Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Alegeri în SUA: Biden se apropie de victorie, dar suspansul persistă

Ziarul de Vrancea
5 nov 2020 1604 vizualizări

Candidatul democrat mai avea nevoie ieri de victoria într-un singur stat pentru atinge pragul necesar de 270 de electori, dar numărătoarea voturilor continua să producă surprize și incertitudine

Tensiunea era tangibilă ieri, la două zile după scrutinul prezidențial, în „mâna” de state-cheie care ar putea decide rezultatul alegerilor în favoarea lui Joe Biden, după ce tabăra lui Donald Trump a lansat mai multe acțiuni în justiție.

Candidatul democrat Joe Biden, care a fost timp de opt ani vicepreședintele lui Barack Obama, avea nevoie de o victorie doar într-unul dintre cele opt state-cheie rămase în joc, pentru a deveni cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite. El s-a abținut să revendice victoria, așa cum a făcut adversarul său, dar a dat asigurări că este sigur de ea.

El număra ieri 264 de mari electori, după victorii confirmate miercuri în Michigan și Wisconsin, și mai avea nevoie doar de șase mari electori pentru a obține numărul necesar de 270, pe care-l putea obține în Nevada (6), Georgia (16) sau Pennsylvania (20).

În schimb, în Arizona, Donald Trump este pe cale să-l prindă din urmă pe Joe Biden, ceea ce ar însemna ca democratul să piardă 11 mari electori - pe care două instituții media, AP și Fox News, i-au atribuit lui Joe Biden în noaptea alegerilor, pe baza rezultatelor parțiale și modelelor statistice, o metodă de obicei foarte sigură. La Phoenix, o mulțime pro-Trump, în care unii erau înarmați, s-a adunat în fața unui centru de numărarea voturilor și a strigat “Numărați voturile!” și “Rușine Fox!”.

“Ce spectacol”

Confuzia și incapacitatea țării de a încheia alegerile fascinează și îngrijorează întreaga lume. “Ce spectacol”, a denunțat liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei. OSCE l-a acuzat pe Donald Trump de “abuz de putere flagrant”. În schimb, premierul Sloveniei, țara de origine a Primei Doamne Melania Trump, l-a felicitat deja pe Donald Trump.

Una dintre bătălii vizează marele stat Pennsylvania, în care autoritățile au fost depășite de volumul buletinelor primite prin poștă. Donald Trump era în frunte marți seara, alegătorii săi alegând să voteze personal în ziua alegerilor, voturi care au fost numărate primele. Însă avansul său s-a “topit” pe măsură ce buletinele trimise prin corespondență - în proporție de 78% în favoarea lui Joe Biden - erau numărate. Trump mai avea ieri doar 2,6 puncte procentuale avans în Pennsylvania, iar democrații erau siguri că obțin victoria după numărarea voturilor. “Noi acționăm în justiție pentru a suspenda numărarea, așteptând mai multă transparență”, a declarat Bill Stepien, directorul campaniei lui Trump.

Record de voturi pentru un candidat

Candidatul democrat la fotoliul de la Casa Albă a înregistrat până ieri peste 71,6 milioane de voturi, potrivit CNN, și a devenit candidatul cu cele mai multe voturi, potrivit Associated Press, în pofida faptului că nu s-au numărat toate voturile. Recordul de voturi exprimate în alegerile prezidențiale americane era deținut de către Barack Obama, căruia Joe Biden i-a fost vicepreședinte două mandate, din 2009 în 2017. Obama a obținut un record de 69.490.000 în 2008. Aceste date impresionante ilustrează prezența în alegeri puternică a americanilor - de peste 160 de milioane -, potrivit estimărilor site-ului Electproject. În 2016, 137,1 milioane de alegători s-au prezentat la urne.

Experți: Curtea Supremă s-ar putea să nu aibă ultimul cuvânt în cursa prezidențială

