Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Aliații Ucrainei pot „începe să formeze” ucraineni pentru tancuri Leopard

Ziarul de Vrancea
23 ian 2023 884 vizualizări

Supusă presiunilor din partea aliaților, Germania a făcut ieri primul pas pentru înarmarea Kievului cu tancuri grele de luptă

Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a anunțat marți că țările aliate Ucrainei care dețin tancuri grele de tip Leopard pot începe să formeze trupe ucrainene în vederea utilizării acestora, în pofida faptului că Germania nu a aprobat încă livrarea acestor tancuri Kievului. “Am încurajat în mod expres țările partenere care au tancuri Leopard pregătite să fie desfășurate să antreneze forțele ucrainene pe aceste tancuri”, a anunțat ministrul german, la Berlin, într-o conferință de presă comună cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Germania va susține Ucraina “să câștige” războiul împotriva Rusiei, a subliniat Boris Pistorius. “Germania face pentru asta mai mult decât orice alt aliat, cu excepția Statelor Unite”, a insistat ministrul.

Guvernul german se afla în centrul unor presiuni tot mai mari, pentru a-și autoriza aliații din cadrul NATO să livreze Ucrainei tancuri grele de tip Leopard, de fabricație germană, cerute de către KIev pentru a lupta împotriva armatei ruse. “Înțeleg îngrijorările și temerile prietenilor ucraineni. Germania are o responsabilitate și un rol speciale”, a recunoscut Boris Pistorius. Însă “trebuie să ne gândim cu atenție la ceea ce putem să facem”, a subliniat el, reiterând că Berlinul nu vrea să facă pe “singuraticul”.

Polonia și Finlanda au propus să livreze Ucrainei tancuri de tip Leopard pe care le dețin, însă aveau nevoie de acordul oficial al Berlinului în vederea unei reexportări.

Stoltenberg: Rusia nu și-a schimbat obiectivele în Războiul din Ucraina

“Niciun indiciu” nu arată că Rusia și-a “schimbat obiectivele” în Războiul împotriva Ucrainei, a declarat în aceeași conferință de presă secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. El a reafirmat importanța livrării a cât mai mult armament greu Ucrainei, pentru a o ajuta să respingă forțele ruse. Secretarul general al NATO s-a declarat “încrezător” că se va găsi “în curând” o soluție în vederea livrării tancurilor de asalt de tip Leopard, pe care le cere Kievul.

Optsprezece împușcați mortal în California, în mai puțin de 48 de ore

 n două atacuri armate au răvășit comunitățile locale, în condițiile în care polițiștii se chinuie să găsească un mobil pentru aceste crime

Optsprezece persoane au fost ucise în California în două atacuri armate comise în mai puțin de 48 de ore, sâmbătă și luni, unul soldat cu 11 morți, iar celălalt cu șapte morți. În timp ce anchetatorii continuau să încerce să pătrundă misterul în care este învăluită uciderea a 11 persoane într-o sală de dans în California în weekend, un dublu atac armat a avut loc luni în ferme din acest stat situat în vestul Statelor Unite, soldate cu alți șapte morți.

“Sunt la spital, pentru a mă întâlni cu victime ale unui atac armat în masă, în momentul în care sunt îndepărtat pentru a fi informat despre alt atac armat. De această dată la Half Moon Bay. Tragedie după tragedie”, a deplâns pe Twitter guvernatorul Californiei Gavin Newsom.

Un bărbat suspectat de comiterea acestor două noi atacuri armate, în două ferme situate în apropiere de San Francisco, a fost plasat în detenție, au anunțat autoritățile. Cele șapte victime sunt muncitori agricoli chinezi, iar o opta persoană a fost grav rănită.

Această tragedie intervine la mai puțin de 48 de ore după ce un bărbat a pătruns sâmbătă seara în Star Ballroom Dance Studio din Monterey Park, la 600 de kilometri mai la sud, unde a tras 42 de cartușe și a ucis 11 bărbați și femei, toți în vârstă de peste 50 de ani.

După acest carnagiu, soldat de asemenea cu nouă răniți, atacatorul - Huu Can Tran -, în vârstă de 72 de ani, a încercat să-și continue seara sângeroasă în altă sală de dans, în apropiere, însă a fost dezarmat și apoi a fugit și s-a sinucis în duba sa, încercuită de poliție.

