Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Amintirile unui scriitor afgan: Femeile purtau fuste scurte, fumau și aveau cariere

Ziarul de Vrancea
21 aug 2021 1226 vizualizări

„Ce rost a avut totul?”, îl întreabă Khaled Hosseini pe președintele Biden, după ce talibanii au pus din nou stăpânire pe țară

Khaled Hosseini, scriitor născut la Kabul în 1965 și care în prezent locuiește în SUA, a vorbit, într-un interviu pentru CNN, despre situația din Afganistan, el lansând totodată un apel către națiunile lumii să nu refuze să îi primească pe refugiații afgani și să îi ajute pe oamenii din țară.

Cărțile lui Hosseini le arată cititorilor din întreaga lume o altă latură a Afganistanului, dincolo de război și teroare. Best-sellerul “The Kite Runner” (Vânătorii de zmeie) a fost publicat în 2003, la doi ani după atacurile din 11 septembrie 2001 și după ce SUA au decis o ripostă în Afganistan asupra talibanilor. Milioane de cititori au fost captivați de povestea lui Amir și Hassan, doi băieți din segmente opuse ale societății, ale cărei vieți capătă traiectorii foarte diferite după invazia sovietică. Și următoarele două romane ale lui Hosseini, “Splendida cetate a celor o mie de sori” și “Și munții au ecou”, au subiecte legate de Afganistan și au avut un succes similar cu primul.

Pentru Hosseini, a fost tulburător să vadă situația din ultima perioadă din Afganistan, țara sa de origine, scrie CNN. Scriitorul este îngrijorat pentru prietenii săi și rudele care sunt încă în Afganistan, oamenii pe care i-a întâlnit atunci când a făcut deplasări în țara pe care a părăsit-o în urmă cu câteva decenii, pentru cei care i-au ajutat pe refugiați și activiștii care au pledat pentru drepturile omului.

Întrebat cum s-a simțit când a văzut orașul său natal, Kabul, ajungând din nou în mâinile talibanilor, scriitorul a răspuns: “Este tulburător. M-am trezit într-o zi, am deschis telefonul și am văzut că a căzut Kabulul. Am fost în Afganistan de câteva ori după 11 septembrie și invadarea Afganistanului de către americani și este absolut tulburător. Am o legătură emoțională foarte puternică cu țara, cu orașul, cu oamenii de acolo. Este dureros să văd steagul talibanilor deasupra acelui oraș“.

„Kabul era un oraș înfloritor și destul de liberal”

Khaled Hosseini își amintește că atunci când era copil la Kabul femeile fumau în public, purtau fuste scurte, conduceau mașini și aveau meserii liberale. “Era o societate foarte diferită. Kabul era un oraș înfloritor și destul de liberal având în vedere standardele unei țări conservator-religioasă. Sunt recunoscător că am trăit în Afganistan în acea perioadă. Am putut vedea ultimii ani de pace și stabilitate în Afganistan, înainte de invazia sovieticilor, care a declanșat acest domino de evenimente, ceea ce a culminat cu ceea ce am văzut cu toții la televizor în ultimele zile”.

Scriitorul a vorbit și despre ce îi spun prietenii săi și rudele din Afganistan: “Îmi spun că sunt foarte îngrijorați cu privire la siguranța lor, la siguranța prietenilor lor, la viitorul țării, la ce înseamnă venirea talibanilor acum, când s-au obținut în ultimii 20 de ani cu mari greutăți atât de multe drepturi”.

Hosseini a spus că după 2001, a crezut că Afganistanul va avea un viitor mai bun, sentiment pe care l-au avut milioane de afgani. “Am fost la Kabul în 2003. Revenisem pentru prima dată în Afganistan după 27 de ani. Oamenii erau optimiști. Este un contrast clar față de astăzi. Pentru mine, acestea sunt cele mai sumbre zile ale ultimilor 20 de ani și probabil cele mai sumbre zile de la războiul civil din perioada 1992-1996. Nu am idee ce îi rezervă viitorul Afganistanului”.

Întrebare pentru Biden: Ce moștenire lăsați?

Scriitorul nu se aștepta ca talibanii să preia controlul țării atât de rapid. “Cred că majoritatea afganilor s-a îngrijorat că fără prezența trupelor internaționale în Afganistan statul afgan va cădea în mâinile grupurilor de insurgenți cum sunt talibanii. Nu m-am gândit că se va întâmpla atât de rapid. Însă în 11 zile, țara a ajuns în mâinile talibanilor. Este absolut șocant”, a afirmat el.

