentru a diminua riscul de fracturi în cazul vârstnicilor cercetătorii sugerează adoptarea unor acțiuni de prevenție, precum dresajul câinilor, asigurarea că aceștia nu trag brusc în timp ce sunt ținuți în lesă sau achiziționarea unor patrupezi de talie mică de către persoanele în vârstă care doresc să dețină animale de companie. “Acest studiu subliniază faptul că, deși există, fără îndoială, argumente pro și contra privind plimbatul câinelui (în lesă), riscul de cădere al pacienților trebuie luat în considerare în recomandările privind stilul de viață în încercarea de a preveni astfel de leziuni”, a declarat în cadrul unui comunicat publicat de Science Daily unul dintre autorii principali ai studiului, Kevin Pirruccio.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.