Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Analiză: Riadul ar avea mai mult de pierdut în cazul unei escaladări cu Washingtonul

Ziarul de Vrancea
15 oct 2018 1228 vizualizări

Arabia Saudită ar avea mai mult de pierdut decât de câștigat din punct de vedere economic în cazul unei escaladări a tensiunilor cu SUA, estimează experții occidentali, la două săptămâni de la dispariția jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, care a dat naștere la amenințări neobișnuite între cei doi aliați apropiați, relatează AFP.

Semn al gravității crizei, președintele Donald Trump l-a trimis pe secretarul său de stat Mike Pompeo la Riad, unde acesta urma să poarte discuții cu regele Salman și influentul prinț moștenitor Mohammed Bin Salman. Potrivit lui Trump, suveranul a afirmat că "nu știe nimic" despre soarta lui Jamal Khashoggi. Responsabili turci au afirmat că jurnalistul disident a fost asasinat de un comando saudit în consulatul regatului de la Istanbul.  De pe 2 octombrie acest caz a ajuns să aibă un impact planetar și weekendul a fost marcat de amenințări americane și de replici saudite, deși SUA sunt primul partener comercial al Arabiei Saudite.

Dacă Riadul, primul exportator mondial de țiței, ar recurge la arma petrolului - Arabia Saudită vinde un milion de barili pe zi în SUA - asta "ar distruge complet imaginea sa de «furnizor fiabil» și l-ar destabiliza pe MBS (supranumele prințului moștenitor saudit) față de elitele saudite", explică specialistul în energie Jean-Francois Seznec, stabilit în SUA. Această afacere îl încurcă în cel mai înalt grad pe Donald Trump, care a făcut din relația sa personală cu regele Salman și fiul său, prințul Mohammed, unul dintre stâlpii strategiei sale constând în apropierea Arabiei Saudite și Israelului împotriva Iranului.

Președintele american conta pe Riad să compenseze orice scădere a producției de petrol - și deci a tensiunilor asupra prețurilor - decurgând dintr-un nou set de sancțiuni prevăzut împotriva Teheranului la începutul lui noiembrie.

Toată economia mondială, destabilizată

"Trump trage în toate direcțiile, el spune totul și contrariul său" dar Congresul, unde aleșii se mobilizează puternic, "nu va ceda", observă Francois Heisbourg, consilier la Fundația pentru cercetare strategică cu sediul la Paris. Parlamentarii democrați, dar și cei republicani, ar putea bloca vânzările de arme și administrația Trump ar fi sub presiune să sancționeze anumiți indivizi, dacă rolul statului saudit în dispariția jurnalistului ar fi dovedit. După discuția sa telefonică cu regele Salman, Donald Trump nu a exclus ipoteza ca dispariția lui Jamal Khashoggi să fi fost opera unor "asasini pe care nu îi controla nimeni". Anterior, Trump a vorbit despre o pedeapsă "severă", altfel spus sancțiuni, dacă responsabilitatea regatului se confirmă. Această amenințare a fost primită foarte prost la Riad, unde un înalt responsabil a reamintit că statul petrolier joacă un "rol vital în economia mondială" și că în caz de măsuri punitive, el ar putea recurge chiar la acțiuni mai puternice, susține el.

Canalul din capitala saudită Al-Arabiya a evocat 30 de măsuri potențiale care ar putea afecta în special prețul petrolului - "un baril la 200 de dolari", în loc de 80 în prezent - precum și moneda de referință pentru achiziționarea sa.

Potrivit lui Jean-Francois Seznec, cercetător în cadrul Center for Global Energy al Atlantic Council, dacă criza ar degenera cu consecințe asupra petrolului, "MBS ar putea solicita plăți în yuan (moneda chineză în loc de dolar), dar asta ar destabiliza toată economia mondială și ar face SUA să ia măsuri drastice" care ar putea precipita "o schimbare de conduce în Arabia Saudită".

Cifre “umflate”

Richard LeBaron, fost ambasador american în Kuweit, care lucrează tot în cadrul Atlantic Council, prezice că orice măsură de retorsiune a saudiților "nu îi va ajuta nici pe termen scurt, nici pe termen lung, întrucât va întări reputația crescândă de imprevizibilitate și impetuozitate a regimului", care caută investitori "peste tot în lume". Francois Heisbourg susține că dacă Riadul ar recurge la un embargo petrolier, "producătorii de petrol de șist din SUA și-ar freca mâinile, chinezii ar avea de suferit, la fel ca și europenii". Și dacă Congresul american ar decide să blocheze vânzările de arme, "saudiții ar putea să se întoarcă spre Rusia dar, o perioadă, regatul (care se bazează în întregime pe sisteme americane) nu va mai avea apărare din cauza unei grave probleme cu piesele de schimb". La câteva zile după dispariția lui Jamal Khashoggi, Donald Trump a declarat în cadrul unei reuniuni publice că regele Salman ar putea să nu reziste "două săptămâni" fără SUA.