“Fără mobil”

Multe zone de umbră continuau să existe luni în jurul acestui suspect.

Cazierul său judiciar menționează doar o arestare, în 1994, cu privire la port ilegal de armă de foc, potrivit șerifului comitatului Los Angeles Robert Luna. “N-avem în continuare un mobil”, a recunoscut într-o conferință de presă șeriful.

Anchetatorii explorează în prezent legături între atacator și cele două săli de dans, și anume relațiile pe care le întreținea în acestea, potrivit cotidianului Los Angeles Times, care citerază surse din cadrul poliției. Duminică, un antreprenor local făcea declarații AFP despre pista unei posibile gelozii pentru a explica acest masacru.

“Soția a fost chemată la petrecere, dar soțul nu putea fi invitat”, declara Chester Chong, o cunoștință a unui instructor de dans. “Iar soțul putea fi furios sau gelos”, sublinia el.

Multor locuitori nu le venea încă să creadă, luni, în acest oraș cu 60.000 de locuitori de lângă Los Angeles, cu populație majoritar asiatică, cunoscut ca un oraș liniștit.

Huu Can Tran a emigrat în Statele Unite din China, a declarat CNN fosta soție a acestuia, pe care a cunoscut-o în urmă cu 20 de ani în același Star Ballroom Dance Studio. Cuplul s-a căsătorit repede, însă nu a durat. El nu era violent, spune ea, însă își pierdea răbdarea dacă se simțea umilit, dacă ea rata un pas de dans de exemplu.

Potrivit unui fost prieten, intervievat tot de postul american, atacatorul frecventa asiduu sala de dans, unde era, cu toate acestea, “ostil multor oameni”, pe care-i acuza că spuneau “lucruri rele despre el”.

Aflat în vizită la Monterey Park, luni, guvernatorul Californiei Gavin Newsom a denunțat proliferarea incontrolabilă a armelor de foc în Statele Unite. “Este o rușine”, a denunțat democratul.

Aproximativ 49.000 de oameni au murit prin împușcare în 2021 în Statele Unite, după 45.000 în 2020 - un an deja record. Este vorba despre peste 130 de morți pe zi - dintre care peste jumătate sunt sinucideri.

Spania: Spionii ruși i-au dirijat pe extremiști să desfășoare campania cu scrisori-capcană

Ofițeri de informații ruși au dirijat un grup de extremiști de dreapta, adepți ai supremației albe ruse, să desfășoare o campanie cu scrisori-capcană care au fost trimise în Spania la sfârșitul anului trecut, vizându-l pe prim-ministru, ambasadele americană și ucraineană, precum și Ministerul spaniol al Apărării, potrivit unor actuali și foști oficiali americani.

Autoritățile spaniole nu au efectuat încă nicio arestare în legătură cu atacurile, care au rănit un angajat al ambasadei ucrainene, dar la vremea respectivă s-a suspectat pe scară largă că acestea ar avea legătură cu sprijinul Spaniei pentru Kiev. Unele detalii despre cum exact a fost dirijată și desfășurată campania rămân neclare, au declarat doi oficiali americani. De asemenea, nu este clar cât de mult știa Kremlinul sau însuși președintele rus Vladimir Putin. Cu toate acestea, oficialii americani cred acum că atacul s-a vrut probabil un avertisment pentru guvernele europene care s-au mobilizat în jurul Ucrainei de la invazia Rusiei din februarie anul trecut.

The New York Times a relatat primul despre presupusa implicare a serviciilor secrete rusești în aceste atacuri. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a refuzat să comenteze “chestiuni care implică scurgeri de informații sau investigații active ale forțelor de ordine” și a trimis presa la guvernul spaniol “pentru informații legate de investigația lor în curs de desfășurare”.

Pe măsură ce războiul continuă - și în special dacă poziția Rusiei pe câmpul de luptă se deteriorează - oficialii americani se așteaptă ca Rusia să încerce să caute grupuri proxy cu care să colaboreze pentru a spori teama față de posibile atacuri teroriste desfășurate de grupuri susținute de Rusia în Europa și în Orientul Mijlociu, a explicat un oficial american.

