Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Alegerile din SUA și impactul global asupra curentului populist

Ziarul de Vrancea
4 nov 2018 1261 vizualizări

Pe lângă impactul asupra scenei politice americane, alegerile legislative din 6 noiembrie ar putea avea o influență majoră la nivel mondial asupra curentului populist, în condițiile în care victoria lui Donald Trump din 2016 a inspirat politicienii populiști și naționaliști din întreaga lume.

"Scrutinul nu este doar un referendum privind primii doi ani ai mandatului președintelui Trump, dar și unul privind modelul politic populist pe care acesta îl reprezintă", afirmă Frederick Kempe, președintele și directorul general al Atlantic Council, într-un editorial pentru postul CNBC. Principiul "mai întâi America", promovat de Donald Trump, a influențat retorica și acțiunile liderilor populiști și naționaliști din Europa și America Latină. La fel ca Trump, candidații populiști din diverse țări au profitat de incapacitatea liderilor politici convenționali de a gestiona în mod adecvat chestiuni care au provocat temeri în rândul populației, cum ar fi globalizarea, problemele economice, migrația, corupția. Retorica antiimigrație, folosită de Trump în cursul campaniei din 2016, dar și în cea din acest an, a fost replicată și utilizată cu succes de politicieni populiști din Europa, fiind un factor care a asigurat victorii electorale unor partide populiste, cum ar fi Alternativa pentru Germania (AfD), și a propulsat la putere astfel de formațiuni, așa cum este cazul Ligii Nordului în Italia sau Partidului Libertății în Austria.

"Trump de la tropice"

Însă un exemplu clar al influenței modelului populist promovat de Donald Trump este cel al alegerii lui Jair Bolsonaro în funcția de președinte al Braziliei. Bolsonaro, poreclit "Trump de la tropice", care a fost ales pe fondul frustrării alegătorilor față de violența, corupția și problemele economice din Brazilia, a promis că va restabili ordinea în țară, inclusiv prin folosirea unor metode dure. Însă criticii săi semnalează cu îngrijorare o aparentă înclinație a acestuia spre autoritarism și intoleranță. Influența modelului politic promovat în SUA de Trump a fost recunoscută de Bolsonaro, care a afirmat că: "Trump este un exemplu pentru mine … și în multe feluri pentru Brazilia".

Deși greu de cuantificat, este probabil că un triumf al republicanilor conduși de Trump ar valida modelul politic populist și ar dinamiza răspândire acestuia în diverse țări de pe glob. Alegătorii americani sunt chemați pe 6 noiembrie să desemneze 35 de membri ai Senatului (din totalul de 100) și pe toți cei 435 de membri cu drept de vot ai Camerei Reprezentanților. În plus, în același timp, au loc alegeri regionale și locale în zeci de state americane.

Milioane de americani, privați de dreptul la vot

Milioane de americani nu vor putea vota marțI din cauza unor reguli electorale stabilite în statul lor, care exclud de facto minoritățile de culoare, hispanice sau amerindiene, în detrimentul democraților, relatează AFP.

Astfel, în statul Florida, aproape șase milioane de americani nu au drept de vot deoarece sunt în închisoare, au fost eliberați condiționat sau au fost condamnați în justiție. Suprareprezentați în sistemul penal, ''negrii americani în vârstă pentru a vota se confruntă cu un risc de patru ori mai mare de a fi privați de dreptul de vot față de restul populației'', relevă organizația neguvernamentală Sentencing Project.

Regulile variază mult de la un stat la altul. Unele state, precum Maine sau New Hampshire, le permit deținuților să voteze. Invers, în Kentucky, Iowa, Virginia și Florida, orice condamnare, chiar și pentru o infracțiune minoră, precum deținerea de marijuana, antrenează retragerea pe viață a drepturilor cetățenești.

Problema amerindienilor din rezervații

În Florida, unde republicanul Donald Trump nu avea decât cu 112.000 de voturi mai mult față de rivala sa democrată Hillary Clinton la prezidențialele din 2016, aproape 1,5 milioane de persoane sunt private de dreptul lor la vot din acest motiv. În plus față de alegerea parlamentarilor și a guvernatorilor lor, locuitorii din Florida vor trebui marți să se pronunțe dacă doresc să li se dea persoanelor condamnate dreptul de a participa la alegeri (cu excepția persoanelor care au comis crime deosebit de grave). În SUA nu există carte națională de identitate. Fiecare stat stabilește documentele ce trebuie prezentate pentru identificarea unei persoane la secția sa de votare.

