Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: America s-a culcat cu groază dar s-a trezit grozavă din nou

Ziarul de Vrancea
6 ian 2021 1500 vizualizări

SUA își reveneau ieri după noaptea de coșmar provocată de suporterii lui Trump care au atacat Capitoliul, inima democrației americane n Congresul a certificat victoria lui Joe Biden, iar majoritatea liderilor republicani arătau cu degetul spre „comandantul suprem” pentru rușinea din seara precedentă n inclusiv mulți consilieri apropiați l-au abandonat pe Trump

Congresul Statelor Unite a certificat ieri victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale, ultima etapă înainte de învestirea democratului în funcția de șef al statului, la 20 ianuarie.

Vicepreședintele republican Mike Pence a certificat votul celor 306 mari electori în favoarea democratului și celor 232 în favoarea lui Donald Trump, în urma unei sesiune a celor două Camere ale Congresului întreruptă de luarea cu asalt a Legislativului de către susținători ai președintelui în exercițiu, care s-a soldat cu morți și haos la Capitoliu. Congresul a respins anterior o încercare a republicanilor de a răsturna voința alegătorilor din statul Pennsylvania - punând astfel capăt unei ultime încercări a insurgenților de a transforma înfrângerea lui Trump în victorie.

Trump își recunoaște înfrângerea și promite o “tranziție ordonată”

Câteva ore mai târziu, Trump și-a recunoscut, într-un final, înfrângerea.

El a dat asigurări - într-un comunicat - că “va avea loc o tranziție ordonată” la 20 ianuarie, ziua învestirii lui Joe Biden. Însă lupta va “continua”, anunță miliardarul. “Chiar dacă sunt în dezacord total cu rezultatul acestor alegeri, iar faptele îmi dau dreptate, va avea loc o tranziție ordonată la 20 ianuarie”, a anunțat locatarul Casei Albe. “Am spus întotdeauna că ne vom continua lupta pentru ca numai voturile legale să fie numărate. În pofida faptului că acest lucru înseamnă sfârșitul celui mai mare prim mandat din istoria prezidențială, este doar începutul luptei noastre pentru a reda Americii măreția sa”, adaugă Trump.

Patru decese

Trei persoane au decedat din cauza unor “urgențe medicale” în timpul violențelor care au avut loc miercuri seară în zona Capitoliului, a anunțat șeful Poliției Districtului Columbia, Robert Contee. Acestora li se adaugă femeia care a fost împușcată în clădirea Capitoliului și care a decedat la spital. Contee nu a precizat dacă aceste persoane s-au numărat printre cele care au intrat în clădirea Capitoliului. Este vorba despre o femeie și despre doi bărbați. Serviciile de urgență din district au transportat mai multe persoane rănite sau cu probleme medicale, unele cu afecțiuni cardiace, altele cu fracturi multiple, dar oficialitățile nu au putut preciza dacă vreuna dintre acestea se numără printre cei decedați. De asemenea, cel puțin 14 membri ai Poliției Metropolitane au fost răniți. Doi au fost internați la spital, unul cu răni grave după ce a fost târât în mulțime, iar celălalt a fost lovit în față de un proiectil.

Femeia împușcată mortal în incinta Capitoliului era din zona San Diego și veteran al US Air Force. Potrivit unui post local, femeia se numea Ashli Babbit și a activat în US Air Force, ca oficial de securitate de rang înalt. Femeia era susținătoare înflăcărată a lui Donald Trump și era considerată un mare patriot de către cei care o cunoșteau.

Al 25-lea Amendament

America a început ieri să caute vinovații eveneminetelor din ultimele ore.

Securitatea clădirii era arătată cu degetul, din cauza inacțiunii și unor eșecuri, însă toate privirile se îndreaptă către Donald Trump, care își întărâtă susținătorii de mai multe săptămâni. “El aproape că i-a trimis pe susținătorii săi la Capitoliu, își alimentează baza cu fake news, anunță că nu accepta niciodată rezultatul, face tot felul de lucruri antidemocratice”, a declarat o fostă consilieră la Casa Albă a lui Bill Clinton, Leah Pisar. Acest comportament șochează atât de puternic, încât numeroși aleși consideră că Trump ar trebui să nu-și încheie mandatul. O procedură în vederea unei destituiri, după ce a mai fost vizat de una, nu mai este posibilă, din cauza punerii ei în aplicare extrem de lungi.