Khaled Hosseini are și o întrebare pentru președintele american Joe Biden: “Președintele Biden a rostit un discurs zilele trecute, iar eu l-aș întreba: Care este moștenirea ultimilor 20 de ani? Ce rost a avut totul? Țara este din nou în mâinile celor pentru care am mers acolo ca să-i dăm afară, din punctul de vedere al americanilor. Din perspectiva afganilor, mii și mii de civili au murit, atât de mulți oameni și-au părăsit locuințele, atât de multe sate au fost bombardate, atât de mulți oameni au suferit în speeranța că țara ar putea avea un viitor mai bun. Acum, ei sunt la mila unui grup calificat de SUA drept terorist. Este o pastilă foarte amară de înghițit”.

Hosseini consideră că este esențial ca în această perioadă organizațiile umanitare să aibă acces la oamenii din Afganistan pentru a-i ajuta. “Și aș face apel la toate țările să își mențină deschide granițele și să îi primească pe refugiații afgani care fug de 40 de ani de violență și persecuție. Acest moment nu este momentul pentru a renunța la Afganistan. Nu este momentul să întoarceți spatele afganilor și refugiaților afgani. Statele Unite le datorează asta afganilor, celor care au rămas în urmă, care s-au aliniat obiectivelor SUA, au crezut în inițiativele SUA, care riscându-și propriile lor vieți au lucrat alături de trupele americane și din alte țări. Nu trebuie să le întoarcem spatele acelor oameni”. Scriitorul este “profund sceptic” cu privire la afirmațiile talibanilor că de această dată situația va fi diferită cu ei la conducere.

India a aprobat primul vaccin anti-COVID din lume bazat pe ADN

 mai mult de 160 de vaccinuri bazate pe ADN sunt testate pe oameni în studii derulate în SUA, cele mai multe pentru tratarea cancerelor

Organismul de reglementare a medicamentelor din India a aprobat pentru utilizare de urgență primul vaccin anti-COVID din lume bazat pe ADN, relatează BBC. Serul ZyCoV-D, administrat în trei doze, fără utilizarea unui ac, previne simptomele bolii în proporție de 66%, potrivit datelor preliminare ale unui studiu citate de dezvoltatorul vaccinului, Cadila Healthcare.

Compania are în plan să producă anual până la 120 de milioane de doze din acest al doilea vaccin anti-COVID dezvoltat în India.

Anterior, vaccinurile bazate pe ADN au funționat bine la animale, dar nu la oameni. Până în prezent, India a administrat peste 570 de milioane de doze din trei vaccinuri aprobate spre utilizare - Covishield, Covaxin și Sputnik V.

Aproximativ 13% dintre adulți au fost complet vaccinați și 47% au primit cel puțin o doză, de la începutul campaniei, în ianuarie.

Cadila Healthcare a spus că a derulat cel mai mare studiu clinic pentru vaccin în India de până acum, implicând 28.000 de voluntari în mai mult de 50 de centre.

Este și prima dată, a susținut compania, când un vaccin anti-COVID a fost testat pe tineri în India - cu o mie de persoane din grupa de vârstă 12 - 18 ani. Serul s-a dovedit a fi „sigur și foarte bine tolerat” pe această grupă de vârstă.

A treia fază-cheie a studiului clinic a fost derulată în perioada de apogeu al celui de-al doilea val de infecții din țară. Dezvoltatorul vaccinului consideră că asta reafirmă „eficiența serului împotriva tulpinilor mutante” ale coronavirusului, mai ales împotriva variantei Delta. „Sunt foarte încântat legat de acest vaccin, pentru că oferă un bun potențial. Dacă acest ser funcționează, viitorul vaccinării devine, logistic, mai simplu”, a spus profesorul Shahid Jameel, reputat virusolog.

ADN-ul și ARN-ul reprezintă molecule care duc informația genetică ce trece de la părinți la copii. Ca alte vaccinuri, cel bazat pe ADN, odată administrat, invață sistemul imunitar al corpului să lupte împotriva vicurului real.

ZyCoV-D folosește plasmidele, care conțin informație genetică, pentru a duce serul între două straturi ale pielii. Plasmidele transportă informația către celule pentru a forma proteina-țepușă, pe care virusul o folosește pentru a se agăța și intra în celulele umane. Cele mai multe dintre vaccinurile anti-COVID funcționează prin instruirea corpului să creeze un fragment din proteina-țepușă pentru a determina sistemul imunitar al unei persoane să producă anticorpi și să se învețe să lupte cu virusul.

ZyCov-D este primul vaccin din lume bazta pe ADN aprobat pentru utilizare la oameni. În Statele Unite, spre exemplu, sunt mai multe vacinuri pe bază de ADN aprobate spre utilizare, dar doar la animale, inclusiv unul pentru o boală a cailor și unul pentru un cancer de piele al câinilor.