Președintele american Donald Trump a declarat că va cere Curții Supreme să se implice în alegerile prezidențiale, dar experți în legislație electorală consideră că s-ar putea ca instituția să nu fie ultimul arbitru în acest scrutin. Experți în legislația alegerilor au spus că este îndoielnic ca instanțele să accepte cererea lui Trump de oprire a numărătorii voturilor exprimate înainte de ziua alegerilor, sau că orice contestație pe care o va analiza justiția ar modifica traiectoria cursei electorale în state intens disputate, precum Michigan și Pennsylvania. În timp ce numărătoarea voturilor continua în multe state, Trump și-a declarat victoria miercuri dimineața, la Casa Albă, în fața democratului Joe Biden. “Aceasta este o fraudă majoră împotriva națiunii noastre. Dorim ca legea să fie folosită în mod corect. Așa că vom merge la Curtea Supremă. Dorim ca toate voturile să fie oprite”, a spus Trump. Președintele republican nu a oferit nicio dovadă pentru afirmația sa referitoare la fraudă sau detalii referitoare la litigiul pe care îl va prezenta Curții Supreme. Ned Foley, expert în legislația alegerilor la Ohio State University, a scris pe Twitter că judecătorii Curții Supreme “se vor implica numai dacă vor exista voturi cu o validitate îndoielnică care ar putea face o diferență, ceea ce s-ar putea să nu fie cazul”. Atât republicanii cât și democrații au format armate de avocați gata să treacă la luptă într-o cursă strânsă.

Acord cu privire la condiționarea fondurilor UE de respectarea statului de drept

Țările membre ale Uniunii Europene care nu vor respecta statul de drept ar putea pierde accesul la fonduri europene, conform unui acord provizoriu convenit ieri între Parlamentul European și Consiliul UE, în ciuda opoziției din partea Poloniei și Ungariei. Acordul obținut pentru instituirea unui nou mecanism pentru sancționarea anumitor încălcări ale statului de drept în blocul comunitar vine după ce Germania, care deține președinția rotativă a Consiliului UE, a înaintat o propunere care permite blocarea unor bani din bugetul comun al UE dacă, de exemplu, instanțele naționale nu sunt considerate suficient de independente pentru a preveni o folosire necorespunzătoare a fondurilor. Varșovia și Budapesta, în conflict cu Bruxellesul în legătură cu unele reforme considerate a încălca statul de drept, s-au opus vehement unui astfel de instrument și au amenințat anterior că vor bloca adoptarea bugetului pe termen lung al UE și pachetul de recuperare economică în contextul pandemiei de coronavirus dacă se avansează cu acest mecanism. “Acordul încheiat astăzi este o etapă importantă pentru protejarea valorilor UE. Pentru prima dată, am convenit un mecanism care permite UE să oprească finanțarea pentru guvernele care nu respectă valorile comune, cum ar fi statul de drept”, a transmis eurodeputatul finlandez Petri Sarvamaa (grupul PPE), co-raportor în acest dosar, după încheierea negocierilor, se arată într-un comunicat de presă al PE.“Pentru noi, era crucial ca beneficiarii finali să nu fie pedepsiți pentru greșelile guvernelor lor și ca ei să continue să primească fondurile care le-au fost promise și pe care se bazează, chiar și după declanșarea mecanismului de condiționalitate. Putem spune cu mândrie că am obținut un sistem solid care va garanta protejarea lor”, a declarat și eurodeputata spaniolă Eider Gardiazabal Rubial (grupul S&D), co-raportor. Înțelegerea trebuie acum adoptată formal de Parlament și de miniștrii din UE. Legea “se va aplica de asemenea aspectelor sistemice legate de valorile fundamentale ale UE pe care toate statele membre trebuie să le respecte, cum ar fi libertatea, democrația, egalitatea și respectarea drepturilor omului, inclusiv drepturile minorităților”, conform PE.

OMS, îngrijorată de “explozia” de cazuri din Europa, solicită ca școlile să rămână deschise

Europa cunoaște în prezent o “explozie” a numărului de cazuri de Covid-19 și nu trebuie să relaxeze eforturile contra pandemiei, a avertizat joi directorul filialei europene a Organizației Mondiale a Sănătății, scrie AFP. Instituția solicită statelor să ia măsuri “țintite și proporționate” pentru a opri creșterea cazurilor și a mortalității, dar crede că școlile trebuie să rămâne deschise “până la capăt” și să nu fie închise decât ca ultim resort, a declarat Hans Kluge. “Observăm o explozie” a infecțiilor cu “un milion de noi cazuri în doar câteva zile” în Europa și vedem “încet încet creșterea mortalității”, a subliniat Hans Kluge.  “Nu putem să ne relaxăm” și “asta va fi o perioadă puțin dificilă, trebuie să fim onești”, a prevenit el. Zona europeană a OMS, care cuprinde 53 de țări între care Rusia, a înregistrat mai mult de 11,8 milioane de cazuri și aproape 295.000 de morți de la începutul pandemiei. În ultimele șapte zile, aproape 1,8 milioane de noi cazuri au fost înregistrate, precum și 19.500 de morți. 

