Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Analiză: De ce este atât de devastator cutremurul din Turcia și Siria

Ziarul de Vrancea
6 feb 2023 1086 vizualizări

Puternicul cutremur care a lovit luni sudul Turciei și Siria vecină are un bilanț devastator din cauza unei combinații de factori: momentul în care s-a declanșat, locația sa, o falie relativ liniștită timp de două secole și clădiri prost construite, relatează AFP.

Sunt atât de multe victime în primul rând din cauza forței fenomenului, fără precedent în Turcia de la cutremurul din 1939, care a avut loc într-o regiune dens populată. Pământul s-a cutremurat la ora locală 04:17 (3:17, ora României) și toți cei care dormeau au fost pur și simplu “prinși ca într-o capcană când casele lor s-au prăbușit”, a declarat Roger Musson, cercetător asociat la British Geological Survey.

În plus, construcția caselor “nu corespundea cu adevărat unei zone cu risc de cutremur major”, a explicat specialistul, autor al unei cărți consacrate cutremurelor. Acest lucru ar putea fi explicat prin faptul că linia de falie seismică a fost relativ calmă în trecut.

Turcia este situată într-una dintre cele mai importante zone seismice din lume. În 1999, a înregistrat un cutremur pe falia Anatoliană de Nord, în regiunea nordică Düzce, care a provocat moartea a peste 17.000 de persoane. Luni, pământul s-a cutremurat în cealaltă parte a țării, în apropiere de granița cu Siria, de-a lungul faliei Anatoliene de Est.

Un cutremur la indigo, după două secole

Falia nu a mai avut un cutremur de magnitudine 7 de mai bine de două secole, ceea ce s-ar putea să-i fi făcut pe oameni să ignore amploarea pericolului pe care îl reprezintă, potrivit lui Roger Musson. Dar o asemenea durată de acalmie înseamnă, totodată, că “o cantitate destul de mare de energie s-ar fi putut acumula” de-a lungul faliei. Potrivit cercetătorului, această ipoteză este susținută de apariția replicii puternice după cutremurul principal.

Seismul de luni este “aproape o repetare” a celui care a avut loc în zonă la 13 august 1822, a cărui magnitudine a fost estimată de seismologi la 7,4. La vremea respectivă, a provocat “distrugeri enorme, orașe întregi fiind devastate, și zeci de mii de victime umane”, spune Roger Musson.

Cutremurul de luni a avut loc la o adâncime mică - 17,9 kilometri, potrivit USGS - în apropierea orașului Gaziantep. În zonă locuiesc două milioane de oameni.

Seismul a fost cauzat de o mișcare spre nord a plăcii tectonice arabe, care “avansează spre Turcia”, a precizat seismologul. Atunci când tensiunea devine prea mare, placa se deplasează brusc înainte și “eliberarea acestei mișcări produce un cutremur major”, a explicat expertul..

Amploarea distrugerilor depinde, de asemenea, de lungimea rupturii solului de-a lungul liniei de falie (peste 100 km în cazul cutremurului de luni), notează cercetătorul. “Acest lucru înseamnă că orice punct situat pe o rază de 100 km de la linia de falie a fost, de fapt, în centrul cutremurului.

Clădiri prăbușite ca niște “clătite”

Construcția clădirilor este un factor important în cazul unui cutremur, notează Carmen Solana, vulcanolog la Universitatea britanică din Portsmouth. “Rezistența infrastructurii este, din păcate, inegală în sudul Turciei și în special în Siria. Prin urmare, salvarea de vieți depinde acum de viteza de salvare”, a declarat ea. Cutremurul din 1999 din Turcia a dus la adoptarea în 2004 a unei legislații care prevede că toate construcțiile noi trebuie să respecte criteriile de rezistență la cutremure.

Amploarea distrugerilor de luni ar trebui să determine autoritățile turce să verifice dacă legea a fost respectată, spune Joanna Faure Walker de la Institutul pentru reducerea riscurilor și dezastrelor de la Universitatea britanică UCL. Multe clădiri “s-au prăbușit ca niște clătite”, notează vulcanologul Bill McGuire, tot de la UCL. “Acest lucru se întâmplă atunci când pereții și podelele nu sunt suficient de solide, fiecare etaj se prăbușește pe verticală peste cel de dedesubt”, lăsând puține șanse de supraviețuire pentru ocupanți, a explicat el. “Nu este neobișnuit să vezi o clădire care stă în picioare, fără prea multe pagube, în timp ce următoarea este complet distrusă. Se întâmplă din cauza unei construcții dubioase sau a unor materiale proaste”, explică specialistul.