Departamentul de Stat a desemnat gruparea de extremă dreapta intitulată Mișcarea Imperială Rusă drept organizație teroristă globală în 2020. Se crede că grupul are legături cu agențiile de informații rusești și a mai fost folosit ca forță de reprezentare, au declarat pentru CNN actuali și foști oficiali care au legătură cu serviciile de informații americane. Dar aceste conexiuni sunt neclare, au subliniat aceste persoane, în parte pentru că SUA nu au o bună vizibilitate în interiorul acestei mișcări. Dar posibilitatea ca un organ al guvernului rus - cu precădere agenția de informații militare, GRU - să fi fost implicat în atacuri crește presiunea asupra administrației Biden pentru a numi Rusia drept stat sponsor al terorismului, potrivit unui actual și unui fost oficial american. Până acum, administrația a fost reticentă în a face un astfel de pas, în ciuda presiunii exercitate de oficiali-cheie din Congres, inclusiv de fosta președintă a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.

Gruparea de supremație albă din Rusia are asociați în întreaga Europă și operează centre de antrenament de tip militar în Rusia, dar nu este afiliată în mod oficial cu guvernul rus. Însă, un fost oficial american a declarat că nu există nicio îndoială că i se permite să opereze în Rusia.

Cercetătorii au o controversă: A început miezul Pământului să se rotească invers?

Potrivit unui studiu publicat luni, nucleul Pământului, care poate fi considerat o “planetă în interiorul planetei”, nu se mai rotește și chiar s-a întors în sens invers, relatează AFP.

Un adevărat gigant, aflat la adâncime mare față de suprafața Pământului, s-ar putea roti în direcție opusă față de noi, potrivit unui studiu ale cărui rezultate nu sunt de așteptat să pună capăt controversei pe care o au oamenii de știință.

Miezul Pământului, o sferă în flăcări de mărimea lui Pluto, a încetat să se mai rotească și s-ar putea chiar să se fi întors în sens invers, sugerează studiul publicat luni în Nature Geoscience. Această “planetă în interiorul planetei”, formată în mare parte din fier și aflată la aproximativ 5.000 km sub scoarță, este liberă să se deplaseze, deoarece plutește în învelișul lichid al nucleului exterior. Mecanismul exact al acestei rotații rămâne un subiect de dezbatere.

Puținele lucruri pe care le știm despre asta se bazează pe analiza fină a undelor seismice provocate de cutremure, în timp ce trec prin centrul planetei. Analizând datele privind undele seismice din ultimii 60 de ani, Xiaodong Song și Yi Yang, doi cercetători de la Universitatea Beijing, au ajuns la concluzia că rotația nucleului aproape s-a oprit în jurul anului 2009, înainte de a începe din nou să se miște, în direcția opusă. “Credem că nucleul central se rotește, în raport cu suprafața Pământului, într-o direcție și apoi în alta, ca un balansoar”, au declarat ei pentru AFP. “Un ciclu complet (înainte și înapoi) al acestei oscilații este de aproximativ șaptezeci de ani”, au spus ei. Astfel, ultima schimbare de rotație înainte de 2009 ar fi avut loc la începutul anilor 1970. Următoarea ar urma să aibă loc la mijlocul anilor 2040, completând astfel ciclul, potrivit cercetătorilor chinezi.

Până în prezent, există puține dovezi că această rotație influențează ceea ce se întâmplă la suprafața Pământului. Cei doi autori sunt însă convinși că există legături fizice între toate straturile care alcătuiesc Pământul.

Un subiect de controversă

Experții independenți au salutat cercetarea cu interes, dar și cu unele rezerve. “Acesta este un studiu foarte atent realizat de oameni de știință excelenți, care au folosit o mulțime de date”, a declara John Vidale, seismolog la University of Southern California. Dar, a spus el, “niciunul dintre modelele existente nu explică bine toate datele disponibile”.

John Vidale a publicat anul trecut un studiu care sugerează că nucleul interior oscilează mult mai rapid, schimbându-și direcția la fiecare șase ani, pe baza datelor seismice de la două explozii nucleare de la sfârșitul anilor 1960 și începutul anilor 1970. O altă teorie, cu o bază solidă, potrivit lui John Vidale, este aceea că nucleul interior s-a mișcat semnificativ doar între 2001 și 2013, pentru ca apoi să se stabilizeze.