Potrivit estimărilor OMS, “cu purtarea generalizată a măștii și un control strict al adunărilor, putem să salvăm 261.000 de vieți de acum și până în februarie în Europa”.  “Status quo-ul nu este o opțiune” și organizația ONU solicită statelor măsuri “țințite și proporționale”.  Dar școlile trebuie să rămână deschise “până la capăt” și să fie închise doar ca ultimă soluție, estimează el.  “Nu există motiv pentru care să putem spune că școlile sunt vectori principali de transmitere”, a afirmat medicul. “Trebuie să menținem școlile deschise până la capăt, pentru că nu ne permitem o generație pierdută din cauza Covid-19”, a pledat el.

Anticorpi împotriva SARS-CoV-2, detectați până la șapte luni după infectare

Un studiu recent realizat de Institutul Joao Lobo Antunes de Medicină Moleculară (IMM) din Portugalia a pus în evidență că anticorpii împotriva SARS-CoV-2, virusul care declanșează COVID-19, pot fi detectați până la șapte luni după infectare la 90% dintre pacienți. Rezultatele cercetării, publicate în European Journal of Immunology, indică totodată că nivelurile de anticorpi produși sunt determinate de severitatea bolii, și nu de vârsta persoanei infectate. Studiul a demarat la debutul pandemiei în Portugalia, în martie 2020, când cercetătorii au creat un test serologic sensibil, specific și versatil pentru COVID-19.

Colaborând cu medici de la Hospital Center Lisboa Norte, echipa de cercetători a început să monitorizeze nivelurile de anticorpi în cazul a 300 de pacienți și profesioniști din domeniul sanitar și a peste 200 de voluntari care au fost urmăriți după ce au contractat COVID-19. “Rezultatele acestui studiu, care s-a întins pe o perioadă de șase luni, a pus în evidență un model clasic de răspuns imunitar până în cea de-a șaptea lună după infectare, cu o creștere rapidă a nivelurilor de anticorpi în primele trei săptămâni după simptome, urmată de o reducere ulterioară”, a explicat Marc Veldhoen, conducătorul proiectului. “În faza inițială de răspuns, rezultatele noastre arată că, în medie, bărbații produc mai mulți anticorpi decât femeile, dar nivelurile se echilibrează în timpul fazei rezolutive și sunt similare la ambele sexe în lunile ulterioare infecției cu SARS-CoV-2”, a adăugat acesta.

Pas important pentru un medicament împotriva Alzheimer

Reprezentanții Biogen Inc au prezentat dovezi “excepțional de convingătoare” ce arată că medicamentul lor dezvoltat împotriva maladiei Alzheimer este eficient, au anunțat experții Administrației pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (U.S. Food and Drug Administration - FDA), al căror anunț a sporit șansele de aprobare rapidă a acestui tratament și a determinat o creștere substanțială a acțiunilor companiei producătoare. O aprobare oficială din partea FDA ar putea fi anunțată până în luna martie, ceea ce ar face din medicamentul vizat, Aducanumab, primul tratament nou ce a fost dezvoltat împotriva maladiei Alzheimer în ultimele decenii și primul care pare să fie capabil să încetinească progresia acestei boli neurodegenerative fatale, care afectează milioane de persoane. Valoarea acțiunilor companiei Biogen a crescut cu 97,02 dolari - o creștere de aproape 40% - și a ajuns la 344,99 de dolari.

Documentele FDA au fost publicate înainte de o întrunire de vineri a unor experți externi, care le vor analiza și vor decide dacă vor recomanda aprobarea medicamentului Aducanumab, un anticorp creat pentru a elimina plăcile amiloide care se acumulează la nivelul structurilor creierului. “Documentele informative sugerează un vot pozitiv al Comitetului Consultativ, care reprezintă un semnal bun pentru o eventuală aprobare”, a declarat analistul Yatin Suneja.

Cel puțin 20 de adolescenți și bărbați, găsiți decapitați în Mozambic

Bărbați înarmați, suspectați a fi jihadiști, au decapitat cel puțin 20 de adolescenți și bărbați care participau la o ceremonie de inițiere în nordul statului Mozambic. Corpurile mutilate a cel puțin cinci adulți și 15 adolescenți au fost găsite luni, dispersate într-o pădure din districtul Muidumbe. Insurgenți islamiști care acționează în regiune au mai atacat, devastat și ars mai multe sate în acest sector și în trecut. “Poliția a fost atenționată de locuitori care au găsit cadavrele în pădure”, a spus un oficial din districtul vecin Mueda, care a dorit să își păstreze anonimatul. “Este vorba de tineri veniți să participe la o ceremonie de inițiere, înconjurați de rudele mai în vârstă”, a adăugat el. Autoritățile din Mozambic nu au confirmat deocamdată masacrul. Jihadiștii, care au jurat credință grupării Stat Islamic, sunt activi de trei ani în regiunea Cabo Delgado. Ei atacă sate cu scopul de a răspândi teroare și în încercarea de a instaura un califat. În aprilie, ei au decapitat de asemenea circa 50 de tineri care refuzau să li se alăture. Ei au făcut cel puțin 2.000 de morți și au provocat deplasarea a peste 400.000 de persoane din 2017, conform organizației neguvernamentale Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED), cu sediul în SUA.