În vederea unei accelerări a lucrurilor, vicepreședintele Mike Pence, care s-a distanțat de Donald Trump în ultimele ore, după ce i-a fost loial timp de patru ani, ar putea invoca al 25-lea Amendament al Constituției americane.

“În cazul unei destituiri, al decesului sau demisiei președintelui, vicepreședintele va deveni președinte”, se arată în introducerea acestui articol, trei situații care nu par însă se aplice în cazul dat. În schimb, potrivit secțiunii 3 a articolului, “dacă vicepreședintele și o majoritate a principalilor funcționari din cadrul departamentelor Executivului declară în scris că președintele este în incapacitatea de a-și exercita puterea și de a-și îndeplini atribuțiile, vicepreședintele preia imediat aceste funcții în calitate de președinte interimar”. Acest caz este mai apropiat de ceea ce întâmplă în prezent, dar ridică în continuare numeroase probleme. În această situație este necesar să se prezinte probe ale incapacității și “nebuniei” președintelui, precizează un specialist în politică americană, Jean-Éric Branaa. Este totodată vorba despre o procedură lungă, care are nevoie de mai mult decât cele 13 zile până când Joe Biden depune jurământul, iar Donald Trump pleacă de la Casa Albă.

Cu toate acestea, este “important ca americanii să nu lase nepedepsit ceea ce s-a întâmplat”, a declarat un avocat al Baroului din Washington, Olivier Piton. “Se efectuează cercetări cu privire la tweeturi, în vederea calificării caracterului subversiv a ceea ce s-a întâmplat, există deja o perspectivă juridică destul de avanată”, a adăugat el.

Abandonat de consilieri

O plecare de la putere a lui Trump înainte de 20 de ianuarie pare dificilă, însă locatarul Casei Albe este mai singur ca niciodată. Demisiile în jurul său se multiplică, iar susținătorii din ultimele săptămâni îl abandonează.

Adjunctul consilierului prezidențial pe probleme de securitate națională, Matt Pottinger, a demisionat ca urmare a asaltului suporterilor lui Trump asupra Capitoliului. Demisia a fost confirmată de surse politice pentru CNN.

Potrivit surselor citate mai mulți adjuncți ai consilierului pe probleme de securitate națională, dar și șeful lor Robert O'Brien ar intenționa să demisioneze. În același timp, adjunctul șefului de cabinet Chris Liddell ar lua în calcul demisia, potrivit unor surse politice. Mai devreme, O'Brien a recurs la un gest neobișnuit luându-i apărarea vicepreședintelui Mike Pence, atacat de Trump pentru refuzul de a bloca validarea victoriei lui Joe Biden în alegerile din 3 noiembrie. O'Brien a spus că Pence a dat dovadă de “curaj” pentru că nu a cedat presiunilor liderului de la Casa Albă. “Tocmai am vorbit cu vicepreședintele Pence. Este un om decent și a dat dovadă astăzi de curaj acționând la fel cum a făcut-o pe 9/11 când era congresman. Sunt mândru să lucrez cu el”, a spus O'Brien. Adjunctul secretarului pe relația cu presa, Sarah Matthews, a demisionat și ea. La fel șefa staff-ului primei doamne, Melania Trump, Stephanie Grisham. Și secretarul pe probleme sociale de la Casa Albă, Rickie Niceta, și-a înaintat demisia.