Peste 5.600 de clădiri s-au prăbușit doar în Turcia

Cel puțin 4.800 de morți au fost confirmați până ieri la prânz în urma seismului. Vremea și amploarea dezastrului creează dificultăți pentru echipele de ajutorare, potrivit ministrului turc al sănătății, Fahrettin Koca. El arată că elicopterele nu au putut decola ieri din cauza condițiilor meteorologice. Cel puțin 2.256 de lucrători ai personalului sanitar de urgență au ajuns până în prezent în provinciile afectate de cutremur, a declarat ministrul sănătății. În total, au fost raportați peste 16.000 de răniți.

Cel puțin 5.606 clădiri s-au prăbușit în Turcia în timpul și după cutremur. Există rapoarte despre distrugeri similare în nordul Siriei. Coordonatorul umanitar al ONU în Siria, El-Mostafa Benlamlih, a declarat pentru CNN că multe clădiri s-au prăbușit - și altele ar putea cădea în continuare.

Spion rus: Dacă Putin moare, invazia încetează

 peste o mie de militari ruși ar fi fost lichidați luni de forțele ucrainene, susține Kievul

Un avertisment sumbru pentru Moscova vine din partea unui fost ofițer al serviciului rus de Informații. Dacă Vladimir Putin moare sau renunță la funcție, următoarea conducere se va retrage din Ucraina - spune fostul ofițer, care a îndeplinit și rolul de ministru al apărării al așa-numitei Republici Populare Donețk. Mai mult, Rusia s-ar confrunta aproape imediat cu un război civil, mai susține fostul spion rus.

Între timp, luptele continuă în estul Ucrainei, fără ca vreuna dintre părți să obțină avantaje notabile pe front.

Pe frontul din Estul Ucrainei, situația nu s-a schimbat. Rușii atacă în valuri orașul Bahmut, dar nu au reușit să spargă apărarea ucrainenilor. Aceștia din urmă și-au retras echipamentul greu din localitatea distrusă, semn că sunt conștienți că nu mai pot rezista multă vreme.

Armata rusă mută tot mai multe trupe în apropierea frontului, în regiunea orașului Vuledar, din sud, și înspre Bahmut. Ucrainenii se așteaptă la o ofensivă majoră în aceste zone în zilele următoare, până în 14 februarie.

Analiștii occidentali cred că atacul este iminent, dar sunt de părere că Moscova nu are suficiente resurse să lovească în mai multe direcții, așa cum s-a întâmplat la începutul războiului. Asta, în ciuda faptului că acum sunt de două ori mai mulți soldați ruși în Ucraina, decât în urmă cu un an.

În acest timp, liderul grupării paramilitare Wagner, oligarhul Levgheni Prigojin a lansat o provocare neobișnuită președintelui ucrainean Volodimir Zelensky, la finalul unei așa-zise misiuni aeriene deasupra Bahmutului.

Levgheni Prigojin: “Vladimir Alexandrovici, am aterizat după ce am bombardat Bahmutul. Mâine (marți – n.r.) mă urc într-un MiG-29. Dacă vrei, ne putem întâlni în aer. Dacă vei câștiga tu, poți să iei Bahmutul. Dacă nu, noi mergem până la Nipru”.

Pierderi record pentru armata rusă în ultima zi

Statul Major Ucrainean afirmă în estimarea de marți că în ziua anterioară au fost „lichidați” 1.030 de soldați ruși, acesta fiind un bilanț record în cadrul războiului ce durează de aproape un an.

De asemenea, armata ucraineană estimează că a distrus ieri 28 de blindate rusești și 14 tancuri, ceea ce reprezintă, de asemenea, un bilanț remarcabil. În plus, forțele Kievului spun că a trupele de invazie ale lui Vladimir Putin au mai pierdut luni o piesă de artilerie, 3 diferite vehicule și cinci echipamente speciale.

Tomac a deschis o acțiune de anulare a votului Austriei

Europarlamentarul Eugen Tomac anunță că a demarat luni la Curtea de Justiție a Uniunii Europene o acțiune în anulare a votului împotriva primirii României în spațiul Schengen, considerând că acest tip de acțiune are cele mai mari șanse de reușită. Documentele au fost depuse și înregistrate luni 6 februarie la Tribunalul UE, care este o instanță specializată a CJUE, cu sediul la Luxemburg.