Coronavirus Suedia: Bilanț record de cazuri noi

Suedia, țară a cărei strategie de evitare a lockdown-urilor în timpul pandemiei a atras atenția întregii lumi, a raportat ieri 4.034 de cazuri noi, cel mai mare bilanț zilnic de până acum, potrivit statisticilor Agenției pentru Sănătate. Bilanțul este semnificativ mai mare decât maximul anterior, de 3.254 de infecții, anunțat pe 29 octombrie. Suedia a consemnat mai multe bilanțuri record în ultimele săptămâni, iar numărul spitalizărilor și deceselor asociate cu Covi-19 au început și ele să crească. Suedia a raportat joi și 5 noi decese, totalul ajungând la 6.002. Rata mortalității în Suedia a fost de câteva ori mai mare decât în țările nordice vecine, dar mai scăzută decât în alte națiuni europene, precum Spania sau marea Britanie.Studiu: Purtarea măștii de protecție nu reduce nivelurile de oxigen.  Masca de protecție nu reduce cantitatea necesară de oxigen, confirmă un nou studiu ale cărui constatări contracarează un mit comun, conform căruia purtarea acestui accesoriu ar fi nesănătoasă, relatează joi UPI.Afirmațiile potrivit cărora măștile reduc aportul de oxigen, provoacă “intoxicație” cu dioxid de carbon sau slăbesc sistemul imunitar au câștigat teren, alimentate parțial de informațiile care circulă pe rețelele sociale. În același timp, autoritățile sanitare - inclusiv Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și American Lung Association - au emis informații care demistifică aceste mituri. Cu toate acestea, astfel de afirmații persistă. De aceea, cercetătorii de la Universitatea McMaster din Canada și-au propus să testeze afirmațiile. Ei au oferit unui număr de douăzeci și cinci de adulți - cu vârsta medie de 76,5 ani - oximetre portabile pentru a-și măsura nivelul de oxigen din sânge în timp ce purtau mască de protecție, precum și înainte și după. Cercetătorii nu au identificat semne de hipoxie, sau reducerea oxigenului din sânge. “Acest lucru susține ceea ce cunoșteam deja”, a declarat doctor Aaron Glatt, specialist în boli infecțioase care nu a fost implicat în studiu. “Nu există o reducere a oxigenului ca urmare a purtării unei măști”, a adăugat el. Unele persoane se pot simți inconfortabil purtând o mască, a menționat Glatt, purtător de cuvânt în cadrul Societății pentru Boli Infecțioase din America. Însă, aceasta nu este o scuză pentru a nu face acest lucru, a spus el. “Eu privesc măștile ca pe centurile de siguranță”, a spus Glatt. “Nu sunt neapărat confortabile, dar protejează”, a precizat specialistul. Pentru acest studiu, echipa condusă de doctor Noel Chan a oferit fiecărui participant măști de protecție, de unică folosință, în trei straturi, non-medicale. Voluntarii le-au purtat în timpul activităților zilnice de rutină sau în repaus și au utilizat pulsioximetrul pentru a-și monitoriza nivelul de oxigen timp de o oră înainte de a purta masca, în timp ce o purtau o oră și o oră după aceea. Nu au existat reduceri ale saturației de oxigen din sânge. În medie, saturația de oxigen a fost de 96,1% înainte ca participanții să poarte masca, și apoi ușor mai ridicată în timp ce purtau masca și ulterior - 96,5%, respectiv, 96,3%.

Grecia reintră în carantină începând de sâmbătă, timp de trei săptămâni

Guvernul grec a hotărât ieri să reintroducă țara în carantină - pe o perioadă de trei săptămâni -, pentru a opri al doilea val al epidemiei covid-19. Această măsură urmează să intre în vigoare sâmbătă, a anunțat într-o videoconferință premierul grec Kyriakos Mitsotakis. “A fost o decizie dificilă”, dar “măsurile trebuie luate timp de trei săptămâni pentru a învinge al doilea val” al epidemiei covid-19, a justificat premierul elen. Grecii vor putea să iasă din casă doar după ce au primit o autorizație în acest sens prin SMS, pe telefonul mobil.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.