Ieftin și administrat fără ac

Mai mult de 160 de vaccinuri bazate pe ADN sunt testate pe oameni în studii derulate în SUA. Cele mai multe sunt dedicate tratării cancerelor și o treime dintre ele, pentru HIV. ZyCov-D este și primul vaccin al Indiei împotriva COVID-19 administrat fără ac. El este administrat cu ajutorul unui dispozitiv, cu capăt de unică folosință, care utilizează un flux mic de fluid ce penetrează pielea și duce serul către țesutul corespunzător. Oamenii de știință spun că vaccinurile bazate pe ADN sunt relativ ieftine, sigure și stabile. Ele pot fi stocate la temperaturi cuprinse între -2C și 8C.

Alegeri Germania: Social-democrații i-au ajuns din urmă pe conservatori

candidatul CDU-CSU a coborât pe locul trei în preferințele electoratului

Cu cinci săptămâni înainte ca germanii să meargă din nou la urne, social-democrații (SPD) i-au ajuns din urmă pe conservatorii Angelei Merkel, potrivit unui sondaj publicat duminică. Este pentru prima dată din aprilie 2017 când ambele partide au ajuns la același grad de sprijin în sondajul efectuat de institutul INSA.

Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și aliata sa bavareză CSU au scăzut cu trei puncte procentuale ajungând la cel mai scăzut nivel măsurat vreodată de INSA - 22%. SPD, pe de altă parte, a crescut cu două puncte procentuale, ajungând la același nivel. Sondajul de duminică indică o nouă creștere pentru SPD, care i-a depășit pe Verzi într-un sondaj al aceluiași institut publicat săptămâna trecută.

Potrivit sondajului comandat de Bild am Sonntag, Verzii au mai scăzut un punct procentual și au ajuns la 17%.

Cifrele date publicității de INSA arată că Democrații liberi (FDP) și Alternativa pentru Germania (AfD), de extremă dreapta, au câștigat câte un punct procentual, ajungând la 13% și respectiv 12%. Extrema stânga, Die Linke, a rămas stabilă la 7%. Eșantionul INSA a fost de 1.352 de respondenți care au fost intervievați între 16 și 20 august, marja de eroare fiind de 2,8 puncte procentuale.

Cursa pentru cancelar

La întrebarea pur teoretică a alegerii directe a cancelarului, candidatul la cancelar al SPD, Olaf Scholz, și-a sporit semnificativ avantajul, în săptămâna precedentă, ajungand la 34% (Â5). Candidatul Uniunii, Armin Laschet, pe de altă parte, a scăzut în continuare, la 12% (-3). Laschet e astfel în urma candidatei Verzilor, Annalena Baerbock, cu un procent neschimbat de 13%.

În vara anului 2020, social-democrații au anunțat că îl vor trimite pe Olaf Scholz în cursă. Multă vreme, partidul a rămas blocat în sondaje, cu o susținere de 15-17 %.

Candidatul la cancelar Scholz se bucură însă de o popularitate mult mai mare, în rândul populației. Până în prezent, actualul ministru de finanțe și vicecancelar Scholz desfășoară o campanie electorală imbatabilă. Uniunea și Verzii trec dintr-o criză în alta, cu candidații lor, astfel încât mulți se întreabă dacă aceste partide nu și-au ales candidați nepotriviți.

Fauci: Administrarea celei de-a treia doze de ser anti-COVID mai devreme de 8 luni ar putea avea efect nedorit

Doctorul Anthony Fauci, expert american în boli infecțioase și cel ghidează răspunsul național la criza provocată de COVID-19, a declarat că oamenii ar trebui să fie înțelepți și să dea sistemului imunitar o șansă să se „maturizeze” înainte de a se grăbi să facă doza suplimentară de vaccin anti-COVID.

Oficialii din sănătate și experții medicali americani au recomandat că cei mai mulți americani eligibili spre a fi vaccinați anti-COVID ar trebui să primească o doză suplimentară la opt luni după cea de-a doua doză. Administrarea celei de-a treia doze, în cazul vaccinurilor dezvoltate de Pfizer și Moderna, este programat să înceapă pe 20 septembrie. Într-un interviu acordat MSNBC, Fauci a spus: „Cred că asta ar putea învinge scopul și din acest motiv am ajuns la opt luni”. El a adăugat că guvernul american poate doar recomanda perioada de 8 luni și, altfel, lasă la latitudinea fiecăruia să aleagă.

Deepta Bhattacharya, profesor de imunobiologie la Universitatea Arizona, a exprimat aceeași idee, declarând pentru NBC News că o doză suplimentară administrată într-un timp scurt după cea de-a doua „crește riscul să nu funcționeze atât de bine”. El a explicat că aceasta este posibil să funcționeze mult mai bine după ce oamenii complet vaccinați pierd o parte dintre anticorpii din sistemele lor.