„În concret, am cerut Curții să constate nelegalitatea deciziei implicite în urma votului de pe 8 decembrie, prin care Consiliul decide împotriva aplicării integrale a dispozițiilor acquis-ului Schengen în România. Această decizie nu a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE, cum a fost cazul deciziei de primire a Croației, însă reprezintă în continuare un act atacabil”, spune Tomac.

El a explicat că acțiunea sa nu oprește procesul de negociere a României cu Austria și nici al Bulgariei cu Olanda. “Doar va scoate în evidență lipsa de loialitate a unor guverne și instituții europene față de Tratat și legislația europeană” și, consideră el, “va obliga Consiliul Uniunii Europene să adopte decizia corectă de acces al României și Bulgariei în spațiul Schengen, proces amânat nejustificat de mai bine de 12 ani”.

Dacă decizia prin care României i se refuză aderarea la Spațiul Schengen va fi considerată una nelegală prin anularea acesteia de către Curte, un nou vot cu privire la aceeași decizie nu va mai putea fi un vot politic, ci un vot tehnic, care să țină cont strict de condițiile de evaluare Schengen, pe care le îndeplinește țara noastră, adică un vot pozitiv.

“Nu putem accepta ca un singur stat să sfideze Tratatele Uniunii Europene și legislația Schengen și să blocheze, la periferia Uniunii Europene, o națiune de peste 20 de milioane de cetățeni europeni”, a justificat europarlamentarul, calificând acest act ca fiind “profund nedrept și discriminatoriu”.

Evadare în masă dintr-o închisoare cu deținuți ai grupării Stat Islamic

Deținuții s-au răsculat luni într-o închisoare din nord-vestul Siriei, în urma cutremurului devastator din zonă. Cel puțin 20 de deținuți au evadat din închisoarea în care se află în majoritate membri ai grupării Stat Islamic, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul unității.

Închisoarea poliției militare din orașul Rajo, în apropiere de granița cu Turcia, deține aproximativ 2.000 de deținuți, dintre care aproximativ 1.300 sunt suspectați a fi luptători ai SI. În închisoare sunt deținuți și luptători ai forțelor conduse de kurzi.

“După ce a avut loc cutremurul, Rajo a fost afectat, iar deținuții au început să se răzvrătească și au preluat controlul asupra unor părți ale închisorii”, a declarat oficialul de la închisoarea Rajo, care este controlată de facțiuni pro-turce. “Aproximativ 20 de deținuți au fugit... despre care se crede că sunt militanți ai SI.” Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 - care a fost urmat de zeci de replici în regiune - a provocat pagube la închisoare, pereții și ușile crăpând, a adăugat sursa.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul în Marea Britanie, a declarat că nu a putut verifica dacă prizonierii au evadat, dar a confirmat că a existat o revoltă.

Google anunță Bard, un rival pentru ChatGPT

Pe repede înainte, pentru ca Microsoft să nu câștige prea mult teren cu ajutorul lui ChatGPT, Google anunță implementarea propriului AI în motorul de căutare al companiei.

Fără să ofere foarte multe detalii tehnice, șeful Google Sundar Pichai a anunțat Bard, un chatbot care poate răspunde întrebărilor puse de utilizatori, ca alternativă la căutarea pe bază de cuvinte cheie.

Pentru început, Bard este disponibil doar unui număr limitat de utilizatori, însă Google promite extinderea disponibilității în săptămânile care urmează.

Pichai spune că Bard poate oferi o gamă largă de răspunsuri, de la a numi cei mai buni atacanți din fotbal, până la a explica unui copil de 9 ani cele mai recente descoperiri făcute de NASA. Bard se bazează pe modelul lingvistic LaMDA, la care Google lucrează de mulți ani, dar pe care a evitat să-l implementeze până acum într-un produs public, de teama controverselor ce pot apărea dacă răspunsurile se dovedesc a suferi de bias ori rasism.

Pichai mai spune că Google va lucra la creșterea performanțelor lui Bard, folosind în acest scop atât testările interne, cât și feedback-ul oferit de utilizatori.

Anunțul grăbit și lipsa detaliilor sunt indicii clare că ChatGPT a sunat alarma la Google, ai cărei executivi se grăbesc acum să vină cât mai repede cu o alternativă, înainte ca Microsoft să atragă utilizatori cu un Bing bazat pe modelul lingvistic folosit de ChatGPT.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.