O escaladare ar putea avea repercusiuni și asupra schimbului de informații de securitate și a ansamblului schimburilor comerciale cu Occidentul. Însă, potrivit lui Heisbourg, saudiții "nu au interes să meargă prea departe". O părere împărtășită de Jean-Francois Seznec. "Da, categoric, ei au mai mult de pierdut decât de câștigat dintr-o escaladare", a spus el. "Este vorba numai despre gesticulări pentru a le da timp să găsească o soluție".

Centrul de analize Soufan l-a criticat pe Trump pentru că a fundamentat relațiile bilaterale cu Riadul "mai degrabă pe persoane decât pe principii" după ascensiunea prințului Mohammed. În mai multe declarații de săptămâna trecută, președintele american a vorbit despre mega-proiecte militare de 110 miliarde de dolari cu Riadul care generează locuri de muncă în SUA și care sunt susceptibile să fie cheltuite de saudiți "în Rusia sau în China", dacă relația Washington-Riad ar fi afectată.

Potrivit New York Times, cifra de 110 miliarde de dolari, anunțată în timpul unei vizite a lui Donald Trump la Riad în mai 2017, ar fi "umflată" și ar consta numai în "scrisori de intenție sau de interes". șaptesprezece luni mai târziu, "marele câștig nu s-a materializat încă".

Biserica Ortodoxă Rusă își întrerupe relațiile cu Patriarhia de la Constantinopol

Biserica Ortodoxă Rusă a anunțat, la Minsk, că și-a întrerupt relațiile cu Patriarhia de la Constantinopol, după hotărârea acesteia de a recunoaște o biserică ortodoxă independentă în Ucraina, scrie AFP. ”Noi nu putem să ținem slujba în comun, preoții noștri nu vor mai participa la liturghii cu ierarhii Patriarhiei de la Constantinopol”, a declarat pentru presă mitropolitul Hlarion, însărcinatul cu diplomația al Patriarhiei de la Moscova, la finalul unui sinod, luni, al Bisericii Ortodoxe Ruse. ”Noi nu vom putea să păstrăm contactul cu această Biserică, care se află în situație de schismă”, a adăugat el.

Hilarion a precizat că această ruptură completă a ”legăturilor euharistice” înseamnă totodată că credincioșii Patriarhiei de la Moscova nu mai pot primi împărtășania în biserici aflate sub jurisdicția Patriarhiei de la Constantinopol.

Patriarhia de la Constantinopol a hotărât, săptămâna trecută, să recunoască o biserică ortodoxă independentă în Ucraina, punând astfel capăt unei tutele religioase ruse de 332 de ani, ceea ce a ridicat problema viitorului unor milioane de credincioși în Ucraina, o țară în care Biserica ortodoxă Rusă se bucură în continuare de o influență importantă.

Patriarhia de la Moscova, care a denunțat o ”schismă” și o ”catastrofă”, a avertizat că în Ucraina ar putea avea loc tulburări între susținători ai celor două biserici rivale.

Unii preoți din parohii loiale Moscovei și-au îndemnat credincioșii să fie pregătiți să se apere în eventuale operațiuni de forță vizând să le ia bisericile.

În septembrie, în urma unei vizite în Ucraina a doi emisari ai Patriarhiei de la Constantinopol, Biserica Ortodoxă Rusă a decis deja să-și rupă o parte a relațiilor cu Constantinopolul.

Studiu: Câinii sunt capabili să proceseze cuvintele pe care le învață de la oameni

Câinii răspund la stimuli verbali, însă nivelul lor de înțelegere și de procesare a cuvintelor a fost mult timp un mister. Pentru a afla mai multe despre acest proces, o echipă de oameni de știință din Statele Unite a utilizat tehnici imagistice cu ajutorul cărora au fost analizate creierele câinilor care răspundeau la stimuli verbali. Analiza sugerează că aceste animale dezvoltă o imagine și o definiție neuronală de bază a cuvintelor învățate, relatează UPI.

''Mulți proprietari cred că propriii lor câini știu ce înseamnă unele cuvinte, însă în realitate nu prea există dovezi științifice care să ateste acest lucru'', a notat într-un comunicat Ashley Prichard de la departamentul de psihologie a Universității Emory din Statele Unite. "Am dorit să obținem informațiile chiar de la câini, nu doar în urma mărturiilor proprietarilor", a explicat ea.