Oficialii de la Organizația Mondială a Sănătății și mai mulți medici s-au exprimat împotriva planului administrației președintelui american Joe Biden, spunând că este „imoral” și „de neconceput” să înceapă administrarea booster-ului înainte ca oamenii din țări mai puțin privilegiate să aibă acces măcar la prima doză. Cei mai mulți dintre americani au spus că au de gând să urmeze recomandările federale, deși unii se grăbesc să facă rapelul.

Food and Drug Administration (FDA), organismul american de reglementare a medicamentelor și alimentelor, a modificat săptămâna trecută autorizațiile de utilizare de urgență pentru serurile Moderna și Pfizer/ BioNTech pentru a permite celor cu sisteme imunitare slăbite să primească a treia doză. Este vorba despre cei care nu au dezvoltat un răspuns imun adecvat împotriva coronavirusului chiar și după ce au fost complet vaccinați. Printre cei care vor primi mai întâi a treia doză se numără lucrătorii sanitari, cei din centrele de îngrijire și vârstnicii, care au fost primii vaccinați odată ce serurile au primit autorizare pentru utilizare de urgență, în luna decembrie.

Popularitatea președintelui american Joe Biden, în scădere

Popularitatea președintelui Joe Biden este în scădere, americanii contestând în principal modul în care el a gestionat pandemia și situația economică, potrivit unui sondaj The Associated Press - NORC Center for Public Affairs Research.

În iulie, două treimi dintre americani au fost de acord cu măsurile luate de el în contextul pandemiei, însă acum doar 54% dintre ei îi aprobă acțiunile. Per ansamblu, activitatea lui Biden de până acum este aprobată de 54% dintre americani, față de 59%, luna trecută.

Deși este un rating relativ solid pentru un președinte aflat în primul an în funcție, având în vedere polarizarea politică a națiunii, este un semn îngrijorător pentru Biden, care se confruntă cu cele mai importante provocări, pe plan intern și internațional, din mandatul său. Luna trecută, 66% dintre americani au aprobat acțiunile lui legate de pandemie, acum totalul acestora a scăzut cu 12 puncte.

Declinul coincide cu deteriorarea situației din Afganistan, pe fondul retragerii trupelor americane și preluarea puterii de către talibani, pe 15 august. Sondajul a fost realizat în perioada 12 - 16 august, pe un eșantion reprezentativ de 1.729 de adulți. Americanii sunt împărțiți privind modul în care Biden gestionează problemele de politică externă (47%, de acord; 51%, în dezacord) și de securitate națională (52%, de acord; 46%, în dezacord). Legat de economie, 49% sunt de acord cu modul său de acțiune (față de 57%, luna trecută) și tot atâția dezaprobă acum măsurile lui.

Un italian și-a tatuat pe braț codul QR de la certificatul de vaccinare

Un tânăr italian de 22 de ani și-a tatuat pe brațul stâng codul QR de la certificatul de vaccinare, relatează AFP. Andrea Colonnetta, din Reggio Calabria, va trebui doar să arate brațul stâng la intrarea în diverse locuri, cum ar fi restaurante sau săli de cinema, pentru a dovedi că este vaccinat. “Este original, îmi place să fiu diferit”, a declarat tânărul pentru Corriere della Calabria.

Părinții săi nu au fost la fel de entuziasmați. “M-au încurajat...dar să fiu mai puțin impulsiv și să mă gândesc mai bine înainte de a acționa”, a explicat el.

Un video postat pe TikTok de tatuatorul său Gabriele Pellerone îl arată pe tânăr pregătindu-se să intre la un restaurant McDonald și ridicându-și brațul pentru a-și scana codul QR. Însă filmulețul se încheie subit, fără să aflăm dacă Andrea a reușit să-și cumpere un Big Mac.

Pe rețelele de socializare, cei care urmăresc postările tânărului i-au transmis acestuia să nu uite că acest cod este valabil 9 luni.

Proteste masive în Franța împotriva restricțiilor cauzate de pandemie

Zeci de mii de persoane au protestat sâmbătă, în Franța, pentru al șaselea weekend consecutiv, împotriva unor măsuri mai stricte anti-COVID-19 impuse de autorități, relatează dpa. Aproximativ 200 de demonstrații au avut loc în toată țara. Majoritatea au fost pașnice, dar în Montpellier, sudul Franței, au avut loc confruntări între participanții de stânga și cei de dreapta, potrivit imaginilor difuzate de televiziune.

Pe lângă vaccinarea obligatorie pentru angajații din domeniul sănătății, manifestanții au protestat împotriva așa-numitului “pașaport sanitar” care oferă dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau a testării negative la COVID-19.

Oamenii trebuie să prezinte un “pașaport sanitar” atunci când merg în restaurante sau cinematografe, când călătoresc cu trenul pe distanțe lungi și, în unele locuri, atunci când intră în centrele comerciale. Relaxarea restricțiilor în Franța în ultimele luni nu a fost legată de testarea obligatorie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.