Irakul emite un mandat de arestare pe numele lui Trump

Un tribunal irakian a emis ieri un mandat de arestare pe numele președintelui american în exercițiu Donald Trump, în cadrul anchetei preliminare cu privire la asasinarea lui Abu Mehdi al-Muhandis, un puternic comandant proiranian ucis anul trecut, la Bagdad, într-un atac cu un avion american fără pilot împreună cu generalul iranian Qassem Soleimani.Iranul a emis deja un mandat de arestare și a cerut Interpolului să emită o “notiță roșie” pe numele lui Donald Trump cu privire la asasinarea lui Soleimani, o procedură care nu a condus la vreun rezultat până în prezent. Avionul american fără pilot (dronă) care a pulverizat vehiculele în care se aflau cei doi, la 3 ianuarie 2020, lângă aeroportul de la Bagdad, a decolat la ordinul lui Donald Trump, care și-a exprimat câteva zile mai târziu satisfacția față de eliminarea a “doi (bărbați) la preț de unu”. Soleimani, acuza Trump, “spunea ceva de genul «vă vom ataca țara, vă vom omorî oamenii». Eu am spus «cât timp vom mai asculta această mizerie?»“, justifica președintele american în exercițiu aceste asasinate Ele au fost catalogate drept “ilegale” și “arbitrare” de către Raportoarea specială ONU cu privire la execuții extrajudiciare Agnès Callamard. Tribunalul de anchetă de la Rusafa, sectorul de est al Bagdadului, “a decis să emită un mandat de arestare pe numele președintelui în exercițiu al Statelor Unite ale Americii Donald Trump, conform articolului 406 al Codului Penal irakian”, precizează într-un comunicat Autoritatea judiciară. Acest articol prevede pedeapsa cu moartea în cazul oricărui omor cu premeditare.

Televiziunea națională daneză a lansat un program pentru copii despre un bărbat cu un penis uriaș

DR, televiziunea națională daneză, a lansat un controversat serial animat pentru copii despre un bărbat cu un penis uriaș. John Dillermand are un penis ieșit din comun. Cu ajutorul lui poate întreprinde operațiuni de salvare, poate picta pereți, arbora un steag și chiar fura înghețata copiilor.

Serialul DRTV despre John Dillermand, bărbatul cu cel mai lung penis din lume care depășește provocările cu ajutorul acestuia, este recomandat copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 8 ani. Programul a stârnit o dezbatere legat de ce ar trebui să conțină un program de televiziune pentru copii.

Premiera a avut loc sâmbătă. De atunci, numeroși critici au condamnat ideea: „Este acesta mesajul pe care vrem să îl transmitem copiilor în timp ce ne aflăm în mijlocul unui uriaș val #MeToo?”, a spus scriitoarea daneză Anne Lise Marstrand-Jørgensen.

Christian Groes, profesor asociat și cercetător la Roskilde University, este de părere că celebrarea puterii organelor genitale masculine din acest program poate regresa egalitatea. „Perpetuează ideea standard de societate patriarhală și normalizează «cultura de vestiar»... care a fost folosită pentru a scuza mare parte din comportamentul nepotrivit al bărbaților. Se vrea amuzant, așa că este văzut ca inofensiv. Dar nu este. Și asta îi învățăm pe copiii noștri”. Erla Heinesen Højsted, psiholog care lucrează cu familii și copii, a spus că este posibil ca oponenții show-ului să gândească prea mult anumite lucruri. „John Dillermand vorbește cu copiii și le împărtășește felul de a gândi - iar copiii găsesc amuzante organele genitale”, a spus ea. „Show-ul descrie un bărbat care este impulsiv și nu e mereu în control, care face greșeli - precum copiii -, dar cel mai important, Dillermand îndreaptă situația. Își asumă responsabilitatea pentru acțiunile lui. Când o femeie din serial îi spune că ar trebui să își țină penisul în pantaloni, spre exemplu, el ascultă. Ceea ce e drăguț. Este responsabil”.

Director: Vaccinul Moderna oferă imunitate pentru cel puțin doi ani

Anticorpii generați de vaccinul dezvoltat de Moderna ar oferi o protecție de cel puțin doi ani împotriva noului coronavirus, a declarat ieri directorul executiv al companiei americane, Stephane Bancel. Cu toate acestea, o perioadă clară a protecției pe care serul Moderna o poate oferi, va fi stabilită după ce compania va strânge mai multe date și va finaliza evaluarea. Bancel a declarat, în cadrul unei conferințe, că „scenariul de coșmar care a fost descris în mass-media în primăvară, cu un vaccin care funcționează doar o lună sau două, este în afara discuției”. „Anticorpii generați de vaccin în organismul uman se pierd foarte greu. Credem că va exista un potențial de protecție pentru vreo doi ani, după administrare”, a mai adăugat directorul Moderna. Totodată, Bancel susține că vaccinul Moderna va fi eficient și împotriva noilor tulpini de coronavirus apărute în Marea Britanie și Africa de Sud.

Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat miercuri folosirea vaccinului produs de compania americană Moderna la nivelul Uniunii Europene. Cetățanii UE vor beneficia astfel de al doilea vaccin, după Pfizer-BioNTech.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.