Înainte ca oamenii de știință să scaneze creierele câinilor, ei i-au rugat pe proprietari să le învețe pe animale două cuvinte noi, respectiv numele a două jucării, una de consistență moale și cealaltă din material mai dur.

Fiecare câine a fost considerat dresat în momentul în care aducea constant jucăria numită de proprietar și o lăsa în urmă pe cea care nu era menționată.

În timp ce se afla în interiorul unui computer tomograf, fiecare câine și-a urmărit proprietarul care i-a arătat pe rând jucăriile și a pronunțat numele asociat ei, dar și cuvinte fără sens.

Imaginile realizate asupra creierului animalelor au relevat o creștere a activității neuronale în momentul în care proprietarii rosteau cuvinte lipsite de sens.

Oamenii tind să manifeste o creștere a activității neuronale când reacționează la cuvinte pe care le cunosc.

Descoperirea, publicată luni în jurnalul Frontiers in Neuroscience, dovedește faptul că în cazul câinilor efectul este invers.

''Ne-am așteptat să observăm la câini o discriminare neuronală între cuvintele pe care le știau și cele pe care nu le cunoșteau'', a admis Prichard. "Surprinzător este faptul că rezultatul este opus studiilor efectuate pe oameni, care prezintă în mod normal o activare neuronală semnificativă în cazul cuvintelor cunoscute în comparație cu cele noi", a adăugat ea.

Cercetătorii estimează că aceste patrupede sunt mai atente la cuvintele noi deoarece sunt dornice să le facă pe plac proprietarilor lor.

Diverse rase pot procesa cuvintele în mod diferit, a relevat de asemenea studiul.

''Câinii pot prezenta capacități și motivații diferite pentru învățarea și înțelegerea cuvintelor umane, însă par să aibă o reprezentare neuronală a înțelesului cuvintelor pe care le-au învățat, dincolo de nivelul inferior de răspuns pavlovian'', a declarat la rândul său Gregory Berns, neurocercetător la Universitatea Emory.

Premieră: patru planete gigantice descoperite pe orbita unei stele tinere

Patru planete gazoase gigantice au fost descoperite pe orbita unei stele foarte tinere, cu o vârstă estimată la "doar" 2 milioane de ani, eveniment ce a fost descris drept o premieră în astronomie, conform unui material publicat ieri de Space.com. Steaua respectivă a primit numele CI Tau și se află la aproximativ 500 de ani lumină de Pământ. Această stea este foarte tânără și este încă învăluită de un halou de materie și gaze fierbinți denumit disc protoplanetar. Din acest disc de materie se formează noi planete, iar materia rămasă va fi, în cele din urmă, expulzată în spațiu de vântul stelar emis constant de CI Tau.

Inițial se știa despre CI Tau că are o planetă pe orbită, un corp cosmic foarte fierbinte, de aproximativ 10 ori mai masiv decât Jupiter și care finalizează o orbită completă în jurul stelei sale în doar 9 zile terestre. Această planetă, botezată CI Tau b, a fost primul corp din clasa planetelor "Jupiter firbinți" ce a fost descoperită pe orbita unei stele atât de tinere. Într-un nou studiu, o echipă de astronomi a urmărit steaua CI Tau și discul său protoplanetar prin intermediul observatorului Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) - o rețea de radiotelescoape din Anzii chilieni. ALMA a identificat alte trei zone din discul protoplanetar în care se află planete, la distanțe de 13, 39 și respectiv 100 de unități astronomice față de CI Tau.

Aceste trei planete nou descoperite sunt, de asemenea, uriașe.

Niciodată până acum astronomii nu au detectat patru planete gazoase gigantice pe orbita unei stele atât de tinere. Deocamdată oamenii de știință nu își explică modul în care cele două planete aflate pe orbitele cele mai îndepărtate de steaua-mamă au putut să se formeze. De asemenea, astronomii își pun întrebări cu privire la rolul pe care cele trei planete gazoase mai îndepărtate ar fi putut să-l aibă în a împinge orbita planetei CI Tau b atât de aproape de steaua-mamă. Continuarea observațiilor asupra acestui sistem planetar ar putea oferi explicații la aceste întrebări dar și la altele legate de procesul de formare a planetelor.

Accident în Belgia: Un român a murit, alți doi sunt răniți

Un român a murit marți în urma unui accident rutier produs în localitatea belgiană Bertrix și alți doi români sunt răniți, relatează website-ul lavenir.net.

Conducătorul vehiculului înmatriculat în România a pierdut controlul volanului într-o curbă și a izbit un copac, după care vehiculul a căzut într-un pârâu.

Toți cei trei ocupanți ai autoturismului sunt români. Unul dintre ei, care era pe bancheta din spate, a decedat, iar ceilalți doi sunt răniți și au fost transportați la spitalul din Libramont.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.