Potrivit puternicei asociații de luptă pentru drepturi cetățenești ACLU, mai multe state americane au impus reguli restrictive începând din 2010. Dakota de Nord impune din 2016 prezentarea la biroul de vot de către o persoană a unui document pe care figurează o adresă de rezidență. Or, în acest stat trăiesc mii de amerindieni, în rezervații în zone rurale și nu au nici măcar o cutie poștală. Sufragiile lor i-ar putea lipsi senatoarei democrate Heidi Heitkamp, aleasă în 2012 cu doar 3.000 de voturi mai mult și care se prezintă pentru realegerea sa.

În Georgia, datele furnizate de către alegători în momentul înscrierii lor pe listele electorale sunt din 2017, comparate cu cele furnizate la cererea unui permis de conducere sau a unui număr de securitate socială. În caz de decalaj, chiar minor (de exemplu cratimă lipsă) autoritățile pot suspenda înscrierea.

Aproximativ 53.000 de cereri de înscrieri sunt în prezent în așteptare, dintre care 50% ale unor afroamericani, potrivit observatorului privind rasismul în SUA, Southern Poverty Law Center (SPLC). Democrata Stacey Abrams, care speră să devină prima femeie de culoare în funcția de guvernator în SUA, l-a acuzat pe opozantul său republican, Brian Kemp, că se folosește de poziția sa de șef de operațiuni electorale în Georgia pentru a-și favoriza campania.

Arabia Saudită a trimis agenți pentru "a șterge" probele în uciderea lui Khashoggi

Arabia Saudită a trimis agenți în Turcia pentru "a șterge" probele uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi, omorât în consulatul saudit de la Istanbul la 2 octombrie, a relatat ieri cotidianul turc Sabah. Unsprezece persoane, între care un chimist și un expert în toxicologie, au ajuns la Istanbul la 11 octombrie, la nouă zile după dispariția editorialistului, a scris acest ziar proguvernamental, citând "surse de încredere". Jamal Khashoggi a fost ucis în interiorul consulatului saudit de la Istanbul de către o echipă trimisă de Riad la 2 octombrie, un asasinat despre care președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că a fost ordonat "de la cele mai înalte niveluri" ale guvernului saudit. Parchetul de la Istanbul a afirmat săptămâna trecută că jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis imediat după ce a intrat în consulat, iar corpul său a fost dezmembrat. Conform Sabah, începând cu 12 octombrie, chimistul și expertul în toxicologie au mers "cu regularitate" în consulat timp de o săptămână. Ei au acționat de asemenea pentru ștergerea oricărei urme a crimei din reședința consulului, în apropiere de consulat. Cei doi bărbați, veniți, conform Sabah, cu "o presupusă echipă de investigație", au părăsit Turcia la 20 octombrie. Sabah a mai scris că anchetatorii turci nu au avut acces la consulat și nici la reședință decât după ce chimistul și expertul în toxicologie s-ar fi "debarasat" de cadavru și ai fi acționat pentru eliminarea oricăror urme.

În ciuda eforturilor desfășurate de anchetatorii turci, cadavrul lui Jamal Khashoggi nu a fost găsit încă. Un consilier al președintelui Erdogan, Yasin Aktay, a vorbit vineri despre posibilitatea ca trupul neînsuflețit al jurnalistului să fi fost dizolvat în acid.

Merkel anunță că CDU va continua să conducă guvernul alături de SPD

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat ier că partidul său, Uniunea Creștin Democrată (CDU), a căzut de acord cu Social Democrații (SPD) și Uniunea Creștin Socială să continue să conducă guvernul. „Cred că ce este important pentru SPD este ca noi, CDU, să ne continuăm angajamentul de a conduce guvernul”, a declarat Merkel. „Am discutat la întâlnirea partidului de ieri și a fost un vot unanim, nimeni nu a obiectat. Acest lucru înseamnă că lumea crede, bazându-se pe tratatul coaliției, că vom continua să conducem guvernul”, a adăugat ea. Angela Merkel a anunțat săptămâna trecută într-o conferință de presă, că nu mai candidează la funcția de cancelar în 2021. Merkel a anunțat că intenționează să rămână cancelar până la sfârșitul mandatului, care se încheie în 2021, și că nu va mai candida la vreo funcție politică. Ea intenționează, astfel, să dea CDU oportunitatea să se înnoiască, în timp ce ea conduce Guvernul.