Pentru Hrvoje Tkalcic, geofizician la Universitatea Națională Australiană, ciclul nucleului intern este de aproximativ 20-30 de ani, mai degrabă decât cei 70 de ani propuși în studiul publicat în Nature Geoscience. Prin urmare, comunitatea geofizică are toate motivele să fie “divizată cu privire la această descoperire, iar subiectul să rămână controversat”, a spus el.

Acuzat de omor prin imprudență, Alec Baldwin își reia rolul în filmul “Rust”

La mai bine de un an de când a împușcat-o mortal pe directoarea de imagine Halyna Hutchins pe platourile de filmare a filmului “Rust”, actorul american Alec Baldwin revine la rolul principal din westernul lui Joel Souza. În timp ce filmările urmează să fie reluate anul acesta, avocata Rust Movie Productions, Melina Spadone, intervievată de Sky News, a clarificat faptul că soțul Halynei Hutchins, Matt, va rămâne producător executiv al proiectului, iar Joel Souza, care a fost rănit în incident, își va păstra postul de regizor.

Pe 21 octombrie 2021, la o fermă din New Mexico, Alec Baldwin, care a activat o armă ce ar fi trebuit să conțină doar gloanțe oarbe, a omorât-o pe directoarea de imagine Halyna Hutchins, în vârstă de 42 de ani, și l-a rănit pe regizorul Joel Souza.

Însă, pe 5 octombrie 2022, s-a ajuns la un acord între producția filmului și familia Halynei Hutchins pentru ca filmările la “Rust” să poată fi reluate în ianuarie 2023, după un an de întrerupere. Acest acord, al cărui cuantum nu a fost dezvăluit, pune capăt procesului civil inițiat de familia directoarei de imagine împotriva lui Alec Baldwin. Totuși, potrivit anchetei penale, Alec Baldwin și armurierul filmului, Hannah Gutierrez-Reed, sunt acuzați de omor prin imprudență. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă până la 18 luni de închisoare.

La rândul său, actorul în vârstă de 64 de ani a negat întotdeauna orice responsabilitate, spunând că i s-a asigurat că arma lui este inofensivă și că nu ar fi trebuit să fie permisă niciodată pe platourile de filmare.

Educația privind Holocaustul apropie Emiratele Arabe Unite de Israel

Emiratele Arabe Unite intenționează să-i învețe pe elevi despre Holocaust, semnalând astfel o încălzire a legăturilor cu Israelul, o țară care este condamnată pe scară largă în lumea arabă din cauza conflictului palestinian.

Măsura luată de bogatul stat din Golf vine după ce a fost de acord să normalizeze legăturile cu Israelul în cadrul Acordurilor Abraham din 2020, negociate de SUA, împreună cu Bahrain și Maroc, la ani după ce Egiptul și Iordania au stabilit relații. La Galeria Holocaustului din Dubai - singura expoziție permanentă de pe teritoriul arab despre genocidul evreilor europeni de către Germania nazistă - vizitatorul Andreas Duhn a lăudat inițiativa educațională, prima din regiune în afara Israelului. “Este bine că Emiratele Arabe Unite preiau conducerea în lumea arabă în ceea ce privește această parte extrem de importantă a istoriei, despre care toată lumea ar trebui să știe”, a declarat acest profesionist britanic din domeniul finanțelor, în vârstă de 38 de ani, care locuiește în Dubai. “Arată că lucrurile se schimbă.”

Duhn a vizitat expoziția după ce a auzit că EAU va deveni prima țară arabă care va include Holocaustul, uciderea sistematică de către naziști a milioane de evrei și a altor grupuri, în programa școlară de stat.

Națiunile arabe au fost, în general, reticente în a aborda acest subiect, având în vedere că uciderea în masă a evreilor de către Germania nazistă în camerele de gazare și în marșurile morții a fost un factor-cheie care a dus la crearea statului Israel în 1948. Înființarea Israelului ca un refugiu sigur pentru evrei a dus la expulzarea pe scară largă a palestinienilor și la ocuparea, în Războiul de șase zile din 1967, a Cisiordaniei și a Ierusalimului de Est, care a fost ulterior anexat.

Solidaritatea cu cauza palestiniană a făcut ca Holocaustul să devină un subiect tabu în multe țări arabe, unde textele școlare și hărțile lumii neagă adesea însăși existența Israelului, care este în mod obișnuit supranumit “entitatea sionistă”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.