Ziua României: Un eurodeputat ungar i-a trimis lui Juncker o istorie a Ungariei

Un europarlamentar ungar socialist, István Ujhelyi, i-a trimis o carte de istorie președintelui Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, după ce acesta a salutat sărbătorirea unificării Transilvaniei cu România, în urmă cu un secol. Marcarea Centenarului, la 1 decembrie, este ”o sărbătoare românească, dar și europeană”, i-a transmis săptămâna trecută Jean-Claude Juncker președintelui României Klaus Iohannis. Președintele CE a uitat să ia în considerare faptul că unificarea nu este un motiv de sărbătoare în Ungaria, ci mai degrabă ”o rană dureroasă care nu se va vindeca vreodată”, a apreciat Ujhelyi, citat într-un comunicat. Ujhelyi consideră declarația lui Juncker ”nepoliticoasă” și rezultatul unei ”lipse de concentrare și cunoștințe corecte”. El a anunțat că i-a trims președintelui Comisiei Europene o carte de istorie, în engleză, ”pentru a-l ajuta să înțeleagă mai bine istoria Ungariei și ungarilor, plină de realizări și tragedii naționale”. Însă eurodeputatul socialist a subliniat angajamentul ferm al lui Juncker față de Europa și valorii europene ”comune”, în pofida faptului că bilațul celor patru ani ai președinției sale la Comisie sunt contestabili, a apreciat el.

Alimentația bogată în pește poate reduce simptomele astmului la copii

O alimentație bogată în somon, păstrăv și sardine poate reduce în mod semnificativ simptomele astmului la copii, potrivit unui studiu internațional condus de cercetători din cadrul La Trobe University din Melbourne, potrivit Xinhua. Conform conducătoarei cercetării, Maria Papamichael, rezultatele studiului dat ieri publicității sunt în concordanță cu o serie de dovezi care sugerează că o dietă sănătoasă poate constitui o potențială terapie pentru astmul la copii.

"Știm deja că o dietă bogată în grăsimi, zahăr și sare poate influența dezvoltarea și evoluția astmului la copii, iar acum avem dovezi că putem gestiona simptomele printr-o alimentație sănătoasă", a spus Papamichael. Dintre cei 64 de copii cu astm care au luat parte la studiu, jumătate au fost îndrumați să urmeze o dietă tradițională mediteraneeană, bogată în mâncăruri pe bază de legume și în ulei de pește, în timp ce restul au urmat dietele obișnuite. Cei care au urmat o dietă bogată în pește au experimentat o reducere semnificativă a inflamației la nivelul bronhiilor. "Peștele gras este bogat în acizi grași omega-3 cu proprietăți antiinflamatorii", a explicat Papamichael.

Potrivit profesorului Bircan Erbas, din cadrul școlii de psihologie și sănătate publică din La Trobe, "astmul este cea mai des întâlnită afecțiune respiratorie în rândul tinerilor și una dintre principalele cauze pentru care copiii au nevoie de spitalizare sau ajung la camera de gardă''.

Avionul prăbușit în Indonezia. Primele date pe care le indică cutia neagră

Soerjanto Tjahjono, șeful Comitetului pentru Siguranța Transporturilor din Indonezia, a declarat că datele descărcate din cutia neagră a avionului prăbușit după decolarea de la Jakarta au relevat că indicatorul de viteză nu funcționase corect în cursul ultimelor patru zboruri ale aeronavei. Tjahjono și Nurcahyo Utomo, membru al echipei de investigații, au declarat ieri că problema a fost similară în cursul ultimelor patru zboruri, inclusiv înainte de prăbușirea avionului pe data de 29 octombrie, relatează cotidianul The Washington Post.

Oficialii au precizat că datele descărcate par să confirme rapoartele că altitudinea și viteza avionului erau neregulate înainte de prăbușire.

Scafandrii au recuperat joi una din cutiile negre ale avionului, mai exact înregistratorul de date de zbor. Autoritățile continuă să caute cea de-a doua cutie neagră, anume înregistratorul de voce din cockpit. Momentan nu se cunosc clar cauzele prăbușirii avionului, însă descoperirea și recuperarea înregistratoarelor de zbor ar putea oferi informații cruciale despre incidentul aviatic.

O aeronavă Boeing 737 MAX 8, a companiei Lion Air, s-a prăbușit luni, la aproximativ 13 minute după decolarea de la Aeroportul Internațional Soekarno-Hatta din Jakarta. Toate cele 189 de persoane aflate la bord au decedat în urma accidentului.

Potrivit site-ului aviation-safety.net, aeronava a avut probleme tehnice în cursul zborului precedent, cu o noapte înainte. Un raport tehnic al acelui zbor, obținut de site-ul aviatic, semnala că indicatoarele de altitudine și viteză indicau date "imprecise".

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.